News here

BUDAPEST
A Rovatból

Miért éppen Gozsdu-udvar? Honnan jön a Nagymező utca? – meglepő történetek a pesti utcanevek mögött

Vajon honnan származik a Király utca, az Anker köz vagy éppen a Csepel-Csillagtelep neve? A válasz néha egészen megdöbbentő!
Forrás: Budapest romantikája blog, címkép: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára - szmo.hu
2018. szeptember 08.


Link másolása

Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

Budapest leghíresebb köztereinek, utcáinak nevét nap, mint nap használjuk, de csak ritkán gondolkodunk el rajta, hogy vajon honnan is származnak ezek az elnevezések. Persze a legtöbb utcatáblára valamilyen földrajzi vagy éppen városrendezési logika által szült név kerül, ugyanakkor gyakran egészen más az eredet, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Váci út

Példaként említsük rögtön a Váci utat. A logika ebben az esetben nem csalja meg az embert, mert – csakúgy, mint például az Üllői út esetében – az út végcélja adta magát a nevet. De akkor honnan származik a Váci utca elnevezés? Nos valójában ennek is köze van Vác településhez, de a magyarázat egy kissé bonyolultabb, mint a fentiek esetében.

A XVIII. század végéig Pestet városfal óvta a hívatlanul érkező idegenektől, melyen városkapuk vezettek át. Az egyik ilyen a mai Vörösmarty téren állt és rajta keresztül lehetett legkönnyebben Vácra jutni. Ma is emléktábla jelzi a Váci utcában az egykori kapu helyét.

A Kálvin tér

Szintén egy városkapunak köszönheti a nevét a Kecskeméti utca, mely a mai Kálvin téren biztosította az áthaladást a városfalon. A teret abban az időben egyébként szintén Kecskeméti névvel illették.

Kálvin tér, Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György

Nádor utca

Más a helyzet azonban a Nádor utca esetében. Ez a terület József nádor, a magyarság és Pest jótevőjének nevét őrzi, 1847-es halála óta.

Hermina kápolna

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a nádor családja már 5 évvel korábban is ihletett egy elnevezést, ugyanis ekkor, 1842-ben halt meg József szeretett lánya, akinek a tiszteletére kápolnát építtetett.

Az épület így – az elhunyt neve után – a Hermina-kápolna, míg a körülötte zöldellő rét a Herminamező nevet kapta, és így hívják a mai napig is Zuglónak ezt a részét. De most nézzünk egy igazán nagy falatot. Irány a körút!

A Hermina-kápolna, Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Nagykörút

A Nagykörút több kisebb részből tevődik össze, melyeket egyesével is külön névvel illetünk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez a körgyűrű Lipótváros északi határán, Terézvároson, Erzsébetvároson, Józsefvároson, valamint Ferencvároson halad keresztül, akkor már sejthetjük, hogy a kerületeknek köszönhetik neveiket az egyes szelvények.

Persze ne felejtsük el, hogy ezekkel az utcatáblákkal ma is a Habsburg család tagjainak állítunk emléket, mivel a kerületek viszont utánuk lettek nevesítve. Az élesszeműek persze itt azonnal vitába szállhatnának, hogy akkor honnan jött a Szent István körút elnevezés. Nos meg kell nyugtatnunk őket, hogy 1937-ig ezt a szakaszt Lipót körútnak nevezték.

Nagykörút - Rákóczi út kereszteződése, balra az EMKE ház. 1929. Forrás: Fortepan/Urban Tamás

Király utca

Szintén ikonikus terület a Király utca, mely sajnos nem a magyar királyok valamelyikének emlékét őrzi. Az ok sokkalta prózaibb: nevét egy fogadóról (bár igaz, ezen keresztül egy meg nem nevezett angol királyról), a König von Engellandról kapta. Ez a név egy vargabetűvel rövidült Angol király utcáról a mai formára, ugyanis egy ideig Három király névvel is illették. Ez az elnevezés a Bécsi Kongresszusra és az ott megjelent három uralkodóra, I. Ferenc császárra, a porosz III. Frigyes Vilmosra és I. Sándor cárra utalt. De maradjunk még ezen a területen, mert itt több magyarázatra szoruló névvel is találkozhatunk.

Anker köz

Egy biztosítótársaság nevével dobálózunk, ha kimondjuk az Anker köz nevét, ugyanis 1910-ben itt építette fel üzletsorát az Anker élet- és járadékbiztosító Rt. Érdekes, hogy ha az eredeti tervek valósulnak meg, akkor ma Anker udvarként hivatkoznánk rá és az egész utcát üvegtető fedné.

Az Anker ház, Forrás: Fortepan/Schoch Frigyes

Gozsdu-udvar

Szintén egy befektető nevét őrzi a Gozsdu udvar is, ugyanis a romániai származású Emanoil Gojdu vagy Gozsdu Manó 1854-ben kapta meg az engedélyt, hogy az itteni telkeket felparcellázza, majd raktárépületeket emeljen rajtuk. 1870-ben bekövetkezett halála után – a végrendeletének megfelelően – létrejött a Gozsdu Alapítvány, mely felépítette a ma is látható Gozsdu udvart. A beruházás ebben az esetben zöldmezős volt, csakúgy – igaz ott szószerinti értelemben – a Nagymező utca esetében.

Nagymező utca

A Pesti Broadway neve egy német tükörfordítás eredmény, ugyanis egy az egyben megfelel a Grosse Feld Gasse jelentésének. Amikor ez a név az utcára ragadt, még híre hamva sem volt az Operettszínháznak (vagy egykor a helyén állt Sommosy Orfeumnak), csupán végeláthatatlan szántóföldek között vezetett keresztül, így valóban találó lehetett az elnevezés. De ne ragadjunk le a belvárosban, hanem képzeletben üljünk fel a 7-es buszra és nézzünk utána a végállomás nevének is.

Nagymező utca, Operett Színház. 1962. Forrás: Fortepan/Kotnyek Antal

Bosnyák tér és Mázsa tér

A Bosnyák tér keresztapja maga Ferenc József volt, akit Bosznia megszállása majd bekebelezése ihletett meg, illetve azok a bosnyák katonák, akik számára ezen a területen jelölték ki a gyakorló teret, hogy felkészülten lehessenek tagjai a Királyi Testőrségnek. Ez a bekebelezés talán nem volt szép dolog, de a Mázsa tér egyenesen egy . disznóságnak köszönheti a nevét.

Történt ugyanis, hogy a XVIII. században hatóságilag megtiltották a disznók tartását a székesfőváros területén belül. A kereskedőknek így Pest határain túl kellett új helyet találniuk a jószágaik számára, választásuk pedig az akkor még csupasz, és bányákkal szabdalt Kőbánya falura esett. A legjelentősebb telepek éppen a mai Mázsa- utca és tér környékén álltak, ami egyenes úton vezetett - a némiképp szalonképesebb - elnevezéshez.

Bosnyák tér, piac, balra a Páduai Szent Antal-templom. 1952. Forrás: Fortepan/Zuglói Helytörténeti Műhely

Tabán

De szintén egy foglalkozásnak köszönheti elnevezését az idegen hangzású Tabán is. Ez a szó ugyanis a lerövidült változata a török Tabakhane szónak, ami Tímártelepet jelent, utalva az akkoriban a környéken nagy számban fellelhető tímár- vagy cserzővarga műhelyekre.

Csillagtelep

Körutunk végén pedig álljon itt egy találós kérdés: adva vagyon egy városrész, melyben kommunista lakótelepek emelkednek, Tejút, Mars, Orion és hasonló utcanevekkel és a területet Csillagtelepnek hívják. Nos, vajon mi előtt tiszteleg a névadás. Az előző rendszerben szocializálódott ember egyből rávágja a választ: ez csak Bajkonur, a szovjet testvéreink űrkutatásának ékköve lehetett.

Vajon jó a válasz? Hát nem! A terület ugyanis jóval korábban, 1911-ben kapta a nevét Csillag Sándor ügyvédről, aki lebonyolította az addigi szántóföld felparcellázását.

Csepel, Csillagtelep, a Merkúr (779.) utca házsora a Tejút (786.) utca felől nézve. 1958. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Ha szereted a romantikát, a múltat és Budapestet, neked írják a Budapest romantikája blogot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
4500-nál kezdődik egy főétel, 1200 egy forralt bor, 1500 a rétes a budapesti karácsonyi vásárokban
November 18-án nyílt meg a Vörösmarty téren, valamint a Szent István Bazilika előtti téren található karácsonyi vásár. Egy négyfős családnak minimum 22 ezer forintot kell kifizetnie, ha itt akar ebédelni.

Link másolása

Már jóval az adventi időszak előtt megnyitották kapuikat a Budapest V. kerületében található adventi vásárok. Az érdeklődőket mindennap 11 órától várják egészen este 9 óráig, pénteken és szombaton pedig meghosszabbított nyitvatartással egészen este 11 óráig.

Az árak viszont itt is az egekbe szöktek. Noha a korábbi vásárok sem az alacsony árakkal csalogatták oda az érdeklődőket, most még mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki meginna egy forralt bort vagy enne is valamit.

Tavaly 900 forintért lehetett kapni 3 dl forralt bort, ez idén viszont már 1200 forintba kerül, azaz bő 30 százalékkal emelkedtek az árak.

Jó hír, hogy idén is van 1500 forintos egytálétel, mivel minden kiállító vendéglátóegységnek vállalnia kellett, hogy a menüsorban lesz egy kedvező árú tétel. A rossz hír viszont az, hogy ez a pénztárcabarát étel nagyjából a rétesben merül ki.

Egy főétel ára 4500 forinttól kezdődik és egészen 8500 forintig terjed.

Ez azt jelenti, hogy egy négyfős családnak a legolcsóbb étellel és gyümölcsteával együtt 22 ezer forintot kell kifizetnie, ha úgy döntenek, itt ebédelnek vagy vacsoráznak.

2022-es árlista a Vörösmarty téren található karácsonyi vásárból

Italárakból néhány:

 • forralt bor: 1200 Ft/3dl
 • gyümölcstea: 1000 Ft/3dl
 • puncs: 1200 Ft/3dl
 • pálinkás és rumos puncs: 2400 Ft/3dl
 • rövid italok: 2300 Ft/4cl

Az ételek árai közül néhány:

 • rétes: 1500 Ft
 • sült gesztenye: 2000 Ft
 • töltött káposzta 4800 Ft
 • malacsültek 6900 Ft


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Ilyen kalóz éttermet se látott még Budapest: Kraken űzés és lakomázás a Pirate Empire birodalmában
Füstölgő kalóz főzetek, tengeri ételek, prémium pizzák, különleges desszertek, valamint show elemek várnak rád, a lelkes legénység és a páratlan kalózkapitány jóvoltából!

Link másolása

Mintha egy valódi kalózhajó kötött volna ki a Nagymező utcában. A Pirate Empire - A Kalóz Birodalom névre hallgató budapesti kalóz étteremben közel sem mindennapi élményben lehet részed. Az étterem hangulatvilága olyan könnyen rabul ejt téged, mint Feketeszakáll egy francia kereskedőhajót.

Füstölgő kalóz főzetek, tengeri ételek, prémium pizzák, különleges desszertek, valamint show elemek várnak rád, a lelkes legénység és a páratlan kalózkapitány jóvoltából!

Varázspálca után szablya és kovás pisztoly: új étterem a The MAGIC csapatától

Dárdai Gergő és Mokány Mátyás 2019-ben gyakorlatilag minden Harry Potter rajongó gyerekkori álmát váltották valóra a The MAGIC Budapest élményétteremmel. Azóta igencsak széles rajongói tábort vívott ki magának részletes látványvilágával, na meg persze a sok vajsörnek és más tematikus ételeknek köszönhetően.

2022 nyarán újabb tematikus élményéttermet nyitottak meg a The MAGIC tulajdonosai – ezúttal a kalózok világába „hajózhatsz el”. Ahogy betérsz ide, rögtön világos lesz, hogy a részletek iránti elkötelezettség már hagyomány ennél a csapatnál.

A Pirate Empire egy olyan élményétterem, ahol néha szívesen ottragadnál

A Pirate Empire nem egy mindennapi vendéglátóhely. Ez egy élményétterem, ahol még felnőttként is szívesen kiszakadnál egy pár órára a mindennapokból.

Minden pincér büszkén viseli kalóz egyenruháját, és kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy korosztálytól függetlenül minden vendég jól érezze magát. A Kraken űzés (a hírhedt tengeri szörny szellemének az elijesztése) egy füstölgő koponyával, egy kovás pisztollyal, és egy Kraken-űző verssel párosul, amit olyan beleéléssel mondanak a pincérek, mintha tényleg a mélybe akarná rántani a hajót egy gigászi polip.

Bőven átlagon felüli a vendéglátás színvonala, amit nem egyszer emeltek már ki a Pirate Empire Google értékelései között a családok, párok, és nagyobb baráti társaságok is:

- „Rég volt részünk ilyen figyelmes kedves felszolgálásban! Köszönjük, hogy szebbé tettétek fiam 6. szülinapját!”

- „Nagyon szép hely. Kedvesek nagyon a felszolgálók és mindig mosolyognak. Meglepték a páromat (és engem is), hogy szülinapja alkalmából kapott egy gyertyás desszertet. Köszönünk mindent!”

- „Először jártam tematikus étteremben. Tegnap voltunk egy nagyobb baráti társasággal és csak ajánlani tudom ezt a helyet mindenkinek. A hangulat és a körítés lenyűgöző. Ami a kiszolgálást illeti, nos bátran ki merem jelenteni, hogy életemben nem találkoztam még olyan közvetlen és barátságos felszolgálókkal, mint itt.”

Ebből is látszik, hogy a Pirate Empire minden korosztálynak szól. A zene is külön említést érdemel, hiszen csakis tengerésznóták szólnak, úgyhogy egy percig sem zökkensz ki a kalózos hangulatból. Ráadásul nem egyszer hallani, hogy a jókedvű legénység is fütyörészi a tengeri csatadalok dallamát.

Tényleg minden részletre figyeltek – Érdemes szétnézni a fedélzeten!

Minden egyes részlet egy rendkívül aprólékos munkáról tanúskodik: az egész hely egy óriási tisztelgés a kalózok világa előtt.

Mindemellett direkt úgy van kialakítva a kalóz étterem, hogy több helyen is lehet fényképezkedni, sőt, a legénység még kellékeket és fegyvereket is biztosít hozzá! Így még haza is viheted magaddal ezt az élményt. Ezenfelül, akár ajándékutalványt is vásárolhatsz, vagy magaddal vihetsz egy 9 decis, papagáj vagy koponya alakú sörös korsót!

FÖLDSZINT: Az egyik falból a türkízkék fiatalság forrása folyik, másik oldalt pedig hordóról hordóra folyik a félelmetes Kraken vére. Az étterem belseje felé haladva láthatod a lehorgonyzott hajót, de mielőtt még a felső szintre mennél, érdemes fényképezkedni egyet a Kraken szoborral (már ha van hozzá bátorságod).

EMELET: Itt található a kapitány szobája és a hajó fedélzete is, ahol szintén Pazar látványban gyönyörködhetsz. Akár a dolgozóasztalhoz is odaülhetsz megcsodálni a kapitány felszerelését! A kabin fényűző hangulatához üvegbe zárt hajómakettek és mesés festmények is hozzájárulnak, amelyek legendás tengeri ütközetekről tanúskodnak.

Egy kalóz sem maradhat éhen! Ilyen étel és ital különlegességekkel várja vendégeit a Pirate Empire

A Pirate Empire csapatának kreativitása az étel és ital kínálatból is látszik, ahol minden fogás különleges elnevezést visel. Kiemelt szerepet kapnak a „Kalóz Birodalom Prémium Pizzái” és a tengeri étkek, vagyis a „Zsákmányok a Kraken Birodalmából”.

- A „Tortugai Kalózok Hírhedt Tésztái” között szerepel a „Szirének Éneke”: egy tejszínes, tengeri gyümölcsös fekete spagetti, ami a nem mindennapi színét a tintahal tintának köszönheti.

- A tengeri finomságok között nem egy különlegességet próbálhatsz ki, mint például a fenséges kardhal steaket („Atlantis Szigonya”), a forró, vajpuha, bundázott tintahalkarikákat garnélával („A Leterített Kraken és Csatlósai”), de a „Halászok Aranyaként” elkeresztelt lazac steak és a Fish and Chips (Smith’s és Gib’s) is szenzációsan finom.

- A könnyed, nápolyi jellegű pizzák között olyan nagy a választék, hogy elsőre nem is olyan egyszerű a választás. Ha nálad is felmerülne a bőség zavara, akkor érdemes a „Hármas Csapást” választanod, így 3 db különböző mini pizzát süt neked a legénység!

A Pirate Empire konyhájának színvonalát szépen összefoglalja a következő értékelés, ahol egy vendéget igazán rabul ejtett „Calypso Ajándéka”, azaz a tengeri gyümölcsös pizza:

- „Végre egy tisztességes tenger gyümölcsei pizza a városban! A feltétek valóban tenger gyümölcsei, tintahallal és polippal, nem csak némi kagyló és surimi, mint sok másik helyen. Mindennek tetejébe még kapribogyó is van rajta, pont ahogyan kell.”

Az itallapon az alkoholmentes „Füstölgő Kalóz Főzeteknek” köszönhetően pedig mind a gyerekek, mind a kocsival érkezők részesülhetnek valami különlegesben.

Végezetül, ha ezek után jut még hely a desszertnek, és kíváncsi vagy arra, hogy milyen lehet egy csokigolyóba zárt Rákóczi-túrós, akkor mindenképp próbáld ki „Davy Jones Ágyúgolyóját”: már csak a látvány miatt is megéri!

Érdemes egyébként bekövetni a kalóz étterem Facebook oldalát is. A Pirate Empire csapata mindig azon agyal, hogy milyen újdonságokkal kedveskedhet még az új és visszatérő vendégeknek!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Kiakadtak a kommentelők a rezsicsökkentett „fényvillamoson” – mi is megnéztük magunknak
Kicsit fakóbb, kicsit kevésbé díszes – nyilván akaratán kívül, de valamelyest visszatükrözi az ország jelenlegi hangulatát.

Link másolása

Az emberek át lettek verve – nagyjából ez érződik a legtöbb kommenten, amit idén a BKV a szokásos adventi karácsonyi villamosok képei alá kapott. A szokásosan csak "fényvillamosnak" hívott, feldíszített járműveket idén is ezzel a névvel hirdették meg több helyen, de ez az elnevezés csalóka.

A több vonalon is közlekedő járműveket idén takarékosság okokból nem díszítették fel fényfüzérrel, csak a belső teret alakították át.

Az így kapott terméket végül a táblákon már "Adventi villamosnak" keresztelték el, de a közösségi média népe érezhetően csalódott volt. Egyesek szerint a belső díszítés veszélyben lehet egy-egy zsúfolt időszakban, míg más azt veti a város szemére, hogy a fényvillamosok a korábbi években némi melegséget csempészhettek azok szívébe is, akik messziről látták elsuhanni, míg most csak azok tudják igazán élvezni, akik fel is szállnak rá.

A legtöbben mégis azt jegyzik meg, hogy a spórolás értelmetlennek tűnik, tekintve azt, hogy mennyit lehet megtakarítani egy LED-es fényfüzérrel.

„Saccolva is a villamos vontatómotorjához képest ezred nagyságrendű lehet a díszkivilágítás energiaigénye!” – írja az egyik kommentelő, míg egy másik megjegyzi: „Látom annyi esze senkinek sem volt, hogy kiszámolja annak a pár nyamvadt LED-nek a fogyasztását, ami elárulom, hogy fillérekben lenne mérhető.”

De szinte minden hozzászólás arról, szól, hogy az utazóközönség nagyon szomorú a fényvillamosok hiánya miatt, sokan külön kiemelik a gyerekeket, akik nagyon várták a különleges járműveket.

A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen járva hasonló gondolatokat fogalmazott meg az "Adventi villamossal" kapcsolatban. A fények hiánya, és a gyér külső díszítés mintha kissé visszatükrözné az ország jelenlegi pesszimista állapotát és nehéz helyzetét. Ottjártakor az emberek sem voltak felhőtlenül boldogok, a korábbi években a fényvillamosokon szinte minden kattintásra jutott egy boldog vagy csodálkozó arc.

Valószínűleg túl erős lenne a "gagyi" szót használni, de az a kicsik és nagyobbak arcán és a kommentekben is tükröződik, hogy a rezsiválság, az energiakrach, az infláció, a bezárások idején és általában a sötét novemberi-decemberi napokon ennél többnek örült volna igazán Budapest utazóközönsége. Apróságnak tűnhet, mégis beszédes: a villamoson az adventi járatot reklámozó plakáton található QR-kód segítségével az Oltalom Egyesület hajléktalanóvodáját lehet támogatni...

Különösen beszédes a villamos "szegényessége", ha a gyakorlatilag teljes pompában világító Parlament előtt húz el, vagy ha a Dunapartról feltekintve az emberek a sokmilliárból felújított Vár épületeit nézik.

A Facebookon rengetegen szinte követelik vissza a korábbi évek díszes fényvillamosát, így még bízhatunk benne, hogy összeül a városháza kiszámítani, hogy vajon nem éri-e meg kissé felvidítani az utazókat. De a jelenlegi helyzetet figyelembe véve könnyen lehet, hogy idén ez van, ezt kell – megpróbálni – szeretni.

Az Adventi villamosról további információt EZEN A LINKEN találsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Megnyitott a Városligeti Műjégpálya – mutatjuk, mennyibe kerül
Az idén 152 éves Műjégpálya Budapest 149. születésnapján megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.
Fotó: Pitz Dániel - szmo.hu
2022. november 17.


Link másolása

A jégpálya 1870-ben nyitotta meg kapuit, Rudolf koronaherceg jóvoltából és azóta is hatalmas népszerűségnek örvend. Péntek este a korábbi hagyományoknak megfelelően a Magyar Honvédség Központi Zenekarának zenéje mellett léphettek ismét jégre a korcsolyázni vágyók.

Az viszont kétséges, hogy a Fővárosi Önkormányzat meddig fogja tudni fenntartani a pályát ilyen energiaárak mellett.

A tervek szerint december 31-ig mehetnek a Városligetbe a korcsolyázni vágyók. Jövőre viszont csak akkor nyitják ki, ha lesz elegendő látogató.

Most hétköznapokon 9:00–12:15 és 17:00–20:15 között, szombaton 10:00–13:15 és 16:00–20:15, vasárnap pedig 10:00–13:15 és 16:00–19:15 között várják a sportolni és szórakozni vágyókat

Az árak itt is meglehetősen magasak, különösképpen ha korcsolyát is szeretnénk bérelni. A Budapesti Sportszolgáltató Központ Nonprofit Kft. a Városligeti Műjégpálya jegyárain hat évig nem változtatott, most viszont a rezsiköltségek emelkedése miatt kénytelenek volt emelni.

Egy teljes árú jegy korcsolya bérléssel már 5500 forintba kerül, de az is csak hétköznap. Hétvégén a felnőtt jegy bérléssel már 6500 forint.

Az árak a következőképpen alakulnak:

 • felnőtt jegy (hétköznap) 2500 Ft,
 • nyugdíjas/diák 2000 Ft,
 • családi jegy: 2 felnőtt, 2 gyerek (14 éves korig) 7000 Ft,
 • családi jegy 3 gyermekkel 8000 Ft
 • hétvégén a felnőtt jegy 3500 Ft,
 • hétvégén diák/nyugdíjas 2500 Ft
 • hétvégi család jegy 2 gyerekkel 9 500 Ft
 • hétvégi családi jegy 3 gyerekkel 10 700 Ft

A korcsolya 3000 Ft összegért lehet kölcsönözni, de mellé még 2000 forintot is ki kell fizetni, amit viszont visszakapunk a korcsolya leadásakor. Részletes árlista a Műjégpálya oldalán olvasható.


Link másolása
KÖVESS MINKET: