hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
bp100_2015_ (13)
Budapest100: Megőrizni a múltból, ami értékes
Zsonglőr a hátsóudvarban, idegenvezetés a szecessziós gangon - a 100 éves budapesti házakban jártunk.
Szöveg és képek: Ganzler Orsolya - szmo.hu
2015. április 19.


hirdetés

Tapasztalt Budapest100 program-résztvevőként már jó előre beírtuk a naptárba, hogy az április 18-19-i hétvégét szabadon kell tartani, mindenképpen legyen idő a születésnapos házakban barangolni. Mert a korábbi négy rendezvény alkalmával szerzett élmények meggyőztek, hogy ez egy olyan program, amitől csak még színesebb és gazdagabb a város, és mindent egy kicsit más perspektívából ismerhetünk meg.

Mert lehet, hogy úgy indulunk el, hogy építészeti különlegességeket várunk, aztán mégis az a kedves néni ragad meg emlékezetünkben, aki házi szörpöt és süteményt kínált és persze sztorikat mesélt. Vagy azt gondolnánk egy belvárosi lakóházról a kapu előtt állva, hogy ugyan, mitől lenne ez különlegesebb, mint bármelyik pesti ház, aztán a csodaszép kovácsoltvas lifttel a legfelső szintre érve kiderül, hogy a gangról egész klassz a kilátás.

TOP 5 tudnivaló a Budapest100-ról:

1. A Budapest100 programsorozatot 2011-ben rendezték meg először, akkor az OSA Archívum épületének, a Goldberger-háznak a centenáriuma adta az apropót, és az ünneplés igazi közösségi kezdeményezéssé nőtte ki magát: az Arany János utcai épület mellett megtekinthetővé vált egy hétvégére több tucat, abban az évben 100. születésnapját ünneplő budapesti lakóház. A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

2. Művészettörténész kutatók a levéltári anyagok alapján készítik el az adott év százéves házainak listáját. A lakóházakkal és intézményekkel önkéntesek veszik fel a kapcsolatot, ők ismertetik meg a lakókat, közös képviselőket, intézményi vezetőket a Budapest100 programmal. A Budapest100 hétvégét több lakótalálkozó és önkéntes találkozó előzi meg, amelyeknek célja a közös gondolkodás, ötletátadás és kölcsönös tájékoztatás.

3. A Budapest100 látogatottsága az elmúlt években fokozatosan nőtt. 2014-ben közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20.000 látogatóval büszkélkedhetett a Budapest100. Idén 60 lakóház és intézmény tárta ki kapuit.

4. A korábbi évek képeiből nyílt fotókiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ami azoknak is érdekes lehet, akik így ismerkednének a projekttel, illetve azok is, akik rendszeres látogatói a Budapest100 programjainak. A kiállítás május 9-ig tekinthető meg.

5. Most az ötéves jubileum alkalmából nemcsak az idén 100. születésnapjukat ünneplő házak csatlakozhattak, hanem több olyan is bekerült a menetrendbe, amelyek az elmúlt években voltak ünnepeltek, és a közönség körében népszerűnek bizonyultak.

További információ itt.

bp100_2015_ (6)

Stratégiai megbeszéléssel kezdtük a napot egy kávézóban, hogy valamilyen optimális útvonalat kijelöljünk a vasárnapi sétához, amibe minél több születésnapos ház felkeresése beleférhet. Sokat segített ebben az a praktikus térkép, amit a szervezők erre a hétvégére készítettek – ez egyben műsorfüzetként is funkcionál. Merthogy sok házban valamilyen program is kapcsolódik az ünnepléshez: hol koncertbe hallgathatunk bele a hátsóudvarban, hol a ház történetéről és a korról szerveznek beszélgetést, hol kincskereső játékra invitálják a látogatókat, de olyan helyszín is akadt, ahol együtt lehetett reggelizni a lakókkal.

Mostanra elég sok önkéntes csatlakozott a Budapest100 kezdeményezéshez ahhoz, hogy minden háznak külön gazdája legyen, aki felelős azért, hogy ezen a speciális hétvégén mivel várhatják a látogatókat. Mariann a Mester utca 22-es számú házával ismerkedhetett előzetesen, és egész rendkívüli programot álmodott meg a helyszínre: közösségi kötödét szervezett. „A régi fonók mintájára szerettük volna visszahozni azt az élményt, amikor összegyűlnek az emberek, hogy valamit együtt alkossanak, de közben társasági életet is élnek” – meséli Mariann. – „Emellett a kötés, a kézimunkázás rendkívül kikapcsol, én máskor is rendszeresen eljárok hasonló programot kínáló közösségbe.” És ahogy elnézzük a hölgyeket a lépcsőn plédekbe burkolva, amint kezeik között horgolt csipketerítők vagy épp gyöngyből fűzött virágok születnek, kicsit értjük is, mire gondol Mariann.

bp100_2015_ (26)

Az Aranykéz utcában az önkéntesek előzetesen egy már régóta a házban élő nénivel konzultáltak, hogy a levéltári adatokat színes történetekkel is kiegészíthessék. A házbejárás során így derülhet ki, hogy az épület eredetileg nem lakóháznak készült, üzletek voltak benne, ezért is más a szerkezete, mint általában a környékbeli házaké, a 30-as évektől kezdtek lakásokat kialakítani benne. S bár a felújítások során sok mindent kicseréltek már, a kovácsoltvas lift az eredeti maradt: még 1913-ban készült.

bp100_2015_ (20)

A Március 15. téren például már nincs meg az eredeti lift, de a szecessziós stílusú ház gangjait még a 100 éve készült virágmotívumok díszítik, a lépcsőház falán pedig Zsolnay-csempét láthatunk. Több turnusra is szükség van az idegenvezetéshez, olyan nagy az érdeklődés. Nem véletlenül, az épület aljában található a Mátyás Pince étterem, a Dunához közeli ház pedig annyi mindent megélt már az elmúlt 100 évben. Volt itt óvóhely a második világháború alatt, dupla pincében, az 56-os forradalom idején pedig orosz katonák is állomásoztak a házban.

bp100_2015_ (14)_B
bp100_2015_ (15)

A történelemóra a Horánszky utca 12-ben is folytatódhat: ebben a házban lakott Kállay Miklós miniszterelnök, az egész első szint az övék volt. De az igazi szuperluxus lakás a harmadikon a harmincas években az argentin nagykövetnek jutott. A falon a ház története mellett kifüggesztve egy portré is: Pesti László kertészről írt az egyik napilap, aki szintén a Horánszky utca 12. lakója, és minden nap negyed 5-kor kel, hogy aztán az első metróval a Kálvin térről a Népligetbe siethessen. Egy kis asztalon a házat ábrázoló fotókból készült puzzle-játék és kockakirakós, nem is kell ötévesnek lenni, hogy pár percig jót játsszunk vele. A játék a kulcsszó épp a hátsóudvarban is: zsonglőrködni tanulhatunk a század eleji ruhákba öltözött hölgyek koszorújában.

bp100_2015_ (1)bp100_2015_ (5)

Ehhez képest első blikkre semmilyen rendkívüli attrakció nem fogad minket a Bródy Sándor utcában. Szokványos kapualj, de szokatlanul hosszúra nyúló belső udvar. Jobbra egy ajtón felirat: Belépés szabad! Az ajtó résnyire nyitva, így belopózunk. A háziasszony épp teát készít a folyton cserélődő vendégeknek. Hamar kiderül, ő hivatalosan nem a program önkéntese, ellenben valóban itt lakik, és úgy gondolta, hogy a kezdeményezés egyik legfőbb üzenete épp az, ha kitárjuk az ajtókat, nyitunk mások felé. „Ja, hogy ez itt egy magánlakás?” – torpannak meg többen a csöppnyi előszobában. Az bizony! De még milyen – a városgazdászként dolgozó Éva maga tervezte az elrendezést, és alkotott a rendelkezésre álló nem is olyan hatalmas térből tökéletesen funkcionális, mégis egyedi és stílusos lakóteret. Már csak ezért megérte bekukkantani, hiszen megállapítjuk, hogy ha körbenézünk, olyan, akárcsak egy lakberendezési magazint lapozgatnánk.

bp100_2015_ (9)bp100_2015_ eva

Legszívesebben maradnánk még és elteázgatnánk Évával egy fél délutánt, olyan inspiráló a személyisége. Ahogy meséli, ő Izraelben látta ezt a mintát, hogy nemcsak a házak, de az otthonok is nyílt napot tartanak, ismeretlen látogatókat fogadnak, elmesélik, hogy számukra mi a lakóhelyük üzenete. „Őrizzük meg a múltból, ami értékes, és ezekre az alapokra építsük az új dolgokat” – fogalmazza meg Éva, mi az ő otthonának mondanivalója.

bp100_2015_ (11)

És tényleg: ez a gondolat áthathatja az egész projektet. No meg az ilyen kellemes meglepetések, váratlan találkozások, emberi történetek, mint amik ezt a vasárnapot is jellemezték. Ezért szeretjük a Budapest100-at. És szinte sajnáljuk, hogy egy évben csak egyszer lehet születésnap.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
1,8 millió forintos rekordbüntetést fizetett ki a BKK-nak egy bliccelő
205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kéri a jegyeket és bérleteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Többeknek nagyon mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk tavaly a lógások miatt tudta meg a 24.hu a Budapesti Közlekedési Központtól. Az öt legnagyobb egyösszegű befizetés így alakult:

• 1 848 648 Ft

• 1 792 069 Ft

• 1 745 977 Ft

• 1 462 081 Ft

• 1 332 905 Ft

Mellettük több százan fizettek be a BKK-nak több mint 100 ezer forintot. A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint tavaly mintegy 220 ezer esetben büntettek meg – hivatalosan: pótdíjaztak – utasokat. 2017-ben a megbüntetett utasok száma még 250 ezer volt. A BKK szerint az utasok többsége ugyan csak egy-egy alkalommal mulasztja el a jegy- vagy bérletvásárlást, de vannak olyanok is, akik havonta 10-20 pótdíjat begyűjtenek, és ezzel több százezer vagy akár több millió forintos tartozást halmoznak fel.

A 24.hu információi szerint 2018 év végére 205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kérte a jegyeket és bérleteket.


KÖVESS MINKET:Leszámol a MÁV a színvonaltalan bódékkal a Keletiben és a Nyugatiban
Azt ígérik, összesen ötven állomást tesznek csinosabbá.
Fotó: MÁV Zrt. - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

"A MÁV kiemelt figyelmet kíván fordítani az állomásokon az utasforgalom korábbiaknál magasabb színvonalú kiszolgálására" - írja a Magyar Államvasutak hozzánk eljuttatott közleményében. "Ennek érdekében

elkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztése, a koncepcióba nem illő pavilonok elbontása."

Mint arról korábban beszámoltunk, első lépésként a Nyugati pályaudvari aluljáró bérleti szerződéseit mondták fel, és elkezdték a MÁV üzemeltetésében álló keresztfolyosó rendbehozatalát. A nem működő felvonót már korábban befalazták.

A MÁV következő lépése az, hogy a Keleti pályaudvaron tapasztalható állapotok megszüntetésére

az állomás látképét romboló vagy nem megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtó tizenkét bérlő bérleti szerződését felmondták.

Azt írták a közleményben, hogy a pályaudvaron azért továbbra is maradnak olyan üzlethelyiségek, ahol ételt, italt, újságot tudtok venni vagy pénzt tudtok váltani. A későbbiekben utascentrum kialakítását tervezik a Keletiben, megújulnak a tervek szerint az utasforgalmi területek. Az épületben már tavaly nyár óta modern, akadálymentes kormányablak működik.

Elindult a kiemelt, legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások megújulása is, ez 50 állomást érint, és ehhez kapcsolódva vizsgálják meg az állomási funkciókat és a szolgáltatásokat.

A fejlesztési terv első ütemében 2019-ben részben megújul a Bicske alsó; Alsógöd; Felsőgöd; Nagymaros-Visegrád; Szob; Sződ-Sződliget és Albertirsa megállóhely. Rákospalota-Újpest állomáson tavasszal lebontják a raktárépületet és nyáron a vágányhálózatot is karbantartják. Dunakeszi-Gyártelep állomáson P+R parkoló épül az önkormányzattal közösen.

"A beavatkozások alapvető célja az adott helyszínek utasforgalom számára meghatározó arculatának javítása, lehetőség szerint közösségi közlekedési csomópont feltételeinek megteremtése és javítása. A helyszínek mindegyikén vizsgálják az állomás, illetve megállóhely területén elhelyezkedő épületek és építmények állapotát és kihasználtságát. A rossz állagú, nem hasznosítható, az arculatot rontó épületek, illetve építményeket a lehetőségeknek megfelelően elbontják. Azokon a helyszíneken, ahol az épületek és építmények kihasználtsága megfelelő, indokolt esetben karbantartás, illetve felújítás várható."


KÖVESS MINKET:
Felújítják a 4-es és a 6-os villamos két szakaszát idén nyáron
Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is, erről jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

A 4-es és a 6-os villamos vonalának két végén is felújítás lesz idén nyáron – írja az Infostart.

A portál információi szerint a nyári szünetben a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Margit utca között felújítják a 4-es és a 6-os villamos pályáját. Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is: az Üllői út és a dél-budai végállomások közötti szakasz vágányfelújításáról jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.

Az M3-as metróvonal északi szakaszának korszerűsítése hamarosan befejeződik, ezt követően kezdődik a rekonstrukció a déli szakaszon, a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között folytatódik. Az 1-es villamos meghosszabbítása Kelenföld vasútállomásig várhatóan 2019 nyarán fejeződik be.


KÖVESS MINKET:

Mit keres az amerikai a Szabadság-szobor a New York-palota tetején?
És miért szúrtuk ki ilyen nehezen? Mutatjuk, és közben elmeséljük a történetét!
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Ti is jártatok már úgy, hogy láttatok valamit, kiszúrtatok egy részletet valahol, olvastatok egy cikket, megnéztetek egy fotót, és csak évekkel később esett le a tantusz, hogy mit is láttatok valójában? Mert én nemrég így jártam a New York-palota egyik ikonikus szobrával. Láttam, gyönyörködtem az egyik róla készült fotóban, amit Bódis Krisztián készített a Szeretlek Magyarországnak. Megcsodáltam a New York-palotát kívül és belül a megnyitása után, majd a róla készült képeket.

És csak akkor jöttem rá, mit láttam, amikor Instagramon megláttam Vincze Miklós posztját.

A New York-palota homlokzatát ugyanis a New York-i Szabadság-szobor egyik változata díszíti: a nőalak jobbjában ott a magasba emelt fáklya, a fején pedig a hétágú korona.

És még valami.

A Szabadság-szobor nem csak az épület homlokzatát díszíti: a kávéház egyik freskóján is látható a New York-i Szabadság-szobor,

ráadásul erről az a legenda terjedt el, hogy előbb került a falfestményre, minthogy az amerikai szobrot felállították volna.

Menjünk végig sorra, és mire a végére jutunk, nem csak az derül ki, mit keres a Szabadság-szobor a Nagykörúton, hanem az is, miért nem szúrhatta ki senki a homlokzaton már évtizedekkel ezelőtt.

Bódis Krisztián 2012-es fotója, amit a New York-palota tetején készített

És így néz ki most, 2019-ben a "Szabadság-szobor" a New York-palotán

Hogyan kezdődött a New York-palota története? Arányi Miksa az 1870-es években Párizsba utazott, és ott ismerkedett meg a New York biztosítótársaság igazgatójával, aki egy magyarországi hálózat kiépítésével bízta meg.

A kor ünnepelt építészét, Hauszmann Alajost kérték fel, hogy tervezzen számukra egy reprezentatív székházat Budapesten. Az olasz reneszánszból kiinduló, ám összességében eklektikus stílusú épületet 1894-ban adták át, kávéháza is ekkor nyitott ki.

A New York Kávéház a XX. századra lett az irodalmi, kulturális és társasági élet egyik központja, amikor a Harsányi-fivérek odavonzották az írókat, 1908-tól pedig itt működött a Nyugat szerkesztősége. A kávéházban alapították meg az impresszionista festők is a csoportjukat, Szinyei-Merse Pál vezetésével.

A New York Kávéház, mint arról Saly Noémi beszélt nekünk korábban egy interjúban, a háború után is kivételes hely volt: „majdnem az összes újság szerkesztőségét és rengeteg kiadót beraktak az épület felső szintjeire. Sajtópalotának is hívták. A teljes interjút erre a linkre kattintva olvashatjátok el.

Sokan a Szabadság-szobor hasonmásának nevezik a New York-palota díszét, ám valójában nem egy az egyben másolja. A neve pedig: a Szabadság géniusza. „Az épület leghangsúlyosabb eleme a körúti főhomlokzat. A bejáratok tengelyében kiemelt, erőteljes kiugrású rizalitok vertikálisan tagolják a főhomlokzatot, minden részletük hangsúlyos, díszítésük gazdagon megformált.

A középtengelyeket díszítő allegorikus szobrok a New York Biztosítótársaságra utalnak

(az emberi élet teljességét szimbolizáló négy különböző életkorú atlant, a gazdagság és takarékosság, Amerika és Magyarország szimbolikus figurái, a sarokrizalit csúcsán a szabadság géniusza, a tornyok csúcsán a kiterjesztett szárnyú szimbolikus sas). A köztes visszahúzott felületek nyugodt hátteret adnak, bár a díszítés innen sem hiányzik. Az épületszobrok Senyei Károly, az ornamensek Köllő Miklós és Szabó Antal munkái” - írják az épület helyreállításáról szóló dokumentumban.

Senyei Károly 1854-ben született Budapesten, és tanulmányai után gyakorlatilag "teleszobrozta" a várost. Az ő munkái voltak a budavári királyi palota főhomlokzati timpanonjának a szobrai - ezek sajnos az ostrom alatt megsemmisültek. Ő készítette többek közt az Oroszlános udvarban, a Történeti Múzeum bejáratánál látható Béke és Háború szobrokat, a halászó gyerekek kútját a Nemzeti Galéria épületénél, a Vigadó előtt látható szökőkút szobrait az ürgét öntő srácokkal, és Szent István szobrát a Hősök terén álló emlékműhöz. De az ő munkája a Kossuth téren álló volt Kúria, illetve volt Néprajzi Múzeum oromzatán is a triga, a háromlovas diadalszekér a géniusz figurájával.

Engem egyébként a trigán álló géniuszra és a Budai Vigadó oromzatán látható nőalakra emlékeztet a „Szabadság szobor budapesti mása”.

Nézzétek csak meg az alábbi képeket: ez a géniusz is (szintén Senyei alkotása, 1896, az 1990-es években Madarassy István szobrászművész állította helyre) fáklyát emel a magasba, a Budai Vigadó dísze pedig (eredetileg Árkay Aladár alkotása) bár a bal kezében tartja a fáklyát, hasonló pózban ül a sason, mint a New York palota géniusza.

Olyanok, mintha a New York-palota szobrának a testvérei lennének. Mint ahogyan a Rezső téri katolikus templom is az esztergomi bazilika kistestvérének tűnik.

A Szabadság géniuszának a sorsa egyébként viszontagságos volt. A BudapestCity.org hívta fel rá a figyelmet, hogy 1903. február 4-én tűz ütött ki a padlástérben, és megsemmisítette a tetőzetet. A sors fintora, hogy pont egy biztosítótársaság épületében… Mire a tűzőrök megérkeztek, a tető lángokban állt, és a palota párkányzatának részei, a vasrácsos erkélyek darabjai és a homlokzat díszítőelemei egymás után estek le. A Szabadság géniuszának a sasmadara is megsérült, és egyik szárnya a járdára zuhant.

Budapest ostroma és az 1956-os utcai harcok alatt is súlyos károkat szenvedett el az épület. Az 56-os események után készült fotókon még látszik a szobor a homlokzaton,

de később lekerült róla, a Fortepanon találtam is ezt igazoló fotókat. Azért nem szúrhatták ki a járókelők a szobrot hosszú, hosszú évekig, mert már nem volt palota oromzatán.

A palota a rendszerváltás után üresen állt, és akkor esett át teljes körű felújításon, amikor a 2000-es évek elején megvásárolta a Boscolo-csoport, hogy szállodává alakítsa át. Mint azt a Köztérképen Dénes Ildikó írja,

a New York Palota homlokzatán Senyei Károly szobrainak rekonstrukciós pótlását Szűcs László Szűcs László kőszobrász, restaurátor végezte el.

A New York-palota 1956-ban - A "Szabadság-szobor" még a helyén

A New York-palota 1957-ben- a szobor még mindig az épületen

A New York-palota a Dohány utca felől, 1960-ban - a Szabadság géniusza már nem látható a homlokzaton. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

Na, és mi a helyzet a freskón látható Szabadság-szoborral és a legendával? A Szabadság-szobor kicsinyített modellje 1870-ben készült, a szobrot Amerikában 1886-ban állították fel, míg a New York Café csak 1894-ben nyitott, tehát nem a szobor felállítását megelőzve készült a freskó.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x