Lehet utálni, de ByeAlexé az X-Faktor történetének legnagyobb mentori teljesítménye
Nem igazán van olyan zene, ami távolabb áll tőlem, mint az USNK vagy a Stolen Beat dalai, mégis azt gondolom, hogy teljes joggal végeztek az élen. Vélemény.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. december 16.Elöljáróban tisztázzuk azt, hogy elfogultsággal tényleg nehezen lennék vádolható ebben a témában: ByeAlex munkásságát kimondottan nem kedvelem, így hirtelen egyetlen számot se tudnék mondani tőle, amit magamtól szívesen végighallgatnék, önálló koncertjére pedig egész biztosan nem mennék el.

Ugyanígy hidegen hagynak a manapság legnépszerűbb, Budapest Parkot rendszeresen elővételben megtöltő formációk is, a Halott Pénztől a Wellhellón és a Punnany Massifon át Majkáig.

A saját ízlésem viszont nem gátol abban, hogy belássam: igenis ezek az uralkodó trendek a popzenében 2018-ban, és attól, hogy nekem nem tetszik, semmi értelme keresetlen szavakkal becsmérelni a mögöttük álló zenészeket, alkotókat.

Ez az, amit a netes kommentelők legnagyobb része nem lát be, ahogy azt az idei X-Faktor végeredményére adott reakciók is világosan megmutatták.

„Hová süllyedtünk, szánalmas, tehetségtelen senkik, az 5 éves gyerekem is jobbat tud ennél” – nagyjából ezen a szinten mozgott a hozzászólások jó része, miután kiderült, hogy az erdélyi rapperek és a szintén ByeAlex által mentorált gitáros-szintis duó végzett a verseny első két helyén.

Nekem se jön be se az USNK, se a Stolen Beat stílusa. Talán egy daluk született a verseny alatt, amit úgy-ahogy elviselhetőnek tartok, de azt se tenném fel önszántamból, a többi pedig kifejezetten irritál, főleg a magyar nyelvű szövegek miatt.

A lényeg azonban nem ez, hanem amit a címben is kiemeltem: ezek a srácok elképesztően sok munkát tettek bele az elért eredménybe, amihez Alex személyében tökéletes producert találtak.

A dolognak tehát két oldala van: egyrészt nagyon jó volt az alapanyag, mindkét páros bőven rejtett magában potenciált, ahogy azt az elmúlt hetek megmutatták. Ezt kiaknázni viszont egész biztosan nem lett volna képes egyik mentor sem Alexen kívül.

Ha bárki más kapja a zenekarokat, még az se biztos, hogy beviszi az USNK-t és a Stolen Beatet az élő showba. De ha mégis így tesz, akkor is adott volna nekik valami unalomig ismert rap- és popfeldolgozást, amit előadhattak volna kicsit rosszabban, de mindenképp felejthetőbben, mint az eredeti.

Alighanem vagy azonnal, vagy legkésőbb a második héten mindketten kiestek volna. Ami ezzel szemben történt, tehát hogy az USNK mind az öt élő showban előállt egy saját dallal és klippel, sőt a Stolen Beatnek is született két saját száma, túlzás nélkül forradalmi ötlet volt, amit a műsor eddigi 7 évada alatt egyszer sem vállalt be senki.

Alex szó szerint a nulláról építette fel mindkét produkciót, akik remekül formálhatóak voltak, de az életkoruk és a tapasztalatlanságuk miatt maguktól biztos nem lettek volna képesek olyan dalokat írni, amelyek azonnal a YouTube felkapottsági listájának élére ugranak, pár nap alatt milliós nézettséget produkálva.

Ha ez nincs, Tamáska Gabi simán nyerte volna a versenyt, hiszen a szó klasszikus értelmében sokkal jobb énekes, illetve az egyénisége is megvan hozzá. Minden korábbi évadban elég lett volna ennyi a győzelemhez. A saját dalok és a már a műsor alatt tudatosan felépített brand viszont garantálta a dobogó első két fokát Alex csapatainak.

Most már csak az a kérdés, mennyire tudnak tartósan élni a műsorban elért népszerűségükkel, de szerintem ilyen előzmények után több esélyük van rá, mint bárkinek az eddigi évadok döntősei közül.

Az USNK-ról máris tudni lehet, hogy indulnak A Dalban, és ha X-Faktoros rajongótáboruk ott is leszavaz rájuk, simán kijuthatnak az Eurovízióra. Más kérdés, annak mi értelme, de ha egyéb hasznuk nem is lesz belőle, hazai rajongótáborukat még tovább növelhetik vele – ugyebár Alexet is ott ismerte meg az ország pár éve. Valamint nyertek egy fellépési lehetőséget a jövő évi Szigeten is, ami szintén hatalmas dolog.

A Stolen Beat mögé mindenképp kell egy zenekar – illetve még több saját dal –, de ilyen szintű felkapottság birtokában valószínűleg ők sem lesznek híján a felkéréseknek.

Összegezve: ezt hívják tökéletes csapatmunkának, ami előtt kalapot kell emelni, akár bejön maga a zene, akár nem. És tök jó lenne, ha a következő évadban is mintául szolgálna ez a fajta mentori hozzáállás, mert voltaképpen magának a "mentor" szónak is pont ezt kellene jelentenie.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x