hirdetés
szerelempatak-hbogi-1.jpg

Budapesten jártak a szexről mesélő nénik

"Azért nem szégyelltük, mert nem volt hazugság semmi." . mondták a Szerelempatak szereplői. Láthatjátok nálunk a filmet is!
Szegedi Éva, Fotók: Huszár Boglárka - szmo.hu
2014. május 01.


hirdetés

Magyar dokumentumfilm már régen aratott ekkora sikert, mint a Szerelempatak, amelyben hihetetlen őszinteséggel és nyitottsággal vallanak szépkorú erdélyi nők és férfiak a szerelemről és a testiségről. Az HBO támogatásával készült alkotás januárban a 25. Trieszti Filmfesztiválon is tarolt: nemcsak a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el, hanem megkapta az Espansioni Egylet díját is.

Hónapok óta téma itthon a Szerelempatak, kortól és nemtől függetlenül. A nézők azonnal szívükbe zárták a film szereplőit. Közülük ketten, Both Veronka és Török Julianna 13 órát utaztak vonaton azért, hogy a találkozzanak a budapesti közönséggel. Április 30-án este Budán, a Hagyományok Házában a filmvetítés és a csíki táncház után adott nekünk interjút nekünk Both Veronka néni és Sós Ágnes, a film rendezője és társproducere.

VIDEÓ: Itt megnézhetitek az egész filmet

szerelempatak-hbogi-13

hirdetés

szerelempatak-hbogi-4

"Már nem tudom, honnan jött az ötlet" felelt kérdésünkre Sós Ágnes. "Eddig 20 filmet forgattam, mindenféle témával foglalkoztam. Amikor kitaláltam, mit szeretnék, végiggondoltam: oké, de beszélnének a nénik a szerelemről, a szexuális szokásokról? Hogyan lesz abból film? Magyarországon kezdtem a munkát, ám végül nem maradtak a filmben magyarországi szereplők. Erdélyben jártam, ott találkoztam Dr. Balázs Lajos néprajzkutatóval, ő segített abban, hogy eljussak az első szereplőhöz, Veronka nénihez. Onnantól már Veronka nénivel kerestem a film többi lehetséges szereplőjét."

szerelempatak-hbogi-2

Both Veronka néni kedvesen mosolyog. "Ági nagyon aranyos volt. Legelőször hozzám jött, mivel a professzor, Balázs Lajos, aki írt vagy 3-4 könyvet, 30 évvel ezelőtt kezdett hozzánk járni, Ágit hozzám igazította. Ági bemutatkozott, mondta, hogy csinál egy dokumentumfilmet. Megkérdeztem, miről fog szólni. Ő azt mondta, hát az itteni emberek sorsáról, életéről. Úgy igaz, úgy kezdte, hogy filmezte, amint hagymát palántáltam, két nagy gumicsizmában az állatokat intéztem. A filmben is van egy szekér, ahogy rakom."

szerelempatak-hbogi-7

"Eddig senki nem merte feltenni ezeket a kérdéseket filmen, ezért mindenki azt hiszi, hogy a legnehezebb szóra bírni ezeket az embereket" - árulta el Sós Ágnes. "Pedig ez a legkönnyebb, előfordul, hogy elég rá öt perc. Talán azért, mert érezték a feléjük irányuló szeretetet. Talán, mert jó a humorérzékük. Talán, mert ez a szakmám."

Sós Ágnes

1991-ben kezdett dokumentumfilmeket készíteni. Filmjeiben szeret a szereplői életének mélyére ásni, láttatni az okokat és a motivációt. Bensőséges témákat dolgoz fel, ám soha nem lépi át a személyességnek egy határát, soha nem válik tolakodóvá.

Akár több évig is kíséri szereplői életét, amíg összeáll a film nyersanyaga. Hét évig készült a Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című filmje egy kecskeméti születésű hegedűművész testvérpár életéről. Éveken át kísért fiatal római katolikus és görög katolikus papokat, hogy elkészüljön az Őrült szerelem ez című alkotás. A Szerelempatakhoz három éven át forgatott.

"Minden filmem ilyen őszinte és közeli. Persze én is izgultam, néha görcsben volt a gyomrom, de nagyon könnyű megnyitni az embereket, ha őszinte vagy, kíváncsi vagy, szeretet és bizalom van benned és bennük."

szerelempatak-hbogi5

"Megmondom őszintén, a legnehezebb az volt, hogy ki kellett mondani mindent, meg kellett nyílni. Mi eddig titokban tartottuk ezeket a dolgokat" - mondta Both Veronka. "Szégyelltük, a vallásosságunk miatt. Utána a faluban volt, aki jót mondott, volt aki rosszat" - tette hozzá Török Julianna.

A film fő helyszíne

Romániában, Hargita megyében találjuk Csíkszentdomokost, 29 kilométerre a megyeszékhelytől, Csíkszeredától. A szomszédos Szenttamással már összenőtt. A magyarajkú falu Felcsík legnépesebb települése. A lakók erősen őrzik hagyományaikat és nyelvüket.

szerelempatak-hbogi-3

Veronka néni megosztotta velünk, hogyan reagáltak a falubeliek a filmben látottakra. "A 85 százalékának pozitív véleménye volt, gratuláltak. 15 százalékának volt negatív véleménye. Azt kérdezték, hogy jaj, nem szégyelltük ezt kimondani? Azért nem szégyelltük, mert ez így volt a valóság, nem volt hazugság semmi. Így éltünk. Amikor összekerültünk, akkor persze mondogattuk egymásnak, hogy így volt, úgy volt, Ági kérdezősködött, aztán úgy megnyíltunk, s mondtuk. Egymás közt addig csak annak mondtuk, akiben úgy megbíztunk. Amikor mi fiatalok voltunk, a szexről úgy tudtuk, hogy az csak szükség. A szülőktől sem hallottuk."

szerelempatak-hbogi-6

szerelempatak-hbogi-8

Veronka néni őszintén beszélt arról, mennyire tabutémának számított a szexualitás és milyen érzés volt saját magát látni a filmen. "A lányom 1979-ben ment férjhez, neki sem mondtam soha semmit. Azt mondtam neki, hogy vigyázzon magára, nehogy valami baj történjen. De hogy vele elbeszélgessek... Nem volt szabad erről beszélni. Kaptunk egy DVD-t, amikor a filmet bemutatták. A DVD-t a mai napig sem látták a gyerekeim. Aztán persze látták az internetről. De ők nem bántottak ezzel engem, hogy miért így, vagy miért úgy. Meglepett egy kicsit, amikor magamat láttam. Úgy hüledeztünk, hogy hű, miket mondtunk! De nem szégyellem. És azt sem bántam meg, hogy filmet csináltak."

szerelempatak-hbogi-9

szerelempatak-hbogi-10

szerelempatak-hbogi-11

szerelempatak-hbogi-12

szerelempatak-hbogi-14

Ha szereted a Szerelempatakot, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
baba-2.jpg

Álarcos énekes: A Baba lepleződött le, két nyomozó is jól tippelt

A következő adásban kiderül, ki nyeri meg a versenyt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

A vasárnapi elődöntőben a Röfi, a Banán, a Baba és a Zebra állt a színpadra. A végén a Baba és a Röfi közül a nyomozók végül a Röfit engedték tovább, így a Babának kellett lelepleznie magát.

A zsűriből Gáspár Laci és Csobot Adél is jól tippelt, a Baba jelmezében az X-Faktorban megismert Manuel rejtőzött.

A Baba produkciója:

És ezeket a nyomokat hagyta:

Majd a leleplezés:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Már biztos, hogy véget ér a Barátok közt, az is kiderült, miért

A Blikk értesüléseit Kolosi Péter is megerősítette. Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója szerint rengeteg kísérletet tettek arra, hogy a sorozat erre a szintre ne tudjon eljutni, de ez sajnos nem sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ma reggel derült ki, hogy jövő nyáron befejeződik az RTL Klub 22 éve futó sorozata. A Blikk értesülései szerint az RTL Klub azért döntött a szappanopera befejezése mellett, mert már nem jövedelmező számukra. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója nem sokkal később a SorozatWikinek adott interjújában megerősítette a hírt.

"A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény" – mondta Kolosi Péter, aki szerint a műsor nézettsége viszont ma már nem éri el a kívánatos szintet.

"Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült."

- fogalmazott.

hirdetés

Kolosi azt mondta, hogy a sorozat nézettsége azután kezdett romlani, hogy Kalmár Tamás producer távozott.

"Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani" - fogalmazott a programigazgató.

"Sokszor szóltunk a gyártó vezetőnek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt."

Erről a szappanopera jelenlegi producerével is egyeztettek.

"A tartalmi változtatások az év elején megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben."

Csakhogy a várt sikerek elmaradtak, mert a nézők nem szoktak vissza a sorozatra. Kolosi szerint már a nyári számokból látszódott, hogy a Barátok köztnek meg kell szűnnie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Blikk: véget ér a Barátok közt 22 év után

Egy bennfentes szerint a sorozat írói már elkezdték elvarrni a szálakat, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

22 év után befejeződik a Barátok közt - írja a Blikk több egybehangzó forrásra hivatkozva.

A lap szerint a legendás magyar sorozat már nem éri meg a 23. születésnapját, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.

A lezárás oka az, hogy bár hosszú évekig ez volt az ország legnépszerűbb szappanoperája, az utóbbi időben azonban már nem hozza az elvárt nézettséget.

A Blikknek egy bennfentes elárulta, hogy

az RTL Klub állítólag már közölte a Barátok közt íróival, hogy kezdjék el elvarrni a történetszálakat, hogy a széria méltó befejezést kapjon. Ez a folyamat december végéig be is fejeződhet, legkésőbb tavasszal pedig a forgatásnak is vége lehet.

hirdetés

A lap szerint már a sorozat színészei is gyakran beszélgetnek arról, hogy mi lesz a sorsuk.

"Eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben"

- mondta egy, az élő szerződése miatt neve elhallgatását kérő szereplő.

Egy szintén névtelenségbe burkolózó kollégája szerint is "egy süllyedő hajón" ül a csapat. Úgy gondolja, a mai világban már nincs létjogosultsága egy ilyen típusú sorozatnak, amit már nem néznek a fiatalok, ezért sem hoz jó nézettséget.

Az RTL Klub és a Barátok közt produkciója egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy még hivatalos tájékoztatás sincs arról, hogy valóban véget ér-e a sorozat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
10233204_original_felesegek_luxuskivitelben_s4_2-e1605088384447-1140x641-1-1024x576-1-1000x563.jpg

Köllő Babett és Vasvári Vivi kitesz egy orosz luxusfeleséget? - elindult a Feleségek luxuskivitelben 4. évada

Ötleteink lennének, kik ugorhatnának be húzónévként a luxusfeleségek közé, ám a sorozat készítői inkább orosz nemzetiségű szereplőt újítottak be a negyedik évadra.
Fotók: Viasat 3 - szmo.hu
2020. december 01.


hirdetés

Távol álljon tőlem, hogy Vörösmartyt a luxusfeleségekkel egy kontextusban emlegessem, de elsőre a „megfogyva bár, de törve nem”-szólam jutott eszembe a látottakról, azt leszámítva, hogy sajnos kicsit azért törve is van ez így az első blikkre. Megfogyva, mert az eredeti bandából már csak egy luxusfeleség, Csősz Bogi maradt, a tavalyi évad után talán a két legnagyobb húzóerő, Köllő Babett és Vasvári Vivien is elhagyta az aranyfedélzetet. Törve, mert a kezdeti szórakoztató proliságot továbbra se igazán találja a sorozat, bár azért jobban nyomon van, mint a járvány miatt félbeszakadt előző évad.

Úgy fest, hogy a luxusfeleség Magyarországon ma hiánycikk, így a mögöttük maradó űrt most egy Oroszországból importált feleséggel igyekeznek a műsor készítői kitölteni: Anfisa Bulgakova még gyerekkorában költözött Magyarországra, menő teniszező férje van, három gyereke, és a természetesség híve.

Első látásra úgy tűnik, végre nem egy újabb vérmes egóharcost dobtak a luxusamazonok vermébe, Anfisa egyelőre csak visszafogottan kamillázik annak láttán, mi fán terem a magyar luxusfeleségvirtus. Ezt pedig a luxicsapat, azaz Csősz Bogi, Yvonne Dederick, Molnár Nini és Polgár Tünde mutatja meg neki, alkalmi mellékszereplőként Yvonne lányával, Mardollal kiegészülve.

Míg az előző évadnak négy rész után véget vetett a koronavírus, addig az újat gyorsan a szigorú korlátozások előtt leforgatták. Az érezhető rajta, hogy ismét nagyon elszeparált környezetben mozognak a szereplők, és azt hihetnénk, hogy puszit is azért nem adnak egymásnak, hogy vigyázzanak – amíg el nem hangzik egyikük szájából, hogy valójában a sminkjükre vigyáznak.

hirdetés

Ahogyan azt már az első rész felvázolja, az új évad is követi majd az előzőek receptjét, amit a vírushelyzet még indokoltabbá tesz: időről időre valamelyik luxusnő fogja az egész bagázst és meglepetéshétvégére viszi őket valamely elszigetelt vidéki létesítménybe, ahol előre megírt konfliktusokba bonyolódnak majd a főszereplők.

Az első részben Yvonne találja ki, hogy boszorkánypartit tart egy vidéki szállodában. A luxusnők persze nem a zónázóval érkeznek, hanem ki lóháton, ki lovaskocsival, Noémit azonnal le is gorombítják, hogy volt pofája fehér ruhában boszorkánynak öltözni. Később bemennek a gondosan félelmetesre díszített házba, Tündéből azonnal törne ki az ADHD, és törölgetne mindent fényesre, de inkább pár gúnyos megjegyzésbe fojtja feszültségét, ami aztán Noémin csattan. El is érkeztünk a Kötelező Összefeszüléshez, Noémi egy jósnővel megtámogatva ki is akad, amiért Tünde egy energiavámpír. A véres, pókhálós falak közt kissé nyögvenyelősen játszódik le a dráma, tekintve, hogy Noémi senkinek sem bírja igazán összefoglalni, mi Tündével a baja, de hát valamivel ki kell ugye tölteni a játékidőt.

Később azért csak kiderül annyi, hogy Tünde küldött neki még az előző évad elején egy nem túl kedves esemest. Újabb felesleges percek után kiderül, miért: mikor Tünde édesanyja alkoholizmusáról beszélt, Noémi utána csak annyit mondott, hogy lépjen már túl rajta, ne drámázzon, hisz a felnőttek dolga a múlton való továbblépés. Sosem mondtam ilyet – állítja Noémi, aki vélhetően nem a legélesebb kés a fiókban, mivel azonnal be is vágják az ominózus visszajátszást.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!