hirdetés
vladimir-22-n.jpg

Budapestieken is tesztelte a magyartudását a 22 nyelven beszélő srác

Miért kezdett el magyarul tanulni? És hogy tartja karban a nyelvtudását? Ezt is elárulta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.


hirdetés

Egy utazó blogger, a 900 ezres követőtáborral rendelkező Drew Binsky hívta fel nemrég újra figyelmet egy szlovák fiatalemberre.

A Kassáról származó Vladimir 22 nyelven beszél - ezek közül 9 nyelven folyékonyan, a többit pedig társalgási szinten ismeri.

A nyelvek között van a magyar és a mandarin is - egyik sem arról híres, hogy olyan könnyű lenne elsajátítani.

Drew Budapesten forgatott vele egy rövid videót, amelyben azt tesztelték, hogy egy budapestinek vajon feltűnik-e, hogy Vladimirnak nem az anyanyelve a magyar.

Vladimir magyar járókelőknek magyarázta el magyar nyelven, hogy miért vannak ott és mit csinálnak.

Amikor Drew a felvételen látható lányt megkérdezte, szerinte úgy hangzik-e, mintha magyar lenne Vad is, a lány igennel válaszol.

A videóból az is kiderült hogy a legjobban az anyanyelvén kívül cseh, angol, mandarin, holland, olasz, orosz, német nyelven beszél, és elég jól beszél franciául, spanyolul és valamennyire tud portugál nyelven is.

Vladimir Skultéty - mint az egy vele készült interjúból kiderül - románul, lengyelül, japánul, szerbül is tud, valamint tajvani és kantoni kínai nyelven. Már fiatalon elkezdett nyelveket tanulni és erre állt rá, a már megszerzett nyelvtudást pedig úgy tartja karban, hogy feliratkozott különböző nyelvű podcastokra, amiket szabadidejében hallgatott. Ha nincsen elég ideje az összes nyelvre, akkor csak a legfontosabbakra koncentrál. Néhány naponta chatel vagy beszélget a barátaival és idegen nyelvű könyveket olvas.

Egyik tréningmódszere egyébként a szinkrontomácsolás az anyanyelvére, és az, ha a tudásánál egy szinttel nehezebb szöveget hallgat, lehetőleg olyat, amit le is fordítottak. Nem meglepő módon egyébként tolmácsolásból él.

A siker szerinte azon múlik, hogy megvan-e az emberben a kellő motiváció, elegendő időt fordít-e tanulásra, gyakorlásra, de fontos a következetesség és az ismétlés is.

Néhány éve már hatalmas sikert aratott, amikor 19 nyelven mutatkozott be egy Youtube-videóban, és az összes nyelven röviden elmondta, miért tanulta azt a nyelvet. Akkor azt is elmesélte, hogy egyelőre nem akar további nyelveket tanulni, hanem az eddigi tudását szeretné tökéletesíteni.

A magyart óvodás korában kezdte természetes úton elsajátítani, a tanulásban pedig sokat segített neki, hogy híreket fordított, beszélgetős műsorokat hallgatott és könyveket olvasott.

Vladimir édesanyja orvosként Afrikában dolgozott, és a kisfiút egy magyar asszony nevelte, tőle kezdett magyarul tanulni.

Később magyar óvodába járatta az édesanyja,

és 16 éves koráig minden péntek délután át kellett mennie a nagymamája testvéréhez, hogy gyakorolja a magyart - amit ő egyébként szép, de nehéz nyelvnek tart.

Kisiskolásként egy évig az Egyesült Államokban volt a nagyszüleinél, ahol megtanult angolul. Később tanult csehül, lengyelül és németül is. Három további nyelvet egyetemen sajátított - az olaszt kint, Olaszországban tanult, és az egyik kommentelő meg is jegyezte, hogy érződik Vladimir akcentusán, hogy Bolognában járt egyetemre.

A kínait Tajvanon tanulta, ahol 5 évig élt. A perzsát (az irániak indoeurópai eredetű anyanyelvét) a japánt, a franvciát, a szerbet, a románt, a portugált és hollandot otthon, videók, könyvek és rádióműsorok segítségével sajátította el.

Úgy véli, a nyelvtanulásban az egyik legjobb, hogy el lehet mélyedni más kultúrákban, és megtapasztalhatjuk vele annak az adott kultúra szépségeit.

És hogy mi a legnehezebb a nyelvtanulásban? Szerinte az, hogy az elején az embert frusztrálja, amikor még nem tud semmit.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
oteves-orosz-kislany-eltunt-tulelte-medve-sziberia.png

Négy napot élt túl az erdőben egy ötéves kislány, miközben végig követte egy barnamedve

Egész mentőalakulatok keresték napok óta a kis Zarinát. Videóra vették a csodával határos pillanatot, amikor a sűrű bokrok között, éjjel megtalálták.
Daily Mail - szmo.hu
2019. augusztus 22.Az ötéves Zarina Avgonina az oroszországi Nyizsnyij Novgorod közelében, egy Sztyepanovka nevű falu mellett tűnt el négy napja.

A vékony, szőke kislány a nagymamájával ment az erdőbe gombát szedni, amikor lemaradt, és eltűnt. A nagymama, majd később a családja is hiába kereste. A kétségbeesett szülők ekkor riadóztatták a helyi hatóságokat.

A katasztrófavédelem keresőcsapatokat küldött a helyszínre, kutyákkal. Mivel a kutyák nem fogtak szagot, a szakemberek és a hozzájuk csatlakozó, helyi lakosokból álló önkéntesek csak a nyomkeresésre szorítkozhattak.

Minden keresőcsapatban volt egy nő is, ugyanis a családja szerint Zarina nagyon félős, és egy idegen férfi hangjától megriadhat, ezért végig a nők szólongatták őt.

Az erdő arra nagyon sűrű, és tele van kanyargó, gyors sodrású, mély patakokkal, így először attól féltek, hogy Zarina esetleg vízbe esett és megfulladt. Ám egy idő múlva rábukkantak a gyerek lábnyomaira, de ettől még jobban megijedtek: a nyomok mellett ugyanis egy barnamedve nyomait is megtalálták.

Egyértelmű volt, hogy Zarinát végig követte egy barnamedve, és csak idő kérdése, mikor éri utol. A mentőalakulatokhoz ekkor már hivatásos vadászok is csatlakoztak, hogy szükség esetén lelőhessék a medvét.

A Zarina megmentéséről készült videóért kérjük, lapozz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
titanic.jpg

A Titanic roncsa szép lassan megadja magát az idő és az óceán vasfogának

Az ikonikus hajó maradványai az erős áramlatok, a sós víz és a fémevő baktériumok miatt roncsolódnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 23.Nincs még egy olyan legendás hajóroncs, mint az 1912. április 14-én jéghegynek ütközött és elsüllyedt Titanic.

A drámai történésekről 11 Oscar-díjat bezsebelő film és nem egy dokumentumfilm is született, illetve számtalan akció indult a részletek feltérképezésére és a roncs vizsgálatára.

Nemrég egy nemzetközi kutatócsoport 15 év után újabb merüléseket hajtott végre a 3800 méteres mélységben fekvő Titanicnál – számolt be a BBC.

A mélytengeri kutatást Victor Vescovo vezette, a tagjai között volt Parks Stephenson Titanic-szakértő, Rob McCallum expedícióvezető, valamint a Triton Submarines technikai csoportja.

Az augusztus elején indult expedíció során nagyfelbontású képeket is készítettek.

Kiderült továbbá, hogy a hajó bizonyos részei jó állapotnak örvendenek ugyan, de összességében egyre inkább leamortizálódik a roncs.

Ez leginkább a tiszti körlet jobb oldalán figyelhető meg és Parks Stephenson szakértő szerint az orr társalgójának teteje lesz a következő elem, ami elveszhet.

A Titanic-szakértők egyik kedvenc szeglete a kapitány kádja volt, ezért sokkoló hír volt számukra is, hogy az már a múlté.

"A Titanic lényegében visszatér a természetbe"

- fogalmazta meg Stephenson.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kukorica-aratogep-nasznep-eskuvo.png

Konfetti helyett több száz kiló kukoricával sorozták meg a násznépet egy aratógépből

A buzgó rokon gyakorlatilag szétbombázta az ifjú párt meg a násznépet. A videón röhög a fél világ.
Daily Mail - szmo.hu
2019. augusztus 22.Cristina és Marcos a spanyolországi San Mamede de Ferreirosból viszonylag hamar megtapasztalták, mit is jelent a házassági esküben a "jóban-rosszban" kitétel.

Az ifjú pár egy pici, vidéki templomban fogadott örök hűséget egymásnak. A hagyományos konfetti- vagy rizs-szórás helyett azonban úgy döntöttek, valami formabontót szeretnének, amikor immár férj és feleségként kilépnek a templomból.

Megkértek egy rokont, akinek aratógépe volt, hogy apró újságpapír-fecnikkel kevert kukoricával szórja meg őket és a násznépet az ünnepélyes pillanatban, még különlegesebbé téve az amúgy is megható pillanatot.

Sikerült. A nagy teljesítményű aratógépből a sofőr kötelességtudóan kilőtte a több száz kiló morzsolt kukoricát, meg a papírfecniket a násznépre. Sajnos mivel nem próbálták el előre, az akció kissé félresikerült.

A döbbenetes erejű kukoricasugár ugyanis szó szerint szétbombázta az ünneplő rokonságot, akik fejüket és elegáns ruhájukat a karjukkal védve, sikítozva, kiabálva próbáltak elmenekülni a szélrózsa minden irányába.

A több mint egy percig tartó menyegzői armageddont természetesen többen is videóra vették a telefonjukkal.

A videóért kérjük, lapozz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyul-nyuszi-hollo.png

SENKI nem tudja eldönteni, hogy ezen a videón egy nyúl van, vagy egy holló

Az állat gazdája szerint nyuszi, amelynek az orrát simogatja. Eddig több, mint 8 millióan nézték meg a felvételt. Mi is vakarjuk a fejünket. Szerinted?
Independent - szmo.hu
2019. augusztus 22.Az optikai csalódáson alapuló rajzok, építmények, grafikák gyakorlatilag egyidősek az emberi civilizációval.

A jelenség a művészetben különösen gyakran érhető tetten, mindannyian láttunk már trükkös festményeket, szobrokat, amelyektől alaposan összezavarodtunk.

Az internet korában talán nincs ember, aki ne találkozott volna már olyan képi ábrázolásokkal - az utóbbi időben többnyire a közösségi oldalakon -, amelyek zavarba ejtő disszonanciát okoztak a szemünk és az agyunk között. Vagyis képtelenek voltunk eldönteni, hogy mit is látunk valójában.

Egy vicces Twitter-felhasználó erre játszott rá. Eddig 8 millió embernek okozott fejtörést ezzel a rövid videóval, amely fölé csak egyetlen sort írt: "A nyulak imádják, ha az orrukat simogatják."

Íme a videó:

Ha kíváncsi vagy a rejtély megoldására, és a vicces kommentekre, kérjük, lapozz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x