hirdetés
Sokat értetlenkednek a turisták Columbo budapesti szobrán
Nem értik, miért készült, és azt sem, miért pont ott áll.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. július 07.


hirdetés

Még 2013-ban írtunk róla, hogy szobrot állítanak fel a 2011-ben elhunyt amerikai színész, Peter Falk tiszteletére az V. kerületben. A terv az volt, hogy legismertebb szerepében, Columbo handnagyként (a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozójaként) formáljk meg, és pályázatot írtak ki a szobor elkészítésére.

„A Peter Falk (†83) által megformált ballonkabátos figura mellett a terveken hűséges társa, egy basset hound kutya is látható. A nyomozós sorozattal halhatatlanná vált színész szobrát a Falk Miksa utca végén fogják felállítani. Peter Falk még önéletrajzi könyvében említette meg, hogy egyik nagyszülője révén magyar ősei is vannak”- írták annak idején a közleményben.

De ami a legfontosabb: többen tudni vélték, hogy Peter Falk a legendás magyar író és újságíró, Falk Miksa leszármazottja (dédunokája, ükunokája stb.)

A tervpályázat sikeres volt, 2014-ben állították fel a Columbót ábrázoló szobrot a Falk Miksa utca és a Szent István körút találkozásánál - azóta kíséri értetlenség és kíváncsiság.

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A turisták szívesen készítenek fotókat Columbóról és kutyájáról, elég sok képet lehet találni róluk a közösségi oldalakon. De azért van, aki jókat viccelődik a szobron, amiről külföldi oldalak megírták:

azért érthetetlen számukra a felállítása, mert nem a civil Peter Falkot ábrázolja, hanem egy szerepét, másrészt nem tudni, tényleg Falk Miksa utóda-e a színész, harmadrészt a szoborállítás időpontja nem kapcsolódik sem a színész halálának, sem a születésének az évfordulójához.

Peter Falk 1927-ben, New Yorkban született zsidó bevándorlók gyermekeként. A szülei New Yorkban születtek, ám az apai nagyszülei Oroszországban, az anyai nagyapja Magyarországon, az anyai nagyanyja pedig Csehországban.

A fiatalember az ötvenes években lett színész. Gyermekkorában sportolt, de érdekelte színészet is, ám eredetileg szövetségi ügynöknek készült. Munka mellett járt színészképzőbe, majd 28 évesen végleg a színészet mellett kötelezte el magát. Eleinte színpadon szerepelt, később filmen és tévében is. Oscar-díjra kétszer jelölték( Murder Inc. és Egy maroknyi csoda), Emmy és Golden Globe jelölései is voltak, és többször nyert Emmyt.

Elég sok filmben játszott, de Magyarországon a legtöbben tényleg a Columbóból ismerik. A Columbo 1968-ban kezdődött A recept: gyilkosság című epizóddal. A második résszel három évet vártak, mert Peter Falk vacillált a szerep miatt. A Váltságdíj egy halottért című részt a magyar közönség moziban láthatta először. Ezzel az epizóddal valóban elindult a Columbo-sorozat, amely nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem az egész világon hatalmas sikert aratott.

Columbo-alakításáért Peter Falkot tízszer jelölték Emmy-díjra, ötször kapta meg, és kilencszer Golden Globe-ra - egyszer nyert. A slampos, szelíd, magát lassú felfogásúnak láttató, de nagyon is okos és agyafúrt nyomozó nálunk is az egyik legnépszerűbb figura volt évtizedekkel ezelőtt, és Szabó Gyula zseniális szinkronhangnak bizonyult a sorozatban.

Bár Peter Falk egyik nagyapja Magyarországon született, ő nem a Falk, hanem a Hochhauser nevet viselte, és később sem bizonyult helytállónak az a városi legenda, hogy ő Falk Miksa dédunokája.

Falk Miksa 1828-ban született elszegényedett magyar-zsidó kereskedőcsaládban.A tanulás mellett már 14 évesen dolgozott. 1843-ban közölték az Ungar című lapban fordításait és kritikáit, majd a lap segédszerkesztője lett. Bécsben kezdett továbbtanulni, ám végül egy takarékpénztárnál vállalt munkát, közben pedig újságíróként is dolgozott.

„Félig gyermek voltam, mikor irkálni kezdtem és így félszázadon túl terjed a nyilvánosság előtti működésem” - íra magáról.

1858-ban Széchenyi István gróf ismételt meghívására Hopf János kanonok bemutatta őt a legnagyobb magyarnak, aki azután hetente 3-4 alkalommal kivitette egyik fiával magához Döblingbe. A gróf bizalmát nagymértékben elnyerte és akkori névtelen iratainak legnagyobb része az ő kezén ment keresztül; némelyekhez előszót, másokhoz egész fejezeteket írt. Cikkeivel elősegítette a kiegyezést, hiszen Deák-párti volt. 1861. december 20-án Deák Ferenc ajánlatára a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának választotta; itt a nemzetgazdasági bizottságnak is tagja volt.

1866-ban mutatták be Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak, és Falk Miksa 1867-től rendszeresen találkozott Sisivel. Nem sokkal később visszatért Pestre és a Pester Loyd című lapot vezette, közben politikai pályával is próbálkozott. 1906-ban visszavonult a közélettől, 1908-ban halt meg.

Amikor felmerült a rokonság Peter Falk és Falk Miksa között, Csiffáry Gabriella Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa ezt írta: „közel egy éve kutatok Peter Falk magyar gyökerei után, s bizony csak az anyai ágon találtam némi nyomra. Falk Miksával való rokonsági kapcsolatot nem is tudom, hogy honnan vették. Minden egyes leszármazottjának megnéztem az anyakönyvi bejegyzését, s bizony nem találtam semmiféle bizonyítékot.”

A Columbo-szobor tehát egy városi legendának állít emléket, és még azon is csavar egyet. Az újabb csavart pedig Kolodko Mihály mögötte elhelyezett apró gerillaszobra jelenti a kompozíció számára.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Eldőlt: elbontják a Nyugati téri felüljárót
A döntést viszont még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.A Főváros Közfejlesztések Tanácsa 2019. május 14-i ülésén döntött arról, hogy hamarosan elbontják a Nyugati téri felüljárót - írja a pestbuda.hu. A felüljáró bontása már évek óta tervben volt, de úgy tűnik, hamarosan tényleg eltűnik. Tarlós István főpolgármester a szerda reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta,

a bontásra azért van szükség, mert a felüljáró városképi szempontból rendkívül csúnya.

A Nyugati téri, kétszer egysávos, 420 méter hosszú felüljárót 1981. november 10-én adtak át, építése az észak-déli metró beruházásához kapcsolódik, ugyanis akkor úgy gondolták, hogy az autós felszíni közlekedésnek kell előnyt adni. A felüljáró bontása viszont az elmúlt években többször is felmerült a portál szerint, de eddig a szakemberek azt mondták, csak akkor lehet elbontani a felüljárót, ha épül helyette egy közúti aluljáró. Ez pedig a portál szerint azért lett volna költséges, mert a "Nagykörút tele van nagy átmérőjű alapközművekkel, így azok alá kellett volna vinni az alagutat".

A főpolgármester viszont azt mondta, hogy a tervezést végző FŐMTERV szerint mégis megoldható a szintbeli keresztezés. A közfejlesztési tanács pedig ezt a javaslatot elfogadta. Ugyan utaltak rá, hogy a megoldás nem lesz egyszerű, hiszen azt is biztosítani kell, hogy az ott közlekedő a 4-es és a 6-os villamosok a jelenlegi gyakorisággal közlekedhessenek.

Tarlós István ugyanakkor azt is elmondta, hogy a felüljáró lebontását még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia, de a portál szerint azt is megemlítette, hogy eddig mindkét testület minden esetben jóváhagyta a közfejlesztési tanácsi döntéseket, így most is erre számít.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Agyonszerkesztett fotóval hirdeti Budapestet egy thaiföldi utazási iroda
Hát, így még biztos soha nem láthattuk a magyar fővárost... De talán nem is baj. :D
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Érdekes hirdetésre bukkant egy thaiföldi utazási iroda oldalán a Bangkok Charlie Facebook-oldal. A plakáton ugyanis eredetileg egy európai körutazását hirdetnek, viszont az egész tulajdonképpen egy Photoshop-katasztrófának tűnik.

Ha ránézünk a fotóra, akkor először a magyar főváros, Budapest ugrik be, igen ám, de közben egy képen igazából minden szerepel, amit egy turista a Magyarország-Csehország-Ausztria körúton láthat.

A másik poén, hogy az utazás igazából 7 nap és 4 éjszaka, tehát körülbelül mondjuk pont ennyi fog megmaradni egy turista fejében a körútról. A Facebook-oldal, ami rátalált a különleges ajánlatra tulajdonképpen csak "szelfikörútnak" nevezi ezeket az ajánlatokat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Látványos videó: így néz ki madártávlatból a megújuló Városliget
A magasból is megnézhetjük, hol tartanak a Liget Budapest Projekt fejlesztései.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 11.A Városligetbe látogatók idén is több elkészült projektelemet vehetnek majd birtokba.

Még ebben az évben átadják Magyarország egyik legkomplexebb játszóterét. Befejeződik az egyik legszebb épület, az Olof Palme Ház rekonstrukciója is, az épületet Millennium Háza néven ősszel nyílik meg a századfordulós Budapestet megidéző interaktív tárlattal. A Millennium Háza előtt egy kialakítanak egy új, gyönyörű rózsakertet is.

Hamarosan elkészül az Európa legnagyobb és legmodernebb múzeumi háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) is.

A végéhez közelít a Szépművészeti Múzeum szoborgyűjteményének a jövőben otthont adó Komáromi Csillagerőd. A Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai a tervek szerint haladnak, a kivitelezés magasépítési szakaszba lépett, az új ismeretterjesztő központ várhatóan 2021 végén nyitja meg kapuit. Idén elkezdődik az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Házaként megnyíló Közlekedési Múzeum épületének kivitelezése.

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is átadnak.

Az ifjúsági sportpályákat rengeteg iskolás és hobbi futó használja, de oda járnak edzeni a Rippel fivérek és a Rippel Brothers Akadémia artista növendékei is.

A nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek Rippel Ferenc és Rippel Viktor gyakran tart növendékeinek órát a modern pályákon.

2020-ban az autóval érkező már használhatják a Dózsa György úti 800 férőhelyes mélygarázst.

A Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése már javában zajlik az 56-osok terén, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

A megújuló Városliget parkrészei igazán népszerűek. A Kutyás élményparkban negyedmillióan jártak az elmúlt évben. Gyakori vendégek itt a sztárok is, köztük Kulcsár Edina, aki kiskutyájával Fifikével elsőként tesztelte a parkot.

Látogatott a látássérültek pihenését szolgáló Vakok Kertje, amit Agárdi Szilvi énekesnő is kipróbált sorstársaival.

A Liget Budapest Projekt keretében tavaly befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukciója és modernizációja is, így újra régi pompájában látható a több mint 70 évig lezárt Román Csarnok.

Ha érdekel a látványos videó is, lapozz

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Bezár a Keleti 2 hétre, teljesen megváltozik a vonatok menetrendje
Május 13-tól és május 26-ig a Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatokat más budapesti pályaudvarra irányítják. Ne indulj útnak rutinból!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 09.Jövő hétfőtől bezár a Keleti pályaudvar, szinte az összes budapesti vonalon változások lesznek. A hírről az MTI is megjelentetett egy közleményt, de a Máv a honlapján is megírta, mi minden módosul.

Mint azt korábban már megírtuk, május 13-tól 26-ig, két hétre zárják le Keletit karbantartás miatt.

Ebben az időszakban az érintett vonatok mindegyike módosított menetrend alapján közlekedik.

A felújításra azért van szükség, hogy a Keleti pályaudvaron csökkenjen az üzemzavarok, a meghibásodások száma, megelőzzék a sebességkorlátozások bevezetését, pontosabban közlekedjenek a vonatok. A munkák azzal kezdődtek egyébként, hogy megtervezték egy sor bódé elbontását a pályaudvar épületében.

A legfontosabb változás a menetrendben: a győri vonalról az IC-k és a railjetek a Délibe érkeznek, a pécsi IC-k Kelenföldön fordulnak. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalról a személyvonatok és zónázók egy része Kelenföldre érkezik, másik fele Kőbánya-felsőn fordul. A Pécelig közlekedő személyvonatokat és a piliscsabaiakat összekötik. A Békéscsabára induló és onnan érkező vonatok a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda érkeznek, a záhonyi sebesek Szolnokon fordulnak vissza.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x