hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Miért éppen Gozsdu-udvar? Honnan jön a Nagymező utca? – meglepő történetek a pesti utcanevek mögött

Vajon honnan származik a Király utca, az Anker köz vagy éppen a Csepel-Csillagtelep neve? A válasz néha egészen megdöbbentő!
Forrás: Budapest romantikája blog, címkép: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára - szmo.hu
2018. szeptember 08.


Link másolása

hirdetés
Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

Budapest leghíresebb köztereinek, utcáinak nevét nap, mint nap használjuk, de csak ritkán gondolkodunk el rajta, hogy vajon honnan is származnak ezek az elnevezések. Persze a legtöbb utcatáblára valamilyen földrajzi vagy éppen városrendezési logika által szült név kerül, ugyanakkor gyakran egészen más az eredet, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Váci út

Példaként említsük rögtön a Váci utat. A logika ebben az esetben nem csalja meg az embert, mert – csakúgy, mint például az Üllői út esetében – az út végcélja adta magát a nevet. De akkor honnan származik a Váci utca elnevezés? Nos valójában ennek is köze van Vác településhez, de a magyarázat egy kissé bonyolultabb, mint a fentiek esetében.

A XVIII. század végéig Pestet városfal óvta a hívatlanul érkező idegenektől, melyen városkapuk vezettek át. Az egyik ilyen a mai Vörösmarty téren állt és rajta keresztül lehetett legkönnyebben Vácra jutni. Ma is emléktábla jelzi a Váci utcában az egykori kapu helyét.

A Kálvin tér

hirdetés

Szintén egy városkapunak köszönheti a nevét a Kecskeméti utca, mely a mai Kálvin téren biztosította az áthaladást a városfalon. A teret abban az időben egyébként szintén Kecskeméti névvel illették.

Kálvin tér, Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György

Nádor utca

Más a helyzet azonban a Nádor utca esetében. Ez a terület József nádor, a magyarság és Pest jótevőjének nevét őrzi, 1847-es halála óta.

Hermina kápolna

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a nádor családja már 5 évvel korábban is ihletett egy elnevezést, ugyanis ekkor, 1842-ben halt meg József szeretett lánya, akinek a tiszteletére kápolnát építtetett.

Az épület így – az elhunyt neve után – a Hermina-kápolna, míg a körülötte zöldellő rét a Herminamező nevet kapta, és így hívják a mai napig is Zuglónak ezt a részét. De most nézzünk egy igazán nagy falatot. Irány a körút!

A Hermina-kápolna, Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Nagykörút

A Nagykörút több kisebb részből tevődik össze, melyeket egyesével is külön névvel illetünk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez a körgyűrű Lipótváros északi határán, Terézvároson, Erzsébetvároson, Józsefvároson, valamint Ferencvároson halad keresztül, akkor már sejthetjük, hogy a kerületeknek köszönhetik neveiket az egyes szelvények.

Persze ne felejtsük el, hogy ezekkel az utcatáblákkal ma is a Habsburg család tagjainak állítunk emléket, mivel a kerületek viszont utánuk lettek nevesítve. Az élesszeműek persze itt azonnal vitába szállhatnának, hogy akkor honnan jött a Szent István körút elnevezés. Nos meg kell nyugtatnunk őket, hogy 1937-ig ezt a szakaszt Lipót körútnak nevezték.

Nagykörút - Rákóczi út kereszteződése, balra az EMKE ház. 1929. Forrás: Fortepan/Urban Tamás

Király utca

Szintén ikonikus terület a Király utca, mely sajnos nem a magyar királyok valamelyikének emlékét őrzi. Az ok sokkalta prózaibb: nevét egy fogadóról (bár igaz, ezen keresztül egy meg nem nevezett angol királyról), a König von Engellandról kapta. Ez a név egy vargabetűvel rövidült Angol király utcáról a mai formára, ugyanis egy ideig Három király névvel is illették. Ez az elnevezés a Bécsi Kongresszusra és az ott megjelent három uralkodóra, I. Ferenc császárra, a porosz III. Frigyes Vilmosra és I. Sándor cárra utalt. De maradjunk még ezen a területen, mert itt több magyarázatra szoruló névvel is találkozhatunk.

Anker köz

Egy biztosítótársaság nevével dobálózunk, ha kimondjuk az Anker köz nevét, ugyanis 1910-ben itt építette fel üzletsorát az Anker élet- és járadékbiztosító Rt. Érdekes, hogy ha az eredeti tervek valósulnak meg, akkor ma Anker udvarként hivatkoznánk rá és az egész utcát üvegtető fedné.

Az Anker ház, Forrás: Fortepan/Schoch Frigyes

Gozsdu-udvar

Szintén egy befektető nevét őrzi a Gozsdu udvar is, ugyanis a romániai származású Emanoil Gojdu vagy Gozsdu Manó 1854-ben kapta meg az engedélyt, hogy az itteni telkeket felparcellázza, majd raktárépületeket emeljen rajtuk. 1870-ben bekövetkezett halála után – a végrendeletének megfelelően – létrejött a Gozsdu Alapítvány, mely felépítette a ma is látható Gozsdu udvart. A beruházás ebben az esetben zöldmezős volt, csakúgy – igaz ott szószerinti értelemben – a Nagymező utca esetében.

Nagymező utca

A Pesti Broadway neve egy német tükörfordítás eredmény, ugyanis egy az egyben megfelel a Grosse Feld Gasse jelentésének. Amikor ez a név az utcára ragadt, még híre hamva sem volt az Operettszínháznak (vagy egykor a helyén állt Sommosy Orfeumnak), csupán végeláthatatlan szántóföldek között vezetett keresztül, így valóban találó lehetett az elnevezés. De ne ragadjunk le a belvárosban, hanem képzeletben üljünk fel a 7-es buszra és nézzünk utána a végállomás nevének is.

Nagymező utca, Operett Színház. 1962. Forrás: Fortepan/Kotnyek Antal

Bosnyák tér és Mázsa tér

A Bosnyák tér keresztapja maga Ferenc József volt, akit Bosznia megszállása majd bekebelezése ihletett meg, illetve azok a bosnyák katonák, akik számára ezen a területen jelölték ki a gyakorló teret, hogy felkészülten lehessenek tagjai a Királyi Testőrségnek. Ez a bekebelezés talán nem volt szép dolog, de a Mázsa tér egyenesen egy . disznóságnak köszönheti a nevét.

Történt ugyanis, hogy a XVIII. században hatóságilag megtiltották a disznók tartását a székesfőváros területén belül. A kereskedőknek így Pest határain túl kellett új helyet találniuk a jószágaik számára, választásuk pedig az akkor még csupasz, és bányákkal szabdalt Kőbánya falura esett. A legjelentősebb telepek éppen a mai Mázsa- utca és tér környékén álltak, ami egyenes úton vezetett - a némiképp szalonképesebb - elnevezéshez.

Bosnyák tér, piac, balra a Páduai Szent Antal-templom. 1952. Forrás: Fortepan/Zuglói Helytörténeti Műhely

Tabán

De szintén egy foglalkozásnak köszönheti elnevezését az idegen hangzású Tabán is. Ez a szó ugyanis a lerövidült változata a török Tabakhane szónak, ami Tímártelepet jelent, utalva az akkoriban a környéken nagy számban fellelhető tímár- vagy cserzővarga műhelyekre.

Csillagtelep

Körutunk végén pedig álljon itt egy találós kérdés: adva vagyon egy városrész, melyben kommunista lakótelepek emelkednek, Tejút, Mars, Orion és hasonló utcanevekkel és a területet Csillagtelepnek hívják. Nos, vajon mi előtt tiszteleg a névadás. Az előző rendszerben szocializálódott ember egyből rávágja a választ: ez csak Bajkonur, a szovjet testvéreink űrkutatásának ékköve lehetett.

Vajon jó a válasz? Hát nem! A terület ugyanis jóval korábban, 1911-ben kapta a nevét Csillag Sándor ügyvédről, aki lebonyolította az addigi szántóföld felparcellázását.

Csepel, Csillagtelep, a Merkúr (779.) utca házsora a Tejút (786.) utca felől nézve. 1958. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Ha szereted a romantikát, a múltat és Budapestet, neked írják a Budapest romantikája blogot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Tengerparti hangulat a Dunánál? – megnéztük a SHO Beachet a Lágymányosi-öbölben

Szombaton megnyílt Budapest első, természetes vízi strandja az épülő Mol-torony mellett. Kinek szól ez a hely? Milyen a víz? Mit lehet enni? Drága a belépő? Megéri? Leteszteltük!

Link másolása

hirdetés

Nem mondom, elég furcsa szerzet ez a SHO Beach. A strand gyakorlatilag a BudaPart szerves része, ami még bőven épülni és szépülni fog az elkövetkezendő időkben, és ha minden jól megy, egy teljesen új városnegyeddé áll majd össze a végén.

Az egyik leglátványosabb, építés alatt álló szerzet most természetesen a Mol-torony, ami vegyes érzelmeket válthat ki. Nekem rögtön Dubaj ugrott be. Ott van ilyen nyüzsgés és folyamatos növekedés még a tengerparton is.

De ez a látvány igazából csak elsőre furcsa, és  ha az ember a másik oldalra tekint, a Kopaszi-gát nyugalmába feledkezhet.

Biztos vagyok benne, hogy ez a modern környezet nem fog tetszeni mindenkinek, de nem is ez a feladata. Természetesen mindenkit szívesen látnak, de azért logikusnak tűnik, hogy a BudaPart lakóiból, vagy a környéken dolgozókból tevődik majd inkább össze a törzsközönség.

Remek példa erre már alapból az árképzés is: egy hétköznapi, normál, felnőtt jegy 3200 forint, viszont ha a BudaPart lakója az ember, akkor csak 2300 forint.

A strandot többen betámadták azzal, hogy elvette a helyet a ingyen fürdeni vágyóktól, pedig a környéken szabad strand előttük sem működött. Az már más kérdés, hogy voltak olyanok, akik illegálisan jártak ide fürdeni. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy most is vannak olyan partszakaszok, ahol ezt lehet művelni, ez a Beach csak az öböl egyik csücskét foglalja el.)

hirdetés
Én a magam részéről kifejezetten igénylem a megfelelő infrastruktúrát, ha fürdeni megyek. És itt van vízimentő, öltöző, wc, zuhany, zárható szekrény és igény szerint napernyő és napágy.

Na meg remek gasztronómiai szereplők. Ketten már aktívan működnek, és Cloud 9 fagylaltozó fog még csatlakozni a csapathoz.

SHO Beach Chill & Grill

A Grill & Chill a Beach központi eleme. Itt lehet kávézni, limonádézni, koktélozni és jókat enni. A klasszikusabb vonalat képviselik, de azért itt sem a büfés strandkajára kell számítani.

Mi két ételt kóstoltunk: egy egyszerűbb csirkés fajitát, és egy kacsakolbászt. Utóbbi kifejezetten a szívünkhöz nőtt, mert Szabi a pék kenyerével, mustárral és kovászos uborkával érkezik, és így tökéletes strandétellé állt össze. 2500 forintért szerintem teljesen rendben van az ára is.

MÁK étterem

Gasztronómiai szempontból azonban egyértelműen a Mizsei János-fél MÁK a nagy attrakció. Tavaly ők a Balatonra települtek ki street foodos kocsijukkal, de idén a budapestieknek sem kell sokat utazniuk, ha meg akarják kóstolni a legendás lángost.

Ráadásul, ha az ember csak enni menne a SHO partjára, válthat kifejezetten gasztro jegyet (2000 forint), amit egy az egyben le is fogyaszthat.

Mi a kürtöskalácsos desszert mellett természetesen a lángosra ugrottunk rá. Na, ez a lángos nem a balatoni lángos. Nem jobb vagy rosszabb, hanem teljesen más műfaj.

Mákos-kefires tésztával készül, a tetejére pedig a Vászolyi Sajtmanufaktúra kétféle sajtja, füstölt fokhagymaolaj, mákos tejföl és savanyított medvehagymatermés kerül. Mennyei! És bőven megér 1800 forintot!

Fontos információk:

NYITVATARTÁS:

A strand területe: 10:00–22:00

Fürdési lehetőség: 10:00–19:00

Cloud9 ice cream store: 10:00– 22:00

SHO CHILL & GRILL beach bar: 10:00– 22:00 (konyha déltől)

MÁK pop-up SHO BEACH: 12:00– 22:00

A vendégek minden belépéskor egy 500 forintos kupont kapnak, amely a strand területén a SHO CHILL&GRILL beach bar-ban, a MÁK pop-up-ban vagy a Cloud 9 Ice cream store-ban váltható be.

Parkolási lehetőségek a közelben (díjfizetés ellenében): Kopaszi Gát szabadtéri parkoló, Budapart Gate Irodaház parkolója

Ingyenes parkolási lehetőség 750 méterre a Hengermalom úton.

BKK: A 2-es Metró Puskás Ferenc Stadion megállónál kell átszállni az 1-es villamosra. Onnan 10 megálló az Infoparkig, majd 3 perc gyalog.

A SHO-ra érdemes lesz figyelni, mert ez csak a kezdet. A helyszínen is lesznek még fejlesztések, és a környezete is bőven építés alatt áll még. A Duna vizét folyamatosan vizsgálják, így attól nem kell tartanunk, hogy nem felel meg a minősége, bátran lehet benne fürdeni. Azt pedig mindenki döntse el magának, hogy ebbe a környezetbe vágyik-e.

Elérhetőség:

1117 Budapest

Bíró László József körút 4.

(30) 670 9542

[email protected]

https://www.facebook.com/shobeachbudapest

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Újabb járatokon vezeti be az elsőajtós felszállási rendet a BKK

Szombattól hétvégenként már csak az első ajtónál lehet felszállni a 35-ös, 36-os, 148-as, 151-es és 159-es buszokra.
MTI, Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2021. július 02.


Link másolása

hirdetés

Szombattól

hétvégenként már csak az első ajtónál lehet felszállni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 35-ös, 36-os, 148-as, 151-es és 159-es buszaira is

- közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Ebben a rendszerben az utazás megkezdése előtt ellenőrzik a járművezetők az utazási jogosultságot. Amennyiben felszálláskor valakinek nincs jegye vagy bérlete, emelt áron veheti meg a járművezetőnél - írták.

Hozzátették, hogy a jövőben további járatokon tervezik az elsőajtós felszállási rend bevezetését, így könnyebb a bliccelők kiszűrése.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Elkészült az ország első lélegző falfestménye Budapesten

A speciális alapanyag tisztítja a levegőt, ez az alkotás 500 fa munkáját végzi el. De emellett a kép üzenetet is hordoz: ne féljünk legyőzni az előttünk álló akadályokat.

Link másolása

hirdetés

Speciális technológiával készült, különleges tűzfalfestmény díszíti a budapesti Dob utcát a Converse City Forests kampányának köszönhetően. Az egyedi alkotás nemcsak arra bíztat, hogy ne féljünk túllépni saját korlátainkon, és merjünk többek lenni, de önmaga is sokkal több, mint egy egyszerű falfestmény.

„A festmény egy különleges, „lélegző” festékkel készült, amely képes kiszűrni a levegőből az olyan káros anyagokat, mint a CO2, a formaldehidek és más, egészségre káros gázok. Így valójában minden négyzetmétere úgy működik, mint egy fa”

– mondja az alkotó, Brunszkó „NikonOne” László grafikus, aki a Neopaint Works alkotócsoporttal közösen hozta létre az alkotást, ötvözve a legmodernebb technológiát a művészettel. Természetesen maga a kép üzenetet is hordoz: ne féljünk legyőzni az előttünk álló akadályokat!

„Egy mesevilágot szerettem volna megalkotni, ahol a bátor főhős szembenéz a nehézségekkel és a szédítő magasságban nekiindul a veszélyes bizonytalannak. Az, hogy mi a cél, vagy, hogy leküzdi-e a nehézségeket, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom”

- árulja el a grafikus.

A Converse mindig is arra biztatta vásárlóit, hogy ne féljenek megmutatni önmagukat a világnak, a City Forests célja pedig az, hogy fenntartható jövőt biztosítson ezeknek a változásoknak. A nagyvárosok betondzsungeleiben így immáron 9.036 fa munkáját végzik el ezek a lélegző falfestmények, melyek közül 500 most már Budapest levegőjét is tisztítja.

És a Converse miért is elégedne meg ennyi különleges képességgel? A varázslatos mesevilág ugyanis egy egyedi AR filter segítségével képes életre kelni, és kitörni a saját korlátai közül. Ezzel is arra ösztönözve minket, hogy ha egy festmény képes tenni a bolygóért, és túllépni saját határain, bárki képes lehet rá.

hirdetés

Bővebben ITT


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Több munkálatot nem fejezett be időre a kivitelező, kevesebb vonatot tud fogadni a Nyugati pályaudvar

Az újranyitott pályaudvaron korlátozták a vonatforgalmat a munkálatok mielőbbi befejezéséért.

Link másolása

hirdetés

A megszokotthoz képest

kevesebb vonatot tud fogadni a Nyugati pályaudvar vasárnap reggeltől, mert a pályaudvaron több munkálatot nem fejezett be időre a kivitelező

- közölte a Mávinform vasárnap reggel az MTI-vel.

Az eredeti tervek szerint a pályaudvari vágányhálózaton június 19-én kezdődött kiemelt karbantartások július 17-ig tartottak volna. Ez idő alatt a Nyugatiba nem érkeztek és onnan nem indultak vonatok.

A Mávinform vasárnapi közleménye szerint a végleges átadásig kisebb kapacitással működik a pályaudvar, a vonatforgalmat korlátozták a munkálatok mielőbbi befejezéséért.

• A Szegedi InterCity vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldre érkeznek és onnan is indulnak Szeged felé.

hirdetés

• A lajosmizsei vonalon az S21-es vonatok budapesti végállomása Kőbánya-Kispest.

• A Nyugati pályaudvarról az utasok a Debrecen-Nyíregyháza felé induló IC-kel utazhatnak Kőbánya-Kispestig, az IC-k Kőbánya alsón is megállnak, ezen a szakaszon felármentesen vehetők igénybe. Az S21-es vonatok átszállás után, mintegy 10 perces késéssel indulnak Kőbánya-Kispestről Dabas, Lajosmizse felé.

• A ceglédi vonalon a monori S50-es vonatok Kőbánya-Kispestre érkeznek és onnan indulnak Monor felé. A Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest közötti utazásra bármely vonat felármentesen vehető igénybe. A Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok is közlekednek, az M3-as metrópótló vonalán lévő megállókban megállnak, ha van leszálló utas.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a Rákospalota-Újpest állomáson július 13-án kisiklott teherkocsi annyira megrongálta a vasúti pályát, hogy Rákospalota-Újpest és Fót között július 31-ig szünetel a vonatforgalom, pótlóbuszok szállítják az utasokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: