hirdetés
DSC_6395.jpg

A hely nagyágyúja a nagyi rántott tarjája – új rántotthúsozó a Madách téren

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 03.


hirdetés

Desszertfronton is sikerült maradandót alkotniuk. Rántott tejbegríz a mostani menü édessége, és én ennél tökéletesebb zárást el sem tudtam volna képzelni.

A meggyszósz és vanília remekül illett hozzá. Mindenképpen hagyjatok neki helyet!

A jövőben még biztosan sok minden változik a helyen, de a husikat már biztos kezek sütik, és szerintem az állandó kínálat pont megfelelő hosszú távra is.

Nyilván jól jön majd egy-egy időszakos ízvilágú szendvics, vagy némi variálás a köretekben, de biztos, hogy a sima karajra nem fognak ráunni az emberek egyhamar.

 

A Rántott Húsos

1075 Budapest, Madách Imre út 5.

H-Szo: 11:30-22:00


KÖVESS MINKET:




hirdetés
DSC_6502.jpg

6 szuper hely a Badacsony körül, ahol mennyei finomságokat és gyönyörű panorámát is kapsz

Hol lehet igazán jókat enni és inni, közben a Balatonban és a tájban gyönyörködni? Utánajártunk.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. július 31.



A Balaton napjainkban egész évben virágzik. Több olyan kiadvány is van, amiben utánanézhettek, hogy mi jót lehet csinálni a tó körül,

de számunkra a legizgalmasabbak kérdés mindig az, hogy hol lehet igazán jókat enni és inni páratlan panoráma mellett.

Így nem csoda, hogy egyre többször kötünk ki az északi parton és barangolunk a tanúhegyek között. Badacsony és a Szent György-hegy pedig nem csak nekünk kedvencünk. Remek éttermek és borozók sorakoznak már itt.

Induljunk neki úgy, mintha csak a sétánkat vagy egy túrázós, esetleg biciklizós napot kezdenénk, és essünk neki a Badacsony lábának.

Ha Badacsony, akkor Laposa

Nem buzdítanálak titeket arra, hogy egy családhoz ragaszkodjatok, ha nem lenne eszméletlenül jól összerakva a "Laposa élmény". De Badacsonyban olyan erős a jelenlétük, és annyira csodálatos és különböző helyeket üzemeltetnek, hogy szerintem érdemes az összeset kipróbálni.

 

Hableány

A Hableány a Laposa birodalom újonnan felavatott tagja. A vasúttól és a tótól is csak pár perc sétára helyezkedik el, így az ember nyugodt szívvel kezdheti itt a Badacsonyi túráját.

Ultramodern helyről van szó, miközben a retró életérzés sem veszett el teljesen. Az éttermi szolgáltatás mellett a család szőlőfeldolgozása is itt zajlik. Szóval ha kérsz egy pohár bort, annak túl nagy utat biztosan nem kell bejárnia a poharadig.

Van itt egy mini helytörténeti kiállítás, és elvitelre is be lehet ugrani a különböző nedűkért, de én azt mondom, hogy az ebédedet is itt költsd el. Izgalmas és nagyon mai konyha. Az adagokkal jól lehet lakni és vannak benne ismerős hangulatok, de mégsem a magyarosfatál és rántotthalrudacska típusú üzem ez.

Friss Terasz

Ha elindulunk fel a hegyre, az első laza fröccsöt már dobhatjuk is be a Friss Terasznál. Ezen a helyen gyerekprogramok és koncertek is akadnak szép számmal, és a laza, kötetlen hangulat garantált. Lángos van meg hamburger, ha túlinná magát az ember, vagy ha nem a késselvillávalevős helyeket részesíti előnyben.

Itt már alakul a panoráma is, de van még feljebb...

Szőlőhegy Bisztró

Ez a hely a személyes kedvencem. A szőlő itt tényleg egy karnyújtásnyira van. Az egész teraszt átszövi és a panoráma legnagyobb részét is szolgáltatja.

Közben meg olyan igazi pincés, tradicionális a hangulat. Jó húsleves, velős csont, túrógombóc. Régi tárgyak, fa bútorok, kemence.

A klasszikus balatoni életérzés kicsit leporolva, és a mai ember számára újraértelmezve.

 Laposa Borbirtok

A nagyágyú van legmagasabban. A hegy déli oldalának közepe már elég tisztes távolságra fekszik a tótól. Innen fogod a legszebb képet készíteni, és itt nem tudsz majd percekig vagy akár órákig a kilátáson kívül semmi másra koncentrálni.

Itt inni kell egy pohár bort, és maximum sajtot kell majszolni mellé. Itt lassítani kell, és élvezni a természetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
izek_haza_foto_tari_robert-7.jpg

Így készül a konyakmeggy - egy alföldi üzemben követtük végig az útját

A finomság készítése összetett és izgalmas folyamat. Lessetek be velünk egy aprócska üzembe.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. július 14.



Gyerekkoromban utáltam a konyakmeggyet. Nem értettem, hogy egyáltalán mi értelme van annak, hogy egy száraz csokiburokban zörög egy összeaszott meggyszem.

Jó pár évbe telt, mire rájöttem, hogy

nem az édesség a rossz, hanem a mi családunk hozzáállása.

Hiszen éveken keresztül adogattunk körbe 2-3 dobozzal, és mire ráfanyalodtunk, már csekély élvezeti értékkel bírt.

Majd egyszer valaki megkínált a suliban egy olyan példánnyal, aminek fényes és roppanós külseje volt, és legnagyobb meglepetésemre folyt! a belseje.

Úgy ledöbbentem, mint amikor (spoilerveszély!) megtudtam, hogy nem létezik a Mikulás. Ettől függetlenül nem kaptam rá az ízére, hiszen a sokéves rossz emlék bennem maradt.

Aztán múlt héten egy vérbeli alföldi kiránduláson vehettünk részt több újságíró kollégával egyetemben, és ez a különös csokoládé ismét meglepett.

Szankon a térség első gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Háza épületében kapott helyet a csokimanufaktúraként működő kisüzem, amelyben a több mint százéves hagyománnyal rendelkező konyakmeggy gyártására rendezkedtek be.

A kiskunmajsai csokigyárból felszámolt eszközök egy részét hasznosították, és Ritz Csokoládé márkanéven értékesítik a helyben termelt, alkohollal tartósított meggyes bonbont. A negyvenéves kiskunmajsai receptúra alapján minden folyamat kézzel készül. És ha az ember végighallgatja, hogy pontosan hogyan jut el a meggyfától a csinos dobozig ez az édesség, máris sokkal izgalmasabbnak fogja találni a kész terméket.

Én meg voltam győződve róla, hogy ez olyan lesz mint a bonbontöltés. Lesz egy öntőforma, amibe belepakolnak sorban mindent, és a végén kigurítják belőle a kész gombócokat. Hát ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. A konyakmeggy készítés ugyanis egészen komoly kézügyességet és rutint követel meg.

Úgy kezdődik, hogy a 80%-os alkoholba áztatott meggyet kimagozzák, majd fondánnal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondánba mártás után a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják.

Ezt követi a talpazás folyamata, amikor egy csokoládé lapocskát készítenek a meggy aljára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
MOT_egyutt_feher.jpg

Maga a málnás ízorgazmus - megkóstoltuk az Ország Tortáját

Soha nem volt még ennyire gyümölcsös Magyarország Tortája! Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét, és a cukormentes győztest, a Kicsi Gesztenyét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 01.



A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével pedig idén nyolcadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megrendezték.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája pedig Gyuris László szegedi cukrászmester Kicsi Gesztenye tortája lett.

Mi ott voltunk tegnap a Parlamentben, egy teremnyi éhes újságíróval egyetemben, és alig vártuk, hogy belemerítsük a villánkat a sütikbe.

Tóth Norbert győzelme valahol sejthető volt. Hiszen a dunaföldvári cukrász negyedik alkalommal indult a megmérettetésen, és eddig minden alkalommal be is jutott a legjobbak közé.

Harmincegy tortát sikerült maga mögé utasítania egy idén is erős mezőnyben. Ráadásul magát a versenykiírást sem egyszerű megugrani.

Mindenkinek 22-25 centi átmérőjű tortát kell készíteni, aminek 16 szeletesnek kell lennie. A magassága 10 cm-nél nem lehet több, és jellemzően magyar, természetes összetevőkből álló alapanyagokat kell használni. (Nem használhatnak margarint, növényi tejszínt, mesterséges színezéket és aromát sem.)

Norbert a kész süteményről így nyilatkozott még májusban a DUOL.hu-nak:

"Idén a málnát választottam. Azért, mert szép a színe, zamatos és a vendégek is nagyon szívesen fogyasztják. A Boldogasszony csipkéjét úgy jellemezhetném: egyféle íz, többféle textúra. Minden rétegében visszaköszön a málna. Alul egy málnás, ropogós réteg található, utána egy málnapürével dúsított tésztaréteg következik, majd a cremeux (tejszínnel lazított krém), végül a teteje, amin egy bazsalikomos, citromos ganache (csokoládé és tejszín) található."

A névválasztással kapcsolatban pedig a következőket osztotta meg:

"A málna volt a kiindulópont. Megtudtam, hogy a Dunántúl egyes részein a málna népies neve a boldogasszony csipkéje. Rögtön megtetszett, mert egy torta esetében a névválasztás is nagyon fontos: hangzatosnak, fülbemászónak kell lennie."

A tortából a sajtótájékoztatóra szerencsére nem csak egy 16 szeletes példánnyal készültek, hanem egy asztal méretű adagot szeleteltek fel. A kóstolás után pedig bátran állíthatom, hogy az idei győztes valóban különleges.

Az elmúlt években sokszor tört előre a francia vonal. Kevés tészta, sokféle markáns krémréteg. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem hiányzott már egy kicsit magyarosabb vonal, ahol a tészta több szerephez jut. Remek csavar az is, hogy a lapok is erősen málnásak, hogy tényleg minden morzsában ott a gyümölcs. A bazsalikommal és citrommal kiegészülve igazán üdítő szelet ez, a megjelenése pedig valóban ünnepi, mégis természetes.

Egy szó, mint száz, nem hallottam panaszt rá senkitől. A gyümölcsös ízeket kedvelők szeretni fogják!

Természetesen a cukormentes verziót is megkóstoltuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.




KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x