hirdetés
bp100_2015_-13.jpg

Budapest100: Megőrizni a múltból, ami értékes

Zsonglőr a hátsóudvarban, idegenvezetés a szecessziós gangon - a 100 éves budapesti házakban jártunk.
Szöveg és képek: Ganzler Orsolya - szmo.hu
2015. április 19.


hirdetés

Tapasztalt Budapest100 program-résztvevőként már jó előre beírtuk a naptárba, hogy az április 18-19-i hétvégét szabadon kell tartani, mindenképpen legyen idő a születésnapos házakban barangolni. Mert a korábbi négy rendezvény alkalmával szerzett élmények meggyőztek, hogy ez egy olyan program, amitől csak még színesebb és gazdagabb a város, és mindent egy kicsit más perspektívából ismerhetünk meg.

Mert lehet, hogy úgy indulunk el, hogy építészeti különlegességeket várunk, aztán mégis az a kedves néni ragad meg emlékezetünkben, aki házi szörpöt és süteményt kínált és persze sztorikat mesélt. Vagy azt gondolnánk egy belvárosi lakóházról a kapu előtt állva, hogy ugyan, mitől lenne ez különlegesebb, mint bármelyik pesti ház, aztán a csodaszép kovácsoltvas lifttel a legfelső szintre érve kiderül, hogy a gangról egész klassz a kilátás.

TOP 5 tudnivaló a Budapest100-ról:

1. A Budapest100 programsorozatot 2011-ben rendezték meg először, akkor az OSA Archívum épületének, a Goldberger-háznak a centenáriuma adta az apropót, és az ünneplés igazi közösségi kezdeményezéssé nőtte ki magát: az Arany János utcai épület mellett megtekinthetővé vált egy hétvégére több tucat, abban az évben 100. születésnapját ünneplő budapesti lakóház. A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

2. Művészettörténész kutatók a levéltári anyagok alapján készítik el az adott év százéves házainak listáját. A lakóházakkal és intézményekkel önkéntesek veszik fel a kapcsolatot, ők ismertetik meg a lakókat, közös képviselőket, intézményi vezetőket a Budapest100 programmal. A Budapest100 hétvégét több lakótalálkozó és önkéntes találkozó előzi meg, amelyeknek célja a közös gondolkodás, ötletátadás és kölcsönös tájékoztatás.

3. A Budapest100 látogatottsága az elmúlt években fokozatosan nőtt. 2014-ben közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20.000 látogatóval büszkélkedhetett a Budapest100. Idén 60 lakóház és intézmény tárta ki kapuit.

4. A korábbi évek képeiből nyílt fotókiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ami azoknak is érdekes lehet, akik így ismerkednének a projekttel, illetve azok is, akik rendszeres látogatói a Budapest100 programjainak. A kiállítás május 9-ig tekinthető meg.

5. Most az ötéves jubileum alkalmából nemcsak az idén 100. születésnapjukat ünneplő házak csatlakozhattak, hanem több olyan is bekerült a menetrendbe, amelyek az elmúlt években voltak ünnepeltek, és a közönség körében népszerűnek bizonyultak.

További információ itt.

bp100_2015_ (6)

Stratégiai megbeszéléssel kezdtük a napot egy kávézóban, hogy valamilyen optimális útvonalat kijelöljünk a vasárnapi sétához, amibe minél több születésnapos ház felkeresése beleférhet. Sokat segített ebben az a praktikus térkép, amit a szervezők erre a hétvégére készítettek – ez egyben műsorfüzetként is funkcionál. Merthogy sok házban valamilyen program is kapcsolódik az ünnepléshez: hol koncertbe hallgathatunk bele a hátsóudvarban, hol a ház történetéről és a korról szerveznek beszélgetést, hol kincskereső játékra invitálják a látogatókat, de olyan helyszín is akadt, ahol együtt lehetett reggelizni a lakókkal.

Mostanra elég sok önkéntes csatlakozott a Budapest100 kezdeményezéshez ahhoz, hogy minden háznak külön gazdája legyen, aki felelős azért, hogy ezen a speciális hétvégén mivel várhatják a látogatókat. Mariann a Mester utca 22-es számú házával ismerkedhetett előzetesen, és egész rendkívüli programot álmodott meg a helyszínre: közösségi kötödét szervezett. „A régi fonók mintájára szerettük volna visszahozni azt az élményt, amikor összegyűlnek az emberek, hogy valamit együtt alkossanak, de közben társasági életet is élnek” – meséli Mariann. – „Emellett a kötés, a kézimunkázás rendkívül kikapcsol, én máskor is rendszeresen eljárok hasonló programot kínáló közösségbe.” És ahogy elnézzük a hölgyeket a lépcsőn plédekbe burkolva, amint kezeik között horgolt csipketerítők vagy épp gyöngyből fűzött virágok születnek, kicsit értjük is, mire gondol Mariann.

bp100_2015_ (26)

Az Aranykéz utcában az önkéntesek előzetesen egy már régóta a házban élő nénivel konzultáltak, hogy a levéltári adatokat színes történetekkel is kiegészíthessék. A házbejárás során így derülhet ki, hogy az épület eredetileg nem lakóháznak készült, üzletek voltak benne, ezért is más a szerkezete, mint általában a környékbeli házaké, a 30-as évektől kezdtek lakásokat kialakítani benne. S bár a felújítások során sok mindent kicseréltek már, a kovácsoltvas lift az eredeti maradt: még 1913-ban készült.

bp100_2015_ (20)

A Március 15. téren például már nincs meg az eredeti lift, de a szecessziós stílusú ház gangjait még a 100 éve készült virágmotívumok díszítik, a lépcsőház falán pedig Zsolnay-csempét láthatunk. Több turnusra is szükség van az idegenvezetéshez, olyan nagy az érdeklődés. Nem véletlenül, az épület aljában található a Mátyás Pince étterem, a Dunához közeli ház pedig annyi mindent megélt már az elmúlt 100 évben. Volt itt óvóhely a második világháború alatt, dupla pincében, az 56-os forradalom idején pedig orosz katonák is állomásoztak a házban.

bp100_2015_ (14)_B
bp100_2015_ (15)

A történelemóra a Horánszky utca 12-ben is folytatódhat: ebben a házban lakott Kállay Miklós miniszterelnök, az egész első szint az övék volt. De az igazi szuperluxus lakás a harmadikon a harmincas években az argentin nagykövetnek jutott. A falon a ház története mellett kifüggesztve egy portré is: Pesti László kertészről írt az egyik napilap, aki szintén a Horánszky utca 12. lakója, és minden nap negyed 5-kor kel, hogy aztán az első metróval a Kálvin térről a Népligetbe siethessen. Egy kis asztalon a házat ábrázoló fotókból készült puzzle-játék és kockakirakós, nem is kell ötévesnek lenni, hogy pár percig jót játsszunk vele. A játék a kulcsszó épp a hátsóudvarban is: zsonglőrködni tanulhatunk a század eleji ruhákba öltözött hölgyek koszorújában.

bp100_2015_ (1)bp100_2015_ (5)

Ehhez képest első blikkre semmilyen rendkívüli attrakció nem fogad minket a Bródy Sándor utcában. Szokványos kapualj, de szokatlanul hosszúra nyúló belső udvar. Jobbra egy ajtón felirat: Belépés szabad! Az ajtó résnyire nyitva, így belopózunk. A háziasszony épp teát készít a folyton cserélődő vendégeknek. Hamar kiderül, ő hivatalosan nem a program önkéntese, ellenben valóban itt lakik, és úgy gondolta, hogy a kezdeményezés egyik legfőbb üzenete épp az, ha kitárjuk az ajtókat, nyitunk mások felé. „Ja, hogy ez itt egy magánlakás?” – torpannak meg többen a csöppnyi előszobában. Az bizony! De még milyen – a városgazdászként dolgozó Éva maga tervezte az elrendezést, és alkotott a rendelkezésre álló nem is olyan hatalmas térből tökéletesen funkcionális, mégis egyedi és stílusos lakóteret. Már csak ezért megérte bekukkantani, hiszen megállapítjuk, hogy ha körbenézünk, olyan, akárcsak egy lakberendezési magazint lapozgatnánk.

bp100_2015_ (9)bp100_2015_ eva

Legszívesebben maradnánk még és elteázgatnánk Évával egy fél délutánt, olyan inspiráló a személyisége. Ahogy meséli, ő Izraelben látta ezt a mintát, hogy nemcsak a házak, de az otthonok is nyílt napot tartanak, ismeretlen látogatókat fogadnak, elmesélik, hogy számukra mi a lakóhelyük üzenete. „Őrizzük meg a múltból, ami értékes, és ezekre az alapokra építsük az új dolgokat” – fogalmazza meg Éva, mi az ő otthonának mondanivalója.

bp100_2015_ (11)

És tényleg: ez a gondolat áthathatja az egész projektet. No meg az ilyen kellemes meglepetések, váratlan találkozások, emberi történetek, mint amik ezt a vasárnapot is jellemezték. Ezért szeretjük a Budapest100-at. És szinte sajnáljuk, hogy egy évben csak egyszer lehet születésnap.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ádám3-1.jpg

A 9 legszebb esküvői helyszín Budapesten, ahol te is igazi hercegnő lehetsz

Összegyűjtöttünk 9 budapesti kastélyt, villát és éttermet, ami álmaid esküvőhelyszíne lehet.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. július 13.Gyerekkorában majd' minden lány hercegnő szeretne lenni. Később persze rájövünk, hogy legtöbbünk nem élheti királylányként hétköznapjait. Kivéve egyetlen napot. Az esküvőnk napján mi is lehetünk igazi hercegnők. Sőt a kislányként elképzelt királynői környezet és gyönyörű kastély sem olyan elérhetetlen, ha időben elkezdjük a spórolást.

Összegyűjtöttünk 9 budapesti helyszínt, ahol igazi hercegnőnek érezhetitek magatokat az esküvőtök napján.

Ádám villa

Az Ádám villa neobarokk épülete egy igazán romantikus helyszín.

Az összenyitható termekben akár 80 meghívott is elfér. Az esküvőt azonban tarthatjátok a szabad ég alatt is a feldíszített kertben. A ceremónián a VII. kerület anyakönyvvezetője rendelkezésetekre áll. Ráadásul a villa könnyen megközelíthető, akár tömegközlekedéssel, akár autóval érkeznek vendégeid.

Ádám villa - 1071 Budapest, Városligeti fasor 35/a.

Barabás villa

A Barabás Villa gyönyörű épülete a XII. kerület hivatalos házasságkötő helyszíne. Ezért itt is lehetőség van a polgári szertartás megtartására.

A polgári szertartás után tarthattok állófogadást a Villa kertjében. Az esküvői vacsorát pedig a 120 fős rendezvényteremben is lebonyolíthatjátok. Az előtérben elhelyezett bár- és büféasztalok, könyöklők ideálisak a vacsora utáni kötetlen beszélgetésekhez.

Barabás villa - 1122 Budapest, Városmajor u. 44.

Udvarház Étterem

A Hármashatárhegy tetején, természetvédelmi környezetben is eltölthetitek a nagy napot.

Az Udvarház Étterem páratlan panorámával teraszáról szinte egész Budapestet beláthatjátok. Az lagzira az étterem három terme és az Európában is egyedülálló, csodálatos panoráma terasz is a rendelkezésetekre áll. 45 de akár 300 főt is vendégül láthattok.

Udvarház étterem - 1037 Budapest, Hármashatárhegyi út 2.

Sacelláry kastély

A Sacelláry kastély elegáns termeiben vagy angolparkjában nem csak a lakodalmat, de az egyházi és a polgári ceremóniát is megtarthatjátok.

A szecessziós stílusú kastély belső termeit vintage hatású fafaragások és díszes ólomüvegek ékesítik, melyek az alkalmi dekorációval együtt olyan élményt nyújtanak, melyre még az aranylakodalmatokon is szívesen gondoltok vissza. A kastély előtti parkot száz éves gesztenyefák, örökzöldek és hangulatos lámpások díszítik. Tudtok ennél ideálisabb helyszínt az esküvői képek elkészítéséhez?

Sacelláry kastély - 1221 Budapest, Anna u. 1-3.

Széchenyi Kertvendéglő

Budapest egyik legnagyobb, fedett, körpanorámás kerthelyiségében is megtarthatjátok esküvőtöket. A Széchenyi Kertvendéglő festői környezete mesés hangulatba öltözteti a nagy napot.

Itt igény szerint a polgári szertartást is megtarthatjátok. Az étterem 130 fős vendégsereg számára is kényelmes, de a változatos lehetőségek miatt egy kisebb létszámú (50 fős) esküvő sem veszik el a térben. Kényelmetekhez a kiváló megközelíthetőség és a jó parkolási lehetőség is hozzájárul.

Széchenyi Kertvendéglő - 1146 Budapest, Állatkerti krt. 9-11.

Klebelsberg Kastély

Az elegáns Klebelsberg Kastélyban is átélhetitek életetek legszebb napját.

A festői környezetben lévő kastély és díszpark kitűnő helyszíne lehet az egyházi és polgári szertartásoknak és a boldogító igen kimondásának. Majd a kastély rendezvényháza adhat otthont az esküvői vacsorának, így tökéletes helyszínt biztosít az álom megvalósításához.

Klebelsberg Kastély Budapest - 1028 Budapest, Templom u. 12.

Selyemgombolyító

A Selyemgombolyító szabadtéri helyszínei, a Park, a Pavilon és a kis kerti tó tökéletes hátteret adhatnak mesés esküvőd számára.

A kert két oldalról is megközelíthető, ezzel egyszerre biztosítható a meghívott vendégek zavartalan érkezése és a rendezvénygasztronómia, -technika, -bútorzat betelepülése.

Selyemgolbolyító Rendezvényház - 1035 Budapest, Miklós tér 1.

Hemingway étterem

Ha tóparti esküvőben gondolkodsz, az egyik legszebb helyszínt a XI. kerületben találod.

A Feneketlen tó partján álló Hemingway étterem csodálatos adottságának és kitűnő konyhájának köszönhetően az egyik legkedveltebb étterem Budapesten. 2-től 200 főig várnak esküvőtök napján. Tökéletes helyszín a lakodalomra, és a polgári szertartás az étterem tóra néző teraszán is tarthatjátok.

Hemingway étterem - 1113 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 2.

Podmaniczky Rendezvénykastély

A Rákoskeresztúr szívében álló kastély parkba belép, egy időutazáson érezhetitek magatokat.

A késő barokk stílusban felújított Podmaniczky Kastély fő- és oldalépülete, és a nagy pázsitos kert mesebeli helyszín egy esküvőhöz. A kastély kertjében, valamint a főépület földszintjén lévő díszteremben is lebonyolíthatjátok esküvőtöket szertartásvezetővel. A gyönyörű belső kert a kültéri lakodalomnak is teret adhat. Az ünnepi ebédre vagy vacsorára körasztalos vagy összetolt asztalos ültetéssel is van lehetőség.

Podmaniczky Rendezvénykastély - 1173 Budapest, Pesti út 115.


KÖVESS MINKET:hirdetés
lime.jpg

Kivonult az elektromos rolleres Lime Budapest belvárosából

Egy önkormányzati rendelet tett keresztbe nekik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 11.Nem lehet mostantól a Lime elektromos rollereit felvenni és használni Budapest belvárosában, a cég ugyanis kivonult a kerületből - írja az Index.

Belváros-Lipótváros önkormányzata nemrég hozott egy rendeletet, amely kimondja, hogy az elektromos közroller felvétele az utcán közterületi értékesítésnek minősül, erre pedig nincs engedélye a Lime rollermegosztó cégnek, amely májusban kezdte meg működését a fővárosban.

Hogyan működik a Lime?

A felhasználók könnyedén letölthetik okostelefonjukra a Lime mobil applikációját, amelynek segítségével megkereshetik a hozzájuk legközelebbi rollert, és egy gombnyomással feloldhatják azt. Amikor az utazás befejeződött, a rollerezők az applikáció utasításait követve egyszerűen megállítják a járművet és biztonságosan leparkolnak vele. A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a használat percdíja pedig 50 forint lesz. A Lime helyi csapata végzi majd a rollerek kihelyezését, töltését és karbantartását.

A közteresek több mint 50 Lime-os rollert és néhány segwayt gyűjtöttek be, és csak közigazgatási eljárás után adták vissza a cégnek.

A kerületi önkormányzat célja az, hogy megvédjék a közterületen sétáló embereket és szabályozzák a rollerezést. A jövőben dokkolók kialakítását tervezik, ahol szabályosan lerakhatók és felvehetők lesznek az eszközök.

A Lime az intézkedés után úgy döntött, kivonul a belvárosból. Az Index érdeklődésére azt közölték, hogy tiszteletben tartják a helyi működési szabályokat és helyi szabályozásokat, az önkormányzatokkal, városvezetéssel és helyi közösségekkel együttműködve igyekeznek a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani felhasználói részére.

A cég működési zónájából már ki is került az V. kerület, ami a mobilalkalmazásukban is jól látható: piros színnel jelölték meg a kerületet.

A Lime elektromos rollereket biztosító szolgáltatásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szentendrei-hev.jpg

Szeptembertől 5-ös metró is lesz Budapesten: átnevezik a szentendrei HÉV-et

Békásmegyerig a föld alá akarják vezetni, de már azelőtt metróként hivatkoznak majd rá, hogy elkezdődne a munka.
Kép forrása: Wikipédia - szmo.hu
2019. július 17.Az Index vette észre, hogy a főváros 2030-ig szóló közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Tervben szerepel egy olyan kitétel is, mely szerint „tekintettel a H5-ös HÉV fontosságára, utasforgalmának nagyságára” 2019. szeptember 1-től M5-ös metróvonalként fognak hivatkozni rá.

Ezzel párhuzamosan felkérik a BKK-t arra, hogy végezzék el a szükséges módosítások átvezetését. Az elképzelés része az is, hogy az önkormányzat kezdeményezi a vonal Batthyány tér és Békásmegyer közötti szakaszának föld alá vezetését, tehát metróüzemre alakítását.

Erre az indoklás szerint azért lenne szükség, mert a H5-ös négy fontosabb szintbeli kereszteződésen is áthalad, ami Óbuda közlekedési problémáinak fő okát adja, hiszen ugyebár mindenhol elsőbbsége van.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
20181217_084130-2.jpg

Átadták Budapest egyetlen sós-jódos vizű gyógyfürdőjét

Több mint egy évtized után újra megnyitott a Pesterzsébeti fürdő.
Szponzorált tartalom(x) - szmo.hu
2019. július 15.Megújult formában, ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdője, a Pesterzsébeti fürdő. A teljes körű felújításnak köszönhetően egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdővel gazdagodott a főváros fürdő palettája. A zárt termálfürdő 2018 év végi megnyitását követően mostantól a kültéri strandrész is Dél-Pestre csábítja a víz szerelmeseit.

A fürdőkomplexum gyógyhatásainak következtében a gyógyulni vágyó, illetve preventív céllal fürdőző vendégek számára is kiváló helyszín. A Budapesten egyedülálló, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévíz a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ezen kívül a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról is ismert.

A főváros mellett elterülő Pesterzsébet (ma XX. kerület) Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét ekkor még a Duna vizével töltötték meg. Az említett gyógyhatásokkal rendelkező vizet Földváry Jánosnak köszönhetjük, aki 1931-től, a fürdő bérlő-üzemeltetőjeként azonnal jelentős és eredményes vízkutatásba kezdett.

A jelenlegi felújítás során a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdőn kívül egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült a fürdő. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág külön zónaként vehető igénybe.

A látogatók kényelmének fokozására a fürdő területén belül egy 120 állású parkoló került kialakításra.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x