News here

BUDAPEST
A Rovatból

„A kerepesi-uttól a szénatérig: múzeum-kör-ut” – így csináltak rendet az utcanevek között

Buda, Pest és Óbuda egyesítésekor pontosan fel kellett mérni és térképekre vetíteni a testvérvárosok területét, egységesíteni az áttekinthetetlenné vált házszámozást és rendet vágni az utcanevek dzsungelében.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével. Címkép: a mai Kálvin tér - szmo.hu
2022. november 13.


Link másolása

Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy négyszázezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

Buda, Pest és Óbuda másfél évszázaddal előbbi egyesítése sok éven át tartó szervezési munkával járt. Egyebek között pontosan fel kellett mérni és térképekre vetíteni a testvérvárosok területét, egységesíteni az áttekinthetetlenné vált házszámozást és rendet vágni az utcanevek dzsungelében. Ez utóbbi tekintetében gondot okozott ugyanis, hogy számos utca névtelen volt, mások viszont az egyesülés után megtöbbszöröződtek.

A városegyesítést az állam és a főváros vezetése között ma már elképzelhetetlen észszerűséggel intézményesített együttműködés irányította. Ennek keretében az átkeresztelésekre egy szűkkörű, paritáson alapuló vegyes bizottság tett részletes javaslatokat.

Főbb elveik közé tartozott, hogy egy név csak egyszer forduljon elő, személynevek helyett inkább épületek neveit vagy irányt jelző kifejezést alkalmazzanak, a többnyire cégtáblákról fennmaradt számnevekkel kezdődő utcaneveket (Három Kapás utca, Két Szív utca) lerövidítsék, az olyan hosszabb utakat pedig, mint a belső körút vagy a rakpartiak voltak, részekre tagolják. Vitatott esetekben a főváros kérésének volt elsőbbsége. A táblákra csak a magyar névváltozatokat írták ki. A folyamat java 1872 és 1877 között zajlott le.

Mi most az 1874-ben közzétett változtatásokat illusztráló fényképeink közül választottunk ki egy csokorra valót.

A Mészáros utca krisztinavárosi templom melletti része 1865-ben. A Déli vasút mellett ma is elkanyarodva haladó utcán át volt megközelíthető a tabáni temető, ezért 1874-ig Temető utca volt a neve.

A mai Vörösmarty tér a Váci utca felől, 1874 körül. Borsos József fotográfiája. A kép baloldalán Haas Fülöp szőnyeggyáros épp ekkor elkészült áruháza és bérpalotája látható. Helyén állt egykor a pesti Német Színház, ami után a teret egyebek mellett Theátrom piacának, Deutsche Theater Platznak, majd, hogy a játszóhely 1847-ben leégett, Alte Theater Platznak, végül csak Színház térnek hívták. A környéken háztulajdonos Lyka Demeter Anasztáz görög származású dúsgazdag kereskedő jelentős pénzösszeget ajánlott fel a városvezetésnek, hogy a tér nevét az övére változtassák. Végül azonban az 1874-es átkeresztelési hullámban egy nála is tekintélyesebb család új jövevényének, Ferenc József császár és király Gizella Lujza Mária első neve került a névtáblákra.

A Haas-palota kiégett a 1945-ben, az ostrom alatt, helyére az Elizélt palotaként is emlegetett irodaház épült, aminek földszintje a város legnagyobb választékú lemezboltjáról, emeletei pedig az államosított zenei és szórakoztatóipar híres-hírhedt irodáiról volt ismert. Vékonypénzű, de jólértesült fiatalok határozott fellépéssel a hivatal étkezdéjébe is bejuthattak, ahol időszerű popsztároktól karnyújtásnyira majszolhattak másodlagos frissességű szendvicseket.

A mai Bajcsy Zsilinszky körút a Hajós utca sarkánál, 1879 körül. Klösz György fotográfiája. Idézet a Fővárosi Közmunkák Tanácsának utcanevekre vonatkozó 1874-es határozatából (eredeti közlésmóddal):

„A belső kör-ut hosszuságánál fogva több részre oszlik következő elnevezésekkel, és pedig: I. rész. A vaspályától a Deák-térig: váczi kör-ut; innét a kerepesi-utig: Károly-kör-ut; a kerepesi-uttól a szénatérig : múzeum-kör-ut; a széna-tér: Calvin-tér nevet nyer; és a mészáros-utca a Dunáig vámház kör-utnak neveztetik el.” (Ellenőr, 1874. április 28. 3. oldal – Arcanum Digitális Tudástár)

A józsefvárosi Népszínház utca, 1890-es évek. Klösz György fotográfiája. Az utcát korábban a célpontja, a mai Teleki tér környékének egykori funkcióira utalva Sertéskereskedő, Hentes, Sertésvásár, Baromvásár és e nevek német változataival jelezték. A Közmunkatanács az utca túlvégén akkor épülő Népszínház után adta neki 1874-ben a szebben csengő új megjelölést, ami ma is emlékeztet az idővel Nemzeti Színházzá nemesült, majd a metróépítés miatt elbontott kulturális intézményre.

A Podmaniczky utca Körúttól a Bajcsy-Zsilinszky utca felé eső része, 1894 körül. Klösz György felvétele. 1874-ben a Jókai utca sarkától induló szakaszt még Három báránynak hívták a század eleji Drei Lämmer vendéglő után. Ekkor a többi „számos” utcanevekhez hasonlóan Bárány utcára egyszerűsítették. A városfejlesztés legendás alakját Podmaniczky Frigyes bárót csak később, 1885-ben, viszont még életében tisztelték meg a nevére kereszteléssel. A Jókai utcától a Dózsa György útig tartó szakaszt azonban már korábban is Podmaniczky utcának hívták, csakhogy azt nem az ő nevét, hanem báró Podmaniczky Lászlóét (1792-1865) viselte, annak emlékére, hogy telket adományozott a szomszédos pályaudvar céljára.

Kálvin tér, 1894 körül. Klösz György fotográfiája. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1874-ben tett arra javaslatot, nyilván a képen is látható református templomra tekintettel, hogy a tér kapja meg a vallásmegújító nevét, akkor még C-betűs helyesírással. Addig Széna tér, Heu Markt (Széna piac), illetve a 18. században Heu- und Borstenviehhändler Platznak (Széna és disznókereskedő térnek) hívták, mivel a régi város lakóinak tűzveszélyesség miatt csak itt engedték meg a széna tárolását, és itt jött létre a környék piaca is. Még korábban a mai Kecskeméti utca torkolatában álló bástyával védett városkapu, illetve az onnan kivezető út iránya miatt Ketschkemeter Platzként volt ismert.

A Vámház körút valamikor 1896 és 1905 között. Idézet a Fővárosi Közmunkák Tanácsának utcanevekre vonatkozó 1874-es határozatából (eredeti közlésmóddal):

„A belső kör-ut hosszuságánál fogva több részre oszlik következő elnevezésekkel, és pedig: I. rész. A vaspályától a Deák-térig: váczi kör-ut; innét a kerepesi-utig: Károly-kör-ut; a kerepesi-uttól a szénatérig : múzeum-kör-ut; a széna-tér: Calvin-tér nevet nyer; és a mészáros-utca a Dunáig vámház kör-utnak neveztetik el.” (Ellenőr, 1874. április 28. 3. oldal – Arcanum Digitális Tudástár)

VI. Dessewffy utca 6., 1910 körül. A Terézvárosban 1874-ig volt egy Két Szív és egy Három szív utca is. A számnévvel jelölt utcák egyszerűsítésének elve mindkettőt érintette, az így kialakulandó névegyezőség miatt csak az egyik, az Andrássy útra érkező kaphatta meg ugyanekkor a Szív utca nevet.

A képen láható épületben Singer Adolf üzleti könyvgyára, könyvkötészete és vonalazó intézete működött, feliratai, néhány betű mai is olvashatók a golyó verte homlokzaton, a dombordíszek is megvannak, csak a nőalak ma már egy – a néhai Ráday Mihályt oly igen bosszantó – gázkonvektor parapetet tart a kezében.

A 3. számú ház a IX. Mester utca nagykörúti végén, 1910 körül. Ezt az utcát is Temető utcaként vagy Friedhof Gasseként ismerhették a régiek az 1874-es közmunkatanácsi határozatig, minthogy a régi ferencvárosi temetőhöz, a mai Haller park területéhez vezetett.

A bontás előtt álló Huszár-ház a mai Dohány utca és Károly körút találkozásánál, 1911. Az utcanevek rendezésére létrejött bizottság a belső körutat egyedi elnevezésekkel részekre bontotta, így született meg a több későbbi aktuálpolitikai névváltozás után ma ismét Károly körútként ismert közterület is.

Az elnevezés III. Károly (1685-1740) Habsburg uralkodóra volt hivatott emlékeztetni, pontosabban az ő nevét viselő egykori Károly kaszárnyára, ami ma a Főpolgármesteri Hivatal épülete.

II. kerület Kapás és a Kacsa utca sarka, 1935. július 1.

1874-ig Három kapás utcának hívták 18. században itt működő Drei Hauer kocsma után magyarosítva.

I. Donáti utca, 1940 körül. A képen látható 12. számú ház timpanonját díszítő három korona után volt 1874-ig ennek az utcának Drei Kronen, Három korona a neve. A mai kanyargós Donáti utcát közterületek összevonásával alakították ki. A név a szőlőművelő helyeken tisztelt, vihartól, villámlástól Szent Donát védőszentre utal, akinek egykor kápolnája volt a környéken. A házat az 1944/45-ös ostromban szerzett sérülései miatt bontották el.

A romos Logodi utca 1945-ben. 1874-ben Kertész utcáról keresztelték át, hogy megszüntessék a zavaró egybeesést a hasonnevű erzsébetvárosi társával.

Még több régi fotót a Budapest Gyűjtemény képarchívumában találtok

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
4500-nál kezdődik egy főétel, 1200 egy forralt bor, 1500 a rétes a budapesti karácsonyi vásárokban
November 18-án nyílt meg a Vörösmarty téren, valamint a Szent István Bazilika előtti téren található karácsonyi vásár. Egy négyfős családnak minimum 22 ezer forintot kell kifizetnie, ha itt akar ebédelni.

Link másolása

Már jóval az adventi időszak előtt megnyitották kapuikat a Budapest V. kerületében található adventi vásárok. Az érdeklődőket mindennap 11 órától várják egészen este 9 óráig, pénteken és szombaton pedig meghosszabbított nyitvatartással egészen este 11 óráig.

Az árak viszont itt is az egekbe szöktek. Noha a korábbi vásárok sem az alacsony árakkal csalogatták oda az érdeklődőket, most még mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki meginna egy forralt bort vagy enne is valamit.

Tavaly 900 forintért lehetett kapni 3 dl forralt bort, ez idén viszont már 1200 forintba kerül, azaz bő 30 százalékkal emelkedtek az árak.

Jó hír, hogy idén is van 1500 forintos egytálétel, mivel minden kiállító vendéglátóegységnek vállalnia kellett, hogy a menüsorban lesz egy kedvező árú tétel. A rossz hír viszont az, hogy ez a pénztárcabarát étel nagyjából a rétesben merül ki.

Egy főétel ára 4500 forinttól kezdődik és egészen 8500 forintig terjed.

Ez azt jelenti, hogy egy négyfős családnak a legolcsóbb étellel és gyümölcsteával együtt 22 ezer forintot kell kifizetnie, ha úgy döntenek, itt ebédelnek vagy vacsoráznak.

2022-es árlista a Vörösmarty téren található karácsonyi vásárból

Italárakból néhány:

 • forralt bor: 1200 Ft/3dl
 • gyümölcstea: 1000 Ft/3dl
 • puncs: 1200 Ft/3dl
 • pálinkás és rumos puncs: 2400 Ft/3dl
 • rövid italok: 2300 Ft/4cl

Az ételek árai közül néhány:

 • rétes: 1500 Ft
 • sült gesztenye: 2000 Ft
 • töltött káposzta 4800 Ft
 • malacsültek 6900 Ft


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Ilyen kalóz éttermet se látott még Budapest: Kraken űzés és lakomázás a Pirate Empire birodalmában
Füstölgő kalóz főzetek, tengeri ételek, prémium pizzák, különleges desszertek, valamint show elemek várnak rád, a lelkes legénység és a páratlan kalózkapitány jóvoltából!

Link másolása

Mintha egy valódi kalózhajó kötött volna ki a Nagymező utcában. A Pirate Empire - A Kalóz Birodalom névre hallgató budapesti kalóz étteremben közel sem mindennapi élményben lehet részed. Az étterem hangulatvilága olyan könnyen rabul ejt téged, mint Feketeszakáll egy francia kereskedőhajót.

Füstölgő kalóz főzetek, tengeri ételek, prémium pizzák, különleges desszertek, valamint show elemek várnak rád, a lelkes legénység és a páratlan kalózkapitány jóvoltából!

Varázspálca után szablya és kovás pisztoly: új étterem a The MAGIC csapatától

Dárdai Gergő és Mokány Mátyás 2019-ben gyakorlatilag minden Harry Potter rajongó gyerekkori álmát váltották valóra a The MAGIC Budapest élményétteremmel. Azóta igencsak széles rajongói tábort vívott ki magának részletes látványvilágával, na meg persze a sok vajsörnek és más tematikus ételeknek köszönhetően.

2022 nyarán újabb tematikus élményéttermet nyitottak meg a The MAGIC tulajdonosai – ezúttal a kalózok világába „hajózhatsz el”. Ahogy betérsz ide, rögtön világos lesz, hogy a részletek iránti elkötelezettség már hagyomány ennél a csapatnál.

A Pirate Empire egy olyan élményétterem, ahol néha szívesen ottragadnál

A Pirate Empire nem egy mindennapi vendéglátóhely. Ez egy élményétterem, ahol még felnőttként is szívesen kiszakadnál egy pár órára a mindennapokból.

Minden pincér büszkén viseli kalóz egyenruháját, és kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy korosztálytól függetlenül minden vendég jól érezze magát. A Kraken űzés (a hírhedt tengeri szörny szellemének az elijesztése) egy füstölgő koponyával, egy kovás pisztollyal, és egy Kraken-űző verssel párosul, amit olyan beleéléssel mondanak a pincérek, mintha tényleg a mélybe akarná rántani a hajót egy gigászi polip.

Bőven átlagon felüli a vendéglátás színvonala, amit nem egyszer emeltek már ki a Pirate Empire Google értékelései között a családok, párok, és nagyobb baráti társaságok is:

- „Rég volt részünk ilyen figyelmes kedves felszolgálásban! Köszönjük, hogy szebbé tettétek fiam 6. szülinapját!”

- „Nagyon szép hely. Kedvesek nagyon a felszolgálók és mindig mosolyognak. Meglepték a páromat (és engem is), hogy szülinapja alkalmából kapott egy gyertyás desszertet. Köszönünk mindent!”

- „Először jártam tematikus étteremben. Tegnap voltunk egy nagyobb baráti társasággal és csak ajánlani tudom ezt a helyet mindenkinek. A hangulat és a körítés lenyűgöző. Ami a kiszolgálást illeti, nos bátran ki merem jelenteni, hogy életemben nem találkoztam még olyan közvetlen és barátságos felszolgálókkal, mint itt.”

Ebből is látszik, hogy a Pirate Empire minden korosztálynak szól. A zene is külön említést érdemel, hiszen csakis tengerésznóták szólnak, úgyhogy egy percig sem zökkensz ki a kalózos hangulatból. Ráadásul nem egyszer hallani, hogy a jókedvű legénység is fütyörészi a tengeri csatadalok dallamát.

Tényleg minden részletre figyeltek – Érdemes szétnézni a fedélzeten!

Minden egyes részlet egy rendkívül aprólékos munkáról tanúskodik: az egész hely egy óriási tisztelgés a kalózok világa előtt.

Mindemellett direkt úgy van kialakítva a kalóz étterem, hogy több helyen is lehet fényképezkedni, sőt, a legénység még kellékeket és fegyvereket is biztosít hozzá! Így még haza is viheted magaddal ezt az élményt. Ezenfelül, akár ajándékutalványt is vásárolhatsz, vagy magaddal vihetsz egy 9 decis, papagáj vagy koponya alakú sörös korsót!

FÖLDSZINT: Az egyik falból a türkízkék fiatalság forrása folyik, másik oldalt pedig hordóról hordóra folyik a félelmetes Kraken vére. Az étterem belseje felé haladva láthatod a lehorgonyzott hajót, de mielőtt még a felső szintre mennél, érdemes fényképezkedni egyet a Kraken szoborral (már ha van hozzá bátorságod).

EMELET: Itt található a kapitány szobája és a hajó fedélzete is, ahol szintén Pazar látványban gyönyörködhetsz. Akár a dolgozóasztalhoz is odaülhetsz megcsodálni a kapitány felszerelését! A kabin fényűző hangulatához üvegbe zárt hajómakettek és mesés festmények is hozzájárulnak, amelyek legendás tengeri ütközetekről tanúskodnak.

Egy kalóz sem maradhat éhen! Ilyen étel és ital különlegességekkel várja vendégeit a Pirate Empire

A Pirate Empire csapatának kreativitása az étel és ital kínálatból is látszik, ahol minden fogás különleges elnevezést visel. Kiemelt szerepet kapnak a „Kalóz Birodalom Prémium Pizzái” és a tengeri étkek, vagyis a „Zsákmányok a Kraken Birodalmából”.

- A „Tortugai Kalózok Hírhedt Tésztái” között szerepel a „Szirének Éneke”: egy tejszínes, tengeri gyümölcsös fekete spagetti, ami a nem mindennapi színét a tintahal tintának köszönheti.

- A tengeri finomságok között nem egy különlegességet próbálhatsz ki, mint például a fenséges kardhal steaket („Atlantis Szigonya”), a forró, vajpuha, bundázott tintahalkarikákat garnélával („A Leterített Kraken és Csatlósai”), de a „Halászok Aranyaként” elkeresztelt lazac steak és a Fish and Chips (Smith’s és Gib’s) is szenzációsan finom.

- A könnyed, nápolyi jellegű pizzák között olyan nagy a választék, hogy elsőre nem is olyan egyszerű a választás. Ha nálad is felmerülne a bőség zavara, akkor érdemes a „Hármas Csapást” választanod, így 3 db különböző mini pizzát süt neked a legénység!

A Pirate Empire konyhájának színvonalát szépen összefoglalja a következő értékelés, ahol egy vendéget igazán rabul ejtett „Calypso Ajándéka”, azaz a tengeri gyümölcsös pizza:

- „Végre egy tisztességes tenger gyümölcsei pizza a városban! A feltétek valóban tenger gyümölcsei, tintahallal és polippal, nem csak némi kagyló és surimi, mint sok másik helyen. Mindennek tetejébe még kapribogyó is van rajta, pont ahogyan kell.”

Az itallapon az alkoholmentes „Füstölgő Kalóz Főzeteknek” köszönhetően pedig mind a gyerekek, mind a kocsival érkezők részesülhetnek valami különlegesben.

Végezetül, ha ezek után jut még hely a desszertnek, és kíváncsi vagy arra, hogy milyen lehet egy csokigolyóba zárt Rákóczi-túrós, akkor mindenképp próbáld ki „Davy Jones Ágyúgolyóját”: már csak a látvány miatt is megéri!

Érdemes egyébként bekövetni a kalóz étterem Facebook oldalát is. A Pirate Empire csapata mindig azon agyal, hogy milyen újdonságokkal kedveskedhet még az új és visszatérő vendégeknek!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Megnyitott a Városligeti Műjégpálya – mutatjuk, mennyibe kerül
Az idén 152 éves Műjégpálya Budapest 149. születésnapján megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.
Fotó: Pitz Dániel - szmo.hu
2022. november 17.


Link másolása

A jégpálya 1870-ben nyitotta meg kapuit, Rudolf koronaherceg jóvoltából és azóta is hatalmas népszerűségnek örvend. Péntek este a korábbi hagyományoknak megfelelően a Magyar Honvédség Központi Zenekarának zenéje mellett léphettek ismét jégre a korcsolyázni vágyók.

Az viszont kétséges, hogy a Fővárosi Önkormányzat meddig fogja tudni fenntartani a pályát ilyen energiaárak mellett.

A tervek szerint december 31-ig mehetnek a Városligetbe a korcsolyázni vágyók. Jövőre viszont csak akkor nyitják ki, ha lesz elegendő látogató.

Most hétköznapokon 9:00–12:15 és 17:00–20:15 között, szombaton 10:00–13:15 és 16:00–20:15, vasárnap pedig 10:00–13:15 és 16:00–19:15 között várják a sportolni és szórakozni vágyókat

Az árak itt is meglehetősen magasak, különösképpen ha korcsolyát is szeretnénk bérelni. A Budapesti Sportszolgáltató Központ Nonprofit Kft. a Városligeti Műjégpálya jegyárain hat évig nem változtatott, most viszont a rezsiköltségek emelkedése miatt kénytelenek volt emelni.

Egy teljes árú jegy korcsolya bérléssel már 5500 forintba kerül, de az is csak hétköznap. Hétvégén a felnőtt jegy bérléssel már 6500 forint.

Az árak a következőképpen alakulnak:

 • felnőtt jegy (hétköznap) 2500 Ft,
 • nyugdíjas/diák 2000 Ft,
 • családi jegy: 2 felnőtt, 2 gyerek (14 éves korig) 7000 Ft,
 • családi jegy 3 gyermekkel 8000 Ft
 • hétvégén a felnőtt jegy 3500 Ft,
 • hétvégén diák/nyugdíjas 2500 Ft
 • hétvégi család jegy 2 gyerekkel 9 500 Ft
 • hétvégi családi jegy 3 gyerekkel 10 700 Ft

A korcsolya 3000 Ft összegért lehet kölcsönözni, de mellé még 2000 forintot is ki kell fizetni, amit viszont visszakapunk a korcsolya leadásakor. Részletes árlista a Műjégpálya oldalán olvasható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Kiakadtak a kommentelők a rezsicsökkentett „fényvillamoson” – mi is megnéztük magunknak
Kicsit fakóbb, kicsit kevésbé díszes – nyilván akaratán kívül, de valamelyest visszatükrözi az ország jelenlegi hangulatát.

Link másolása

Az emberek át lettek verve – nagyjából ez érződik a legtöbb kommenten, amit idén a BKV a szokásos adventi karácsonyi villamosok képei alá kapott. A szokásosan csak "fényvillamosnak" hívott, feldíszített járműveket idén is ezzel a névvel hirdették meg több helyen, de ez az elnevezés csalóka.

A több vonalon is közlekedő járműveket idén takarékosság okokból nem díszítették fel fényfüzérrel, csak a belső teret alakították át.

Az így kapott terméket végül a táblákon már "Adventi villamosnak" keresztelték el, de a közösségi média népe érezhetően csalódott volt. Egyesek szerint a belső díszítés veszélyben lehet egy-egy zsúfolt időszakban, míg más azt veti a város szemére, hogy a fényvillamosok a korábbi években némi melegséget csempészhettek azok szívébe is, akik messziről látták elsuhanni, míg most csak azok tudják igazán élvezni, akik fel is szállnak rá.

A legtöbben mégis azt jegyzik meg, hogy a spórolás értelmetlennek tűnik, tekintve azt, hogy mennyit lehet megtakarítani egy LED-es fényfüzérrel.

„Saccolva is a villamos vontatómotorjához képest ezred nagyságrendű lehet a díszkivilágítás energiaigénye!” – írja az egyik kommentelő, míg egy másik megjegyzi: „Látom annyi esze senkinek sem volt, hogy kiszámolja annak a pár nyamvadt LED-nek a fogyasztását, ami elárulom, hogy fillérekben lenne mérhető.”

De szinte minden hozzászólás arról, szól, hogy az utazóközönség nagyon szomorú a fényvillamosok hiánya miatt, sokan külön kiemelik a gyerekeket, akik nagyon várták a különleges járműveket.

A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen járva hasonló gondolatokat fogalmazott meg az "Adventi villamossal" kapcsolatban. A fények hiánya, és a gyér külső díszítés mintha kissé visszatükrözné az ország jelenlegi pesszimista állapotát és nehéz helyzetét. Ottjártakor az emberek sem voltak felhőtlenül boldogok, a korábbi években a fényvillamosokon szinte minden kattintásra jutott egy boldog vagy csodálkozó arc.

Valószínűleg túl erős lenne a "gagyi" szót használni, de az a kicsik és nagyobbak arcán és a kommentekben is tükröződik, hogy a rezsiválság, az energiakrach, az infláció, a bezárások idején és általában a sötét novemberi-decemberi napokon ennél többnek örült volna igazán Budapest utazóközönsége. Apróságnak tűnhet, mégis beszédes: a villamoson az adventi járatot reklámozó plakáton található QR-kód segítségével az Oltalom Egyesület hajléktalanóvodáját lehet támogatni...

Különösen beszédes a villamos "szegényessége", ha a gyakorlatilag teljes pompában világító Parlament előtt húz el, vagy ha a Dunapartról feltekintve az emberek a sokmilliárból felújított Vár épületeit nézik.

A Facebookon rengetegen szinte követelik vissza a korábbi évek díszes fényvillamosát, így még bízhatunk benne, hogy összeül a városháza kiszámítani, hogy vajon nem éri-e meg kissé felvidítani az utazókat. De a jelenlegi helyzetet figyelembe véve könnyen lehet, hogy idén ez van, ezt kell – megpróbálni – szeretni.

Az Adventi villamosról további információt EZEN A LINKEN találsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET: