Budapesti karácsonyi vásárok
A Várkert Bazárnál, Óbudán és természetesen a Vörösmarty téren is rengeteg programmal készülnek advent első hétvégéjére és a karácsonyi időszakra.
Címkép: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2018. november 27.


Van, amit sohasem lehet megunni: például a fűszeres forralt bort mandulaforgáccsal és foszlós kürtős kaláccsal. Az adventi vásárok hangulata olyan sodró lendülettel ragadja magával az embert, hogy még a legállhatatosabb ünneprontók is elvarázsolódnak a forgatagban. Idén advent első vasárnapja december 2-ára esik, már mindenhol megnyitottak a budapesti vásárok.

Vörösmarty tér

A nagybetűs Budapesti Karácsonyi és Adventi Vásár természetesen idén is az egyik vezető szenzáció az V. kerületben, a Vörösmarty téren. Gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, valamint ünnepi műsorokkal vár az idén 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár november 9. és 2019. január 1. között.

Az óriási csülköket, langallót, rétest, kolbászt kínáló pavilonok mellett a szokásos kézműves ajándékok is felsorakoznak, sőt, sokszínű programmal is készülnek a vásár központi Hüttéjében.

Idén is fontosak a családi és kulturális programok, melyek ingyenesen látogathatóak. A “Budapest titkai” előadások és az irodalmi estek igazán izgalmasnak igérkeznek. Az előbbi szerdánként, 18:00-kor kezdődik és Kiss Róbert Richárd újságíró mesél a budapesti karácsonyról, legfurcsább karácsonyi szokásokról, szilveszterekről, ajándékosztási hagyományokról, nemzetközi adventi gasztronómiáról és arról, hogy hogyan látják a világban a magyarokat.

Péntekenként, szintén 18:00 órától irodalmi estekre látogathatunk el, ahol olyan elismert írók, művészek adnak elő, mint például Nyáry Krisztián, Ugron Zsolna, Péterfy Gergely, Schein Gábor, Saly Noémi, vagy Závada Pál. A Hütte gasztrobemutatók, kóstolások helyszíneként is fontos pont lesz: liba, vadak, a hanuka ízei, halételek is megjelennek majd.

Szent István tér, a Bazilika előtt

A Szent István téren, a Bazilika előtt január 1-ig tart az Adventi Ünnep, melynek során nemcsak az épület ragyog majd színpompás fényfestésben. A programok közt olyan hangulatos események szerepelnek, mint a néptáncos fellépések, a 14 éves kor alatt ingyenes korcsolyapálya, a vásár vagy vasárnaponként az ünnepélyes gyertyagyújtás.

A mesebeli faházikókban a kézműves hagyományokat megújító kortárs alkotók kínálatával találkozhatsz. A gasztronómiai választék is egyedülálló: mindenki megtalálhatja a kedvére való falatokat, a szervezők gondoltak az ételallergiás és a hús nélkül étkező vendégekre is, így gluténmentes, diabetikus és vegán ételeket is lehet kóstolni a különleges forró italok mellé.

Várkert Bazár

Irie Maffia koncert, Nagy Magyar Versek ünnepi est, Kecskemét City Balett és az Esszencia Zenekar táncszínházi előadása, Snétberger Ferenc koncert, kortárs iparművészeti vásár, élő betlehem, valamint ingyenes családi és gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében – csak egy pár program a Várkert Bazár adventi programjaiból. 2018-ban negyedik alkalommal rendezi meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. December 2. és 23. között, vasárnaponként számos program várja a látogatókat a karácsonyi hangulat és készülődés jegyében, amely minden korosztály számára tartogat különlegességeket.

Advent Budapesten Téli Fesztivál

A Szabad Tér Színház immár hagyományosan, hatodik alkalommal rendezi meg az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásárt, amely 2018. november 23-án nyitja meg kapuit a közönség előtt és december 28-ig tart nyitva. A Városháza parkban minden adventi hétvégén különleges programokkal, koncertekkel, előadásokkal kedveskednek az idelátogatóknak.

Advent Óbudán

Idén is felölti ünnepi pompáját az óbudai Fő tér és Szentlélek tér, ahol az Advent Óbudán 2018 nagyszabású rendezvénysorozat karácsonyi programjai meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába. Zenei fellépők sora, gyermek programok, kézműves vásár, ízletes falatokat kínáló gasztrosétány várja a látogatókat november 30-tól. A Fő téren tartott koncertek mellett körhintával, korcsolyapályával, adománygyűjtéssel, gyertyagyújtással és éttermi kedvezményekkel készülnek a szervezők. Itt a csodás, régi épületek igazi nosztalgikus hangulatot varázsolnak.

Advent Józsefvárosban

Advent, a karácsonyt megelőző várakozás idején ingyenes családi programokkal várja a kerületi lakosokat Józsefváros önkormányzata. Advent első hétvégéjének szombatján Kovácsovics Fruzsina nyitja a sort a színpadon, majd a józsefvárosi óvodások lépnek fel. 16 órától meggyújtják az első gyertyát a kerület adventi koszorúján. Ezt követően Opitz Barbi ad koncertet majd zárásként Herczeg Dávid műsorát láthatják az érdeklődők. Állandó programelemként vasárnaponként kézműves karácsonyi foglalkozásokat tartanak, illetve állatsimogató és betlehemi jászol várja a kicsiket és nagyokat. Belépődíj: A program ingyenes.

Ezek mellett számos további kisebb vásárt is tartanak, így például a Nagytétényi Kastélymúzeumban és a Budafok-Tétény Karácsonyi Vásárban is válogathatsz a programok és kézműves termékek közül. Egy másik szuper lehetőség, hogy a XII. kerületi Hegyvidék Karácsonyi Vásárra is ellátogathatsz, ahol december 1. és 24. között szerveznek különböző programokat minden korosztálynak.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x