hirdetés
civil.jpg

Civil piknik: kockás plédes tüntetést szerveztek a Parlament elé

A civil törvény elfogadása ellen tiltakoztak a Kossuth téren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. május 29.


hirdetés

A Hősök Vétója II. – Mindenki civil címmel megszervezett pikniken a hivatalos program szerint a civil törvény elfogadása ellen tiltakozik több mint 40 civil szervezet az Országház előtt. Az eredeti tervek szerint a Parlament kedden szavazott volna a törvényről, azonban ezt a Velencei Bizottság állásfoglalására várva a kormánypárt elhalasztotta. A Civilizáció csoport által szervezett tüntetés viszont maradt az eredeti időpontban.

A Parlament előtt demonstráló szervezetek azonban nem csak tiltakoznak, hanem közben be is mutatják az érdeklődőknek, hogy valójában társadalmilag rendkívül hasznos, sőt hiánypótló (az állam feladatait átvállaló) munkát végeznek. A szervezők kérték, hogy senki ne vigyen pártpolitikai jelvényt, logót, transzparenst.

A HVG élőben jelentkezett a helyszínről:

A Hír TV korábbi élője:

A Magyar Nemzet tudósítója szerint 6-800-an vannak a téren, ő 83 részt vevő civilszervezetről tud. Hat óra előtt 1-200-an voltak a demonstrálók, és a felhívásnak megfelelően plédeken, takarókon ücsörögve, piknikezve várták, hogy elkezdődjenek a beszédek. A rendőri készültség "szokásos", néhány tucat rendőr áll az árkádok alatt - írja az Mno.hu.

hirdetés

Az előzetesen meghirdetett tervek szerint este hat óra után kezdődtek a beszédek. Elsőként Móra Veronika szólalt fel. Ő a lap szerint arról beszélt, hogy mindenki civil, aki felajánlja az adója 1%-át, segít kitakarítani a szomszédnak, vagy segít rendbe tenni egy közeli parkot.

"
Miért csináljuk mindezt? Mert nekünk van szívunk, tényleg senkit sem akarunk az út szélen hagyni, hanem segíteni akarunk”.

Móra Veronika a Magyar Nemzet szerint azt mondta, hogy

egy év alatt 645 240 embernek segítettek.

A mi lelkiismeretünk nem engedi, hogy félre nézzünk, ha egy éhező gyermeket, egy rászorulót vagy egy beteg embert látunk” – ezt már a következő felszólaló, Gyurácz Annamária mondta. A Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesület vezetője szerint ugyan őket nem érinti a törvény, de fontos a szolidaritás, mert bárki, bármikor érintett lehet.

A tervek szerint este hétkor véget ér a rendezvény.

A szervezők felhívása

17 órától várjuk mindazokat egy piknikre, akiknek fontos a civilség eszméje. Hozzatok takarót, amire le tudtok ülni, és ha van kedvetek, enni vagy innivalót is. Több mint 40 civil szervezet civiljei lesznek jelen. Együtt beszélgetünk, ismerkedünk, mert együtt vagyunk, egymásért, az egész ország boldogulásáért.

A helyszín és a program további része nem változik. Bemutatjuk, kik azok a magyar emberek, akiknek az életét nap mint nap jobbá teszik a civil szervezetek, akik bizonyítják, Magyarországnak szüksége van a civilek munkájára.

Tevékenységünkkel sokezernyi diáknak, tanárnak, hátrányos helyzetű tanulónak, lakhatási gondokkal küszködő családnak, menekültnek, egészségügyi, rendészeti és szociális szférában dolgozónak, önkormányzati munkatársnak, óvónőnek, egyetemistának, főiskolásnak, képzőművésznek és újságírónak segítünk. Támogatunk betegeket, nyugdíjasokat és segítünk azokonak az embereknek, akik egészségkárosító vegyszeres szennyezésnek vannak kitéve. Segélyvonalakat tartunk fönt, önkénteseket foglalkoztatunk, szakmai gyakorlatosokat képzünk. Bántalmazott nőknek, gyerekeknek, rászorulóknak és hajléktalanoknak adunk támaszt, jogsegélyt vagy menedéket.

Másju 29-én megmutatjuk, pontosan hány embernek segítettünk egy év alatt.

A számok mögött hús-vér állampolgárok állnak, olyanok akik segítségre szorultak és a civil szervezetek támaszt tudtak nyújtani számukra.

A rendezvény nem egy szokványos demonstráció lesz, hanem piknik, amit azért rendezünk, hogy találkozzunk, beszélgessünk, együtt legyünk. Együtt állunk ki az országért, egymásért, a civilekért. Mert mindannyian civilek vagyunk.

Helyszín: Kossuth tér

Dátum: 2017.05.29., hétfő

Program:

17:00 A piknik kezdete

18:00-19:00 Beszédek, slam:

Móra Vera (Ökotárs),

Gyurácz Annamária (SM Betegek Csongrád Megyei Egyesülete)

Szalai Krisztina (rendező)

Pion István (slammer)

Házigazda: Szabó Simon

19:00 Véget ér az eseményhirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kegyetlen-mohacsi-anyagyilkos.jpg

Brutális kegyetlenséggel kínozta és gyilkolta meg édesanyját a mohácsi férfi – azt állítja, nem akarta megölni

Előbb megkötözte, aztán serpenyővel és húsklopfolóval verte fejbe a nőt, majd kést és vaskampót szúrt belé, végül rápakolt egy csomó bútort és tárgyat, és hagyta kínok között meghalni. Csak erős idegzetűeknek!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk arról a brutális mohácsi gyilkosságról, ami még 2019 augusztusában történt:

egy férfi megkötözte a saját édesanyját, serpenyővel és húsklopfolóval fejbe verte, majd egy paplannal és egy szőnyeggel takarta le az asszony testét, amire több bútordarabot és tárgyat is ráhelyezett. A nő egész nap szenvedett, mielőtt éjszaka, kínok között meghalt.

A vádirat szerint a férfi a középiskolai tanulmányait követően több felsőoktatási intézményben orvosi és más tanulmányokat kezdett, azonban elvégeznie egyiket sem sikerült, ezért ilyen irányú szakképesítést nem szerzett. Egyedül az okleveles német szaklektori, szakfordítói, tolmács és szaktolmács képesítést szerezte meg. Ellenben szerzett egy "Doktori Oklevél" megnevezésű hamis okmányt, melynek valótlan tartalma szerint egy budapesti orvosi egyetem hallgatójaként szerzett orvosi végzettséget, őt PhD doktornak nyilvánították és feljogosították doktori cím viselésére. Ezzel személyi okmányokat készíttetett, melyben a neve „Dr.” előjelzővel szerepelt, a hamis adatai pedig a közhiteles nyilvántartásba is bekerültek.

Munkahelyet viszont nem, vagy csak nagyon nehézkesen talált, munkaviszonya, tartósan saját jövedelme nem volt. Szüleivel való viszonya annyira megromlott, hogy családi nevét is megváltoztatta, ennek ellenére főként a szülei segítették anyagilag.

Ők vették azt a lakást is, amiben a férfi lakott. Miután az apja meghalt, anyagilag lényegében az édesanyjától függött. Főleg azután, hogy amikor a szülei által neki vásárol lakást eladta, és annak árát felélte. Ezután az asszonyhoz költözött egy családi házba.

hirdetés

A vádlottnak ebben az időszakban nem volt munkahelye, teljes egészében édesanyja tartotta el. Emiatt kettőjük között feszültség alakult ki, amely több alkalommal veszekedésig fajult, melyet a szomszédos házban lakók is hallottak.

A vádlott a magánéleti és szakmai sikertelensége miatt is a szüleit, elsősorban édesanyját hibáztatta. Mindezek ellenére édesanyja továbbra is segítette. Azon túl, hogy eltartotta, barátnőitől kért kölcsönt azzal, hogy a vádlott Németországba utazik állásinterjúra.

2019. augusztus 11-én délelőtt a férfi és az édesanyja is és otthon tartózkodtak, amikor – meg nem állapítható közvetlen előzményeket követően – közöttük veszekedés alakult ki, melynek során a férfi durva kifejezéseket használva kiabált az asszonnyal. Délelőtt 11:00 és 12:00 óra között a veszekedés odáig fajult, hogy

a férfi a házból különböző kötöző anyagokat, széles ragasztószalagot vett magához, majd rátámadt az anyjára, többszörösen körbe tekerve - kötöző madzaggal, elektromos zsinórokkal - megkötözte a végtagjait, miközben az asszony sírva, fájdalmában kiabált, de ez a fiát nem érdekelte. Ezt a kiabálást a szomszédok is hallották.

A vádlott az anyja száját ragasztószalaggal beragasztotta, a fejét körbe tekerve. Az asszony lenge nyári öltözékben volt, idős korú, kis testsúlyú, a fiával szemben érdemi védekezést kifejteni nem tudott.

Miközben a férfi a másik szobába ment át, a nő szájáról valahogy a nyakára csúszott a ragasztószalag, így ismét tudott beszélni, sírva kiabált a fiának, hogy fájdalmai vannak. A férfi ezt hallva a konyhából

magához vett egy fekete színű serpenyőt, visszament az anyjához, és egy alkalommal a fejét megütötte, majd megismételte még három serpenyővel, valamint egy húsklopfolóval. Az asszony a fején ezek miatt keletkezett sérülésektől nagyon vérzett. A serpenyők deformálódtak, két serpenyő és a húsklopfoló nyele el is tört.

Ezt követően a férfi egy paplant terített az anyjára, majd a szoba szőnyegét is a paplanra terítette. A konyhából összesen öt darab – 17,5-től 13 cm pengehosszúságig terjedő - kést vett magához, valamint egy meghajlított, 47 cm-es vaskampót és azokat a paplanon keresztül az asszony felső teste tájékán a átszúrta. A szúrások a nő törzse előtt összekötött állapotban lévő bal kézfejét és jobb alkarját érték.

Mindezek után a férfi az édesanyja fej részéhez egy felfordított dohányzó asztalt tett, a test többi részére további egy dohányzóasztalt, három darab széket és egy darab mikrohullámú sütőt helyezett. majd kiment a szobából és az ajtót becsukva a konyhából a hűtőszekrényt az ajtó elé húzta, ezzel eltorlaszolva azt. A hűtőszekrényre további kisasztalt és egy tükröt helyezett.

Az idős asszony a fia bántalmazásától elszenvedett, jelentős fájdalommal és szenvedéssel járó sérülések hozzájárulásával 2019. augusztus 11-ről 12-re virradóra, az éjszakai órákban, a testére helyezett tárgyak miatt kialakult mellkasi összenyomás során, fulladás miatt életét vesztette.

A fia az éjszakát a házban töltötte, azonban másnap egy pécsi panzióban álnéven foglalt szobát, ahol a rendőrség – elfogatóparancs kibocsátását követően – megtalálta és őrizetbe vette. A vádlott azóta letartóztatásban van.

A bíróság különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja a férfit. Megállapították, hogy

a vádlott személyiségzavarban szenved, mely cselekményei elkövetését segíthette, ugyanakkor a vád tárgyává tett cselekményeit a beszámítási képessége teljes birtokában valósította meg.

A bíróság táv-meghallgatással tartott előkészítő ülést kedden. A Bors beszámolója szerint

a férfi tagadta bűnösségét a tárgyaláson: egy órán keresztül mentegette magát, azt állította, hogy ő csak megverte az anyját, akit nem akart megölni.

Megölte édesanyját

A rendőrök őrizetbe vették a mohácsi emberölés gyanúsítottját.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szallitmany-1.jpg

70 tonnás óriásszállítmány haladt át Budapesten kedd éjjel

Több utat is le kellett zárni miatta, akkora volt.
Fotók: MTI/Lakatos Péter - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Éjjel egy óriásszállítmány haladt át Budapesten: egy mintegy 70 tonnás gázhűtőt szállítottak a BorsodChem Zrt. kazincbarcikai gyárába. A gázhűtő egységet, amelyet Rotterdamból teherhajóval szállítottak a Dunán Budapestre, két részre szerelték.

A mintegy 70 tonnás egységet egy 42 tonnás járműszerelvény vitte, így a gördülősúly meghaladt a 110 tonnát is.

A speciális szerelvény haladását rendőri kíséret mellett több fővárosi útszakasz lezárásával, illetve vasúti és villamos felsővezetékek megemelésével biztosították.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szarvas.jpg

Szarvas támadt a vadászra, a puskáját is elvitte a Vajdaságban

Az állat valószínűleg a kukoricásban aludt, amikor a közelébe érték.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Nem mindennapi esemény történt vasárnap délután a Vajdaságban: egy 38 éves bácskertesi férfi a társaival apróvadra vadászott, amikor egy szarvas hirtelen rátámadt és elvitte a puskáját - írja a Vajdaság Ma a Blic nyomán.

A vadászok beszámolója szerint éppen a kukoricaföldön mentek keresztül, amikor kollégájukra rontott egy körülbelül 300 kilós szarvas.

A vadász védekezésképp maga elé tartotta puskáját, amelynek a szíja beleakadt szarvas agancsába. A vadász könnyebb sérülésekkel megúszta, a szarvas pedig a puskával együtt elmenekült.

Azt is hozzátették, hogy az állat valószínűleg a kukoricásban aludt, amikor a közelébe értek. A vadászt sokkolta az eset, mert a szarvasok, amikor meglepik őket, általában felugranak és elszaladnak. A vadászok keresték, de egyelőre nem találták meg a 16-os kaliberű Monte Carlo puskát.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szomaliai-ferfi-targyalas.jpg

Tagadja tettét a budapesti egyetemista lánnyal erőszakoskodó szomáliai férfi

A férfi még év elején ismerkedett meg a fiatal lánnyal egy szórakozóhelyen. Felajánlotta, hogy hazakíséri őt, ám útközben megpróbálta megerőszakolni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Szerdán az előkészületi üléssel megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a szexuális erőszakkal, súlyos testi sértéssel és kifosztással vádolt szomáliai férfinak a büntetőpere, aki meg akart erőszakolni egy 25 éves egyetemista lányt a bulinegyedben - írja a 24.hu.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság közleményében azt írják: a vádirat szerint a férfi 2020. január 21-én éjjel udvarolni kezdett egy nőnek egy erzsébetvárosi szórakozóhelyen, majd felajánlotta neki, hogy hazakíséri. Az út során megpróbálta megerőszakolni a nőt, de egy járókelő közbelépett. A vádlott ezután a nő védelmére kelő férfit is bántalmazta, majd a nő telefonját magához véve elmenekült a helyszínről.

A fentieken kívül a szomáliai férfi még az elfogását megelőzően legalább egy adag marihuánát is szerzett, amelyből fogyasztott is.

A szerdai előkészítő ülésen a férfi nem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet. A bizonyítási eljárás a vádlott meghallgatásával kezdődött és 2021. január 20-án tanúmeghallgatással folytatódik majd.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!