News here
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Senkivel nem kell érintkezned Budapest egyik legújabb szálláshelyén, hogy elfoglald a szobádat

A német a&o lánc első magyar szállodája a hotel és a hostel koncepcióját ötvözi a bulinegyedtől néhány percre, a Csengery és a Dob utca sarkán.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. június 28.


Link másolása

hirdetés

A koronavírus az egész turisztikai szektort a szakadék szélére juttatta, de ezen belül is a budapesti szálláshelyek érezték meg legjobban a visszaesést, hiszen a főváros mindig is a külföldi turistákra épített igazán.

Az idei szezon kilátásaival néhány hete részletesebben is foglalkoztunk, akkori körképünkből az derült ki, hogy ez a nyár a legtöbbeknek még a túlélésről szól. A külföldiek tömeges visszatérésével jövő tavasz előtt nem számolnak, így a fő feladatuknak azt tartják, hogy vonzó alternatívát kínáljanak a hazai közönségnek.

A belföldi turizmus ugyan a járvány alatt is erős maradt, de javarészt vidékre – azon belül is a Balatonhoz – koncentrálódott, a fővárost sokkal kevesebb magyar turista választotta.

Ennek az aránynak a javítása volt a német székhelyű a&o hostellánc fő célja, akik jelenleg 9 európai ország 24 városában 39 szálláshellyel rendelkeznek. Magyarországon tavaly ősszel, a határzár bejelentésével szinte egy időben nyitották meg első szállodájukat, de a forgalom igazi beindulására a korlátozások miatt a közelmúltig nem volt esély.

hirdetés
A 114 szobás szálláshelyet a Magyar Kártyagyár egykori épületében alakították ki. Az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat 1869-ben alakult meg az, fénykorában 120 ezer kártyát állítottak elő évi 300 munkanap alatt. A cég 1880-90 között nagy nyereséggel működött, külföldre is exportáltak, 1896-ban azonban adósság felhalmozása miatt csődbe mentek, ezért a bécsi Ferdinand Piatnik und Söhne Játékkártyagyár tulajdonába került a vállalkozás.

A Csengery és a Dob utca sarkán álló háromemeletes szecessziós épület ezután sokáig lakóházként funkcionált, később egy másik tulajdonos már üzemeltetett szálláshelyet benne. Az a&o 2019-ben vásárolta meg, egy év alatt teljesen felújították.

A ház régi külalakjának megőrzése fontos szempont volt a fejlesztő számára, de a megújulása során egy plusz emelettel is bővült az épület. A kártyagyár 1910-es időszakát az ALL CAPS művésztársulat tagjai, Martón Avery, Bakos Zsuzsi és Fork Imre elevenítették meg a hostel falain.

A tervezők összegyűjtötték a ház megannyi történetét, a lépcsőház így egy valóságos időutazásra hívja a turistákat: a játékkártyák régi elemei körvonalazódnak a lépcsőfordulókban, és minden emeleten különféle tematikában jelennek meg. A szálló egyik legautentikusabb része a körgangos belső udvar, amely leginkább jellemzi a régi Budapestet, azonban az üvegajtós liftek révén a modernitás is megjelenik.

A fő cél az volt, hogy csoportoknak, pároknak, családoknak és diákoknak biztosítsanak jó ár-érték arányú, kényelmes, olyan minőséget nyújtó szálláshelyet, amellyel a lánc bármelyik másik egységében is találkozhatnak.

A hibrid koncepció lényege, hogy a kétágyas hotelszobák mellett 4, 6 és 8 ágyas családi, illetve dorm szobákat alakítottak ki. Utóbbiaknál nemcsak az egész szobát, de egy-egy ágyat is ki lehet venni, így az egyedül utazók is spórolhatnak, ha nem probléma számukra, hogy adott esetben idegenekkel alszanak egy légtérben.

Bár van 24 órán át nyitva tartó recepció, a bejelentkezést meg lehet oldani érintésmentes self check-in gépek segítségével is. Ezekbe csak a foglalási kódot kell beírni, és egy telefonra letölthető app segítségével már nyithatjuk is a szobát. Ez főleg azoknak lehet jó megoldás, akik a járványhelyzet miatt minimálisra szeretnék csökkenteni a kontaktjaikat.

Az előtérben csocsóasztal, társasjátékok és gyereksarok is található, ami a családok életét könnyítheti meg, a szintén itt kialakított közösségi irodának pedig azok örülhetnek, akik munkavégzés céljából érkeztek, akár csak néhány órára bemenekülve a kinti hőségből.

Közvetlenül a szálloda mellett pedig egy kiállítóteret is berendeztek, ahol hónapra napra mindig más szerzők műalkotásai kerülnek ki a falakra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Egy újabb miniszobor gyöngyszemre lelhetünk az Allee közelében
Az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellé helyeztek ki.

Link másolása

hirdetés

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata melé helyeztek ki.

Munkái alapvetően absztraktak és a graffitik formavilágára reflektálnak, ezek az apró szobrocskák viszont elhelyezésükben jelenítenek meg hasonlót.

A miniszobor állítás Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend és megtalálta a maga kulturális közegét. A szobrászművész a kihelyezést követően megemlítette, hogy nagyon izgalmasnak találja a miniszobrokban rejlő lehetőségeket, mert minden esetben kíváló alkalom nyílik egy játékosabb, a figuralitás felé is kitekintő alkotás létrehozására.

Az itt-ott megbújó kis geg-szerű formák vagy szerethető alakok, emberek számára kedves tárgyakat, üzeneteket jelenítenek meg.

A miniszobor jó alternatívája az életnagyságú szobrok állításának. Méretüknél fogva nem szólnak bele a köztér arculatába, de alkotójuk elmondása szerint pont a méret, ami hitelessé teszi ezeket a szobrokat, melyek célja az, hogy az emberek arcára mosolyt csaljanak, egy-egy kellemes pillanatot szerezve a mindennapi rohanásban.

hirdetés
Az Allee részéről azért esett a választás egy kiskutyát ábrázoló miniszoborra, mivel 2015-ben a bevásárlóközpontok között elsőként vált kutyabarát hellyé, így a négylábú kedvenceket is szívesen látják vásárláskor a gazdájuk társaságában.

A szolgáltatás bevezetésével az Allee szakmai elismerést is szerzett. Legutóbb tavaly, a bevásárlóközpont kategóriában nyerte el „Az év kutyabarát helye” címet a kutyabarat.hu által szervezett közönségszavazáson.

A június 19-éig tartó Allee Kutya Fesztivál ideje alatt a látogatóknak lehetőségük volt támogatni a kutyák szakmai fejlődését. A Művészi kutyaportré kiállítás területén található gyűjtőládába helyezett adományokkal, illetve a vörös szőnyeges eseményen kapható tombolaszelvény megvásárlásával.

A látogatók nagylelkű hozzájárulásával, több mint 500.000 Ft összeg gyűlt össze a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület javára, akik a teljes adományt az idősebb segítőkutyáik egészségügyi ellátására, orvosi költségeik fedezésére, kivizsgálásokra, gyógyszerekre, gyógytápokra fordítják.

A bevásárlóközpont a „kutyabarát hely” üzenetet igyekszik minél több tartalommal megtölteni. Azon kívül hogy a vásárlók beléphetnek a kutyájukkal együtt a közösségi terekbe, illetve az állatbarát matricával megjelölt üzletekbe, az épület két bejárata előtt friss vizet biztosító kutyaitatók is rendelkezésre állnak, valamint az Info Pontban ingyenesen vehetők igénybe a speciális állatszállító járművek.

A hosszú távú célkütézésük pedig az, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az állatvédelem fontosságára, segítséget nyújtsanak a kutyás szervezeteknek és ezzel hatékonyan hozzájáruljanak a hazai kutyás társadalom és kultúra fejlődéséhez.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Egy komplett kiserdő lesz a Blaha Lujza téren a felújítás után a főtájépítész szerint
A tér burkolata teljes mértékben vízáteresztő, így a fák hasznosítani tudják a csapadékvizet.

Link másolása

hirdetés

A Blaha Lujza tér felújítása tavaly júliusban kezdődött. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) akkor azt írta, hogy a munkálatok után

1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, új zebrákat létesítenek, megújul a közvilágítási rendszer, és új utcabútorok is kerülnek a térre.

Márciusban a BKK azt közölte, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak, mostanra pedig már az is látható, hogy fog kinézni a tér a felújítás után.

Kedden Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze egy Facebook-bejegyzésben írt arról, hogyan alakították ki a beígért zöldfelületeket, amely

megfogalmazása szerint „egy komplett kiserdő, egy Blaha Liget” lesz.

„A fásítás zónájában összefüggő szerkezeti talajt kapott 80 centiméter vastagságban a tér, ezzel létrehozzuk Budapest legnagyobb stockholm módszerrel előkészített ültetőközegét” – írta Bardóczi. A főtáépítész azt is hozzátette, hogy a kiselemes burkolat teljes mértékben vízáteresztő, csapadékvizet így teljes mértékben hasznosítani fogják a fák. A felszíni vizet nem kell elvezetni, így villámesőzéskor ez nem terheli túl a csatornát, a fák elpárologtatják a vizet, ezáltal hűtik a környezetüket, csökkentik a hőszigetet.

A fák gyökerei a felszín alatt össze tudnak kapcsolódni, így az immunrendszerük egymást erősítheti.

hirdetés
„A burkolási munkák, az utcabútorozás még zajlik az elkerített téren, közben a faiskolákban készülődnek az új fák, és a kiemelt kazetták cserje- és évelőanyaga az őszi beültetésre. Amikor annak szezonja van jön a második hullám: a befejező kertészeti ültetési munkák”

– írta Bardóczi Sándor.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Drágább, cserébe egyszerűbb lesz a fővárosban parkolni – jön az új rendszer
Elfogadták a fővárosi parkolási rendelet módosítását, szeptembertől este 10 óráig fizetni kell majd a belvárosban

Link másolása

hirdetés

Szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé a parkolási rendelet módosításáról szóló javaslat, ami a korábbi 27 körzet helyett négy zónát jelöl ki a fővárosban. A négy zónához négy tarifa tartozik: 600, 450, 300 és 200 forint óránként.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla,

ezzel egyszerűsödik a rendszer, viszont sok helyen jelentős drágulást is jelent a változás.

Emellett kitolták a fizetős időszakokat is - a belvárosi A zónában például egészen este 10 óráig fizetni kell a parkolásért -, és a D zóna kivételével mindenhol csak maximum három órát lehet várakozni.

A közgyűlés végül módosításokkal, de megszavazta a javaslatot,

az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba.

Az egyik változás a korábbiakhoz képest, hogy a D-zóna eredetileg a ferencvárosi József Attila-lakótelepet és környékét tartalmazta, de a módosító indítványokkal kibővült további kőbányai, valamint lágymányosi területekkel is.

hirdetés

A Telex beszámolója szerint a közgyűlésen az is elhangzott, hogy Csepel és Soroksár is bevezetné a fizetős parkolást, mert „belefulladnak az agglomerációból érkező autók tömegébe”.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett

körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A javaslat azonban a kerületi lakossági várakozási hozzájárulások rendszeréhez nem nyúlt hozzá. Ezt az LMP szóvivője is megjegyezte. Gál József azt mondta, hogy a rendelettervezet nem "kezeli" a kerületek által 2-3 ezer forintért kiadott éves parkolási engedélyek ügyét, amelyet aránytalanul olcsónak tart a párt.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

A frakció tagjai a vitában kifogásolták, hogy a kerületeket nem vonták be a rendelettervezet előkészítésébe és kevés idő állt rendelkezésükre a javaslat véleményezésére. Azt javasolták, a közgyűlés vegye le a napirendről a parkolási rendeletet, de ezt a többség nem támogatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben, a szobra közelében
A fideszes képviselők ellene szavaztak. Ughy Attila szerint Horn konfliktusos személyiség volt. Zugló polgármestere arra emlékeztetett, hogy Orbán is mindig tisztelettel beszélt a volt szocialista politikusról.

Link másolása

hirdetés
A kilenc éve elhunyt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről neveznek el sétányt Budapest XIII. kerületében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén meghozott döntést a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nem támogatta.

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula "konfliktusos személyiség" volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, "amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (...) kapcsolatos értékítélet".

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere úgy vélte, hogy Horn Gyula „államférfi volt, történelmi személyiség volt”. Szerinte Hornról még Orbán Viktor is mindig tisztelettel beszélt.

Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy volt olyan pillanat, „amikor Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt”, de szerinte az utcanévvel nemcsak egy politikai teljesítmény mellett tesznek hitet, hanem amellett is, hogy a „bevallott bűnöket meg lehet bocsátani” - írja a 444.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: