BUDAPEST
A Rovatból

Nézz körül velünk az atlétikai világbajnokság helyszínén!

Tervezed, hogy kilátogass az atlétikai világbajnokságra? Nézd meg videónkat, amelyben egy korábbi olimpikon atléta, Baji Balázs mutatja be nekünk a stadiont és mondja el, mi lehet a három legmeggyőzőbb érv, amiért neked is ott a helyed az év sporteseményén.

Link másolása

A Nemzeti Atlétikai Központ most elkészült stadionja Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az Atlétikai Világbajnokság fő helyszíne lesz augusztus 19. és 27. között.

A monumentális stadiont Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó mutatta be nekünk, és érdekes kulisszatitkokat is elárult.

Baji Balázs, a 110 méteres gátfutás 2017-es világbajnoki bronzérmese és 2016-os Európa-bajnoki ezüstérmese 2021 szeptemberében jelentette be visszavonulását egy súlyos sérülés miatt. A gátfutó nagyon sajnálja, hogy versenyzőként már nem lehet ott a hazai vb-n, az azonban némiképp kárpótolja, hogy a szervezőbizottság tagjaként ő is részt vett az atlétikai világbajnokság létrehozásában.

Nézd meg Baji Balázzsal készült videónkat, amiben megmutatjuk a monumentális stadion különlegességeit!

Baji Balázstól megtudtuk, hogy az atlétikai stadion a világbajnokság ideje alatt 35 ezer főt képes befogadni. Az esemény után azonban visszabontják a felső kerengő mobil lelátóit, és megmarad egy 15 ezer fős, fenntartható, a magyar atlétikát teljes mértékben kiszolgáló Nemzeti Atlétikai Központ.

A visszabontást követően a felső rész egy szabadon látogatható közterület lesz, egy nagyon izgalmas, új pontja Budapestnek, amit bármelyik nap érdemes meglátogatni.

Az egyedülálló panorámával rendelkező futókörön akár te is sportolhatsz, kikapcsolódhatsz, illetve a pályára tekintve az ország legjobb atlétáinak edzését is figyelheted.

A stadion tervezésénél arra törekedtek, hogy kiszolgálja a maximális nézői élményt. Balázs kiemelte, hogy a létesítmény egyik különlegessége, hogy a stadion méreteihez képest nagyon közel van a versenypálya a lelátóhoz.

És hogy a lelátó melyik részére érdemes jegyet venni? Az atlétikai stadionokra jellemzően bárhova is szól a jegyed, mindig lesz olyan élmény, versenyszám, amihez közel leszel.

Természetesen van VIP lelátó is, de a legjobb szurkolói élmény érdekében a célegyenesbe szóló jegyek is elérhetőek bárki számára.

A futópálya különlegessége, hogy Magyarországon első alkalommal Mondo felülettel készítették, ami a világon jelenleg az egyik leggyorsabb és legmodernebb technológia. Ezért Balázs azt reméli, kiváló eredmények születnek a pályán, akár világcsúcsok is megdőlnek.

A Nemzeti Atlétikai Központ számokban:

233,30 m széles

293,70 m hosszú

A legmagasabb pontja 34,7 m.

Pálya: 7000 m² gyep, 13 000 m² gumifelület

A stadion területe mindennel együtt több mint 100 000 m²

A merevacél-, és a kábeltető-szerkezet együttes tömege meghaladja a 18 000 tonnát.

A feszített kábelek hossza meghaladja a 12 km-t.

A stadion acélszerkezetéből állítólag három Lánchidat lehetne felépíteni, az építkezéshez felhasznált összes kábel lefektetésével pedig oda-vissza össze lehetne kötni Londont és Budapestet.

A budapesti atlétikai világbajnokság egyik újítása az atléták formabontó bemutatása lesz.

A döntős versenyszámokra érkező sportolók egy ledfalakkal körülvett, látványos bevonuló kapun át érkeznek a pályára.

Ezen kívül megnyitóval, sztárvendégekkel, és emlékezetes show-elemekkel is készülnek a szervezők, hogy még teljesebb legyen az élmény. Az egyik ilyen show-elem maga Youhuu, a világbajnokság kabalafigurája, aki humorával és pimasz viselkedésével fűszerezi majd a hangulatot.

Az atlétikai világbajnokságon a magyar csapat a valaha volt legnagyobb létszámban fogja képviselni hazánkat. Baji Balázs a nagy reménységek között említette Halász Bence kalapácsvetőt, Kozák Luca gátfutót, Molnár Attila síkfutót, Krizsán Xénia hétpróbázót, és Márton Anita súlylökőt, akikre mindenképp érdemes lesz odafigyelnünk a vb-n.

Szurkolj te is élőben a magyar atlétáknak! Jegyek ITT kaphatók.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Toronyházak a rakparton, felhőkarcolók a Belvárosban – ilyen is lehetett volna Budapest
A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak.

Link másolása

Ma már el sem tudnánk képzelni, milyen lenne a Parlament, ha teljesen másképp nézne ki. Pedig csak egy hajszálon múlt, hogy ne Hauszmann Alajos munkája nyerje a pályázatot. De mi lett volna, ha Budapest építészeti kulcspillanatai másképp alakultak volna?

Lehettek volna toronyházak a Duna-parton, felhőkarcolók a Belvárosban, és egy felfújható ponyva is állhatott volna a Keleti pályaudvar felett.

A Magyar Építészeti Múzeum több százezer darabos gyűjteményében igazi elfeledett kincsekre bukkantak - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában.

A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai hosszú hónapon át kutatták a több százezer darabos tervgyűjteményüket, és az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak. A meghökkentő tervek február 11-éig kiállításon láthatók a Vigadóban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.

Link másolása
KÖVESS MINKET: