hirdetés
cecil.jpg

Cecil, az oroszlán meggyilkolása óta duplájára nőtt a brit orvvadászok száma

Sajnos Magyarország is élen jár a dél-afrikai oroszlán tenyészfarmok 'támogatásában'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 29.


hirdetés

A Cecil nevezetű oroszlán meggyilkolásának "tanmeséje" az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit a közvélemény és a szakértők reméltek volna.

Kiderült, hogy azóta dupla annyi ember visz haza nagymacska-trófeákat Nagy-Britanniába Dél-Afrikából.

Cecil, a 13 éves hímoroszlán, Zimbabwe egyik jelképe volt egészen addig, amíg 2015-ben egy amerikai orvvadász, Walter Palmer le nem lőtte.

A minnesotai fogorvos ezzel kivívta magának a "világ leggyűlöltebb vadásza" címet, mivel nemcsak a természetvédőket, de a világ polgárait is mélyen felháborította tettével.

A férfi több mint 15 millió forintnak megfelelő összeget fizetett korrupt vadőröknek, hogy aztán íjjal és puskával lelőhesse az általuk kicsalogatott állatot, aki a Hwange Nemzeti Park egyik "sztárjának" számított a látogatók körében és az Oxfordi Egyetem hosszútávú kutatásának alanya volt.

hirdetés

Cecil azóta az állatvédők egyik szimbólumává vált és képét másik 160, kihalóban lévő állatfaj képviselőjével együtt kivetítették például a Empire State Buildingre is.

A szakértők eddig abban reménykedtek, hogy az esemény egyfajta fordulóponként szolgál majd a veszélyeztett fajokért folytatott harcban és az orvvadádászat csökkéntésében, azonban a The Independent cikke szerint csalódniuk kell.

A szomorú tények azt mutatják, hogy a hírhedt állatgyilkosság valójában felbátorította a brit orvvadászokat, hogy Dél-Afrikába menjenek és jelenleg több nagymacska esik áldozatul nekik, mint valaha.

A statisztika szerint a brit vadászok által elejtett és trófeaként hazaszállított nagymacska testrészek száma a Cecil halála óta eltelt években megduplázódott az azt megelőző három évhez képest.

A 2015-ös bűncselekmény után a Nagy-Britanniába bevitt nagymacska-trófeák száma 27-ről 59-re ugrott. Míg 2007-ben csupán négy oroszlán-trófeát szállítottak az országba, addig 2017-re ez a szám 15 lett.

A természetvédelmi szakértők attól tartanak, hogy az oroszlánvadászat egyre népszerűbb lesz a britek körében.

Sajnos ezt csak tovább erősítik azok a dél-afrikai oroszlánfarmok, melyeknél direkt erre a célra nevelik az állatokat.

Talán sokan nem is tudják, de Magyarország is élen jár az efféle farmokról való beszerzés terén.

2017-ben csupán az Egyesült Államok előzte meg a legtöbb oroszlán-trófea importálásának "versenyében", míg az említett Nagy-Britannia a 12. a listában.

Tavaly nagy port kavart a The Independent azon felfedezése is, miszerint a turisták valójában támogatják ezeket a farmokat azzal, hogy pénzt fizetnek nekik az olyan élményekért, mint például az állatok etetése.

Dél-Afrikában körülbelül 300-nál is több ilyen hely létezik, nem kevesebb mint 12 ezer nagymacskával.

Mivel Ázsiában bizonyos testrészeket állítólag az orvostudományban hasznosítanak, így ez is táplálja az illegális ipart.

Olykor az oroszlánokat tigrisekkel "keverik", melyek vadászata még több pénzt hoz a becstelen üzletág konyhájára.

A szakértők szerint megoldást jelenthet, ha az érintett országok az importra vonatkozó törvényeikben tiltják a trófeák kivitelét.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bejrut_tuntetes.jpg

Megkezdődött az 'Ítélet napja' Bejrútban - több ezren tüntettek, lövések is eldördültek

Egyre elégedetlenebbek az emberek, sok tüntető forradalomról beszél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Minisztériumot, tévéépületet és központi banképületet is megrohamoztak a tüntetők Bejrútban, ahol egyre nagyobbá és komolyabbá válik a kormányellenes tüntetés a héten történt hatalmas robbanás után - írja a Reuters.

A rendőrség könnygázt is bevetett a tüntetők ellen, akik botokkal, kövekkel támadtak rájuk. A hírek szerint egy rendőr meghalt az összecsapásokban. A Vöröskereszt jelentése szerint 117 sérültet kellett ellátni, közülük 55-öt kórházba szállítottak.

Tiltakozók tucatjai törtek be a külügyminisztérium épületébe, ahol az elnök, Michel Aoun portréját elégették, a tüntetést pedig "Az ítélet napjának" keresztelték el.

Nem sokkal a tüntetés előtt találkozott az ország vezetőivel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki később elmondta: az európaiak szolidárisak a libanoni emberekkel, ugyanakkor a helyi politikai erőknek össze kell fogniuk és együtt kell működniük a rendkívüli helyzetben.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
toronyhaz-1.jpg

A 12-13. emeletről ugrottak ki emberek a toronyháztűzben Csehországban

11-en haltak meg, köztük 3 kisgyerek. Csehországban az utóbbi évtizedek legtragikusabb lakóháztüzéről van szó.
MTI - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Tizenegy ember meghalt, amikor szombaton délután tűz ütött ki egy 13 emeletes lakóház legfelső részében a kelet-csehországi Bohumínban - jelentette a közszolgálati Cseh Hírtelevízió (CT24).

Lukás Popp, a morvasziléziai város tűzoltóságának szóvivője szerint hat személy egy 11. emeleti lakásban halt meg, ahol a tűz keletkezett. További öt személy pedig szörnyethalt, amikor kiugrottak a magasabban lévő lakásuk ablakából vagy balkonjáról. Az áldozatok között három kiskorú gyermek van.

A tűz konkrét oka ismeretlen. A televízió a lakókra hivatkozva azt jelentette: a tragédiát nagy valószínűséggel egy, a 11. emeleten lakó személy okozta, aki ismeretlen okok miatt felgyújtotta lakása ajtaját.

A tűz gyorsan átterjedt a szomszédos lakásokra is. Hivatalosan ezt az értesülést nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Csehországban az utóbbi évtizedek legtragikusabb lakóháztüzéről van szó. Tíz éve, 2010 októberében Prágában egy lakóháztűzben kilenc hajléktalan vesztette életét. Nyolc halálos áldozata volt idén januárban a német határhoz közeli Vejprty egyik betegotthonában, illetve 1995-ben a prágai Olympic szállóban keletkezett tűznek.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pixa-coronavirus-.jpg

Koronavírus: 43 új fertőzöttet találtak, nincs újabb elhunyt

Kórházban 73 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Negyvenhárommal 4696-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.

A kormányzati portálon azt írták: az új típusú koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 602, 3499-en gyógyultak fel a betegségből.

Az aktív fertőzöttek száma 595. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2091) és Pest megyében (703) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315), Zala (265), Csongrád-Csanád megye (151), Borsod-Abaúj-Zemplén (145), Veszprém (108) és Győr-Moson-Sopron megye (103), a sor végén Békés és Tolna megye áll (18-18).

Kórházban 73 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7184-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma elérte a 360 772-t.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kezfertotlenito-pixabay.jpg

Többen meghaltak Amerikában, miután alkoholos kézfertőtlenítőt ittak

Egy középkorú férfi teljesen elveszítette a látását a metanolmérgezés miatt.
Illusztráció: fahimxyz/Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Életveszélyes gyakorlat kezdett el terjedni az Egyesült Államokban: kézfertőtlenítőt isznak az emberek, amitől már többen meghaltak, sokan pedig megbetegedtek és súlyos, maradandó károsodást szenvedtek az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ tájékoztatása szerint.

A hatóság a héten közzétett jelentésében hívta fel az amerikaiak figyelmét arra, hogy ne igyanak kézfertőtlenítőt, mert akár bele is halhatnak.

Az intézet négy halálesetről és 15 megbetegedésről számolt be, amelyek a májustól júniusig tartó időszakban történtek.

Arizona és Új-Mexikó államban 15 felnőtt került kórházba mérgezés miatt, és a vizsgálatok során kiderült, hogy alkoholos kézfertőtlenítőtől betegedtek meg. Közülük hatan rohamokkal küzdöttek a kórházban, három embernek pedig maradandó látáskárosodása lett. Egy 44 éves férfi teljesen meg is vakult, miután hat napig kezelték akut metanolmérgezéssel.

hirdetés

A hatóságok azt kérik az emberektől, hogy továbbra is figyeljenek oda a higiéniára, mossanak gyakran kezet szappanos vízzel, és használhatnak alkoholos kézfertőtlenítőt is, de azt rendeltetésszerűen tegyék és még véletlenül se igyanak belőle, mert annak súlyos következményei lehetnek.

Forrás: CNN

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!