hirdetés

CÍMLAPFOTÓK

Ilyen a Hűvösvölgyi Gyermekvasút egy gyerekvasutas szemével

Képriportunk főszereplője a 13 éves Bernadett, aki beavatott minket a gyermekvasút működésébe.

Link másolása

hirdetés

Töredelmesen bevallom, hogy gyerekkorom óta rajongok a vonatokért. Olyannyira komolyan gondoltam tinédzserként specifikusan a mozdonyvezetői álmokat, hogy az érettségi évében még a leendő vasútgépészeknek tartott nyílt napon is lelkesen részt vettem, de a jövőmet végül a művészet iránt érzett olthatatlan szeretetem vitte el hivatásszerűen egy másik vágányra.

Bár a vasút iránti rajongás leginkább gyerekkoromban tombolt igazán, és mára már nem tudom például betéve az országos vasúti menetrendet, nem bámulom már oly hosszan a kanizsai gyorsokat minden nyáron Széplakon, vagy Gárdonyban a tóban fürdések helyett, de a szerelem a vasút világa iránt egy élethosszig tartó vonzalom maradt, így - művészet kontra vasút - két hű szeretővel is büszkén rendelkezem.

Emiatt is gyerekkoromban mindig irigykedtem a Gyermekvasúton dolgozó pajtásokra, hogy bárcsak én is a csapatuk tagja lehetnék, de sajnos ez a vágy, leginkább a felvételhez nem elegendő általános iskolai jegyeim miatt, sosem valósulhatott meg.

Így még nagyobb nosztalgiával jártam a Hűvösvölgyi Gyermekvasúton, immáron 32 éves fejjel, fotós mivoltomban, bekukkantani ebbe a rendkívül bájos, gyermekek uralta vasúti univerzumba.

Ehhez az élményhez kaptam segítségül aznapi kis kollégámat, a 13 éves Puskás Bernadettet, aki már 3 éve van a Gyermekvasút szolgálatában, most végezte a 7. osztályt.

Jelenleg a Hűvösvölgyi Gyermekvasúton megközelítőleg 600 fiatal vasutas szolgál, akik heti egy alkalommal, 4 hónapig tartó tanfolyamon sajátítják el a világ leghosszabb, 11 km hosszú gyermekvasútjának összes fortélyát. A gyermekvasutasok általános iskola negyediktől nyolcadik osztályig bezárólag dolgozhatnak a vasúton.

hirdetés
A képriportban szereplő Bernadett bevallása szerint nagyon jó volt a járvány okozta 7 hónap szünet után ez év májusában végre ismét találkozni az ott megismert barátaival.

Bernadett megmutatta nekem, milyen a Gyermekvasút belső működése, miközben számos kis pajtással, vagy épp szakmai vezetőjükkel, Szente Dáviddal, illetve a kisvasút felnőtt mozdonyvezetőivel elegyedtem rövidebb beszélgetésekbe.

A hűvösvölgyi állomás forgalmi irodájában üzemelő, 1970-ben kifejlesztett Domino 70-es típusú biztosító berendezés a magyar vasút ikonikus készülékének számít, ezen tudják Bernadették a különböző fényjelzéseket, vágányutakat megadni, nem egy nagyvasúti állomás évekkel ezelőtt még ezzel a rendszerrel üzemelt.

Az 1948-ban épített Széchenyi-hegyi végállomáson található váróteremben tökéletesen visszaköszönnek a korabeli államvasúti nagyállomások építészeti jegyei.

Széchenyi-hegy forgalmi irodájának a hangosbemondója egy korabeli fülkében van elkülönítve: a szűk helyiség falait a bemondásokhoz szükséges kötelezően megadott szövegek poszterei borítják.

A fiatal lány bátyja is a Gyermekvasúton dolgozik, 8. osztályosként, az utolsó évét befejezve a vasúton, így nem volt kérdés Bernadett számára sem, hogy testvérét követve ő is jelentkezik a nagy kalandra.

Széchenyi-hegy végállomás az ország legmagasabban fekvő, 465 méter tengerszint feletti magassággal rendelkező állomása.

Virágvölgy állomás váltórendszere egy nagyon egyedi típus, a váltóállításhoz először egy speciális kulccsal lehet a készüléket feloldani.

A gyermekvasúton nosztalgiamenetben közlekedő C50-es típusú, 1952-ben gyártott dízelmozdonya az ország legöregebb, máig működőképes gépe a fordából, Makhajda Attila mozdonyvezető a fotó készítésekor épp a második szolgálatát töltötte ezen a mozdonyon.

Az úttörő hagyományoknak megfelelően a fiatal vasutas kollégák egymásnak szalutálnak minden be-ill. kijáró szerelvény elhaladásakor, a képen épp Széchenyi-hegy bakterháza, a „Torony” előtt.

Bernadett néhány perccel az indulás előtt beszélget a Gyermekvasúton 1,5 éve dolgozó, MK-45 ös dízelt vezető mozdonyvezetőjével, Nagy Gáborral a Széchenyi-hegyi végállomáson.

Bernadett szerint a legfontosabb dolog, amit kaphatott a Gyermekvasúttól, az maga a közösség, és a számos barátság, ami ide fűzi őt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Ilyen volt a tömegből a pápalátogatás – elkapott pillanatok a Hősök teréről

Az izgatott tömeg, a felcímkézett székek, a pápamobil begördülése a térre, mind-mind olyan pillanatok, amelyek személyessé és különlegessé tették a mai napot.

Link másolása

hirdetés

Több tízezer ember gyűlt össze Budapesten, hogy élőben hallgassák meg Ferenc pápa szentmiséjét. A Hősök tere környékén zsúfolásig teltek az utcák, a hívek kivetítőkön nézték, ahogy a katolikus egyházfő hivatalosan is lezárja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Az egyházi és állami vezetők mellett a kiválasztottak közvetlen közelről nézhették és hallgathatták végig a 84 éves Szentatya prédikációját.

Fotósunk képei a tömegből:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Több tízezres tömeg hallgatta Ferenc pápát Budapesten - fotókon a záró szentmise

Ragyogó napsütésben, zsúfolásig telt utcák előtt zajlott le a pápai szentmise a Hősök terén.

Link másolása

hirdetés

Több tízezer ember gyűlt össze Budapesten, hogy élőben hallgassák meg Ferenc pápa szentmiséjét. A Hősök tere környékén zsúfolásig teltek az utcák, a hívek kivetítőkön nézték, ahogy a katolikus egyházfő hivatalosan is lezárja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Az egyházi és állami vezetők mellett a kiválasztottak közvetlen közelről nézhették és hallgathatták végig a 84 éves Szentatya prédikációját.

Fotósunk képei a záró szentmiséről:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Fotók: ilyen volt az augusztus 20-i tűzijáték a Duna-partról

Rengetegen nézték élőben az augusztus 20-i ünnep legnagyobb látványosságát.

Link másolása

hirdetés

Európa legnagyobb tűzijátékát harangozták be az idei augusztus 20-i ünnepségre. A Duna-parton rengeteg ember gyűlt össze, hogy élőben csodálhassa meg az este 9 órakor kezdődött látványosságot.

Szerencsére az időjárás sem szólt közbe: a meteorológusok mindenkit siettek megnyugtatni, hogy semmi esély csapadékra.

Videónkat itt láthatod, alatta pedig néhány hangulatfotó az égről és a nézőkről:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

„Nagyon jól érzem magam itt!” – képriport egy igazi mesteremberről, Gerő Gyula cipészről

Dolgozhatott volna külföldön vagy nagyobb helyeken, ő mégis a maga ura maradt. Az év 365 napján várja kuncsaftjait VI. kerületi kis cipészüzletében.

Link másolása

hirdetés

Gerő Gyula közel öt évtizede űzi a cipészmesterséget - Budapesten, a VI. kerületi Szondi utcában található műhelyében több mint 20 éve dolgozik.

Gyermekként nyolc évet töltött intézetben, majd a szakmunkásképzőben elkezdte kitanulni a susztermesterséget, amit az érettségi és a cipészszakma megszerzése után az akkori Bőripari Technikum szakirányú továbbképzése követett. A későbbi évtizedekben többek között Medgyessy Péter volt miniszterelnök családtagjai is visszatérő ügyfelei voltak.

Pályája elején, a '70-es években egy cipő sarkalása 20 Ft-ba került nála, míg most, 2021-ben ugyanez a javítás 3000 Ft-ba kerül. Magát fiatalpártinak tartja, az ifjabb korosztállyal is gond nélkül megtalálja a hangot. Saját bevallása szerint csalódással tölti el, hogy az utóbbi években egyre kevesebb hálás emberrel találkozik.

Ennek ellenpéldájaként mesélt egy még évekkel ezelőtt hozzá betérő vidéki ügyészről, aki szigorúan kijavította a cipészt, mikor Gyula véletlenül „Ügyvéd úr”-nak szólította „Ügyész úr” helyett. A férfi azonban néhány nappal később az asszisztensén keresztül küldött egy hálálkodó levelet, amiben méltatta elegáns cipője profi, szakszerű megjavítását.

Gyula kis cipészboltja nagy ismeretségnek örvend a környéken, minden korosztályból vannak vásárlói. Látogatásunkkor, a vele való beszélgetésünk alatt is kétpercenként köszöntek be neki a bolt előtt elhaladó emberek.

Műhelyének ajtaja az év 365 napján nyitva van, már csak azért is, mert a cipők javításához használt ragasztók miatt folyamatos szellőztetésre van szükség. Így a téli hidegben is gond nélkül tárva-nyitva hagyja műhelye ajtaját.

hirdetés

Gyula úgy látja, hogy a cipészmesterség az elmúlt 20 évben kezdett el szépen lassan kihalófélben lévő szakmának számítani. Árulkodó jel, hogy a 70-es években rendkívül vonzó szakmának számított, olyannyira, hogy szigorú előfelvételiket kellett tartani a technikumokban. Gyulát már át akarták csábítani az egyik nagy nemzetközi konkurens céghez is, de ő saját műhelyében maradt, a maga uraként.

Három évvel ezelőtt valaki 18 millió forintot ajánlott fel neki, ha eladja a műhelyt, de ő nem állt kötélnek. Kérdésünkre, hogy miért döntött így, kivirágzó arccal csak annyit mond: „Mert nagyon jól érzem magam itt!”.

Számára nagyon fontos a vásárlói kör: hivatásaként tekint a szakmájára, nagyon komolyan veszi az ügyfélbarát hozzáállást, képes nyitvatartási időn kívül is bemenni boltjába, ha egy valaki csak hétvégén tudja a cipőjét javítás után átvenni.

A '70-es években lehetősége lett volna Németországban a München melletti Starnbergben folytatni az életét, de ő mégis Magyarországon maradt. Ahogy fogalmaz, már itt is fog elmenni.

A különleges humoráról ismeretes cipész a sok megpróbáltatás ellenére rendkívül pozitívan tekint vissza az életére. Feleségét viccesen „főbérlőnek” nevezi, indokolva ezt a házasságukon belüli nőuralommal.

Mindenkit szívesen fogad egy-két szóra, aki belátogat a műhelyébe. Ezt jól mutatja, hogy bár látszik, épp el van úszva a munkáival, a történetmesélésben nagy rutinja van.

Két munka között heti kétszer-háromszor pedig megjátssza a Tippmixet, figyeli az aktuális focihíreket a fogadásokhoz - volt válogatott focistaként ez nála nem is lehet kérdés.

Szakmája szépségét az apró örömökben leli meg: például mikor látja, ha valaki örül a megjavított cipőjének, amit ismét használhat. Amire Gyula igazán büszke, arról pedig szerényen úgy vall:

Nem túl nagy dolog, amire büszke vagyok, de az azért megdobogtatta a szívem, mikor az egyik általam tervezett cipő egy szakbolt kirakatában volt elhelyezve.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: