hirdetés
columbo1.jpg

Sokat értetlenkednek a turisták Columbo budapesti szobrán

Nem értik, miért készült, és azt sem, miért pont ott áll.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. július 07.


hirdetés

Még 2013-ban írtunk róla, hogy szobrot állítanak fel a 2011-ben elhunyt amerikai színész, Peter Falk tiszteletére az V. kerületben. A terv az volt, hogy legismertebb szerepében, Columbo handnagyként (a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozójaként) formáljk meg, és pályázatot írtak ki a szobor elkészítésére.

„A Peter Falk (†83) által megformált ballonkabátos figura mellett a terveken hűséges társa, egy basset hound kutya is látható. A nyomozós sorozattal halhatatlanná vált színész szobrát a Falk Miksa utca végén fogják felállítani. Peter Falk még önéletrajzi könyvében említette meg, hogy egyik nagyszülője révén magyar ősei is vannak”- írták annak idején a közleményben.

De ami a legfontosabb: többen tudni vélték, hogy Peter Falk a legendás magyar író és újságíró, Falk Miksa leszármazottja (dédunokája, ükunokája stb.)

hirdetés

A tervpályázat sikeres volt, 2014-ben állították fel a Columbót ábrázoló szobrot a Falk Miksa utca és a Szent István körút találkozásánál - azóta kíséri értetlenség és kíváncsiság.

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A turisták szívesen készítenek fotókat Columbóról és kutyájáról, elég sok képet lehet találni róluk a közösségi oldalakon. De azért van, aki jókat viccelődik a szobron, amiről külföldi oldalak megírták:

azért érthetetlen számukra a felállítása, mert nem a civil Peter Falkot ábrázolja, hanem egy szerepét, másrészt nem tudni, tényleg Falk Miksa utóda-e a színész, harmadrészt a szoborállítás időpontja nem kapcsolódik sem a színész halálának, sem a születésének az évfordulójához.

Peter Falk 1927-ben, New Yorkban született zsidó bevándorlók gyermekeként. A szülei New Yorkban születtek, ám az apai nagyszülei Oroszországban, az anyai nagyapja Magyarországon, az anyai nagyanyja pedig Csehországban.

A fiatalember az ötvenes években lett színész. Gyermekkorában sportolt, de érdekelte színészet is, ám eredetileg szövetségi ügynöknek készült. Munka mellett járt színészképzőbe, majd 28 évesen végleg a színészet mellett kötelezte el magát. Eleinte színpadon szerepelt, később filmen és tévében is. Oscar-díjra kétszer jelölték( Murder Inc. és Egy maroknyi csoda), Emmy és Golden Globe jelölései is voltak, és többször nyert Emmyt.

Elég sok filmben játszott, de Magyarországon a legtöbben tényleg a Columbóból ismerik. A Columbo 1968-ban kezdődött A recept: gyilkosság című epizóddal. A második résszel három évet vártak, mert Peter Falk vacillált a szerep miatt. A Váltságdíj egy halottért című részt a magyar közönség moziban láthatta először. Ezzel az epizóddal valóban elindult a Columbo-sorozat, amely nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem az egész világon hatalmas sikert aratott.

Columbo-alakításáért Peter Falkot tízszer jelölték Emmy-díjra, ötször kapta meg, és kilencszer Golden Globe-ra - egyszer nyert. A slampos, szelíd, magát lassú felfogásúnak láttató, de nagyon is okos és agyafúrt nyomozó nálunk is az egyik legnépszerűbb figura volt évtizedekkel ezelőtt, és Szabó Gyula zseniális szinkronhangnak bizonyult a sorozatban.

hirdetés

Bár Peter Falk egyik nagyapja Magyarországon született, ő nem a Falk, hanem a Hochhauser nevet viselte, és később sem bizonyult helytállónak az a városi legenda, hogy ő Falk Miksa dédunokája.

Falk Miksa 1828-ban született elszegényedett magyar-zsidó kereskedőcsaládban.A tanulás mellett már 14 évesen dolgozott. 1843-ban közölték az Ungar című lapban fordításait és kritikáit, majd a lap segédszerkesztője lett. Bécsben kezdett továbbtanulni, ám végül egy takarékpénztárnál vállalt munkát, közben pedig újságíróként is dolgozott.

„Félig gyermek voltam, mikor irkálni kezdtem és így félszázadon túl terjed a nyilvánosság előtti működésem” - íra magáról.

1858-ban Széchenyi István gróf ismételt meghívására Hopf János kanonok bemutatta őt a legnagyobb magyarnak, aki azután hetente 3-4 alkalommal kivitette egyik fiával magához Döblingbe. A gróf bizalmát nagymértékben elnyerte és akkori névtelen iratainak legnagyobb része az ő kezén ment keresztül; némelyekhez előszót, másokhoz egész fejezeteket írt. Cikkeivel elősegítette a kiegyezést, hiszen Deák-párti volt. 1861. december 20-án Deák Ferenc ajánlatára a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának választotta; itt a nemzetgazdasági bizottságnak is tagja volt.

1866-ban mutatták be Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak, és Falk Miksa 1867-től rendszeresen találkozott Sisivel. Nem sokkal később visszatért Pestre és a Pester Loyd című lapot vezette, közben politikai pályával is próbálkozott. 1906-ban visszavonult a közélettől, 1908-ban halt meg.

Amikor felmerült a rokonság Peter Falk és Falk Miksa között, Csiffáry Gabriella Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa ezt írta: „közel egy éve kutatok Peter Falk magyar gyökerei után, s bizony csak az anyai ágon találtam némi nyomra. Falk Miksával való rokonsági kapcsolatot nem is tudom, hogy honnan vették. Minden egyes leszármazottjának megnéztem az anyakönyvi bejegyzését, s bizony nem találtam semmiféle bizonyítékot.”

A Columbo-szobor tehát egy városi legendának állít emléket, és még azon is csavar egyet. Az újabb csavart pedig Kolodko Mihály mögötte elhelyezett apró gerillaszobra jelenti a kompozíció számára.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
obuda-gazgyari-lakotelep-mysecretbudapest-2019.jpg

Tündéri mézeskalácsházakból áll Óbuda eldugott mini negyede

Az gázgyári munkásoknak építették a telepet, ahol mintha megállt volna az idő.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. október 26.


hirdetés

Óbuda nem mindig kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemelne - valószínűleg azért, mert más, nagyobb területű kerületekhez hasonlóan széttagolt, és apró, finom részleteiről, érdekes építészeti emlékeiről a lakótelepek, a forgalmas utak és a Római part büféi gyakran elterelik a figyelmet.

Pedig elég sok felfedezni való akad még a kerületben.

Itt van például a volt Óbudai Gázgyár munkástelepe, ahol a séta felér egy időutazással.

hirdetés

A gyár dolgozóinak házait olyan gondosan és egységes koncepció mentén tervezték, mint Kispesten a Wekerle-telepet.

Az egykori gázgyárhoz két mini lakónegyedet építettek: egyet a munkásoknak, egyet a tisztviselőknek. A munkásokét Almási Balogh Lóránd tervezte, a gázgyárat és a tisztviselők telepét Reichl Kálmán.

Előbbit, a munkásnegyedet U-alakban rendezték el, középen egy park található, annak egyik végén áll az iskola és az óvoda. A földszintes és emeletes mézeskalács házak az U két szárán szimmetrikusan tükrözik egymást, és az U görbületében is látható egy-egy oszlopos, egymásnak megfelelő épület. A házakhoz kertek is tartoznak.

A telepet 1911 és 1914 között húzták fel, és sokan szecessziós negyedként tartják számon. Én inkább azt mondanám, hogy néhol a magyaros szecesszió egy-egy elemét felhasználó, hangulatában a kisvárosokat és a tradicionális erdélyi építészetet idéző kis negyed ez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_4906-1.jpg

Még a halálfélelmemről is megfeledkeztem, miközben a Boráros tér szépségeit néztem

Ez a bika most a hídon áll vagy lebeg? Miért van ennyire kitekeredve a feje? A teste tényleg egy mélytányér?
Orosz Emese cikke, fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Utálom a Boráros teret. Nem vagyok egy ijedős csaj, de szó szerint félek, ha egyedül kell átmennem a villamostól a hévig, pláne sötétedés után. Jó pár rémtörténetet hallani, és a hírek is rendszeresen beszámolnak ott történt atrocitásokról. Legutóbb például gyerekeket raboltak ki fényes nappal az ottani gördeszkapályán.

A cím ezzel szemben nem elírás. A szemét és gyanús figurák fölött elnézve a Boráros térnek igenis vannak szépségei. Lampert Benedekkel ezúttal a Boráros tér mocskában keresgéltünk kincseket.

hirdetés

A Boráros tér közepén áll Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművészt 1983-ban felállított Borárus-szoborkompozíciója. Jól látszik a hídról, és tulajdonképpen uralja a hídfeljáró déli oldalának kerengőjét is. A kőhordók homloklapját egykor bronzdíszek ékesítették. Sajnos nem igazán csodálkoztunk azon, hogy ezeknek az évek során lába kélt.

A borárus szobor miatt joggal feltételezhetnénk, hogy a tér egykor borpiacnak adott otthont. Ez azonban csak urbán legenda, amiért a jó humorú szobrászművész a felelős.

A tér valójában Boráros Jánosról (1756-1834), Pest egykori főbírójáról és ügyvezető helyettes polgármesteréről, a Városliget megteremtőjéről kapta a nevét. A Ráday utca és a tér találkozásánál álló Boráros tér 4. számú ház térre néző homlokzatán impozáns emléktábla őrzi az ő emlékét is.

Kiskoromban autóval sokszor hajtottunk át a Petőfi hídon, én pedig már egész korán kiszúrtam a különös “kecskefejű tálat”, amit gyerekként sehogy sem értettem. Ezt most a hídon áll vagy lebeg? Miért van ennyire kitekeredve a feje? A teste tényleg egy mélytányér? És mielőtt jól szemügyre vehettem volna, rendszerint már el is suhantunk mellette.

Ma már tudom, hogy a “kecskefejű tál” igazából a nagyszentmiklósi aranykincs legismertebb darabjának, a bikafejes ivócsanaknak sokszorosára nagyított, hegesztett rézből és krómacélból készített mása.

Az ivócsanak különben szintén Boráros Jánosnak állít emléket. Az egykori avar fejedelmi kincstár részét képező, 23 aranyedényből álló nagyszentmiklósi aranykincset ugyanis egy szerb szőlősgazda a saját udvarán találta meg 1799-ben, miközben épp árkot ásott. A gazda felesége a kincseket eladogatta, illetve beolvasztatta. A túlélő darabok különböző kereskedőkön át Pestre jutottak, ahol Boráros János gyűjtötte össze, és küldte tovább őket a bécsi Császári és Királyi Régiségtárba.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!