BUDAPEST
A Rovatból

Csak idő kérdése, és örökre eltűnnek az autók a pesti rakpartról? A Valyo ezért dolgozik

A korábban a Szabihidat is szervező egyesület 13 éve tűzte ki célul, hogy közelebb hozza a Dunát a városlakókhoz. Idei fő projektjükről, a pesti rakpart forgalom előli elzárásáról beszélgettünk velük, és megkérdeztük a Magyar Autóklubot is.

Link másolása

Bár az autósok ezt nem feltétlenül fogadták annyira lelkesen, mint a gyalogosok, sokak szerint az idei nyár egyik legnépszerűbb és egyben legmenőbb kiülős helye Budapesten a Jane Haining rakparton volt. A Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszt július közepétől egy hónapon át teljesen lezárták a forgalom elől, előtte és utána – a tervek szerint egészen október 23-ig – pedig hétvégente vehetik birtokba a városlakók.

Autók helyett színes utcabútorok lepték el az úttestet és a Dunáig tartó sávot, amelyek minden este tömve voltak emberekkel. Emellett igazi kuriózumként megnyitották a 2-es villamos vágányai alatt húzódó viaduktot is, aminek létezését a nagy többség még csak nem is sejtette eddig.

A vízparton üldögélés és iszogatás mellett rengeteg program is várta a látogatókat, köztük számos olyan, ami egészen szürreálisnak hatott ebben a környezetben.

Többek között bicikliszerelő workshopon, filmvetítéseken, tánc- és jógaórákon, kerekasztal-beszélgetéseken és vegán grillezésen is részt lehetett venni, a Fekete Zaj fesztivál szervezői akusztikus koncertekkel készültek, több más DJ mellett pedig az underground igazi legendája, Palotai is zenélt.

Luxus, hogy itt autók mennek

Az egész programsorozatot a Valyo Egyesület álmodta meg és koordinálta, akik már 2010 óta dolgoznak azért, hogy a budapesti Duna-part élhetőbbé tételével összekapcsolják a várost és a folyót.

„Kézzelfogható példákon keresztül szeretnénk megmutatni, milyen sokféle módon használhatjuk ki a part adottságait” – mondja a két alapító, Lohász Cili és Tömör Miklós, akikkel az egyesület újbudai, közösségi térként is funkciónáló bázisán ültünk le beszélgetni.

Egészen kicsiben indultak: legelőször egy kacsakődobó bajnokságot hirdettek meg, de legnagyobb meglepetésükre már erre is több mint százan jöttek el. Innentől nem volt megállás, 2011-ben elkezdtek köztéri bútorokat gyártani, valamint művészek bevonásával megalkottak egy 15 állomásos tanösvényt a Duna budapesti szakasza mentén, az A38 Hajótól a Margitszigetig.

Ennek kapcsán tüzetesen megismerték a fővárosi partszakaszt, így jutottak arra az elhatározásra, hogy a pesti rakpartra érdemes fókuszálniuk. Szakmai körökben ugyanis már akkor konszenzus volt abban, hogy hosszú távon ennek kell majd átalakulnia, mivel luxus, hogy itt autók mennek.

„A pesti rakpart autóforgalmát ki tudja váltani a Kiskörút, a Nagykörút, a Hungária körút és az M0-s is, a budai oldalon viszont egyelőre semmilyen alternatíva nincs, ezért jóval nehezebb lenne közlekedni a kiiktatása esetén” – indokolja Tömör Miklós.

A körülmények szerencsés együttállása folytán tavaly az utóbbit is ki tudták próbálni: a Lánchíd felújítása idején fővárosi felkérésre egy hónapig szerveztek oda programokat, és rá kellett jönniük, hogy sokkal kellemesebb, mivel ott jóval több árnyék van. A realitások talaján maradva egyelőre mégis a pesti oldalra fókuszálnak.

Tömör Miklós és Lohász Cili

Az elmúlt bő tíz évben több projektjük is megvalósult ezen a szakaszon: 2012 és 2014 között három szezont élt meg a Valyo Part a Lánchíd lábánál, ahol több száz négyzetméteren székeket és asztalokat, vendéglátást, koncerteket és egyéb kulturális programokat kínáltak. Utána a Pontoon működött ott, majd a híddal együtt ez is építési területté vált.

Indultak a RakPark fantázianevű pályázaton is, ahol egy komplex koncepciót dolgoztak ki arról, hogyan hasznosítánák a rakpart pesti szakaszát a Parlamenttől a Bálnáig. Ennek egy nagyon kicsi részét tudták megmutatni idén a Jane Haining rakparton, de a teljes terv sokkal összetettebb: többek között burkolatcsere és fasorok kialakítása is része lenne.

Korábban is megcsinálták már a nyár legmenőbb helyét, aztán ráépült egy stadion

Közben a Római parti ellenállást is szervezték hat éven keresztül, 2013-tól 2019-ig: tüntetésekkel, közösségszervezéssel léptek fel a tervezett mobilgát ellen, és végül ez lett az egyetlen olyan kiemelt kormányzati beruházás, ami nem valósult meg.

Létesült viszont helyette egy szabadstrand, amit máig az egyik legnagyobb sikerüknek tartanak: először 2019-ben nyílt meg egyetlen napos tesztüzemre, 1973 óta akkor lehetett először legálisan fürdeni a Dunában.

„A ‘60-as években óriási evezős- és úszóélet volt a Római parton, de az iparosodás hatására annyira szennyezett lett a víz, hogy be kellett tiltani mindent. Utána lassanként megépültek Budapest körül a szennyvíztisztító telepek, ezek hatására elkezdett tisztulni a folyó vize. Végül 2019-ben készültek olyan mérések, amelyek kimutatták, hogy ismét alkalmas akár fürdésre is. Nagy siker, hogy 2021-ben önkormányzati szervezésben nyílt meg újra, és azóta is üzemel, idén már két hónapon át” – meséli Lohász Cili.

A Valyo-hoz kötődik a grillezőhelyek építése is a Gellért-fürdő sokak által „hajléktalan-jacuzzinak” nevezett kifolyójánál. Ezekből aztán más partszakaszokra is jutott, mára már 8 darab van belőlük, mindegyik óriási népszerűségnek örvend. Hamarosan újabb kettőt adnak át a Margitszigeten és a Vizafogó-lakótelepnél, ezzel 10-re nő majd a számuk.

Egyik legsikeresebb projektjük a Szabihíd volt: ez eredetileg tőlük függetlenül, teljesen önszerveződő kezdeményezésként indult, amikor 2016 nyarán a budai fonódó villamos építése miatt két hónapig le volt zárva a Szabadság híd. Az emberek pedig felfedezték maguknak és a város legmenőbb piknikezős-kiülős helyévé tették. Akkora sikere volt, hogy a következő évben a Valyo már célzottan kezdeményezte a folytatást az akkor még fideszes városvezetésnél.

„Az persze egyértelmű volt, hogy teljes nyárra nem fogják ismét lezárni a hidat, ezért kezdettől fogva a hétvégék mellett kampányoltunk. Ekkor ugyanis annyira alacsony ott a forgalom, hogy komolyabb fennakadás nélkül ki lehet iktatni” – mondja Cili.

Felhúztak rá egy 4-5 hónapos, egymásra épülő médiakampányt, ami nagyon jól sikerült: több ezren töltötték ki a kérdőívüket, a végére pedig tulajdonképpen már mindenki készpénznek vette, hogy ismét le lesz zárva a híd. Végül az akkori főpolgármester, Tarlós István se tudott ellenállni a társadalmi nyomásnak, és engedélyezte a hétvégi lezárást.

„A helyzetnek külön pikantériát adott, hogy ezzel egy időben a Római part ügyében folyamatos vitában álltunk Tarlóssal, a híd lezárása kapcsán mégis engednie kellett. Óriási siker volt ez nekünk, és magát a projektet is imádták az emberek” – fogalmaz Miklós. Utána még két szezonban töltötték meg programokkal a hétvégékre lezárt hidat, a projektnek a járvány kirobbanása vetett véget.

Ezzel párhuzamosan, 2018-ban Valyo Kikötő néven megcsinálták az akkori nyár legizgalmasabb kiülős helyét, az éppen most zárult atlétikai vb stadionjának helyén. A helyszínt már évekkel korábban is próbálták megszerezni, végül egyetlen szezonra jártak sikerrel, mielőtt elkezdődött az építkezés.

2019. március 15-én még tartottak egy nyitó- és egyben záróbulit, amire a rossz idő ellenére is közel kétezren látogattak ki. Nem sokkal később már a munkagépeké volt a terület.

Kicsit még segített is a Covid

Mivel Karácsony Gergely programjában szerepelt a Duna-part felszabadítása, a győzelme után sok civil szervezet bekopogott az új főpolgármesterhez, köztük a Valyo is. A kezdetek kissé döcögősek voltak, ma viszont már szinte minden, a folyópartot érintő kérdésben kikérik a véleményüket.

2020 elején kezdték el tervezni, hogy az Antall József rakparton, a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszon bútorokat helyezzenek el, aszfaltfestést, sportprogramokat és hasonlókat szervezzenek. Márciusban viszont beütött a járvány, és az egészet félre kellett tenni.

„A főváros először úgy reagált, hogy lezárta a Margit-szigetet, de amint elkezdtek jönni az hírek arról, hogy más európai nagyvárosokban ezzel pont ellentétes a trend, lassan ők is kapcsoltak, és onnantól már bátorították, hogy az emberek egy tágas területen a szabad levegőn lehessenek. Ennek szellemében nyitották meg a rakpartot is hétvégente, a Covid farvizén sokkal simábban átment ez a kezdeményezés, mint amiben mi reménykedtünk” – mondja Cili.

A hétvégi lezárások őszig tartottak, erre még nem igazán csatlakoztak rá, 2021-ben viszont már igen: növényekkel, napozóágyakkal, tollaspályával, piknikasztalokkal és aszfaltfestéssel dobták fel a Parlament és a Lánchíd közötti szakaszt.

A tavalyi budai kitérő után idén visszatértek a pesti oldalra, a nagy újításuk az volt, hogy az útpálya és a Duna-part közti szakaszt is berendezték napernyőkkel, bútorokkal, grillezőhellyel. Ezzel szerették volna megmutatni, hogy akkor is lehet használni a rakpartot, ha nincs lezárva a forgalom elől – persze nem olyan kellemes, de délutánonként így is nagyon sokan vannak ott.

„Alapelvünk, hogy bárki hozhat programot, mindössze egy űrlapot kell kitöltenie hozzá. Mi ebben csak közvetítők vagyunk, segítjük a megvalósítást és a promóciót, de tartalommal nektek kell megtölteni. Minden elszállt ötlet jöhet: volt már görkoriverseny, masszázs, coach-kitelepülés is. Olyan fura dolgok jutnak az emberek eszébe amelyekről magunktól biztosan nem gondolnánk, hogy működnek ezen a helyszínen” – teszi hozzá Miklós.

Fotók innentől a cikk végéig: Nagy Bogi

Csak vurstli ne legyen belőle

A két alapító mellett – akik egész évben ezzel foglalkoznak – a szezon idején még négyen dolgoznak a belső stábban, valamint rengeteg önkéntesük is van, aki hosszabb-rövidebb időt szán erre. A projekt költségeit a Főváros állja, emellett pályázati forrásokra is támaszkodnak.

Jövőre szeretnék az idei koncepciót továbbvinni, a hosszú távú céljuk pedig az, hogy teljesen megszűnjön a rakparton az autóforgalom, és egy parkként funkcionáló köztér jöjjön létre a helyén. Ezzel kapcsolatban eléggé optimisták, szerintük csak idő kérdése a dolog.

„Nem azonnal, de mondjuk 4-5 éven belül jó eséllyel meg fog történni. Fontos momentum, hogy tavaly ősszel 17 civil szervezet, köztük a Magyar Autóklub és az Országos Taxiszövetség közös nyilatkozatot írt alá a rakpart fejlesztéséről. Ennek lényege, hogy hosszú távon, megfelelő körültekintéssel támogatják a rakpart autómentessé tételét” – mondja Cili.

Miklós szerint bármerre nézünk Európában, mindenhol azt a példát látjuk, hogy a köztereket sokkal intenzívebben használják a közlekedésen túl minden másra. A Duna-part pedig nemcsak Budapest, hanem egész Magyarország egyik legikonikusabb helye, ehhez képest jelenleg alig lehet közelférkőzni hozzá, ami nonszensz.

Szeretnék tágítani a kereteket térben és időben is, hogy mire napirendre kerül az állandó megnyitás, már bőven legyenek tapasztalataik. A terjeszkedés leginkább erőforrás kérdése, ötletük rengeteg van.

Azt sem engedték még el teljesen, hogy az október 23-i szezonzáró előtt hétközben is legyen még egy egybefüggő lezárt időszak. Már csak azért is jó lenne ez, mert így tesztelni tudnák, milyen hatással van a város forgalmára élesben, vagyis a nyári szabadságok és iskolaszünet végeztével a rakpart kiiktatása.

„Szerintünk hatalmas növekedési potenciál van még ebben az egészben. Most kiraktunk összesen 60 darab bútort, székekkel együtt 160-at, de este 8-kor gyakorlatilag mindegyik foglalt. Úgy tűnik, a fővárosnak is fontos a projekt, szóval abszolút bizakodóak vagyunk” – teszi hozzá Miklós.

A vendéglátósok is sokkal szívesebben települnek már ki a rakpartra, mint a korábbi években, mivel a hatalmas érdeklődés megnyugtatta őket. Azt ugyanakkor a szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy véletlenül se az anyagi haszonszerzés kerüljön túlsúlyba, és a helyi lakosoknak és a turistáknak is szerethető helyek legyenek itt

„Nem szeretnénk, ha ez az egész egyfajta vurstlivá válna, ahol az idelátogatók lehúzása a fő cél, mint például a Váci utcában.”

A Magyar Autóklub tartja magát a 17 szervezet által aláírt nyilatkozathoz

Megkértük a szervezetet, hogy kommentálják részletesebben a pesti rakpart teljes autómentesítésének tervét. Válaszként a fentebb említett nyilatkozat meghatározó elemeit idézték nekünk, ezt az alábbiakban szó szerint közöljük:

„A pesti alsó rakpart Budapest egyik legmeghatározóbb, ikonikus helyszíne, a világörökség része. Fejlesztése kiemelkedő jelentőségű mind az itt élők, mind az ide látogatók szempontjából. A pesti alsó rakpartot megújító közterületi fejlesztés lehetőséget ad arra, hogy a jelen kihívásaira, így a klímaváltozás hatásaira is reflektáló, színvonalasabb kialakítás jöhessen létre.

A fejlesztésnek – tekintettel a város adottságaira – megalapozottnak és megtervezettnek kell lennie, ami szolgálja a város által kitűzött célokat, ugyanakkor partnerségben születik meg a budapestiekkel, valamint az érintett civil érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel.”

„A Fővárosi Önkormányzat a Partnerekkel közösen kidolgozandó mérési sztenderdek alapján monitoring rendszert állít fel a további tesztidőszakok eredményeinek értékelésére.”

„A Fővárosi Önkormányzat a pesti alsó rakpart felújításának teljes programjának második szakaszát, kifejezetten ideértve azoknak a szakaszoknak a megvalósítását, ami a pesti alsó rakpart közúti közlekedési hálózatban betöltött jelenlegi szerepét érinti, akkor indítja el, ha a tesztidőszakok alatt látott forgalmi tapasztalatok és valamennyi forgalmi tényező, tekintettel a közlekedési hálózat egészére igazolják a közlekedési hálózat működőképességét, ezzel lehetővé téve a pesti alsó rakpart átmenő és tranzithálózatból való kiemelésének megvalósítását.”

A Fővárosi Önkormányzat ismert célja a közösségi közlekedés, az aktív és mikromobilitási forgalom arányának növelése párhuzamosan az egyéni gépjárműforgalom arányának csökkentésével. Ugyanakkor cél, hogy a jövőbeli kisebb egyéni gépjármű forgalom, kisebb mértékű torlódások mellett valósulhasson meg. Ezáltal azok az egyéni gépjárművel megtett utazások, amelyek nem válthatóak ki fenntartható közlekedési móddal, a jelenlegi körülmények és lehetőségek romlása nélkül történhessenek meg.

Jelenleg még csak a monitoring rendszer közös kidolgozásánál és elfogadásánál tartunk, így a megállapodás szerinti tesztidőszak még meg sem kezdődhetett, azaz koraiak azok a médiában szárnyra kapott állítások, miszerint a kedvező tapasztalatok alapján a nyitás/zárás folytatódik – tették hozzá.

A Magyar Autóklub vonatkozó álláspontját 14 pontban foglalta össze, amit bár a Lánchíd forgalmával kapcsolatban állítottak össze, valamennyi környezettudatos struktúraváltás követelményrendszerét megfogalmazza.

(A rakpartot legközelebb szeptember 9-10-én nyitják meg, az aktuális programokat itt találod.)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Leesett a hó, elesett a budapesti tömegközlekedés – mutatjuk a részleteket
Elég nagy problémákat okozott a havazás: 17 busz terelve vagy csak szakaszosan közlekedik.

Link másolása

Az intenzív havazás miatt 17 busz terelve vagy szakaszosan közlekedik a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtök reggel a BKK Info Facebook-oldalon.

Jelentős változások a budapesti tömegközlekedésben, csütörtök délelőtt elég sok buszt kellett terelni vagy a járatát megváltoztatni.

A tájékoztatás szerint a 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér és a Clark Ádám tér között nem közlekedik.

A 40-es, a 40B, a 88-as, a 88A, a 140-es, a 140A, a 188-as és a 240-es autóbusz terelve az autópályán közlekedik, a Sasadi út és a Károly király utca között nem közlekedik a havazás miatt.

A havazás miatt az 58-as, a 141-es, a 158-as és a 250-es autóbusz nem közlekedik a Mára Terézia utca és a Pannónia utca között.

A 27-es, a 60A és a 60B autóbusz nem közlekedik, az 53-as autóbusz a Márton Áron tér és a Sasadi út között nem jár

- tudatta a BKK.

(via MTI)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kiderült hogyan mérnek majd az új budapesti traffipaxok
Hogy az új traffipaxok pontosan hol lesznek majd, azt továbbra sem tudni, mert a helyszínekről az érintett szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) folyamatosan egyeztetnek.

Link másolása

Augusztus óta nem történt jelentős előrelépés a fővárosi traffipaxok kihelyezésében, mostanáig csupán pilot jelleggel két kamerát üzemeltek be a korábban megrongált Váci úti sebességmérők közvetlen közelében .

Ez derült ki Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalnak a válaszából, amit a 24.hu-nak küldtek.

Budapest nemrég elfogadott közlekedésbiztonsági stratégiájában szerepel, hogy ha törik, ha szakad, sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya korábban azt írta a 24.hu-nak, hogy első lépésként a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága közbeszerzési értékhatár alatt 45 sebességmérésre alkalmas, fix telepítésű kamerát vett bérbe, amelyek felszerelésének helyszínét a technikai adottságok és a közlekedésbiztonsági veszélyek figyelembevételével lehet kijelölni.

Az újabb válaszból kiderült, hogy nem 45 helyszínre, hanem „45 forgalmi sávban való sebességmérést lehetővé tevő kamerára” szerződtek le.

Hogy az új traffipaxok hol lesznek majd, azt továbbra sem tudni, mert a helyszínekről az érintett szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) folyamatosan egyeztetnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Téli mesevilággá változott a Városháza park: megnyitott a jégpálya és a karácsonyi élménypark – fotók
A jégpályán január 7-ig lehet korizni. December 6-án érkezik majd a Mikulás is, az első 300 gyereket pedig ajándékcsomaggal várják.

Link másolása

Pénteken nyitott meg a Deák Ferenc téren a Budapesti Karácsonyi Vásár, a Városháza parkban pedig a jégpálya és a karácsonyi élménypark, ahová a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági cipősdoboz-akciója is kitelepült.

Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitón azt mondta: a karácsonyi vásárral és az élményparkkal az ünnepi készülődés örömét szeretnék visszaadni a városnak. Azt is hozzátette, hogy

idén újra lesz díszkivilágítás is.

Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója arról beszélt, hogy december 18-ig várják a hátrányos helyzetű vagy nehéz körülmények között élő gyerekek részére cipősdobozba csomagolt ajándéktárgyakat, játékokat. Tavaly több mint hatvanezer cipősdoboz gyűlt össze, így a jótékonysági akció Hári Tibor szerint „az ország legnagyobb adománygyűjtési kampánya”.

A karácsonyi élményparkban a jégpálya január 7-ig lesz nyitva.

December 3-án adventi gyertyagyújtást szerveznek, december 6-án pedig a Mikulás is megérkezik,

az első 300 gyermeket ajándékcsomaggal várják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Kipróbáltuk a Budapest Bejáró városfelfedező játékot – különleges élményekben volt részünk
A Jászai Mari térről indulva fedeztük fel Újlipótváros titkait és legszebb épületeit. Mutatjuk, milyen szép helyeken jártunk, és milyen érdekességeket találtunk.

Link másolása

Idén 150 éves Budapest, és hogyan is ünnepelhetnénk ezt méltóbban, mint hogy felfedezzük a város kincseit. Erre jött létre a Budapest Bejáró városfelfedező játék, amivel bárki ingyen játszhat, aki szeretné igazán megismerni lakóhelyét. Ráadásul, ha az összes feladványt megoldod, különleges városélményeket nyerhetsz.

Mi a Jászai Mari tér környékén fejtettük meg a feladványokat. Mutatjuk, milyen szép helyeken jártunk, és milyen érdekességeket találtunk.

Budapest Bejáró rejtvényfüzet

A Budapest Bejáró tulajdonképpen egy rejtvényfüzet. 20 bázispont szerepel benne, aminek mindegyikéhez 5 helyszín - 5 rejtvény tartozik. A rejtvények nem a lexikális tudásodra kíváncsiak. Olyan feladványok vannak benne, amiket a helyszínen nézelődve fejthetsz meg, például oszlopokat kell számolni vagy éppen épületdíszeket keresni.

A Bejáró digitális vagy nyomtatott példányából ráadásul érdekes infókat tudhatsz meg a helyszínekről. A budapestbejaro.hu oldalán pedig további részletes leírásokat találsz a bejárható helyekről, illetve további tematikus sétákról, és egy online térkép is segíti a tájékozódást.

Korábban már megírtuk, hogy a Budapest Bejáróval egyedül is felfedezheted a várost, de a Budapest Brand ingyenes városnéző sétákat is szervez a játékhoz.

Egy ilyen városnéző sétán játszottunk először mi is. A Jászai Mari tér bázisponton találkoztunk, ahonnan csak egy karnyújtásnyira vannak Újlipótváros legszebb épületei. A séta során a környék titkairól Lerch Gabriella sétavezető mesélt nekünk.

Tőle tudtuk meg, hogy a Jászai Mari térnél mindig is át lehetett kelni a Dunán. A tér helyén egykor ugyanis a beszédes nevű Révjenő nevű falu terült el. A hídra azonban még sokáig kellett várniuk az itt élőknek, végül 1876-ban adták át a Margit hidat

A tér 1950 óta viseli a híres színésznő nevét. Jászai Mari markotányosnőből lett a magyar színháztörténet egyik legismertebb művésze, és egyike azon kevés magyar nőknek, akiről közteret neveztek el.

Nagy Imre szobra

A Jászai Mari tér bázispont első látnivalójaként Nagy Imre szobrát vettük szemügyre. 1996-ban állították fel eredetileg a Vértanúk terén, majd itt talált új otthonra. Az életnagyságú szobor a félbemaradt magyar szabadságküzdelem szimbóluma lett.

Nagy Imre a demokráciába vezető szimbolikus bronzhíd közepén állt, nem sikerült átjutnia rajta, csak a feléig, mint a magyar szabadságküzdelemnek.

Alaposan meg kellett néznünk a szobrot, mert a rejtvényfüzetben olyan kérdésre is válaszolnunk kellett, hogy a kabát övé ki van-e engedve?

A pesti Fehér Ház

A pesti Fehér Ház jól látszott a szobor közeléből is. Luxusbérháznak épült, később a közeli Országház és a minisztériumi negyed miatt fontos hivatalok irodaházaként használták, de az idősebbek közül a legtöbben mégis az MSZMP székházaként emlékeznek rá. A II. világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, és végül nagy vita után nem szocreál, hanem modernista stílusban épült újjá 1949-re. A fogadtatásáról sokat elárul Révai József kommunista kulturpolitikus írtása:

Olyan, mint egy skatuja, amelybe egy gyerek nyílásokat vágott, hogy a belehelyezett bogár meg ne fulladjon.”

A játék során itt össze kellett számolnunk többek közt azt is, hány lépcső vezet a bejárathoz.

Radnóti Miklós otthona

Következő állomásunk a Pozsonyi út 1. volt, ahol a magyar irodalom egyik legismertebb szerelmespárja, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni élt. Sétavezetőnk elmesélte, hogy szerelmük még középiskolában kezdődött, amikor együtt jártak matematikakorrepetálásra. A friss házasoknak Fanni unokatestvére találta a 35 négyzetméteres, 2. emeleti, Dunára néző albérletet. A lakás olyan pici volt, hogy a konyha egyben volt a fürdővel.

Amikor Szerb Antal itt járt, a konyha és a klotyó szavak összevonásával “klonyhának” nevezte a helyiséget.

Radnóti Miklós özvegye később haláláig ugyanebben a lakásban élt.

A Feladat során meg kellett keresnünk a házon egy másik híres művész, Kovács Margit emléktábláját is, akivel jó barátságot ápolt a szomszédban lakó házaspár.

Palatinus-házak

A séta során a Palatinus-házak történetét is megismertük. Amikor Habsburg József főherceg lemondott a Margitszigetről a köz javára, kárpótlásul telkeket kapott a pesti oldalon. Ezt a területet vásárolta meg 1910-ben a Palatinus Rt., ami szecessziós bérpalotát építtetett itt. A 2-3 és 5 szobás lakásokat a kor legmodernebb berendezéseivel szerelték fel. Volt bennük tantusszal működő központi porszívó. Sőt

Vidor Emil szecessziós bérpalotáinak lakásaiban egykor margitszigeti termálvíz folyt.

A termálvizet a központi fűtésben is felhasználták, egészen addig, amíg az ásványok lerakódása miatt tönkre nem mentek a vezetékek.

A rejtvény megfejtéséhez a homlokzat díszeit kellett megfigyelnünk, és kiválasztanunk a füzetben azt, amelyiket nem találjuk a házon.

Főnix-ház

A 19. század második felében a legnagyobb és legszebb paloták rend szerint bankoknak vagy biztosító társaságoknak épültek, akik épületekbe fektették befektetőik pénzét. Így volt ez a Főnix-ház esetében is, ami a Phönix Életbiztosító építtetett.

A nyolc épületből álló Főnix-ház homlokzatát valóban főnixmadarak díszítik.

A hatemeletes házban 40 üzlethelyiség és eredetileg 146 lakás épült, de volt tizenkét mosógéppel felszerelt közös mosókonyha és gőzzel működő szárítókamra is.

Az épületdíszeket alaposan meg kellett vizsgálnunk ennél a feladatnál is.

Miután az összes helyszínt bejártuk, és mind az öt feladványt megfejtettük, a megoldásokat összegezve egy olyan tulajdonnevet kaptunk, ami szorosan kapcsolódik a Jászai Mari térhez. Már csak az a kérdés, melyik bázispontnál folytassuk a játékot legközelebb.

Ha te is kedvet kaptál ehhez a városfelfedező játékhoz, a rejtvényfüzetet letöltheted a budapestbejaro.hu honlapról, vagy ingyenesen beszerezheted a kiemelt BKK Ügyfélközpontokban. Részletek a Budapest Bejáró honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: