hirdetés

Megkóstoltuk a Burger King műhúsos szendvicsét – mit tud a Rebel Whopper?

Vega? Vegán? Finom? Összetéveszthető a hússal? Elmondjuk!
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

A Burger King egy olyat lépett, amire nem igazán számított senki: pár napja Európa-szerte piacra dobták a húsmentes Whopperüket, a Rebelt, ami – kapaszkodj meg – nem vegáknak és nem is vegánoknak készült, hiszen nem számít annak. Bár a hústartalma 0%, együtt grillezik az igazi húsokkal, hogy ugyanolyan íze legyen, mint azoknak.

Amikor a kezembe vettem a burgert, egy irgalmatlan kérdőjel jelent meg a fejem felett egy pár másodpercig:

Miért?

hirdetés

A válasz pedig adott: Itt az elsődleges cél nem az volt, hogy a vegánok pénztárcájában turkáljanak (esélyük se lenne, egy kővegánnak esküdt ellensége egy ilyen volumenű húsmulti), hanem a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

A szarvasmarhatenyésztés problémája mostanában nagyon pörög, hiszen gyakorlatilag ennek az állatnak a túltenyésztése szipolyozza ki leginkább a Földet. Az irgalmatlan marhafogyasztás elterjedésében pedig alaposan benne van a keze a Burger Kingnek is.

Kicsit olyan ez a szitu, mint amit a Philip Morris csinál az IQOS-sal, mintha bűntudatuk lenne, de azért nyilván gazdagodjunk meg a jótettekből is.

Ez a Whopper egy szép és nagy lépés egy jobb világ felé.

De milyen az íze?

Pont, mint a sima Whopperé. Kicsit a textúrája finomabban darált, így egy vakteszten azért nem megy át ha egymás mellé tesszük a kettőt, mert máshogy omlik egy kicsit a hús, mint a gabonás-szójás verzió.

Magát a húspogácsát egyébként nem is a Burger King gyártja, hanem a Vegan Butcher nevű holland cég, ami úgy csapódott bele a köztudatba mostanában, mint hentesbárd a szójafasírtba, és ez a Burger Kinges húzás talán arra is elég, hogy a Beyond Meat mellett ők is kolosszális szeletet vegyenek ki a műhúspiacról.

Ajánlom figyelmébe mindenkinek a Rebelt, aki bármikor rá tud gerjedni egy jó junkfood burgerre, de rossz érzéssel töltötte el a fogyasztása. Továbbá a nem kővegáknak, akik elnézik a nagyinak is, hogy együtt süti a brokkolit a rántott csirkével, de legfőképpen azoknak ajánlom, akik most kiborultak ezt a cikket olvasva, és azt mormogják:

"A világ megérett a pusztulásra!"

hirdetés

Valóban megérett, de pont hogy a Rebel az egyik kis fényes pont a koromsötét alagút végén.


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Megkóstoltuk a Burger King műhúsos szendvicsét – mit tud a Rebel Whopper?

Vega? Vegán? Finom? Összetéveszthető a hússal? Elmondjuk!
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

A Burger King egy olyat lépett, amire nem igazán számított senki: pár napja Európa-szerte piacra dobták a húsmentes Whopperüket, a Rebelt, ami – kapaszkodj meg – nem vegáknak és nem is vegánoknak készült, hiszen nem számít annak. Bár a hústartalma 0%, együtt grillezik az igazi húsokkal, hogy ugyanolyan íze legyen, mint azoknak.

Amikor a kezembe vettem a burgert, egy irgalmatlan kérdőjel jelent meg a fejem felett egy pár másodpercig:

Miért?

hirdetés

A válasz pedig adott: Itt az elsődleges cél nem az volt, hogy a vegánok pénztárcájában turkáljanak (esélyük se lenne, egy kővegánnak esküdt ellensége egy ilyen volumenű húsmulti), hanem a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

A szarvasmarhatenyésztés problémája mostanában nagyon pörög, hiszen gyakorlatilag ennek az állatnak a túltenyésztése szipolyozza ki leginkább a Földet. Az irgalmatlan marhafogyasztás elterjedésében pedig alaposan benne van a keze a Burger Kingnek is.

Kicsit olyan ez a szitu, mint amit a Philip Morris csinál az IQOS-sal, mintha bűntudatuk lenne, de azért nyilván gazdagodjunk meg a jótettekből is.

Ez a Whopper egy szép és nagy lépés egy jobb világ felé.

De milyen az íze?

Pont, mint a sima Whopperé. Kicsit a textúrája finomabban darált, így egy vakteszten azért nem megy át ha egymás mellé tesszük a kettőt, mert máshogy omlik egy kicsit a hús, mint a gabonás-szójás verzió.

Magát a húspogácsát egyébként nem is a Burger King gyártja, hanem a Vegan Butcher nevű holland cég, ami úgy csapódott bele a köztudatba mostanában, mint hentesbárd a szójafasírtba, és ez a Burger Kinges húzás talán arra is elég, hogy a Beyond Meat mellett ők is kolosszális szeletet vegyenek ki a műhúspiacról.

Ajánlom figyelmébe mindenkinek a Rebelt, aki bármikor rá tud gerjedni egy jó junkfood burgerre, de rossz érzéssel töltötte el a fogyasztása. Továbbá a nem kővegáknak, akik elnézik a nagyinak is, hogy együtt süti a brokkolit a rántott csirkével, de legfőképpen azoknak ajánlom, akik most kiborultak ezt a cikket olvasva, és azt mormogják:

"A világ megérett a pusztulásra!"

hirdetés

Valóban megérett, de pont hogy a Rebel az egyik kis fényes pont a koromsötét alagút végén.


KÖVESS MINKET:





hirdetés
DSC_0531-2-másolat.jpg

Végigettük Budapest legjobb hoteljeit, mindennap máshol – elmondjuk, milyen volt

És még szobát sem kellett foglalni hozzá: az utcáról betérőket is szívesen látják.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

Novemberben volt egy hét, amikor minden áldott nap hotelben ebédeltünk. Ha valakinek csak megemlítettem ezt a projektet az ismerőseim közül, a sárga irigység mellett csak értetlen pillantást kaptam.

"Miért hotelbe mentek ebédelni? Ott is aludtatok? Oda be lehet csak úgy menni?"

Értem én, hogy mit nem értenek sokan, és pontosan azért készült ez az anyag, hogy egyszer és mindenkorra tisztázzuk:

hirdetés

A város nem csak a turistáké, és a hotelek éttermei szívesen látják az utcáról betérő vendégeket is.

Sőt! Egy több olyan programjuk, menüjük, kínálatuk van, amivel kifejezetten nekünk, városlakóknak akarnak kedveskedni.

És mielőtt belevágnánk a top 7-es listánk résztvevőinek bemutatásába, még egy fontos dologról szót ejtenék, nevezetesen az árakról.

Attól függően, hogy éppen reggelizni, ebédmenüzni vagy vacsorázni térünk-e be, nagyon változó árakkal találkozhatunk. Ha minél jobban szeretnénk kijönni, érdemes az ebédmenüt megcélozni. Több helyen is találkozhatunk ilyennel, és általában egy időszakonként frissülő étlapról mi válogathatjuk össze, hogy hány fogást, és hogy pontosan miket szeretnénk megkóstolni.

Ha pedig megadnánk a módját és élveznénk a hotelek nyújtotta csillogást, érkezzünk este, és engedjünk a borlap csábításának is.

Egy dolog biztos, ezekben az éttermekben klasszikus belvárosi árakkal találkozhatunk. Nem drágábbak a kategóriájuknak megfelelő többi helynél csak azért, mert egy szállodában helyezkednek el.

Liszt Restaurant at Aria Hotel Budapest

Az Aria Hotel Európa egyik legkülönlegesebb, legszebb és leghangulatosabb szállodája. Nem csak szerintünk... (https://www.szeretlekmagyarorszag.hu)

Itt az ember tényleg ki tudja zárni a külvilágot, mert annyira színes, mégis elegáns és otthonos az egész. Az ételek is abszolút harmóniában vannak a hellyel. Bár a Liszt Restaurant új étlapja letisztult, és olvasva is elegáns hangulatot áraszt, a kiérkező ételekben még is annyi szín és íz van, hogy instant jókedvet adagolnak.

Az étlap vegán opcióin először elcsodálkoztunk, majd boldogan pusztítottuk őket. A sütőtökös előétel a válogatás legizgalmasabb előétele, a disznótoros vegánul pedig a legperverzebb ötlet... de működik!

Cím:

hirdetés

Hercegprímás utca 5.

Nyitvatartás:

12:00 – 23:00

Paris Budapest Restaurant and Bar - Sofitel Budapest Chain Bridge

A Paris Budapest étteremben a vacsora kínálatába kóstoltunk bele, miközben az ablakon keresztül csodáltuk, ahogy a Lánchíd fényei lassan kigyúltak. Szexi és romantikus hely ez, mindig ezzel a benyomással távozom.

Az ételekben ott voltak a jó magyar és francia alapanyagok, de az összképbe bejött egy kis Ázsia is. Nem bántuk! Egyáltalán nem! Az ételek bevállalósak, és az ízek tökéletesek.

A csodaszép desszertek is a házon belül készülnek. Mondjuk nem szívesen fogyasztja el őket az ember, mert egy ilyen körtét szabályos vandalizmus tönkretenni!

Cím:

Széchenyi István tér 2.

Nyitvatartás:

Bár: 08:00-01:00

Étterem: 11:00-23:00

The Living Room - Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Kellett egy kis formabontó húzás is, így a Kempinskiben nem az alapértelmezett ÉS Bisztrót választottuk, hanem a The Living Roomot, amiről eddig nem is tudtuk hogy létezik. Kicsit keresni kell, kicsit be kell törni a Hotelbe érte, de nagyon megéri.

Hiszen a The Living Room nem csak egy kávézó, ahogy azt első ránézésre megállapítanánk, hanem egy elegáns, a la carte brunch helyszín is. Ha hétvégén érkeztek, a kínálat is sokkal nagyobb és a Benedict tojások gourmet változataiban merülhettek el.

Kicsit feszíteni fog a nadrág, de ha rám hallgattok, gofrit vagy palacsintát is kértek. Ha pedig ketten vagytok, lehet ez egy pezsgős randi is.

Cím:

Erzsébet tér 7-8.

Nyitvatartás:

07:00 - 22:00

Elég a szövegből? Van videónk is róla:

Café Astoria Restaurant - Danubius Hotel Astoria

A több, mint 100 éves, tradicionális magyar konyhát vivő Café Astoria elsőre talán inkább kávéházi hangulatot áraszt, de érdemes kipróbálni a konyhájukat is. A lista egyik legnagyobb meglepetése volt számunkra ez a hely, mert igazán modern kinézetű, mégis klasszikus és ízletes fogásokat tettek elénk.

A borjúval és bulgurral töltött paprika angol zeller kompóttal például egy olyan étel, amiért még visszamegyünk, és a supremé gyöngytyúk paprikás sült burgonyás nudlival, uborkasalátával is több mint korrekt fogás volt.

De persze reggelizni, vagy csak úgy kávézni is jöhetünk ide, és a süteménykínálat se semmi!

Cím:

Kossuth Lajos utca 19-21.

Nyitvatartás:

7:00 - 23:00

ARAZ Étterem - Continental Hotel Budapest

Kevés olyan hotelétterem van, ahol annyira összeforrt már a hely és a séf neve, mint ahogy az az ARAZban működik. Barka Áron folyamatosan azon dolgozik, hogy meg tudjon újulni, ezért ha csak egy ebédmenüre ugrunk be, akkor is különleges fogásokkal fogunk találkozni. Mi is így tettünk, és nem bántuk meg.

Külön öröm, hogy vegetáriánus opcióval is találkoztunk, és hogy az ébéd utáni kávét is izgalmas, téli ajánlatok közül választhattuk ki.

Ha valamit még feltétlenül ajánlhatok itt, az a borvacsora. Igazán jó áron és jó hangulatban lehet náluk egy komplett vacsorára benevezni, miközben borászok mesélnek, szól a zene, és telnek a poharak.

Cím:

Dohány u.42-44.

Nyitvatartás:

7:00 - 23:00

LÁNG Bistro & Grill - Hilton Budapest

A magyar és nemzetközi ételeket is kínáló LÁNG Bistro nem csak az ízeivel ejtett rabul minket. Eleve csodás hangulatot ad az, ahogy az ember végigsétál a Hilton lobbiján, majd amikor leül egy olyan asztalhoz, ami a parlamentre néz, hát akkor aztán tényleg megremeg a láb.

És bár engem már ezzel a látvánnyal megvettek kilóra, esküszöm, nem hazudnék magamnak, még az ételek is kiválóak voltak.

Ha szeretitek mixelni a stílusokat, akár rák után csirkepaprikást is kérhettek, ahogy én tettem, de partnerem, aki a klasszikusabb vonalat vitte végig (máj, császárhús és császármorzsa) sem panaszkodott.

A Hiltonban enni, nekem bakancslistás pont volt, és az, hogy nem csalódtam, a hét legboldogabb pillanata lett.

Cím:

Hess András tér 1-3.

Nyitvatartás:

12:00 - 15:00 ; 18:00 - 23:00

DNB Budapest - Budapest Marriott Hotel

A DNB konyhája nemrég újult meg, ahogy a Marriott egész alsó szinte is. Elképesztően izgalmas, hangulatos és jól kihasználható tereket hoztak így létre. Gyakorlatilag az egész alsó szint egy könnyedén átjárható tér. Az ember elindul az étterembe. Itt dob egy zsírjában konfitált kacsacombot, káposztás cvekedlivel, aztán tárgyalgat egyet a lobbiban, vagy hörpint egy gint az Opera Gines pultnál, majd a egy kávéval útnak indítja magát a Liz and Chain bárból. Mondjuk ha ezt így végigcsinálja, akkor már a kürtőskalács desszertet se hagyja ki!

A Marriottban éreztük a leginkább azt, hogy zajlik az élet, és ebben közel sem csak a szállóvendégek vesznek részt.

Cím:

Duna korzó

Nyitvatartás:

6:30 - 23:00

A videó második részét pedig itt találjátok:


KÖVESS MINKET:






hirdetés
11.jpg

Traktor: Egy étterem, ahol a köret a sztár

Teszteltük a budapesti belváros egyik legújabb helyét.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. december 06.


hirdetés

Az elmúlt egy évben kismilliószor hallottam a Traktor Farmfoodról, és határozottan biztos vagyok benne, hogy nem csak azért jegyeztem meg a nevét, mert alapvetően tetszik ez a két szó. A Traktorral együtt a séf, Bicsár Attila neve is beleégett az agyamba sőt, még az étterem bejáratába helyezett, ikonikussá tett Porsche traktor képe is elraktározódott, anélkül hogy valaha is jártam volna az étteremben. Na ezt nevezem én marketingnek.

Mire idén ősszel elhatároztam magam, hogy megnézem magamnak ezt a Traktort, zárt ajtók fogadtak átalakítás miatt, amit igazán nem értettem, mert 1 éves éttermek esetében nem túl gyakori, hogy bezár csak úgy átalakítgani. Nem kellett azonban sokáig várni, újra megnyitotta a kapuit, ráadásul elhagyták a farmfood szót is a nevükből, és mindehhez csaptak egy olyan nyitóbulit, hogy a fal adta a másikat.

hirdetés

Szó se róla, nem tartom veszett ötletnek, hogy ha van az a pénz, akkor bevessenek egy ilyen erős újranyitópartit, hiszen alapvetően nem lenne egy nagy hír, egy újracsomagolt étterem, de ha egy jó száz ember végignézi benne egy többszázkilós tonhal kifilézését, majd megkóstolhatja, na az már hír.

Az étterem alapvetően egy érdekes menüvel operál, aminek az a lényege, hogy "körethez választunk köretet”. Emiatt értelemszerűen veszett kreatívak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bonyolultak lennének.

A pankó morzsában sült zellerkockák például nem tekinthetőek brutálisan kicsavart dolognak, mégis valami új, nem megszokott és baromi finom megoldás. Ami szintén zseniális volt, az a pirított fodroskeles csicsóka, amivel egy vödörrel meg tudtam volna enni, pedig még mindig csak zöldségekről beszéltünk.

A köreteken túl is van azonban élet, van kínai ötfűszerrel tálalt kacsamell, wasabis marha tatár, de a klasszikus rántott csirke, gulyásleves és a somlói galuska is ugyanúgy játszik az étlapon.

Az is lenyűgöző volt, ahogy a gigantikus tonhalat, amit a vendégek szeme láttára filéztek ki, pár perc múlv a tányérainkon tisztelhettük egy uborkás salsával, ami valami parádés ízekkel támadt az arcunkba.

Az átalakítás oka pedig az volt, hogy az étterem kinézetét is ehhez a szellemiséghez csiszolják.

A munkálatokat  pedig a nemrég nemzetközi Red Dot elismerést kapó Laki Eszter és a dániai tapasztalatokkal is rendelkező Csap Viktor vezette, akik a tervezés és kivitelezés során mindvégig arra törekedtek, hogy munkájukkal az étterem ars poeticáját tükrözzék.  A végeredmény pedig egy igazán hangulatos, dzsungel-kert stiló lett, hatalmas terekkel.

A Traktor a belváros új, izgalmas találkozóhelye címre pályázik. Hiszen egy fancy sushizó és egy legendás szórakozóhely környezetében igazán remek helyszín lehet egy őrült éjszaka megalapozásához.

hirdetés

Közben pedig a tapaszos hangulatot kedvelők éppúgy jól járhatnak, mint a vegák, akiknek a húson túl is mutatnak valami eredetit.

 

Cím:

Zrínyi utca 2.

Nyitva tartás:

12:00 - 23:00

www.traktorbudapest.hu


KÖVESS MINKET:






hirdetés
DSC_8138.jpg

Ilyen harcsapaprikást még nem ettél fürdőköpenyben - Rudas Bistro

Ugye te is a fürdéssel kötöd össze fejben a Rudas szót? Ha elolvasod ezt a cikket, legközelebb a gasztronómia is beugrik majd!
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. október 09.


hirdetés

Általában a város ékköveiként tündöklő központi turisztikai lokációk ritkán mutatnak fel a közvetlen környezetükben olyan vendéglátóipari egységeket, amik a hátterük nélkül is megállnák a helyüket. Vagyis borzasztóan leegyszerűsítve az esetek többségében nem kiemelt fontosságú, vagy nagy ívben tesznek a kajára, a látványosság majd úgyis elviszi a prímet. Ezzel végül is nincs is semmi gond, hiszen ezek a gócpontok általában amúgy is annyi embert vonzanak, hogy talán jobb is, ha nem gerjed tovább az érdeklődés irántuk, viszont van itt nekünk valamink, ami korrekt gasztronómiai élmény nélkül néha olyan, mint egy ying-yang jel csak fehér színnel kitöltve.

Fürdőink hírneve egy lapon emlegethető Puskáséval vagy a C-vitaminnal. Nap mint nap több ezer látogató érkezik az egyre szebb, és sokoldalúbb évszázados létesítményekbe, ahol a forró víz, a szaunák, az úszás rendesen étvágygerjesztő hatással bír a lazítókra, akiknek néha eszük ágában sincs elhagyni idő előtt a fürdő területét.

hirdetés

Ezért van, hogy a nagy fürdők ételkínálata a piros arany pöttyökkel avantgárdosított szalámis szendvics és a sajtos-tejfölös közötti skálán döcög, viszont utóbbiból már kiveszett a saját magad általi fokhagymázás lehetőségének romantikája is.

A címből Sherlock már rájöhettél, hogy egy kivétel azért van, és az nem máshol van, mint a Rudasban.

Amikor először jártam a Rudas Bistróban a fenti okoknál fogva nem is számítottam valami nagy dologra. A gyönyörűen felújított épület miatt egy igazán elegáns rántott hús lebegett a szemem előtt épp annyi krumplisalátával - mert tartjuk a lépést ugye - hogy azt könnyen összekeverhetjük a díszítéssel (ne értsetek félre, a fine-dining legnagyobb haverja vagyok, de ahol az egy fogás elfogyasztásán van a hangsúly, ott pakoljuk már meg azt a tányért)

Na, a Rudas Bistro totál felrúgott minden klisét, szembement az árral, és egy olyat lépett, ami bár számos kérdést felvetett, az élvezői végül totális egyetértésben hümmöghettek a pazar panorámába pislogva, hogy ez így azért eléggé rendben van.

Ez a dolog pedig nem más, mint hogy az étterem elérhető egyenesen a fürdőből, akár fürdőköpenyben, papucsban is, de ugyanakkor az utcáról is, márpedig nem műanyag székek, és sopronis asztalok fogadják a népet, hanem egy olyan elegáns étterem, mint bármelyik komoly belvárosi, megtűzdelve a város egyik leggyönyörűbb panorámájával, és egy olyan időről-időre megújuló étlappal, amiről elsőként ajánlanék ételeket, az ide látogató külföldi barátaimnak.

Lapozz az „óda a harcsapaprikáshoz” részért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!