hirdetés
eszter5-másolata.jpg

Járd körbe a világot, aludj ingyen mások kanapéján – hódít a couchsurfing

Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. szeptember 05.


hirdetés

Szerintem nem csak bennem merül fel a kérdés: honnan ez az elképesztően nagy fokú bizalom? Beengedni az otthonodba egy vadidegent, vagy épp megszállni valakinél, akit korábban egy internetes oldalon láttál még csupán.

A couchsurfing.com azért igencsak korrekt oldal, ráadásul akkor, amikor feltöltöd az adataidat, gyakorlatilag úgy jársz jól minden tekintetben, ha ténylegesen kiteríted a lapjaidat és őszinte vagy. Igazán jól meg tudod ismerni a másikat és ők is téged, hiszen az adatlapodra még azt is megírhatod, mi a kedvenc könyved, merre jártál már a világban, mi a hobbid. Az adatlapod igazi névjegy, gyakorlatilag tényleg olyan, mintha régi, személyes ismerősöd lenne az, aki aztán bekopogtat az ajtódon.

Voltak-e negatív élményeid?

Volt egy német úriember, aki nem feltétlenül szerette elfogadni a szabályaimat, de ez csak annyi volt, hogy elmondtam neki, mi az, ami nekem nem tetszik. Ilyen apróságokra gondolj, mint az, ha valaki nem veszi le a cipőjét a nappalimban. Vagy a muszlim család, ahol a férj kikötése, hogy ha férfi vendég alszik náluk, ne mutatkozzon a család női tagjai előtt fedetlen felsőtesttel.

Mi van akkor, ha megjelenik az ajtódban valaki, aki egy picit sem az, amit az adatlapján láttál? Mondjuk egy ápolatlan külsejű ember, vagy valaki, akin érzed, hogy már nem szomjas és a magatartása sem megfelelő?

Ilyenek velem még soha nem fordultak elő, de azért azt is meg kell jegyeznem, hogy az ilyen példák elkerülésére létezik ugyanolyan részletes szöveges értékelés, mint az egyéb szállásportálokon is. Szoktam olvasni a véleményezést.

Attól nem félsz, hogy elsétál valaki valami értékeddel?

Semmi olyan érték nincs otthon, amivel bárki elsétálhat vagy el akar sétálni. Pár műszaki cikk egyértelműen van, de azok minden otthonban megvannak, ráadásul nem biztos, hogy egy ausztrál üzletember félúton Budapest és Melbourne között az én tévémmel a hóna alatt próbál majd szökni. Úgyhogy nem, nem félek ilyentől.

Mi volt eddig a legfurcsább élményed?

Indonéziában például a szállásadónk, egy 25 éves hölgy a repülőtéren várt bennünket, ahová kismotorral jött. Majd felpakolt minket a kismotorra, meg saját magát, meg a 70 literes hátizsákot, az egyéb szütyőket és a mai napig nem tudom, hogyan fértünk fel a motorjára, de így mentünk az otthonáig.

Aztán volt egyszer nálam egy angol pár, ahol a pasi születésénél fogva vak, 90%-ban süket, a párja pedig szintén vak. De világjárók. Velük voltunk moziban is. Meg fotóztak ezerrel, miközben az égvilágon semmit, de semmit nem láttak. Az valami megfoghatatlan élmény volt.

Vak világutazó?

Most mondd meg, ők ebben élnek úgy igazán. Szeretik maguk körül az embereket, a más nyelveket, hogy tudják, valami olyan helyen vannak, ahol biztosan történnek olyan dolgok, amik otthon nem és bár nem látják, de átélik ezeket. Fantasztikus!

Hová készülsz legközelebb?

A közeljövőben Norvégiába megyek, a távlati céljaim között pedig Pakisztán szerepel most első helyen.

A napokban blogot indítottál az utazásaidról. Én már biztos, hogy olvasód leszek és az angol párról ne felejts el írni, tényleg szuper fazonok lehetnek!

Erre számítok én is, mert ez olyan téma, ami sokakat érdekel, utazni mindenki szeret és talán sokan felkapják a fejüket arra, mennyi helyre eljuthatnak, ahová gyakorlatilag tényleg elég a repülőjegyet megváltani és kis költőpénzt vinni.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Képernyőfotó-2019-11-08-13.06.50.png

A világ legpesszimistább városa megmutatja, hogyan lehet erre az „életérzésre” hírnevet építeni

A finn Puolankában a pesszimizmus az egyetlen, de annál gyümölcsözőbb idegenforgalmi látványosság.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Puolanka egy kis település Finnország központjában, aminek a pesszimizmus a sajátos védjegye és ettől is vált híressé.

Nem egy turisztikai vagy történelmi nevezetességről, nem egy különleges élelmiszerről vagy találmányról, hanem a pesszimizmusról.

Még a helyi újságot is ez alapján nevezték el és a képeslapok is ezt hirdetik.

"Ha csúnya dolgokat csinálsz és csúnya dolgokat mutatsz, Puolanka el fogja veszíteni a hírnevét"

hirdetés

- kezdi Tommi Rajala puolankai pesszimista a BBC videójában.

"De persze a leglényegesebb kérdés az, hogy mi is az a 'hírnév'?"

Ha adott egy körülbelül 2600 lelket számláló finn város, ahol az időjárás zord, a népesség csökken, nincs túl sok lehetőség és szinte minden országos és nemzetközi statisztikában hátul kullognak, mit is lehetne tenni? Például várat építeni a pesszimizmusra. Meg kell hagyni, Finnország általában nem erről az életérzésről híres.

"Minden akkor kezdődött, amikor féltékenyek lettünk arra, hogy minden más helynek megvannak a saját eseményei, nekünk pedig itt Puolankában nincs semmink"

- magyarázza Riita Nykanen.

Végül egy ember kijelentette, hogy itt aztán semmi nem működik, még a pesszimizmus sem.

Ezen felbuzdulva a lakók úgy döntöttek, hogy csinálnak egy "pesszimista eseményt".

Azóta meghatározó pont Puolanka életében az ezt hirdető fesztivál, ami december 1-től 31-ig tart minden évben.

Így lett elvetve a "mag" és több mint 10 éve már egyesületük is van a helyi pesszimistáknak.

Mindez részben abból inspirálódik, hogy a várost miként érzékeli a külvilág.

"Ha nem a legrosszabb, akkor a második vagy harmadik legrosszabb a finn községek között"

- mondja Tommi Rajala szülővárosáról.

Természetesen ebből a helyieknek elege lett. A pesszimizmus pedig egy ellenreakció.

"Na, és akkor mi van? Lehet, hogy mi vagyunk a legrosszabbak, de ebben mi vagyunk a legjobbak Finnországban"

- állítják.

A témát feldolgozó videók pedig hatalmas népszerűségnek örvendenek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kepatmeretezes_hu_DSC_6187-1.jpg

Erdély fantasztikus ékszerdoboza csodás tájjal, épületekkel és ezerízű konyhával – bejártuk Nagyszebent és környékét

Románia különböző arcait magyarként felfedezni különleges élmény.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. október 27.


hirdetés

Szerencsésnek érzem magam, hogy abba a generációba tartozom, akinek még megmozdul valami a szíve környékén, amikor kiejti azt a szót, hogy: Erdély

Balatoni gyerekként teljesen természetes volt, hogy időnként a falu apraja-nagyja felkerekedett, és kiutazott a testvértelepüléséhez. Így Sóvárad mellett Szovátát, Korondot, Székelyudvarhelyet vagy Csíkszeredát is jól ismertem. A parajdi sóbányára, a Békás-szorosra vagy a Gyilkos-tóra olyan látványosságként tekintettem, mint hazám bármelyik másik büszkeségére, és nem is sejtettem, hogy Romániának még sok olyan, magyarokkal tarkított arca lehet, ami eddig előttem is titok maradt.

hirdetés

Nagyszebeni városnézés

Amikor megtudtam, hogy Nagyszeben környékét lesz lehetőségem felfedezni, sok kérdőjel cikázott bennem. Bevallom őszintén, fogalmam sem volt, hogy mire számíthatok, azon túl, hogy erdélyi magyarok biztosan itt is felbukkannak majd.

Kora reggel indultunk, és az ebédre már oda is értünk, így az autós megoldást jó szívvel javaslom mindenkinek. A települések között ugyanis érdemes utazgatni, de erről majd később.

Nagyszeben egy ékszerdoboz, ezt már első sétánk alkalmával is könnyedén megállapíthattuk. Gyarorlatilag egyfolytában fényképeket készítettünk, mert annyi csodás épület van, hogy szinte lehetetlen rossz szöget találni. Nagyszeben egykor Erdély legnagyobb szász városa volt, de a szászok többsége mára elmenekült, csak műemlékeik maradtak hátra. 2007-ben Luxembourg mellett Nagyszeben lett Európa kulturális fővárosa. Erre készülve helyreállították a Nagypiacot, a Kispiacot és a Huet teret, felújították a város múzeumait. Így aztán az utcák valóban rendezettek, és kávézók, éttermek, kocsmák hívogatnak mindenhonnan, nem csak az igazán nyüzsgő főtér környékén.

Tuti tippek:

- Az Evangélikus Templom belseje felújítási munkák miatt 2o21-ig nem látogatható, de a tornyából meseszép a kilátás, úgyhogy azt semmiképpen se hagyjátok ki!

- Jó kávéért az Atrium Classic Cafeba menjetek. És itt mindenképpen ejtsétek útba a mosdót, ilyen panoráma se sok helyen jár a mellékhelyiséghez.

- Mi a vacsoránkat a Jules étteremben fogyasztottuk el, és ha vevők vagytok az újhullámos helyekre, akkor tegyetek velük egy próbát.

A mi menünk a következő volt: Crispy mangalica, krumplival, spatzle tésztával, zöldborsóval és “demiglace” szósszal + Szilvás-lepény

Szeben ízei

Szeben az Európa Gasztronómiai Régiója címet viseli 2019-ben, így az evésre és ivásra a lehető legjobb ürügyünk volt. Az évszázadok során románok, szászok, magyarok, örmények és zsidók alakították a régió multikulturális konyháját, és nyilván ezek a nemzetiségek hatással voltak egymásra, így igazán színes a környék konyhaművészete is.

Gondolom, nem lepek meg vele senkit, ha azt mondom, hogy a legjobb ebédeket és vacsorákat nem éttermekben fogyasztottuk, hanem magánszállásokon hozták elénk román bácsik és nénik, vagy éppen a szabad tűzről vették le magyarok.

Ha a környéken jártok, ne ragadjatok le a hotelekben és városi éttermeknél. Látogassatok el kis farmokra, magángazdaságokba, és egyetek vagy szálljatok meg náluk. Ez az az élmény, ami teljesen beléd ivódik, és amihez valóban jól jön, ha az ember az autó szabadságát választja a tömegközlekedés helyett.

Ha vizuális típus vagy, itt egy videós beszámoló is az útról:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
martonvasar-kastely-kert-park.jpg

Egy meseszép park Martonvásáron, ahol még Beethoven is járt

A Brunszvik-kastély különleges növényvilága ősszel is elkápráztatja az idelátogatót.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2019. november 12.


hirdetés

A kastélyt körbeölelő 70 hektáros csodaszép angolkertet Brunszvik Ferenc alakíttatta ki. A Pest megyei aljegyző, több megye táblabírója is volt. Híres volt Beethoven barátjaként és mecénásaként, emellett mintagazda volt, a ló- és juhnemesítés szaktekintélyeként említették. Ő kérte fel a park tervezőjének Heinrich Nebbient, aki a Városliget megálmodója is volt.

A parkban számtalan különleges növényt ültettek, életkoruk és a pusztítások miatt már csak pár ősi fa található. A 400 féle fásszárú növényféleség között van itt éger, mandula, cédrus, mocsári ciprus, platán is. Az egyik leghíresebb fája az a koros ciprus, amely már az 1800-as évek elején itt élhetett.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gemenc_simonlaszlo-5-1.jpg

Romantikus tájjal, óvatos vadakkal, különleges fényekkel vár Gemenc ősszel

Ilyenkor is érdemes ellátogatni Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdejébe, mert csodát láthatsz.
Fotók: Simon László - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

A Gemenci-erdő - ez a számos dologban különleges csoda - ősszel is lenyűgöző. Bajától egy rövid utazással könnyen elérhető Pörböly, itt található az Ökoturisztikai Központ, ahol számos látnivalóval várják az érdeklődőket.

Gemenc sokakat lenyűgöz. Ez a vidék Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdője. A Duna mentén fekszik, hossza 30, szélessége 7 kilométer, összesen 180 négyzetkilométernyi terület, amely 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, és a Duna–Dráva Nemzeti Park része. A Duna itt lelassul, több holtág és sziget alakult ki benne. Itt van Magyarország legnagyobb, erdővel borított ártere.

Az erődben több tanösvényen is végig lehet sétálni, az út menti táblák pedig mesélnek a növény- és állatvilágról, a táj kialakulásáról, az erdő- és vadgazdálkodásról.

hirdetés

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!