Budapesten lesz az új, elit úszóverseny egyik állomása
Már megvannak az időpontok is.
MTI - szmo.hu
2018. december 14.Új, három állomásból álló meghívásos elit úszósorozatot indít 2019-ben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA.

A szervezet vezető testületének december 13-án, csütörtökön, Hangcsouban hozott döntése szerint a március és május rendezendő sorozat összdíjazása 3,9 millió dollár, vagyis több mint egymilliárd forint lesz.

A három állomásból álló sorozatot az Egyesült Államokban kezdik, a második helyszín lesz Budapest, a harmadik pedig Kína.

A meghívásos szupersorozat egyes állomásain péntektől vasárnapig zajlanak majd a küzdelmek 50 méteres medencében. A program szűkített lesz, úszásnemenként 50, 100 és 200 méteres számokat, illetve a 400 méter gyors és 200 méter vegyes küzdelmeit rendezik meg, és viadalonként négy váltóverseny lesz műsoron. Minden számban csak döntők lesznek, futamonként négy indulóval.

Az eseménysorozatra a számok aktuális világ- és olimpiai bajnokait, világcsúcstartóit és világranglista-vezetőit hívják meg. Az úszókat 24 fős (12 férfi, 12 nő) csapatokba osztják majd. Minden meghívott úszó részesül a pénzdíjból, ezen kívül utazással együtt teljes ellátást kapnak.

Az összdíjazásból az egyéni versenyek alapján 2,436 millió dollárt, a váltók között pedig 648 ezer dollárt osztanak ki. A fennmaradó 840 ezer dollárból a csapatok részesülnek.

A FINA világkupa-szervezőinek tanácskozásán eldőlt, hogy a sorozat ezúttal is hét helyszínen zajlik majd. Az első versenyekre augusztusban Ázsiában kerül sor a kvangdzsui vizes világbajnokságot követően, majd az európai állomások következnek, köztük Budapest is - az idei évhez hasonlóan októberben. A vk zárószakaszát Kazanyban és Dohában rendezik.

A szövetség ülésén a nemzetközi vízilabdatornák helyszíneiről és időpontjairól is döntöttek: a férfi világliga nyolcas döntőjét június 18. és 23. között Belgrádban, míg az Európa Kupáét április 5. és 7. között Splitben rendezik meg. A női EK hatos fináléjának március 29. és 31. között Torino ad otthont. Az már csütörtökön eldőlt, hogy a női világliga szuperdöntője Budapesten lesz.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x