CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból

12 kép, 12 pillanat a természetből - ilyen volt a 2021-es év a természetfotós szemével

Újvári Zsolt a természet apró csodáiról készít képeket. Most 2021-ből mutatja meg a számára legszebb és legérdekesebb pillanatokat.
Fotók: Ujvári Zsolt - szmo.hu
2022. január 22.


Link másolása

A természet apró csodáiról készít képeket Újvári Zsolt, és hozzá szívesen ír érdekességeket, kis történeteket is. A tavalyi képeiből válogatott ki 12 darabot, minden hónapból a számára legszebb és legérdekesebb pillanatokat. Íme a 2021-es év különleges fotói:

Január

A fagyos január az ugróvillások megfigyelésével telt, napokig feküdtem az olvadó hóban, hogy tanúja lehessek, hogyan is küzdenek a túlélésért a gömböcugrókák a leveleken kialakult tavacskák felszínén.

Gömböcugróka faj (Sminthurinus aureus)

Február

Idén télen pillantottam meg először a város szélén csordogáló patak betonozott medrében az impozáns külsejű, ám a hazai vízi élővilág számára mégis óriási fenyegetést jelentő idegenhonos tízlábút, a vörös mocsárrákot. Az agresszíven terjedő behurcolt fajról, az általa okozott veszélyekről, valamint az emberi felelősségről egy cikket is publikáltam "A vörösök már a spájzban vannak" címmel, a National Geographic Magyarország online felületén, ITT olvasható.

Vörös mocsárrák (Procambarus clarkii)

Március

Ahogy a Bükkös-patak jege lassan felengedett, a vörös mocsárrákok víz alatti fotózása során szerzett tapasztalatoktól felbuzdulva felkerestem hazánk legritkább őshonos rákfaját, a kövi rákot. Régóta tudtam, hogy éjszakánként nagy testű tízlábúak indulnak útnak a Pilist átszelő vizecske medrében, de álmomban sem gondoltam volna, hogy a tavaszi és nyári estéken annyi rákra bukkanok majd a zúgók sziklái között. Márciusra lassan lebomlott az őszi avar, a bolharákok egészen az erezetig rágták a sodródó faleveleket, s imitt-amott, ahol a patak sodrása lelassult, gyepi békák petecsomói is megjelentek a part menti vizekben.

Végül ezekről a fantasztikus lényekről is kerekedett egy ismeretterjesztő írás, "Hegyi patakjaink ikonikus állata, a kövi rák" címmel, ITT olvasható.

Kövi rák (Austropotamobius torrentium)

Április

Egy fantasztikus nap margójára: Szalamandrára vadászni mindig óriási élmény számomra, ám ezt mégis ritkán koronázza siker. Többször indultunk már útnak barátaimmal kiadós tavaszi esőben a Börzsönybe, s jöttünk haza üres kézzel, vagyis inkább üres memóriakártyával.

De vajon mennyi az esélye annak, hogy néhány nappal eső után, ragyogó napsütésben, egy szép tavaszi napon rájuk bukkanjak, ráadásul a Budai-hegységben? Mikroszkopikusan kicsi. Tudtuk jól, mégis a nyomukba eredtünk ma Peter Illyessel. A Paprikás-patak völgyébe szűrődő reggeli fény hívogatóan táncolt az erdei úton és egyre mélyebbre és mélyebbre csábított bennünket, s bár a szélben táncoló szellőrózsák, keltikék és boglárkák szőnyege az élet ígéretével kecsegtetett, a patak mégis szinte halott volt. Néhány elveszett bolharák és kérészlárva pihent a holt levelek között a meder alján, de rajtuk kívül nem találtunk mást, csupán rozsdás fémet, abroncsot, zsákot és fóliát...

Végül egy másik hegyre vezetett utunk. Egy sokkal csendesebb helyre, távol a túrázók és autók zajától. Sziklák közé, meredek, árnyas lejtőkre, majd egy újabb völgybe, egy újabb patakhoz, végül egy elképesztő vízeséshez... És ott megpillantottam valamit a távolból. A patak kellős közepén, a vízesés tetején. Csillogó, fekete test és élénksárga foltok, oly büszkén hevert ott, akár egy aligátor...

Május

Mily melengető visszaidézni a hónapot, amikor a hosszú sivárság után végre virágba borulnak a fák, smaragdba öltöznek a lombok, méhek döngenek mindenütt a réten, és színpompás, bohókás külsejű ormányosbogarak lepnek el erdőt és mezőt... Idén májusban utánuk kutattam a levelek között azzal a céllal, hogy megörökítsem a csodálatos pillanatot, amikor szárnyat bontanak és nekirugaszkodnak, hogy megtalálják párjukat a közeli növényeken.

Kétalakú hangormányos (Dorytomus longimanus)

Június

Szent Iván-éj... Széltelen fülledtséggel borult a homály a szurdokra, ahol a tavasszal még oly büszkén rohanó patak erecskévé szűkülve kúszott a sziklák között. Az erdei út mellől tücsökciripelés hallatszott le, a parányi hegedűk hangját pedig messze visszhangozták a sziklák.

Egy-egy lámpás már korábban is felragyogott a növekvő hold fényétől ezüstös fák között. Ám a holdtölte utáni alkonyokon, amikor a Hold még messze a horizont alatt nyugodott, ezrével ereszkedtek le a hegyoldalból a derengő lidércfények a völgy sűrű sötétjébe. A táncoló fénypontok nem voltak egyedül. Figyelte őket a motoszkáló erdei egér, a lusta barna varangy, a víz alatt portyára induló kövi rák, és ott lestem őket én is, a patak vizére borulva, az éles kövek között.

Kövi rák (Austropotamobius torrentium) és nagy szentjánosbogarak (Lampyris noctiluca)

Július

Első találkozásunk a büszke nagy hőscincérrel (Cerambyx cerdo).

Augusztus

Ha nyárutó, akkor hűs hajnal és harmat, buckák és homoki gyepek, szitakötők és keresztespókok, gyöngyfüzérek és kristálypaloták, vöröslő felhők és pasztell füvek... A kiskunsági rónák ébredő csodái, amelyek minden alkalommal elkápráztatnak... Ma az egyik legkülönlegesebb kerekhálós pókunk, a karéjos keresztespókok életéből hoztam egy intim pillanatot.

A hatalmas, hófehér nőstény már jóllakott, ezért a parányi hím úgy gondolta, szerencsét próbál. Már napok óta gubbasztott kiszemelt párja hálójának csücskén, a megfelelő pillanatra várva, amely eljönni látszott. Végtelenül lassú, kimért léptekkel haladt közelebb és közelebb, s oly finoman érintette meg a hálót, hogy lépteinek rezdülése hamar elcsitult, nem terjedt tova a tökéletes szerkezeten. Az óvatosság pedig létkérdés. Elég egy gyenge fuvallat, amely kibillenti az apró lovagot egyensúlyából, s a terv dugába dől. Egy óvatlan mozdulat, s a küllőkön aprócska hullám indul útnak, amely egyszer csak eléri a háló úrnőjét.

A békésen pihenő nőstény pedig egy pillanat alatt változik hálóját cibáló fúriává, a sebesen lengő vitorlán ide-oda száguldó hullámok pedig hamar felfedik a betolakodó helyét. A hím ekkor két dolgot tehet. Kétségbeesetten kapaszkodik, várva, hogy elcsituljon a káosz, avagy katapultál, s akkor kezdődhet a cserkelés elölről... Visszakapaszkodhat a növényre, újra felkeresheti a háló védett zugait, s várhat az új hajnalra, amikor a jóllakott hölgy ismét nyugodtnak látszik. Ha azonban a hálót rázó óriás kibillenti udvarlóját az egyensúlyából, s a hím lábai meginognak a fonalakon, egy szempillantás alatt veszi majd körül a széles selyemcsíkokat dobáló, vadul kalimpáló lábak erdeje.

Szorul a selyembéklyó, az állat sziluettje lassan eltűnik, végül parányi, fehér zsákocska csüng majd a helyen, ahol egy perce még lesben állt a lovag. Sokan próbálnak szerencsét, sok hím vész így oda, s válik az áhított társ zsákmányává. Ám e szélcsendes hajnalon az apróság révbe ért, s beteljesítette életének egyetlen feladatát.

Karéjos keresztespók (Argiope lobata) nőstény és hím

Szeptember

Az idei utolsó napkeltém a Tisza-parton... Máig kísért az a csend...

Ha október,

akkor pára, nyirkos avar, gombák és talajlakó parányok.

Kaszáspók faj (Platybunus sp.)

November

Téliaraszolók tánca

December

Ezzel a képpel zárom a 2021. évet, s kívánok egyúttal békés, boldog, csodákban gazdag Új Esztendőt Mindenkinek!

Gömböcugrókák (Sminthurinus aureus)

És egy ráadás már az idei termésből:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
A legerősebb képek a pénteki gyerekvédelmi tüntetésről - 50 ezren gyűltek össze a Hősök terén
A péntek este tartott eseményen az áldozatokért és a gyerekért tüntettek a Hősök terén. Durván nagy volt a tömeg: az internetadó elleni tiltakozás óta nem tüntetett ennyi ember Magyarországon.

Link másolása

Az áldozatokért és a gyerekért tüntettek péntek este a Hősök terén. Az eseményen teljesen megtelt a tér, a felszólalók között volt többek között Azahriah, Pottyondy Edina és Osváth Zsolt is.

Durván nagy volt a tömeg: az internetadó elleni tiltakozás óta nem tüntetett ennyi ember Magyarországon.

Itt írtunk arról, hogy bántalmazott áldozatok idéztek fel a Hősök terén zajló nagyszabású tüntetésen olyan mondatokat, amik az egész életüket meghatározták.

A tüntetés után nagyjából 200 tiltakozó nekifeszült a rendőröknek a Fidesz székháza előtt.

Itt vannak a legerősebb képek a tüntetésről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
CÍMLAPFOTÓK
Látványos képek a budapesti áradásról – a Parlament lépcsőjét nyaldossa a víz, de sok a „katasztrófaturista”
A Szeretlek Magyarország fotósa a rakparton és a Római Parton járt. Rég nem látott áradás van a fővárosban.

Link másolása

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az előzetes várakozásoknak megfelelően elérte Budapestet a hatalmas dunai árhullám. Emiatt korábban elszállították az ott parkoló autókat, a rendőrség lezárta a vízhez közeli részeket a gyalogosok elől is, szerdán pedig a 2-es villamos közlekedését is le kellett állítani.

A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen fotózta le a rég nem látott mértékű árvizet, amit a figyelmeztetések ellenére rengetegen testközelből igyekeztem megcsodálni.

A kiöntött Duna már az Országház lépcsőjéig is felért.

A Római-parton szintén nagyon magasan áll a víz. Innen nem messze a napokban frissen ültetett fákat vágtak ki, amire Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint semmi szükség nem volt.

A tetőzés csütörtökön dél körül várható körülbelül 700 centiméteres vízálláson.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fideszes celebgaléria: így érkeztek Orbán évértékelőjére a közönség tagjai
Fotósunk lencsevégre kapott néhány érkező ismertebb résztvevőt.

Link másolása

A Várkert Bazárban tartotta évértékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök. A közönség soraiban szokás szerint a kormány tagjai, a Fidesz képviselői és pártemberei, valamint a párt holdudvarának tagjai foglaltak helyet.

Fotósunk lencsevégre kapott néhány érkező ismertebb résztvevőt:

Harrach Péter száll ki az autóból

Demeter Szilárd

Nemcsák Károly

Miklósa Erika

Hidvéghi Balázsék érkeznek

Nagy Feró (a szavai szerint "Fidesz csicska")

Ókovács Szilveszter is megjött

Kálomista Gábor producer érkezik

Huth Gergely


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Robbanó petárdák és féktelen bulizás: így búcsúztatták az évet Budapest utcáin – fotók
Több ezren búcsúztatták az évet Budapest belvárosában, ami egy hatalmas, szabadtéri bulivá alakult át. A forgatagban mi is ott voltunk, hogy megmutassuk a szilveszter éjszaka leglátványosabb pillanatait.

Link másolása

Idén is féktelen bulival búcsúztatták az évet Budapesten. A belvárosi utcákban több ezren gyűltek össze, robbantak a petárdák és a tüzijátékok, durrantak a pezsgős üvegek.

A Vörösmarty téren egy kordonnal elzárt területre lehetett elhelyezni a petárdákat és a különböző pirotechnikai látványosságokat. Sokan azonban mégis úgy gondolták, jó vicc inkább az emberek között eldobálni ezeket. Itt szemtanúi voltunk egy kisebb szóváltásnak is egy csapat külföldi fiatal, illetve a biztonsági személyzet között, de szerencsére gyorsan lecsillapodtak az indulatok, és békésen oldott meg a helyzet.

Az egész éjszakán át tartó bulizást láthatóan nem mindenki bírta szuflával:

volt, akinek még éjfél előtt, a járda szélén hányva ért véget a szilveszteri parti.

Fotós kollégánk ott volt a vasárnap esti budapesti forgatagban, hogy megörökítse 2023 utolsó pillanatait.


Link másolása
KÖVESS MINKET: