hirdetés

BUDAPEST

Miért éppen Gozsdu-udvar? Honnan jön a Nagymező utca? – meglepő történetek a pesti utcanevek mögött

Vajon honnan származik a Király utca, az Anker köz vagy éppen a Csepel-Csillagtelep neve? A válasz néha egészen megdöbbentő!
Forrás: Budapest romantikája blog, címkép: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára - szmo.hu
2018. szeptember 08.


Link másolása

hirdetés
Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

Budapest leghíresebb köztereinek, utcáinak nevét nap, mint nap használjuk, de csak ritkán gondolkodunk el rajta, hogy vajon honnan is származnak ezek az elnevezések. Persze a legtöbb utcatáblára valamilyen földrajzi vagy éppen városrendezési logika által szült név kerül, ugyanakkor gyakran egészen más az eredet, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Váci út

Példaként említsük rögtön a Váci utat. A logika ebben az esetben nem csalja meg az embert, mert – csakúgy, mint például az Üllői út esetében – az út végcélja adta magát a nevet. De akkor honnan származik a Váci utca elnevezés? Nos valójában ennek is köze van Vác településhez, de a magyarázat egy kissé bonyolultabb, mint a fentiek esetében.

A XVIII. század végéig Pestet városfal óvta a hívatlanul érkező idegenektől, melyen városkapuk vezettek át. Az egyik ilyen a mai Vörösmarty téren állt és rajta keresztül lehetett legkönnyebben Vácra jutni. Ma is emléktábla jelzi a Váci utcában az egykori kapu helyét.

A Kálvin tér

hirdetés

Szintén egy városkapunak köszönheti a nevét a Kecskeméti utca, mely a mai Kálvin téren biztosította az áthaladást a városfalon. A teret abban az időben egyébként szintén Kecskeméti névvel illették.

Kálvin tér, Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György

Nádor utca

Más a helyzet azonban a Nádor utca esetében. Ez a terület József nádor, a magyarság és Pest jótevőjének nevét őrzi, 1847-es halála óta.

Hermina kápolna

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a nádor családja már 5 évvel korábban is ihletett egy elnevezést, ugyanis ekkor, 1842-ben halt meg József szeretett lánya, akinek a tiszteletére kápolnát építtetett.

Az épület így – az elhunyt neve után – a Hermina-kápolna, míg a körülötte zöldellő rét a Herminamező nevet kapta, és így hívják a mai napig is Zuglónak ezt a részét. De most nézzünk egy igazán nagy falatot. Irány a körút!

A Hermina-kápolna, Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Nagykörút

A Nagykörút több kisebb részből tevődik össze, melyeket egyesével is külön névvel illetünk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez a körgyűrű Lipótváros északi határán, Terézvároson, Erzsébetvároson, Józsefvároson, valamint Ferencvároson halad keresztül, akkor már sejthetjük, hogy a kerületeknek köszönhetik neveiket az egyes szelvények.

Persze ne felejtsük el, hogy ezekkel az utcatáblákkal ma is a Habsburg család tagjainak állítunk emléket, mivel a kerületek viszont utánuk lettek nevesítve. Az élesszeműek persze itt azonnal vitába szállhatnának, hogy akkor honnan jött a Szent István körút elnevezés. Nos meg kell nyugtatnunk őket, hogy 1937-ig ezt a szakaszt Lipót körútnak nevezték.

Nagykörút - Rákóczi út kereszteződése, balra az EMKE ház. 1929. Forrás: Fortepan/Urban Tamás

Király utca

Szintén ikonikus terület a Király utca, mely sajnos nem a magyar királyok valamelyikének emlékét őrzi. Az ok sokkalta prózaibb: nevét egy fogadóról (bár igaz, ezen keresztül egy meg nem nevezett angol királyról), a König von Engellandról kapta. Ez a név egy vargabetűvel rövidült Angol király utcáról a mai formára, ugyanis egy ideig Három király névvel is illették. Ez az elnevezés a Bécsi Kongresszusra és az ott megjelent három uralkodóra, I. Ferenc császárra, a porosz III. Frigyes Vilmosra és I. Sándor cárra utalt. De maradjunk még ezen a területen, mert itt több magyarázatra szoruló névvel is találkozhatunk.

Anker köz

Egy biztosítótársaság nevével dobálózunk, ha kimondjuk az Anker köz nevét, ugyanis 1910-ben itt építette fel üzletsorát az Anker élet- és járadékbiztosító Rt. Érdekes, hogy ha az eredeti tervek valósulnak meg, akkor ma Anker udvarként hivatkoznánk rá és az egész utcát üvegtető fedné.

Az Anker ház, Forrás: Fortepan/Schoch Frigyes

Gozsdu-udvar

Szintén egy befektető nevét őrzi a Gozsdu udvar is, ugyanis a romániai származású Emanoil Gojdu vagy Gozsdu Manó 1854-ben kapta meg az engedélyt, hogy az itteni telkeket felparcellázza, majd raktárépületeket emeljen rajtuk. 1870-ben bekövetkezett halála után – a végrendeletének megfelelően – létrejött a Gozsdu Alapítvány, mely felépítette a ma is látható Gozsdu udvart. A beruházás ebben az esetben zöldmezős volt, csakúgy – igaz ott szószerinti értelemben – a Nagymező utca esetében.

Nagymező utca

A Pesti Broadway neve egy német tükörfordítás eredmény, ugyanis egy az egyben megfelel a Grosse Feld Gasse jelentésének. Amikor ez a név az utcára ragadt, még híre hamva sem volt az Operettszínháznak (vagy egykor a helyén állt Sommosy Orfeumnak), csupán végeláthatatlan szántóföldek között vezetett keresztül, így valóban találó lehetett az elnevezés. De ne ragadjunk le a belvárosban, hanem képzeletben üljünk fel a 7-es buszra és nézzünk utána a végállomás nevének is.

Nagymező utca, Operett Színház. 1962. Forrás: Fortepan/Kotnyek Antal

Bosnyák tér és Mázsa tér

A Bosnyák tér keresztapja maga Ferenc József volt, akit Bosznia megszállása majd bekebelezése ihletett meg, illetve azok a bosnyák katonák, akik számára ezen a területen jelölték ki a gyakorló teret, hogy felkészülten lehessenek tagjai a Királyi Testőrségnek. Ez a bekebelezés talán nem volt szép dolog, de a Mázsa tér egyenesen egy . disznóságnak köszönheti a nevét.

Történt ugyanis, hogy a XVIII. században hatóságilag megtiltották a disznók tartását a székesfőváros területén belül. A kereskedőknek így Pest határain túl kellett új helyet találniuk a jószágaik számára, választásuk pedig az akkor még csupasz, és bányákkal szabdalt Kőbánya falura esett. A legjelentősebb telepek éppen a mai Mázsa- utca és tér környékén álltak, ami egyenes úton vezetett - a némiképp szalonképesebb - elnevezéshez.

Bosnyák tér, piac, balra a Páduai Szent Antal-templom. 1952. Forrás: Fortepan/Zuglói Helytörténeti Műhely

Tabán

De szintén egy foglalkozásnak köszönheti elnevezését az idegen hangzású Tabán is. Ez a szó ugyanis a lerövidült változata a török Tabakhane szónak, ami Tímártelepet jelent, utalva az akkoriban a környéken nagy számban fellelhető tímár- vagy cserzővarga műhelyekre.

Csillagtelep

Körutunk végén pedig álljon itt egy találós kérdés: adva vagyon egy városrész, melyben kommunista lakótelepek emelkednek, Tejút, Mars, Orion és hasonló utcanevekkel és a területet Csillagtelepnek hívják. Nos, vajon mi előtt tiszteleg a névadás. Az előző rendszerben szocializálódott ember egyből rávágja a választ: ez csak Bajkonur, a szovjet testvéreink űrkutatásának ékköve lehetett.

Vajon jó a válasz? Hát nem! A terület ugyanis jóval korábban, 1911-ben kapta a nevét Csillag Sándor ügyvédről, aki lebonyolította az addigi szántóföld felparcellázását.

Csepel, Csillagtelep, a Merkúr (779.) utca házsora a Tejút (786.) utca felől nézve. 1958. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Ha szereted a romantikát, a múltat és Budapestet, neked írják a Budapest romantikája blogot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Jönnek a lezárások az Eucharisztikus Világkongresszus és Ferenc pápa látogatása miatt Budapesten

Autóval nem lesz egyszerű a városban járni, de több BKK-járat közlekedése is módosul a következő napokban.

Link másolása

hirdetés

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényeinek előkészítő munkálatai miatt jelentős változások lesznek pénteken és a hétvégén Budapesten - írja a BKK honlapja.

Szeptember 9-én, csütörtökön forgalomkorlátozásokra kell készülni a Kossuth Lajos tér környékén és estétől az Andrássy úton.

Szeptember 10-én, pénteken üzemkezdettől szeptember 12-én, vasárnap hajnalig:

  • a 2-es és 2M villamosok rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek,
  • a 15-ös és a 115-ös buszok módosított útvonalon, a Kossuth Lajos tér érintése nélkül a Bajcsy-Zsilinszky úton járnak,
  • a 70-es és a 78-as trolibuszok a Kossuth Lajos térnél a Honvéd utcában kialakított ideiglenes végállomáson állnak meg.

Szeptember 10-én, pénteken 22:00-tól lezárják a közúti forgalom elől az Andrássy utat az Oktogon és a Dózsa György út között, valamint a Dózsa György utat az Ajtósi Dürer sor és a Podmaniczky utca között.

A 105-ös és a 178-as buszok az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton járnak. A 979-es éjszakai járat a Nagymező utca és az 56-osok tere között a 70-es és a 74-es trolibusz útvonalán közlekedik.

hirdetés

Utazásuk megtervezéséhez továbbra is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat úti céljuk eléréséhez. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos további közlekedési változásokról és lezárásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad. A legfrissebb információk a https://kozut.bkkinfo.hu/ oldalon olvashatók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Karácsony: A lakájmédia hangulatkeltése miatt már flakonokkal dobálták a Blaha Lujza téren dolgozókat

A főpolgármester szerint Magyarország akkor lesz egy sokkal jobb hely, ha megbecsüljük egymást, és különösen azokat, akik szó szerint a két kezükkel építik ezt az országot.
Címkép: BKK - szmo.hu
2021. szeptember 09.


Link másolása

hirdetés

A Blaha Lujza térről jelentkezett be csütörtök reggel Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester arról beszélt, a kormánypárti média hangulatkeltése miatt már inzultusok is érték a tér felújításán dolgozókat.

Azért vagyok itt, mert tegnap a lakájmédia azt a hangulatot keltette, hogy a munkások nem is dolgoznak, csak ebédelnek. Nagyon manipulatív képet sugároztak a beruházásról, ahol egyébként tényleg hetek óta feszített munka zajlik annak érdekében, hogy minél hamarabb vissza tudjuk adni a közúti forgalom kapacitását. Sajnos a lakájmédia aljassága nem volt eredménytelen, mert tegnap atrocitások érték a munkásainkat, voltak, akiket megdobáltak flakonokkal, kiabáltak velük.

- mondta a videóban.

Hozzátette: Magyarország akkor lesz egy sokkal jobb hely, ha megbecsüljük egymást, és különösen azokat, akik szó szerint a két kezükkel építik ezt az országot.

A felújítási munkálatokról elmondta, hogy határidőre, sőt lehetséges, hogy előbbre is be tudják majd fejezni.

"Engem lehet támadni, ez a sorsa egy ellenzéki politikusnak a gyűlöletből politikát faragó Orbán-kormány uralkodása alatt, de nem fogom tűrni, hogy ezt azokkal is tegyék, akik a dolgukat végzik egy élhetőbb, zöldebb Budapestért" - fűzte hozzá a videóhoz.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Már látszik a Lánchíd új színe, a következő szakaszba lépett a felújítás

Az új szín tulajdonképpen nagyon hasonlít az eredetihez, a terveknek megfelelően halad a felújítás.

Link másolása

hirdetés

A terveknek megfelelően halad a Lánchíd felújítása. A munkafolyamat újabb szakaszához érkezett: az elemeket rozsdásodás elleni védelemmel látták el és festették, így már megmutatkozik a Lánchíd „új” színe, amelyet igyekeztek úgy megválasztani, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a régire – írja Budapest Városháza Facebook-oldala.

Elsőként 14 lánckötegen és a hozzájuk tartozó függesztőrudakon végeztek aprólékos felújítást. Lefedett, függesztett állványról dolgozva, először szemcseszórással megtisztították az elemeket, majd több lépésben vitték fel az alapozó, a közbenső, végül pedig – a híd végleges, kékesszürke színét adó — fedő festékréteget.

Emellett elkezdődött a budai aluljáró bontása is, az aluljáró kibővül, szélesebb lesz, így biztonságosabban közlekedhetnek majd a gyalogosok és a biciklizők is. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke arról ír: szakaszosan állványozzák fel a hídpályát felfüggesztő láncszerkezetet. A faszerkeszeten belül fóliaréteget is felszerelnek. Erre a láncszemek megtisztításához van szükség, amit nagynyomású szemcseszórókkal végeznek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Megkötötték a szerződést, óriási park készül Csepel északi csúcsán

A közparkban lesz galériaerdő a Duna-ág mellett, pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, fás ligetek, közösségi sportpályák, közösségi kertek, játszóterek és vizes élőhely is.

Link másolása

hirdetés

"Megkötöttük a szerződést a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval a Csepeli közpark részletes tervezésére. Csepel-Szigetcsúcson három városmajornyi park létesül" - jelentette be Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint "a 36 hektáros városi zöldterület nagyon jelentős fejlesztés, hiszen az utóbbi 50 évben, azaz a Hajógyári-sziget északi részének parkrendezése óta nem létesült 20 hektárnál nagyobb új közpark Budapesten".

Vitézy posztja szerint

Csepel legészakibb területén lesz galériaerdő a Duna-ág mellett, nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, fás ligetek, közösségi sportpályák (kültéri fitneszpark, mászófal, görpark, multifunkciós sportpályák, futókör), közösségi kertek, játszóterek és vizes élőhely is.

A bejegyzéshez Vitézy több látványtervet is mellékelt:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: