hirdetés

BUDAPEST

Most már tudjuk, mivel kell színezni a bort és hová került a Danubius-kút maradványa

Nézz be velünk a belváros titkos kertjeibe és legzöldebb tereire!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2021. szeptember 14.


Link másolása

hirdetés

A Titkos kertek és terek a belvárosban városnéző túrával már régóta szemeztem. Ugyanis kisebb-nagyobb változtatásokkal már több mint tíz éve szervezi ezt a népszerű programot az ImagineBudapest.

Ebben a sétában az a fantasztikus, hogy a belváros kertjeit csodálva nem csak izgalmas várostörténeti sztorikat hallhattunk. Túravezetőnk, Szekeres Júlia tájépítészként botanikai érdekességeket is mesélt nekünk az udvarokban, tereken, parkokban megbújó fákról és virágokról.

Sétánkat az V. kerületi Kammermayer téren kezdtük. A békés kis háromszög alakú tér, régi épületeivel még ma is a barokk kisvárosnak számító Budapest hangulatát idézi. Első állomásunk az innen nyíló Vitkovics utca 12. szám alatti ház volt, amit az 1780-as években építettek. Az utcát akkor még Sarkantyú utcának hívták, mert sarkantyúkészítők lakták, szóval simán elképzelhető, hogy a Hadik felé sétálva Petőfi maga is megcsodálta a ház kirakatát.

A házban nem a klasszikus értelembe vett kert van, hanem sok-sok cserepes növény a kis belsőudvaron, többek közt kigyószakáll, kukoricalevél, datolyapálma és japán naspolya. A ház régi kútja is megvan, igaz már elvesztette eredeti funkcióját, és többször is áthelyezték, de szépen felújítva ma alkalmi borkútként is használhatják a ház lakói.

Következő állomásunk a Dreher-palota volt. Ennek udvarára te is bármikor betérhetsz, ha a Kossuth Lajos utcán sétálsz. Az óriási bérpalota sötét földszinti és első emeleti lakásaiban ugyanis ma helyes kis butikok működnek. Füvesített kertről itt sincs szó, de kellemes illattal csapta meg orrunkat az épp virágzó árnyékliliom.

hirdetés

A fekete bogyós borfestőt is megcsodálhattuk itt. Erről a növényről megtudtuk, hogy nagyanyáink még ételfestékként használták bordó nedvét. Sőt, amikor az Amerikába érkező konkvisztádorok felfedezték ezt a növényt,

élénk színű levét a bor hamisítására is használták.

A Reáltanoda utca felé átsétáltunk a First Site Hotel belső udvarán, ahol az Úttörő Áruház egykori díszkútjának már csak hűlt helyét találtuk, illetve archív képen nézhettük meg. Kár, mert Kovács Margit “világtérképe” érdekes képet fest az 50-es évek erősen szovjet hatású világnézetéről.

A Reáltanoda utcában ma már csak egyetlen díszkörtefa árválkodik. Éppen ezért érdekes tény, hogy anno Zöldkert utcának nevezték, és régen istállók is helyet kaptak itt.

Budapesti versenyei alkalmával itt lakott a híres csodaló, Kincsem is.

Blaskovich Ernőnek ugyanis az utcában volt palotája. Sétavezetőnk elmesélte, hogy a filmmel ellentétben Blaskovich közel sem volt olyan fess férfi, mint a mozifilmben őt játszó Nagy Ervin. Sőt olyannyira nem, hogy az alacsony Blaskovich, és 16 éves élettársa, a két fejjel magasabb Szabó Karolina együtt sosem lépett ki az utcára.

Az Egyetem tér zsúfolt, zsibongó hangulata után igazi béke szállt meg bennünket, a pálos kolostornak épített papneveldében. Ráadásul, mint egy isteni jelre, pont akkor szólaltak meg a harangok, amikor beléptünk a papi szeminárium kerengőjébe. Hihetetlen élmény volt, ahogy az áhítatos csendet felváltotta a harangzúgás, és hirtelen feltárult előttünk sétánk első igazi kertje. A fű, a falakon égbe futó vadszőlő, az örökzöldek, muskátlik, hortenziák és a középen csobogó kút, a hatalmas madonna szoborcsoporttal igazi paradicsomi hangulatot idézett. Úgy gondolom, pusztán emiatt az egy helyszín miatt is megéri részt venni a sétán.

A belváros egyetlen főúri kertjén is átsétáltunk, de itt ne gondolj semmi exkluzívra. Az V. kerület legnépszerűbb és legnagyobb zöldterülete, a Károli-kert valaha a Károli-palotához tartozott, amit ma Petőfi Irodalmi Múzeum néven ismerünk. Jó ötlet volt két irányból is megnézni a kertet, mert furcsamód eddig nem raktam össze, hogy az egyik kedvenc múzeumom udvara a múltban gyerekkorom egyik kedvenc játszóterének helyszínében folytatódott.

A palota udvarán nem csak most állnak autók, anno is ide parkoltak le a hintókkal. Az kapunál pedig még most is az eredeti faburkolaton lépkedhettünk. Júlia elmondta, hogy a látszat ellenére ezek nem csempék, hanem hosszan a föld alá nyúló farudak, amiket homokba szúrtak le, és a közéjük folyatott szurokkal tettek igazán tartóssá.

Sétavezetőnk a Károli-kert egykori alaprajzát is megmutatta nekünk. A mai elrendezéssel ellentétben, egykor itt minden utat és ágyást vonalzóval húztak. Ezzel szemben ma már inkább egy angol kert benyomását kelti. Az óriási platánokkal és juharokkal körülölelt kert a belvárosi gyerekek egyik legkedveltebb helye a sok játszótér, és az itt lakó nyuszi miatt. A gondos tervezésnek hála a kert azonban meg tudta őrizni főúri hangulatát is. A szökőkút és a középen elterülő virágágyás emlékeztet rá, hogy egy egykori kastélyparkban járunk.

Találhatunk itt egy ginkgo biloba fát is, amiről szintén sok érdekességet mesélt Júlia. A fajt sokáig kihaltnak hitték, Távol-Keleten azonban egész erdőket találtak belőle. Nincs természetes ellensége, és szép levele miatt Európában is újra népszerű lett. Egyetlen szépséghibája, hogy nagyon büdös termést hoz. Ráadásul hiába ültetnek csak hím példányokat, (a kormánypropaganda ellenére)

a fa nemváltásra is képes, ha egynemű környezetben találja magát.

A Károli-kert után a Nemzeti Múzeum kertjén is átsétáltunk, amit pár éve szépen felújítottak. Itt megtudtuk, hogy a múzeum építésekor a környék olyannyira külvárosnak számított, hogy lépcsőjén eleinte disznók és tyúkok szaladgáltak. Csak az 1860-as években kezdte felvásárolni az itteni telkeket a gazdag arisztokrácia, és vált mágnásfertállyá a mai múzeumnegyed.

A meglátogatott helyszínek közül a Bródy Sándor u. 22. volt az egyetlen olyan lakóház amihez valódi belső keret tartozott, ráadásul nem is akármilyen. Közben besötétedett, de így is láttuk, ahogy

az általában 6-8 méter magasra megnövő júdásfák itt húsz méter magasan törtek az ég felé.

Lenyűgöző látvány lehet az is, amikor virágzás idején pink virágok jelennek meg a törzsén. A lépcsőház különlegessége a kapu fölötti gyönyörűen metszett üvegablak is, amin egy golyónyom és repedés emlékeztet az ‘56-os eseményekre. Állítólag a forradalom első áldozata épp ez előtt a ház előtt esett el.

Utolsó állomásunk a Kálvin téren álló egykori Két Oroszlán fogadó belső kertje volt. A helyen most is étteremként üzemel, ahol limonádéval vendégelték meg kis csapatunkat. A sétát itt fejeztük be egy eperfa alatt iszogatva.

A sötétben már nem láttuk jól, de sétavezetőnk felhívta rá a figyelmet, hogy

a kertben bújik meg az eredeti Danubius-kút egyetlen épen maradt alakja.

A gyönyörű kútra ‘44-ben célba lőttek az oroszok. Csak Száva szobra maradt meg viszonylag épségben, amit később idehoztak.

A séta fárasztó volt, majdnem három óra hosszú, és közben sajnos ránk is esteledett, így a végén már nem láttunk jól minden részletet, de megérte végigjárni ezt a zöld útvonalat. Igaz, kevés olyan kertet láttunk, ami egyszerre titkos is és igazi kert is, de Szekeres Júlia szakértelemmel mesélt történetei az épületekről, illetve növényekről így is lebilincselők és szórakoztatóak voltak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Látványos kép: ilyen Budapest az űrből nézve

Egy amerikai űrhajós készítette a felvételt a Nemzetközi Űrállomásról.

Link másolása

hirdetés

Sokan sokféleképpen megörökítették már, így számos remek felvételt láthattunk már Budapestről. De van olyan hely, ahonnan nem sokan készíthetnek képet a magyar fővárosról.

Robert Shane Kimbrough amerikai űrhajós ezredes egyenesen az űrből lőtt egy látványos fotót a városról, amely sárga fényeiben fénylik a fekete éjszakában.

"Jó éjszakát Budapest! Elképesztő látvány a Nemzetközi Űrállomásról" - írta az alábbi, Twitteren megosztott képhez az asztronauta.

hirdetés

Forrás: hvg.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Óriáspályaudvar lehet a Nyugatiból, alaposan megváltozhat a környezete is

Elbontják a felüljárót, bevezetik a reptéri gyorsvasutat és parkok is lesznek a tervek szerint.

Link másolása

hirdetés

Vasúti alagútban futó vonatok, reptéri gyorsvasúti csatlakozás és vonatok nélküli utascsarnok - egy évtized múlva így nézhet ki a Nyugati Pályaudvar. Az ország legforgalmasabb vasútállomásának teljes átalakítására nemzetközi tervpályázatot írtak ki.

A cél, hogy többszörösére növeljék a pályaudvar forgalmát azzal, hogy úgynevezett fejpályaudvar helyett átmenő rendszerben fogadja a vonatokat.

Bár a pályaudvar jelentős felújításon esett át, a kapacitása nem növekedett. A nagy forgalom miatt lassú a bejutás a külső pályaudvari zónából a pályaudvarra - mondja Vitézy Dávid. A gond az, hogy az elővárosi vonatoknak is ez a végállomása, és itt kell megfordítani őket, ami hely- és időigényes manőver jelenleg.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Jövő novemberben nyithat meg a több mint 10 évig gazdátlanul álló Rác fürdő

Mind a fürdő, mind a szálloda nagyon rossz állapotban van, a felújítás minimum 2,5 milliárd forintba kerülhet.

Link másolása

hirdetés

Három hónapos felszámolói időhúzás után szeptemberben megkapta A Rác fürdő és szálloda kulcsait a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), hamarosan el is kezdik a több mint 10 éve gazdátlanul álló épületek felújítását.

Szűts Ildikó, a főváros fürdőüzemeltető cégének igazgatója a Népszava kérdésére elmondta, hogy a műszaki állapotfelmérés már megkezdődött, és a jövő héttől ideiglenes áramellátás is lesz az épületben, amely felgyorsíthatja a munkát. A lap megtudta, hogy

mind a fürdő, mind a szálloda nagyon rossz állapotban van, súlyos károkat szenvedtek az elmúlt több mint 10 év alatt.

A BGYH a teljes műszaki állapotfelmérésének eredménye alapján tesz javaslatot a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak a felújítás tervezett ütemére, költségvetésére, finanszírozására, beleértve a szálloda jövőbeni sorsát is.

A felújítás a korábbi becslések szerint legkevesebb 2,5 milliárd forint és nyolc hónap lehet, és ha minden jól megy, a fürdő 2022 novemberében nyithatja meg a kapuit.

A lap arról is ír, hogy egyelőre nem döntöttek a létesítmények későbbi üzemeltetési modelljéről, de az bizonyos, hogy a fürdőt a BGYH viszi tovább. A szállodára azonban várhatóan piaci szereplőt keresnek majd.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Vasárnap kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amelyen több eseménnyel is megemlékeznek Jancsó Miklósra

Az idei fesztivál október 10-ig megújult formában várja a közönséget. A szervezők több mint 150 programmal készülnek.

Link másolása

hirdetés

Több eseménnyel is megemlékezik a 2014-ben elhunyt Jancsó Miklósra, a filmrendező születésének 100. évfordulója alkalmából a ma kezdődő Budapesti Őszi Fesztivál, amely október 10-ig megújult formában várja a közönséget.

Az idei fesztiválra több mint százötven programmal készülnek a szervezők. A rendezvény vasárnapi nyitókoncertjével Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját ünneplik a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A filmrendező személyét és szellemiségét idézi meg előadásokkal, beszélgetésekkel, vetítéssel a FreeSzemle a Marczibányi Téri Művelődési Központban és a munkatársak visszaemlékezése a FUGÁ-ban.

Az Örkény Színház dupla bemutatót tart Bodó Viktor és Kovács D. Dániel rendezésében. A Rumbach utcai zsinagógában Mészöly-estet ad Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska, Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveit mutatja be a Metrum Ensemble, Dukay Barnabást ünnepli a Sound Collective.

Négy kerületben valósulnak meg a helyi jellegzetességekre építő programsorozatok.

Az I. kerületben a #szellemóriásokvára elnevezésű rendezvények a korszakos zsenik művészetét idézik fel, a II. kerületben a #margitköz a Margit körút sokáig kihasználatlan tereit tölti meg élettel, a VIII. kerületben az #ezerhangújózsefváros a multikulturális hagyományokat és törekvéseket mutatja be, míg a XI. kerületben az #ablakabartókra új perspektívákat nyit és határátlépésekre hív.

A 700 éve elhunyt Dante műveit Hegymegi Máté rendezése, Gyabronka József monodrámája, Nádasdy Ádám előadása, és az olasz NoGravity fizikai illúziószínháza idézi meg.

hirdetés

Először lesz Magyarországon látható Schilling Árpád zágrábi rendezése, Néder Panni berlini előadása és Fehér Ferenc Hannoverben készült koreográfiája, de az amerikai-kanadai Viano Kvartett is első alkalommal mutatkozik be a magyar közönségnek.

A Budapesti Őszi Fesztivál égisze alatt valósul meg a 20. UH Fest, az V. Tantermi Színházi Szemle a Jurányi Házban és az OISTAT magyar központjának látványtervezői kiállítása a margitszigeti Palackozóban.

A fesztivál keretében rendezik meg a Határtalan Design című kiállítást a Kiscelli Múzeumban, valamint a (D)open your move címmel az urban dance és a kortárs tánc találkozását a Trafóban.

A fesztivál programján szerepel továbbá a Budapest100 a Bartók Béla úton és az I. Józsefvárosi Jazzfesztivál a Rákóczi téri Csarnokban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: