hirdetés

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Szenzációs fényfestők

A dubai Pálmafa-szigetek megnyitóján vetített animációjukat 700 millió néző követte nyomon a CNN-en. Olyasmit találtak ki, ami az egész világot lenyűgözte. A nagysikerű Paint Up! épületfestő versenyek társszervezőivel, Bordos L. Zsolttal és Kovács Ivóval beszélgettünk, és elkísértük őket Temesvárra is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. augusztus 24.

hirdetés

A dubai Pálmafa-szigetek megnyitóján vetített animációjukat 700 millió néző követte nyomon a CNN-en. Olyasmit találtak ki, ami az egész világot lenyűgözte. A nagysikerű Paint Up! épületfestő versenyek társszervezőivel, Bordos L. Zsolttal és Kovács Ivóval beszélgettünk, és elkísértük őket Temesvárra is.

Az interjút és a fényképeket készítette: Bódis Krisztián

- Mit is jelent pontosan az architekturális épületvetítés?

- Videóprojektorokkal animációt vetítünk, csak vászon helyett az épületeket használjuk. Bármilyen épületet videókijelzővé tudunk alakítani, de tulajdonképpen ezzel a módszerrel bármilyen tárgyra képesek vagyunk animációt vetíteni. Egy kiterjesztetett valóság, amit láthattok.

hirdetés

- Mennyi munka áll emögött és mégis hogyan készül egy ilyen vetítés?

- A legutóbbi Temesvári projektünk egy 7 perces animáció volt, aminek elkészítésére 3 hét állt rendelkezésünkre. Ezalatt 6 fő éjjel-nappal dolgozott. Először is szükségünk van egy nagyon pontos lézeres épületfelmérésre, ezután építjük meg az adott épület 3D modelljét számítógépen, majd animációt készítünk az épület elemeit felhasználva. A helyszínen végzünk egy próbavetítést, hogy később élesben minden simán menjen. Általában 2-3 vetítőállásból dolgozunk, vetítőállásonként két projektorral.

- Ezek speciális eszközök?

- Igen, egy ilyen projektor 35 millió Ft, ezért nincs is hazánkban sok belőle. Az MTA-s fényfestéshez például Bécsből kellett hozatnunk. Igazi kihívás az is, hogy a vetített kép pontosan illeszkedjen. Az ilyen vetítések egyszeri alkalmak, nincs második esély, ezért fontos hogy mindig nagyon precízen dolgozzunk.

- Ez egy igen új művészeti irányzat. Hogyan csöppentetek bele?

- Mindketten festőszakon végeztünk a Képzőművészeti Egyetemen, ott lettünk barátok. Magyarországon manapság festőként nehéz kifejezni kortárs gondolatokat. Arra gondoltunk, ha már festünk egy képet, mennyivel látványosabb lenne, ha az térben jelenne meg... és akkor már miért is ne mozduljon el? 1420-ban foglalkoztak először a vetített kép fogalmával, most már megvan hozzá a technológia is. Ez egy olyan műfaj, ami végre képes új értékeket közvetíteni és a közönséget kicsit visszavezeti a vizuális művészetek irányába.

- Hogyan kezdtetek neki?

- Kezdetben VJ-zéssel (video jockey), majd színházvetítéssel foglalkoztunk. A 2006-os Szigeten egy teljes héten át minden nap a főfellépők után megkaptuk a nagyszínpadot, a Radiohead koncertje alatt a közönségre is vetítettünk képsorokat. Párizsban volt az első igazi architekturális vetítésünk, ott figyeltek fel ránk. Az Eurodisneyland panoráma mapping-jére kaptunk megbízást, innen egyenes út vezetett a dubai Pálma-szigetek megnyitójára. Itt egy 300 méter hosszú épületsorra kreáltunk animációt.

- Ez hozta meg az igazi áttörést?

- Igen, ez nemcsak a nemzetközi és hazai rendezvényszervező szakma elismerése miatt volt fontos számunkra, innentől mindenhol szabad kezet kaphattunk. 2010-ben a MüPa belső terét vetítettük körbe, ezt követte a shanghaj-i magyar kulturális nap az EXPO-n. Ami itthon leginkább ismertté tett minket, az a Múzeumok éjszakájának záróünnepsége volt, a Paint Up! verseny. Ez volt a világ első épületfestő versenye, mely lehetőséget adott fiatal művészeknek, hogy kipróbálhassák magukat a nagyfényerejű épületvetítések műfajában. A soros magyar EU elnökség nyitó- és záróünnepségére is felkértek minket. A mostani temesvári vetítésünk is csak pozitív kritikát kapott.

- Mi a következő állomás?

- Jereván. A nemzeti ünnepük napjára futurisztikus műsorszámot kértek, igyekszünk kielégíteni a vágyaikat! Aztán jön Moszkva, Szentpétervár, majd Lökösháza. A lökösházi Bréda Kastély produkciónk Magyarországon, de talán Európában is az első állandó vetítés lesz (ez minden nap, egy adott időpontban egy egész órás mappinget jelent majd). Már nagyon várjuk!

- Merre tovább?

- Úttörőkként minőséget és irányt kell mutatnunk a leendő művészeknek. Nehéz mindig megújulni és kizárni a kliséket. Ezen felül két dolog mozgatja a fantáziánkat: egyrészt várjuk, hogy a lökösházin kívül mikor indulnak be az állandósult video mappingek, illetve nagy kihívást jelent az interaktív vetítés is. A közönség így aktív részesévé válna az eseménynek, például kézmozdulatokkal képesek lennének mozgatni az épület elemeit.


- Ha szabadon választhatnátok egy épületet…

- Akkor az Eiffel-tornyot választanám! Egyszer már lehetőségünk nyílt egy kisebb tesztvetítésre az Öreg hölgy lábain, de reméljük a jövőben kapunk majd megbízást a teljes toronyra.

A honlapjukat ITT TALÁLJÁTOK

Ha tetszik, amit Zsolt és Ivó csinálnak, nyomj egy lájkot! :)

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Az őszi Erdély csodavilága, ahogy egy magyar „medvepásztor” látja

Szin János volt nagyon gazdag, átélt egy súlyos betegséget, majd Székelyföldön találta meg a boldogulását. Most megmutatja, milyen mesés vidéken él, távol a világ zajától.
Fotók: Szin János - szmo.hu
2020. november 16.

hirdetés

Szin János Erdélyben él, és saját bevallása szerint "medvepásztor". Kalandos életet élt, de most a világ zajától távol találta meg a boldogságot, a hegyek között, a medvék között:

"Szentesen születtem 1968-ban, proletár szülők gyermekeként. A tanulás soha se szerepelt első helyen az életemben, de szívesen sportoltam és álmodoztam éjszakánként a paplan alatt zseblámpával a kezemben, miközben Széchényi Zsigmond erdélyi útleírásait olvastam.

Korán megtapasztaltam, hogy az iskola befejezésével a gyári munka sem nekem való, így nemes egyszerűséggel a kerítésen átugorva a kommunista rendszer munkakerülőjévé váltam. Éreztem, hogy számomra terem itt még babér, így a pénzszerzés mások számára szokatlan módját választottam, először kártyán kerestem meg a kenyérre valót, majd a fekete piacon és végül a játékgépszervezés jelentette karrierem csúcsát.

Ez rövid idő alatt olyan magasságokba repített, hogy azt vettem észre, hogy az úszómedencés, edzőtermes, jaccuzis házamban 4 fős személyzet sürgölődik, miközben én bejárom a világot Amerikától Ausztráliáig Kazahsztánon át.

Aztán az élet megtorpanásra késztetett, mikor megkaptam az agydaganatot diagnosztizáló leletemet. Megműtöttek, jóindulatú volt. A műtét előtt alkudoztam Istennel, kértem, gyógyítson meg, és én cserébe a vagyonomat adom. Néhány év múlva adtam is. Az alku megköttetett.

hirdetés

Ekkor keresett meg Máté Bence világhírű természetfotós, akit gyerekkorától támogattam, hogy Erdélyben üzemeltessünk medveleseket. Kiköltöztem Tusnádfürdőre Böjte Csaba testvér gyermekotthonába. Hónapokig az erdőt jártam, hogy megkeressem a lesek számára a legjobb helyszínt. 2017-ben elkészült az első és megnyitottuk a turistáknak. Azóta lett a Szent Anna tó közelében is egy nagyobb, azóta

minden medvét névről ismerek

és túrákat vezetek a vendégeknek."

A környezete pedig csodálatos. Egész évben is, de ilyenkor ősszel ezernyi színben pompázik. Arra kértük, mutassa meg, milyen most ez a meseszép hely, ahogy ő látja:

A hétköznapjai az elvonultság ellenére sem mentesek az izgalmaktól. Életéről könyvet is írt, melyben érdekes sztorikat is elmesél:

"Lent voltam a tónál. Vettem friss, gőzölgő kürtőskalácsot. Azt mondják, itt a legjobb. Gondoltam, körbesétálom a tavat. Gyönyörű ragyogó tavaszi napsütés volt. A szél sem rebbent. Úgy félúton járhattam, amikor észrevettem, egy medve jön utánam. Kicsit szaporázni kezdtem a lépteim. Ő is. Kocogtam. Ő is. Rohantam, ahogy tudtam. Ő is. Elestem. Rá a kalácsra. Abban a pillanatban utolért. Ráült a hátamra, és az orrával bökdöste a vállamat. Akkor még nem tudtam a játékszabályokat, amit később a kürtős-árus, aki gyakorlatilag medvekaját árul, elmondott. Megtehette volna egy kicsit hamarabb is, mondjuk, amikor megvettem. Tudniillik, nem kellene kaláccsal sétálgatni a tó körül, mert a turisták azzal etetik a medvét, megtanulta, hogy a finomságot el lehet vennie az ember kezéből. Szóval, ahogy ott fekszem medvével a hátamon, már-már beletörődve a kínhalál szörnyű gondolatába…"

Hogy mi lett a történet vége, az is kiderül a könyvéből.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Megnyílt a 20. ARC plakátkiállítás Budapesten

Te érted, hogy mi van most? Hogy mi történik velünk és mit érzünk a maszk mögött a globális bizonytalanságban? Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ az alkotók.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 03.

hirdetés

Hova tovább? címmel megnyílt a 20. ARC közérzeti kiállítás Budapesten, Újbudán, a Bikás parkban. A koronavírus-járvány és az azt kísérő globális bizonytalanság idején feltett kérdésre választ adó alkotások november 1-ig ingyenesen láthatók.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Egy varázslatos világ madártávlatból – Szatmár-Bereg rejtett szépségei, ahogy még nem láttad

Folyóvölgyek, erdők, gyepek, párába burkolt vidékek, megbújó szépségek... Mintha nem is Magyarországon járnánk, hanem valami távoli vad vidéken.
Fotók: Habarics Béla - szmo.hu
2020. október 18.

hirdetés

Mintha nem is Magyarországon, hanem valahol az Amazonas vidékén készültek volna ezek a képek. Pedig ez a csoda nálunk van. A Tiszánál, a Túrnál, a Birhó erdőnél, Cégénydányádnál. A vidék sétálva is káprázatos, ám ha felreppenünk, mint a madarak, akkor egészen új élményben lehet részünk. A fotósnak köszönhetően most te is szétnézhetsz a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, sok helyen még szinte érintetlen, gyönyörű, vad vidéken.

Bátorligeti-ősláp:

Kilátó a Birhónál:

Az Öreg-Túr Fehérgyarmattól északra a Birhó erdő ölelésében:

Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület:

hirdetés

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Cégénydányád, Kende kúria:

Hajnali sugarak (Tisza holtág):

Öreg-Túr:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Mintha egy tengerből előbukkanó sziget lenne, olyan a felhőkből kikandikáló Kékestető

Magyarország legmagasabb hegyén december közepén különleges élményben lehetett része az arra járónak. Míg a csúcson sütött a nap, a hegy és a vidék eltűnt a felhők alatt.
Fotók: Link János - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Nem kell repülőre ülni, hogy láthassuk, a felhők fölött valóban mindig kék az ég és süt a nap. Elég egy borongós téli napon felmászni a Kékesre, hiszen ezt az élményt az 1000 méter feletti csúcson is élvezhetjük.

 

 

 

 

hirdetés

A Mátrában, az Északi-középhegységben található Kékes Magyarország legmagasabb hegye, az Adriai-tenger szintjéhez mérve 1015 méter magas. Hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, síközpontja, kedvelt turisztikai célpont, a hegyen álló tévétoronyban kilátó is található.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: