CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból

Sárkánytánc, petárdák és hagyományos ételek – így ünnepelte az újévet a Magyarországon élő kínai közösség

Látványos képriportban mutatjuk meg, milyen volt a budapesti ünnepség, amit három év kihagyás után először rendeztek meg.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2023. január 28.


Link másolása

Három év kihagyás után idén ismét kulturális programokkal köszöntötte a magyarországi kínai közösség a Kínai Új Évet Budapesten január utolsó hétvégéjén. A kétnapos esemény szervezői számtalan látványos programmal készültek:

volt sárkánytánc, pattogtak a petárdák, a résztvevők hagyományos kínai ételeket kóstolhattak, és elmerülhettek a teaszertartás, illetve a tradicionális kínai kézművesség világában is.

A páratlanul színes kavalkádba most te is bepillanthatsz képriportunkun keresztül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
Fotókon a MOL gigacampusa, ahol 2500 ember dolgozik majd
A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen örökítette meg monumentális épület tereit.

Link másolása

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt.

Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: „a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”.

Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég „itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter.

Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel.

A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba.

A megnyitó eseményen a Szeretlek Magyarország fotósa is bejárta a gigantikus új helyszínt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
Fotókon a káprázatos kristályorgonák és a tél alkotta jégszobrok a Mátrából
Jégszilánkok a patak mentén, jégsípok a parton, jéggömbök az erdőben... Megannyi különleges alkotása a természetnek.
Fotók: Demecs Norbi - szmo.hu
2023. február 10.


Link másolása

A Mátrában még a tél az úr. A kemény fagyok csodás természeti képződményeket "alkottak". Fantasztikus látvány lett a megfagyott vízesés a Mátra nyugti kapujában, Szurdokpüspökiben. Az éj leple alatt nőttek ki a kristályorgonák. Demecs Norbi túravezetőnek köszönhetően most ti is szétnézhettek a jég birodalmában.

Egy másik látványosság: Tar, Szakadás-árok jégcsapjai

A patak partját is jégbe zárta a tél:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
„Ezt a nagy, giccses felhajtást nem szeretjük” – Párokat kérdeztünk, ők hogy ünneplik a Valentin–napot
Van, aki szerint ezt csak azért találták ki, hogy minél több rózsaszín dolgot el tudjanak adni, de van, aki úgy is kedves szokásnak tartja ezt, hogy ő maga nem is ünnepli.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2023. február 14.


Link másolása

Vannak párok, akik már előre megünnepelték a Valentin-napot egy romantikus balatoni hétvégével, és vannak, akik otthon, egy meghitt vacsorával töltik február 14-ét. Kapitalista túlzás-e az óriás szívecskés lufi és a virágtenger, vagy inkább egy szép szokás, amivel meglepjük a szerelmünket? Párokat kérdeztünk, hogy ők mit gondolnak a Valentin-napról.

Miklós (23) és Arozhan (21)

„Második alkalommal ünnepeljük együtt, a terv szerint egy kellemes vacsorával otthon, kis ajándékkal. Változó a véleményünk a Valentin-napról: alapvetően egy kedves szokás így odafigyelni egymásra, ugyanakkor ez egy kapitalista dolog is - mindenhol sok dekorációval.”

Marci (23) és Rebeka (21)

„Inkább csak meghitten, kettesben ünnepeljük, nem kerítünk nagy feneket neki. Ugyanis ezt a nagy giccses felhajtást - hatalmas piros szívecskés lufi, maci alakú virágcsokor és a hasonlók - mi nem szeretjük, inkább csak az együtt töltött időre fókuszálunk. Ajándékozni nem is szoktunk, maximum otthon főzünk valamit.”

Paula (36) és Nikola (40)

„Nálunk nincs bevett szokás. Idén mindketten pont dolgozunk Valentin-napon, nem tudunk aznap ünnepelni. De múlt héten elutaztunk, együtt töltöttünk egy romantikus hétvégét a Balatonon. Sétáltunk a parton, főzőcskéztünk. Tehát minőségi együtt töltött idővel előre megünnepeltük. Idén nem vettünk ajándékot, de tavaly például egy ünnepi vacsorát töltöttünk el együtt, és akkor ajándékoztunk is.”

Marika (82) és Sándor (82)

„Mi soha nem szoktuk ünnepelni. Ennek nincs különösebb oka, egyszerűen nem ebben szocializálódtunk. De amúgy tetszik, szép. A fiataloknak nagyon jó, hogy kitalálhatják, milyen ajándékot, virágot vesznek egymásnak. Mi 57 éve vagyunk házasok, az évfordulónkat mindig megünnepeljük. Nekünk ez a Valentin-napunk.”

Marci (21) és Eszter (19)

„Abszolút nem ünnepeljük a Valentin-napot, nem szeretjük. Szerintünk azért van, hogy nagyon sok, nagyon rózsaszín, nagyon szívecskés dolgot el tudjanak adni. Ezt a kapitalizmus kitalálta, és ez nekik nagyon jó, de egyébként nem egy fontos dolog szerintem, mert mindennap lehet ugyanúgy szeretni a másikat.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Ahol a szőrös nyolclábúak és a lábatlan izomkolosszusok találkoznak – fotókon az egzotikus állatvásár
Színpompás és szemüket forgató sisakos kaméleonok, csókolnivaló mesebeli békák, jópofa pózban feltapadó gekkók, mini sárkányra hasonlító szakállas agámák és még sok más fura állat volt a 46. TerraPlazán.

Link másolása

– Anya, ez a levél mozog! – kiáltott fel egy kisfiú, miután a botsáskás standnál a tenyésztő kezén elmászott egy megszólalásig falevélre hasonlító rovar. A TerraPlaza expo mindig rengeteg nézelődőt és vásárlót vonz: ezúttal a Lurdy Házban több mint 120 magyar és külföldi kiállító gyűlt össze a kis dobozaival, terráriumaival, akváriumaival és ketreceivel, tele izgalmas lakókkal.

A 2.600 m²-es helyszínre érve a szokásos hömpölygő tömeg fogadott, az egy négyzetméterre eső hüllőarány pedig igencsak megnőtt – ahogyan a standoknál látható óriáskígyók és madárpókok is még nagyobbra fognak nőni. Megannyi szín, forma és különleges állatfaj lepte el a termeket, az ember azt sem tudta, merre nézzen, annyi inger éri (egyeseket inkább a hányinger, ha csak a gyerek kedvéért jött, de leveri a víz ezektől a különös teremtésektől).

– 13 évvel ezelőtt mindössze 9 asztallal indult el a TerraPlaza, de már két évvel később komoly növekedésbe kezdett, mára pedig Közép-Európa egyik legjelentősebb terrarisztikai expójává nőtte ki magát – mesélte Garab Emil, a rendezvény egyik szervezője. – Szerencsére jövőre még egy plusz termet kell bérelnünk, mert már ezt is kinőttük.

Ezt a rengeteg állatot fűtött járművekkel szállítják ide, többen Ausztriából, sőt, Lengyelországból érkeztek, és olyan is akad, aki folyamatosan járja a világot expókról expókra. A kiállítók imádják ezt a rendezvényt, sokan minden alkalommal kijönnek, hiszen itt aztán van érdeklődés és vásárolnak is rendesen – lelkesedett a szervező.

Természetesen méreggel ölő, életveszélyes állatot nem hoztak a kiállítók. Az élő állatokon felül rengeteg kelléket, kiegészítőt és eleséget is árultak, több órás program volt végignézni az összes pultot.

Egy madárpók-tenyésztővel beszélgetve kiderült, hogy meglepően sokan szeretnének hazavinni szőrős nyolclábút, de általában családi ellenállásba ütközik az illető.

– Volt, hogy százezer forintért akart vásárolni tőlem egy férfi több madárpókot is, ki is fizette volna helyben őket, de még a tranzakció előtt odaért a felesége, és közölte, hogy ha ezek hazamennek, ő elmegy otthonról, és vissza sem jön többé. Nem volt jó érzés egy perc alatt bukni százezret az asszony miatt – nevetett a tenyésztő.

Eleve nem olcsó mulatság a hüllőtartás, némelyik állatért azonban csillagászati összeget kértek, mondjuk azért, mert elképesztően ritka kuriózum, vagy mert az az egyetlen színváltozat az egész országban. A legdrágább példány az alábbi 700 eurós python regius volt:

Jómagam pedig egy előre lefoglalt brazil szivárványos boával távoztam, amelynek egy kedves története is van. Hatéves kislányom ugyanis előre leszögezte, hogy ha lesz kígyónk, akkor Perecnek fogja hívni, és amikor utánajártam, hogy kinél lehet az általam kiszemelt „alvázszámú” kígyót kapni, a tenyésztő a kérdésemre azt felelte, hogy van egyetlen darab ilyen példánya, és elküldte a fotót… amelyen tökéletes perec alakban tekeredve volt látható az állat. A képet látva azonnal lecsaptam rá, hiszen ebből egyértelmű volt, hogy ő a miénk.

Ahogy elnéztem, rengeteg boldog ember távozott még rajtam kívül valamilyen fura szerzettel, csak a rendezvénynek otthont adó pláza gyanútlanul kószáló népe meresztette döbbenten a szemét, hogy itt vajon mindenki megbolondult-e a mai napon.


Link másolása
KÖVESS MINKET: