hirdetés
IMG_6219-másolat.jpg

Ciprus télen. Megéri? Kipróbáltuk, érdemes-e odautazni főszezonon kívül

A szigetország inkább tavasz végén és nyáron populáris úti cél, de a téli hónapokban is izgalmas élményt nyújthat. Ráadásul jóval olcsóbb ilyenkor.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. január 19.


hirdetés

Miért dönt az ember úgy, hogy télen látogat meg egy mediterrán szigetet? Kettő alapvető előny van ilyenkor: minden olcsóbb és kevesebb a turista.

Ciprus nyáron a strandolni és napozni vágyók Mekkája. Júliusban és augusztusban olyan nagy a szárazság és a forróság, hogy az már bizonyos embereknek sok is lehet. Nekem például biztosan, így én maximum tavasszal vagy ősszel mentem volna szívesebben.

Egy jó áprilisi vagy májusi napon langyos tenger és 25 fok lehet az ide látogató jutalma. De ahogy haladunk a nyár és a strandidő felé, annál borsosabban vehetjük ki a szállásokat, és foglalhatunk helyet a repülőn.

Persze ha az ember strandolni akar, akkor nincs mit tenni, de ha másféle kalandokra vágyik, akkor sokkal olcsóbban töltődhet fel a holtszezonban.

Szóval mi főként anyagi megfontolásból céloztuk be a telet, de a hőmérséklet is vonzó volt számunkra. 20 fok, míg mások itthon megfagynak. A "tavaszi időjárásban" az egyetlen zavaró tényező a zivatar, ami elég sokszor le is csapott. Ezért, és a távolságok leküzdése miatt is érdemesebb kocsit bérelni, és úgy felfedezni a környéket.

Pafoszon például számtalan hajóronccsal lehet találkozni. Érdemes egy ilyen roncs meglátogatására építeni az egyik kirándulásunkat. Az Edro III nevű hajó, ami St. George közelében futott zátonyra még 2011. december 7-én, leírhatatlanul szép látvány naplementében.

A tengerpart tiszta, a levegő friss. Simán el lehet ücsörögni a parton egy délutánon keresztül. És ebben az időszakban ezek a lassú séták esnek jól igazán. Ha az időjárás nem szól közbe gyalogoljatok, nézelődjetek. A sok turistahülyítő piac és csecsebecseárus ilyenkor nyitva sincs, így tényleg óriási nyugalomban lehet bandukolni a citromfák, a banánültetvények és a különböző partszakaszok mentén.

És majdnem mindenhol lesz egy kedves macska is, aki út közben rátok köszön.

A belvárosban sem ölik egymást ilyenkor az eberek. Van egy gigantikus pláza, ahol nyilván zajlik az élet, de a többi kis utca boltjában gyakran üresség tátong. Az éttermekben is könnyen kap az ember helyet hétköznap.

Az ételekkel mi nagyon meg voltunk elégedve. Sok friss kagylót, rákot, polipot ettünk. Konkrétan tengeri illata volt a herkentyűknek. És sok finom péksüteménybe és édességbe is belefutottunk. A ciprusi utcákon legtovább azok a "pékségfélék" vannak nyitva, ahol levelestésztákból és sziruptól tocsogó finomságokból nincs hiány, úgyhogy hiába is vágytunk volna egy nagy tál salátára..

Kirándulás közben néha elcsentünk 1-1 citrusfélét a nyaralókból az utcákra lógó ágakról. Ez is az az élmény volt, amit nem lehet megvásárolni. Narancsot közvetlenül narancsfáról enni a legjobb!

Beszélhetnénk a negatívumokról, hogy ilyenkor a kihalt utcákon jobban szembejön az emberrel a szemét is és a hanyatlás, de nekünk még mindig többet adott ez, mintha a turistákkal kellett volna verekedni a napozóágyért.

Ha télen kirándultok mediterrán helyre, a séták mellett szánjatok időt a gasztronómiára, térjetek be a helyi boltokba és vízipipázásra is alkalmas kocsmákba. Ilyenkor sokkal könnyebben lehet vegyülni a helyiekkel, és sokkal jobban megmutatja a sziget a valódi, sallangmentes arcát.

10 dolog, amit mindenképpen próbálj ki Cipruson:

- egyél egy doboz Turkish Delight-ot vagy Cyprus Delight-ot (zselés édesség)

- kérj friss tengeri herkentyűt egy étteremben (például a Christos Grill & Seafood-ban, Páfoszon)

- szedj friss mandarint vagy narancsot fáról

- nézz meg egy hajóroncsot közelebbről

- sétálj egy fél napon keresztül

- bámuld a tengert órákig

- ülj be egy shisha bárba és vizipipázz

- reggelizz édes, ragacsos süteményt

- beszélgess egy taxissal vagy egy eladóval

- igyál egy erős, török kávét


KÖVESS MINKET:




hirdetés
DSC_6502.jpg

6 szuper hely a Badacsony körül, ahol mennyei finomságokat és gyönyörű panorámát is kapsz

Hol lehet igazán jókat enni és inni, közben a Balatonban és a tájban gyönyörködni? Utánajártunk.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. július 31.



A Balaton napjainkban egész évben virágzik. Több olyan kiadvány is van, amiben utánanézhettek, hogy mi jót lehet csinálni a tó körül,

de számunkra a legizgalmasabbak kérdés mindig az, hogy hol lehet igazán jókat enni és inni páratlan panoráma mellett.

Így nem csoda, hogy egyre többször kötünk ki az északi parton és barangolunk a tanúhegyek között. Badacsony és a Szent György-hegy pedig nem csak nekünk kedvencünk. Remek éttermek és borozók sorakoznak már itt.

Induljunk neki úgy, mintha csak a sétánkat vagy egy túrázós, esetleg biciklizós napot kezdenénk, és essünk neki a Badacsony lábának.

Ha Badacsony, akkor Laposa

Nem buzdítanálak titeket arra, hogy egy családhoz ragaszkodjatok, ha nem lenne eszméletlenül jól összerakva a "Laposa élmény". De Badacsonyban olyan erős a jelenlétük, és annyira csodálatos és különböző helyeket üzemeltetnek, hogy szerintem érdemes az összeset kipróbálni.

 

Hableány

A Hableány a Laposa birodalom újonnan felavatott tagja. A vasúttól és a tótól is csak pár perc sétára helyezkedik el, így az ember nyugodt szívvel kezdheti itt a Badacsonyi túráját.

Ultramodern helyről van szó, miközben a retró életérzés sem veszett el teljesen. Az éttermi szolgáltatás mellett a család szőlőfeldolgozása is itt zajlik. Szóval ha kérsz egy pohár bort, annak túl nagy utat biztosan nem kell bejárnia a poharadig.

Van itt egy mini helytörténeti kiállítás, és elvitelre is be lehet ugrani a különböző nedűkért, de én azt mondom, hogy az ebédedet is itt költsd el. Izgalmas és nagyon mai konyha. Az adagokkal jól lehet lakni és vannak benne ismerős hangulatok, de mégsem a magyarosfatál és rántotthalrudacska típusú üzem ez.

Friss Terasz

Ha elindulunk fel a hegyre, az első laza fröccsöt már dobhatjuk is be a Friss Terasznál. Ezen a helyen gyerekprogramok és koncertek is akadnak szép számmal, és a laza, kötetlen hangulat garantált. Lángos van meg hamburger, ha túlinná magát az ember, vagy ha nem a késselvillávalevős helyeket részesíti előnyben.

Itt már alakul a panoráma is, de van még feljebb...

Szőlőhegy Bisztró

Ez a hely a személyes kedvencem. A szőlő itt tényleg egy karnyújtásnyira van. Az egész teraszt átszövi és a panoráma legnagyobb részét is szolgáltatja.

Közben meg olyan igazi pincés, tradicionális a hangulat. Jó húsleves, velős csont, túrógombóc. Régi tárgyak, fa bútorok, kemence.

A klasszikus balatoni életérzés kicsit leporolva, és a mai ember számára újraértelmezve.

 Laposa Borbirtok

A nagyágyú van legmagasabban. A hegy déli oldalának közepe már elég tisztes távolságra fekszik a tótól. Innen fogod a legszebb képet készíteni, és itt nem tudsz majd percekig vagy akár órákig a kilátáson kívül semmi másra koncentrálni.

Itt inni kell egy pohár bort, és maximum sajtot kell majszolni mellé. Itt lassítani kell, és élvezni a természetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
izek_haza_foto_tari_robert-7.jpg

Így készül a konyakmeggy - egy alföldi üzemben követtük végig az útját

A finomság készítése összetett és izgalmas folyamat. Lessetek be velünk egy aprócska üzembe.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. július 14.



Gyerekkoromban utáltam a konyakmeggyet. Nem értettem, hogy egyáltalán mi értelme van annak, hogy egy száraz csokiburokban zörög egy összeaszott meggyszem.

Jó pár évbe telt, mire rájöttem, hogy

nem az édesség a rossz, hanem a mi családunk hozzáállása.

Hiszen éveken keresztül adogattunk körbe 2-3 dobozzal, és mire ráfanyalodtunk, már csekély élvezeti értékkel bírt.

Majd egyszer valaki megkínált a suliban egy olyan példánnyal, aminek fényes és roppanós külseje volt, és legnagyobb meglepetésemre folyt! a belseje.

Úgy ledöbbentem, mint amikor (spoilerveszély!) megtudtam, hogy nem létezik a Mikulás. Ettől függetlenül nem kaptam rá az ízére, hiszen a sokéves rossz emlék bennem maradt.

Aztán múlt héten egy vérbeli alföldi kiránduláson vehettünk részt több újságíró kollégával egyetemben, és ez a különös csokoládé ismét meglepett.

Szankon a térség első gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Háza épületében kapott helyet a csokimanufaktúraként működő kisüzem, amelyben a több mint százéves hagyománnyal rendelkező konyakmeggy gyártására rendezkedtek be.

A kiskunmajsai csokigyárból felszámolt eszközök egy részét hasznosították, és Ritz Csokoládé márkanéven értékesítik a helyben termelt, alkohollal tartósított meggyes bonbont. A negyvenéves kiskunmajsai receptúra alapján minden folyamat kézzel készül. És ha az ember végighallgatja, hogy pontosan hogyan jut el a meggyfától a csinos dobozig ez az édesség, máris sokkal izgalmasabbnak fogja találni a kész terméket.

Én meg voltam győződve róla, hogy ez olyan lesz mint a bonbontöltés. Lesz egy öntőforma, amibe belepakolnak sorban mindent, és a végén kigurítják belőle a kész gombócokat. Hát ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. A konyakmeggy készítés ugyanis egészen komoly kézügyességet és rutint követel meg.

Úgy kezdődik, hogy a 80%-os alkoholba áztatott meggyet kimagozzák, majd fondánnal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondánba mártás után a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják.

Ezt követi a talpazás folyamata, amikor egy csokoládé lapocskát készítenek a meggy aljára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
MOT_egyutt_feher.jpg

Maga a málnás ízorgazmus - megkóstoltuk az Ország Tortáját

Soha nem volt még ennyire gyümölcsös Magyarország Tortája! Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét, és a cukormentes győztest, a Kicsi Gesztenyét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 01.



A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével pedig idén nyolcadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megrendezték.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája pedig Gyuris László szegedi cukrászmester Kicsi Gesztenye tortája lett.

Mi ott voltunk tegnap a Parlamentben, egy teremnyi éhes újságíróval egyetemben, és alig vártuk, hogy belemerítsük a villánkat a sütikbe.

Tóth Norbert győzelme valahol sejthető volt. Hiszen a dunaföldvári cukrász negyedik alkalommal indult a megmérettetésen, és eddig minden alkalommal be is jutott a legjobbak közé.

Harmincegy tortát sikerült maga mögé utasítania egy idén is erős mezőnyben. Ráadásul magát a versenykiírást sem egyszerű megugrani.

Mindenkinek 22-25 centi átmérőjű tortát kell készíteni, aminek 16 szeletesnek kell lennie. A magassága 10 cm-nél nem lehet több, és jellemzően magyar, természetes összetevőkből álló alapanyagokat kell használni. (Nem használhatnak margarint, növényi tejszínt, mesterséges színezéket és aromát sem.)

Norbert a kész süteményről így nyilatkozott még májusban a DUOL.hu-nak:

"Idén a málnát választottam. Azért, mert szép a színe, zamatos és a vendégek is nagyon szívesen fogyasztják. A Boldogasszony csipkéjét úgy jellemezhetném: egyféle íz, többféle textúra. Minden rétegében visszaköszön a málna. Alul egy málnás, ropogós réteg található, utána egy málnapürével dúsított tésztaréteg következik, majd a cremeux (tejszínnel lazított krém), végül a teteje, amin egy bazsalikomos, citromos ganache (csokoládé és tejszín) található."

A névválasztással kapcsolatban pedig a következőket osztotta meg:

"A málna volt a kiindulópont. Megtudtam, hogy a Dunántúl egyes részein a málna népies neve a boldogasszony csipkéje. Rögtön megtetszett, mert egy torta esetében a névválasztás is nagyon fontos: hangzatosnak, fülbemászónak kell lennie."

A tortából a sajtótájékoztatóra szerencsére nem csak egy 16 szeletes példánnyal készültek, hanem egy asztal méretű adagot szeleteltek fel. A kóstolás után pedig bátran állíthatom, hogy az idei győztes valóban különleges.

Az elmúlt években sokszor tört előre a francia vonal. Kevés tészta, sokféle markáns krémréteg. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem hiányzott már egy kicsit magyarosabb vonal, ahol a tészta több szerephez jut. Remek csavar az is, hogy a lapok is erősen málnásak, hogy tényleg minden morzsában ott a gyümölcs. A bazsalikommal és citrommal kiegészülve igazán üdítő szelet ez, a megjelenése pedig valóban ünnepi, mégis természetes.

Egy szó, mint száz, nem hallottam panaszt rá senkitől. A gyümölcsös ízeket kedvelők szeretni fogják!

Természetesen a cukormentes verziót is megkóstoltuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.




KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x