hirdetés
vladimir-22-n.jpg

Budapestieken is tesztelte a magyartudását a 22 nyelven beszélő srác

Miért kezdett el magyarul tanulni? És hogy tartja karban a nyelvtudását? Ezt is elárulta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.


hirdetés

Egy utazó blogger, a 900 ezres követőtáborral rendelkező Drew Binsky hívta fel nemrég újra figyelmet egy szlovák fiatalemberre.

A Kassáról származó Vladimir 22 nyelven beszél - ezek közül 9 nyelven folyékonyan, a többit pedig társalgási szinten ismeri.

A nyelvek között van a magyar és a mandarin is - egyik sem arról híres, hogy olyan könnyű lenne elsajátítani.

Drew Budapesten forgatott vele egy rövid videót, amelyben azt tesztelték, hogy egy budapestinek vajon feltűnik-e, hogy Vladimirnak nem az anyanyelve a magyar.

Vladimir magyar járókelőknek magyarázta el magyar nyelven, hogy miért vannak ott és mit csinálnak.

Amikor Drew a felvételen látható lányt megkérdezte, szerinte úgy hangzik-e, mintha magyar lenne Vad is, a lány igennel válaszol.

A videóból az is kiderült hogy a legjobban az anyanyelvén kívül cseh, angol, mandarin, holland, olasz, orosz, német nyelven beszél, és elég jól beszél franciául, spanyolul és valamennyire tud portugál nyelven is.

Vladimir Skultéty - mint az egy vele készült interjúból kiderül - románul, lengyelül, japánul, szerbül is tud, valamint tajvani és kantoni kínai nyelven. Már fiatalon elkezdett nyelveket tanulni és erre állt rá, a már megszerzett nyelvtudást pedig úgy tartja karban, hogy feliratkozott különböző nyelvű podcastokra, amiket szabadidejében hallgatott. Ha nincsen elég ideje az összes nyelvre, akkor csak a legfontosabbakra koncentrál. Néhány naponta chatel vagy beszélget a barátaival és idegen nyelvű könyveket olvas.

Egyik tréningmódszere egyébként a szinkrontomácsolás az anyanyelvére, és az, ha a tudásánál egy szinttel nehezebb szöveget hallgat, lehetőleg olyat, amit le is fordítottak. Nem meglepő módon egyébként tolmácsolásból él.

A siker szerinte azon múlik, hogy megvan-e az emberben a kellő motiváció, elegendő időt fordít-e tanulásra, gyakorlásra, de fontos a következetesség és az ismétlés is.

Néhány éve már hatalmas sikert aratott, amikor 19 nyelven mutatkozott be egy Youtube-videóban, és az összes nyelven röviden elmondta, miért tanulta azt a nyelvet. Akkor azt is elmesélte, hogy egyelőre nem akar további nyelveket tanulni, hanem az eddigi tudását szeretné tökéletesíteni.

A magyart óvodás korában kezdte természetes úton elsajátítani, a tanulásban pedig sokat segített neki, hogy híreket fordított, beszélgetős műsorokat hallgatott és könyveket olvasott.

Vladimir édesanyja orvosként Afrikában dolgozott, és a kisfiút egy magyar asszony nevelte, tőle kezdett magyarul tanulni.

Később magyar óvodába járatta az édesanyja,

és 16 éves koráig minden péntek délután át kellett mennie a nagymamája testvéréhez, hogy gyakorolja a magyart - amit ő egyébként szép, de nehéz nyelvnek tart.

Kisiskolásként egy évig az Egyesült Államokban volt a nagyszüleinél, ahol megtanult angolul. Később tanult csehül, lengyelül és németül is. Három további nyelvet egyetemen sajátított - az olaszt kint, Olaszországban tanult, és az egyik kommentelő meg is jegyezte, hogy érződik Vladimir akcentusán, hogy Bolognában járt egyetemre.

A kínait Tajvanon tanulta, ahol 5 évig élt. A perzsát (az irániak indoeurópai eredetű anyanyelvét) a japánt, a franvciát, a szerbet, a románt, a portugált és hollandot otthon, videók, könyvek és rádióműsorok segítségével sajátította el.

Úgy véli, a nyelvtanulásban az egyik legjobb, hogy el lehet mélyedni más kultúrákban, és megtapasztalhatjuk vele annak az adott kultúra szépségeit.

És hogy mi a legnehezebb a nyelvtanulásban? Szerinte az, hogy az elején az embert frusztrálja, amikor még nem tud semmit.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
brit-lany-mola-terhesseg-rak.jpg

Terhességi ultrahang-vizsgálatra ment a 23 éves lány, ahol kiderült, hogy valójában rákos

Több terhességi tesztje is pozitív lett, az orvosok is megerősítették, hogy várandós. Sajnos azonban a megtévesztő tüneteket egy rosszindulatú góc okozta.
Fotók: Grace Baker-Padden/Facebook - szmo.hu
2019. szeptember 08.Lesújtó hírt kapott egy fiatal brit kismama, aki már javában készült a babavárásra, a 12. heti ultrahang vizsgálat viszont teljesen másképp alakult, mint gondolta.

Grace Baker-Padden fogamzásgátló tablettát szedett, ezért párjával mindketten meglepődtek, amikor kiderült, hogy terhes. Tapasztalta magán az ilyenkor szokásos tüneteket, ezért négy tesztet is csinált, amelyek mindegyike pozitív lett, majd egy orvost is felkeresett, aki megerősítette ezt. Bár nem tervezték a babát, a 23 éves lány és barátja is nagyon megörült, izgatottak lettek, sőt a szüleik is alig várták, hogy nagyszülőkké váljanak.

Grace Baker-Padden

❤️

Amikor azonban Grace vérzést tapasztalt, attól tartott, hogy el fog vetélni, ezért orvoshoz fordult a 8. és a 10. hétben is. Az ultrahangképeken is úgy tűnt, hogy valami nincs rendben.

"Nem volt baba alakja, inkább úgy nézett ki mint egy fürt szőlő. A szülésznő molaterhességre gyanakodott. Utánanéztünk, hogy mit jelent ez, és amikor láttuk, hogy bizonyos esetekben rákot, pánikba estünk"

- emlékezett vissza Joe, a lány barátja a Mirrornak nyilatkozva.

Végül több orvos is megállapította, hogy sajnos valóban molaterhesség, vagy más néven üszögterhesség a diagnózis, amit egy nem megtermékenyített petesejt méhbe kerülése okoz. Ilyenkor a kismama heves hasi fájdalmakkal és vérzéssel küzd, ami ugyan vetélésre utal, ám valójában azért van, mert a méhlepény bolyhai hólyagokká alakulnak és szőlőfürtszerűen összekapcsolódnak. Ez a rendellenesség ugyanolyan tünetekkel jár, mint egy normál terhesség, ez tévesztette meg Grace-t is.

A 12. heti ultrahang vizsgálaton derült ki, hogy sajnos nem egy baba növekszik a hasában, hanem egy rákos góc.

A molaterhességek 600-ból egy terhességet érintenek, és csupán egy százalékban jelenik meg a rák is - Grace pont ebbe esett bele.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
norveg-falu.jpg

Megindult a hegy a házaik felé, az evakuált lakók élőben nézték végig

A természeti katasztrófát előre jelezték a geológusok, a norvég kisváros lakóit kitelepítették.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 08.Minden környékbelit kitelepítettek, amikor a norvég kisváros melletti hegy leomlását valószínűsítették a geológusok. A Kisember (Veslemannen) nevű hegycsúcs omlását több száz kilométerről is érezni lehetett, akkora rengést okozott.

A katasztrófára számítva a lakókat evakuálták, és így biztonságos távolságban nézhették végig élő közvetítésben a hegyomlást. Senkinek sem esett semmi baja, ráadásul a hegy megállt a kisváros előtt, így nem csak a lakosok, de a házaik is megmenekültek.

Rauma városka mellett sok korábbi földcsuszamlás volt a Norvégiában igen gyakori esőzések miatt, úgyhogy nem is ez volt az első kitelepítés a környéken - írta az Index.

A mérések szerint az omlást megelőző napokban a hegycsúcs már naponta tíz centit mozgott, és attól tartottak, hogy egyben is lezuhanhat, és akkor a környéket maga alá temette volna.

Íme a videó az omlásról:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
anya-baba-pixa.jpg

Tesztelte a rokonokat az anya, hogy rájuk bízhatja-e a babáját - hatalmas vita lett belőle, amikor lebukott

A sógornő nagyon nem örült, amikor megtudta, miért nem vigyázhat a kislányra. Ebből indult a családi balhé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 08.Egy újdonsült anya nagyon elővigyázatos és felkészült akart lenni, ezért mielőtt bárkire is rábízta volna a családjából nemrég született kisbabáját, úgy döntött, leteszteli őket, persze titokban.

Amikor a rokonuk náluk voltak, megkérte őket, hogy figyeljenek a kislányra egy kicsit, amíg ő valami mást csinált egy másik szobában, például elindított egy mosást vagy zuhanyzott. Sajnos beigazolódott a gyanúja, mert volt, aki nem bizonyult elég megbízható "bébiszitternek".

A nő nagymamája például kikapcsolta a hallókészülékét, és így nem is vette észre, hogy a baba sír. Egy másik alkalommal a férje testvérei mentek át hozzájuk, akiket szintén megkért a feladatra, ők viszont két percig sem bírták ki, hogy ne menjenek az anyához segítséget kérni.

Ugyanakkor voltak olyan helyzetek, amikor jól vizsgáztak a családtagok, sőt az újdonsült szülők már egy megbízható bébiszittert is találtak.

Azonban például a férj testvérei nem győzték meg az édesanyát arról, hogy alkalmasak lennének a gyerekük felügyeletére. Úgy vette észre, bár a sógora és sógornője még soha nem cseréltek pelenkát egy babán, nem tűnt úgy, mintha meg akarnák tanulni.

"Mint kiderült, egyelőre elbuktak a teszten, még nem állnak készen arra, hogy egy újszülöttre vigyázzanak, de majd megpróbáljuk később, amikor a kicsi nagyobb lesz"

- írta a nő a Redditen, ahol megosztotta a történetét.

Ami azonban nem ért véget ezzel, ugyanis a sógornőnek feltűnt, hogy a pár nem akarja rábízni a kislányt, és meg is kérdezte a testvérét, hogy miért.

Az apa beszélt neki a felesége tesztjéről, a nő pedig teljesen kiakadt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
29429995_ca284bfeaea30e275590972d83a5345a_wm.jpg

Csónakázni indult a kanadai tini, megoldott egy 27 éve húzódó rejtélyt

Egy autóroncs sziluettjét szúrta ki a vízben.
Fotó: RCMP - szmo.hu
2019. szeptember 08.A CBC oldalán jelent meg a nem mindennapi történet, miszerint egy fiatal és annak barátai véletlenül rábukkantak egy 1992-ben eltűnt nő nyomára.

A portál azt írja: Max Werenka kanadai tinédzser és pár társa hajókázni indultak a családja víkendházától nem messze fekvő tóra, miközben a fiú egy autó sziluettjét vette észre a vízben.

Szólt a szüleinek, akik kihívták a hatóságokat a roncshoz, ők pedig közölték: semmit sem találtak.

Ám a fiú nem adta fel: fejkamerával maga merült a víz alá, hogy bizonyítsa, hogy valóban van ott valami.

Ezek után kiemelték a 1986-os fekete Honda Accordot, a rendőrök egy nő holttestét találták benne. A holttest egy 1992-ben eltűnt asszonyé volt, aki egyik nap esküvőre indult, ám nyom nélkül eltűnt. A hatóságok már akkor sem voltak a helyzet magaslatán: a családnak csak annyit mondtak, hogy hogy a nő valószínűleg balesetet szenvedett, de nem sikerült a nyomára akadni.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x