BUDAPEST
A Rovatból

Ennyi maradt a híres Telefonközpontból

Amikor még hosszú vezetékekre volt szükség a telefonáláshoz, a központnak is többemeletes ház kellett.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. május 28.


Link másolása

Ha azt írom telefon, mi jut először eszedbe? Valószínűleg nem a vezetékes típus. Továbbmegyek. Ha megkérlek arra, hogy sorold fel a címét pár ismertebb telefontársaság székházának, mivel kezded? Valami miatt biztos vagyok benne, hogy nem az 1910-17 között épült, Budapest VIII. kerületében található telefonközpont ugrik be elsőnek.

Két kezemen nem tudnám megszámolni, hányszor haladtunk el a Horváth Mihály téren emelt, éjszaka koromsötétbe burkolózó székház előtt. Ilyenkor édesapám mindig felemlegette, hogy ez bizony A telefonközpont. Nekem ugyan sokat nem mondott a dolog, és őszintén szólva a mobiltelefonok világában nem is gondolkodtam túl sokat az épületről. Pedig micsoda jelentős ház ez, ha kiérdemelte minden további jelző nélkül A telefonközpont elnevezést. A közelmúltban adódott az alkalom, hogy belessek a régóta zárt kapuk mögé, így most szemezgessünk, mi mindent láttam. A lehetőségért pedig még egyszer köszönet!

"
Az első, kis távbeszélőközpontokat bérházakba telepítették és ezek egy lakásnál nagyobb területet nem foglaltak el. A Józsefnek nevezett második budapesti nagyközpont részére a Mária Terézia (ma Horváth Mihály) téren vettek három földszintes bérházat. Külföldi tanulmányok és a Teréz központnál szerzett tapasztalatok alapján itt is a tűzbiztonság szempontjai kerültek előtérbe. Ezért Ray Rezső Vilmos a szoros értelemben vett távbeszélő-szolgálati helyiségeket a Német utca mentén helyezte el, a központot több teremre osztva és az ötemeletes irodahelyiségeket magában foglaló épületrésszel csak közlekedőhelyiségekkel összekapcsolva...." - olvasható Budapest100 honlapján

A ház ma meglehetősen lepusztult állapotban van, és jelenleg építési területnek minősül. Állítólag tulajdonosa apartmanház-szálloda funkciójú intézményt tervez falai közé. Pont emiatt a falat számos helyen áttörték, elkezdték a feltárásokat, a padlón keresztül több helyen le lehet látni az alattunk lévő szintre. Az épületet majdnem teljes egészében bejártuk, olykor bizarr volt a teljesen elhagyatott helyiségekben egyedül lenni.

Az alacsonyabb épületrész lapos tetejéről a Német utcára és a Horváth Mihály térre látunk le. A téglaburkolat a IX. kerületi Lónyay utcai házhoz hasonlóan tele van vésésekkel. Órákat lehetne itt is a falak előtt állni, silabizálni a feliratokat. Sajnos olvasgatásra most nem volt időnk, pedig mennyivel teljesebb képet kapnánk az épület történetéről, az egykoron itt dolgozókról ezáltal.

telefonkozpont (3)

telefonkozpont (11)

Processed with VSCOcam with f2 preset

telefonkozpont (26)

telefonkozpont (30)

telefonkozpont (34)

telefonkozpont (37)

telefonkozpont (41)

telefonkozpont (47)

telefonkozpont (50)

telefonkozpont (51)

A lapostetőt elhagyva átsétáltunk a magasabb épületrészbe és felmásztunk egészen a legfelső emeletig. Ami elénk tárult: egykori válaszfalak nyomai által rajzolt labirintus a sátortető alatt, a tetőablakokon keresztül pedig csodálatos kilátás nyílik a városra. Munkahelynek sem lehetett utolsó, nem is beszélve az épület tervbe vett funkciójáról.

Miután kigyönyörködtük magunkat, felfedeztük a hosszú folyosók egy részét. Elvágott kábelek, feltúrt parketta, hiányzó mosdók, ablakszárnyak, válaszfalak. Az épület valamennyi lépcsőháza gyönyörű, még a mostani bánatos állapotukban is.

Impozáns kovácsolt vas korlátok, és a kedvenc csempém a falon. Szomorú, ugyanakkor megmosolyogtató cetlik a falakon és az ajtókon: a befalazott orvosi rendelőre mutató nyíl balra, jobbra pedig a kulcsra zárt ajtón felirat, ami felszólít, hogy rossz az ajtó, csapd be!

telefonkozpont (55)

telefonkozpont (56)

telefonkozpont (57)

telefonkozpont (58)

telefonkozpont (61)

telefonkozpont (69)

Nem vitatom, hogy órákat el lehetne még tölteni az egykori telefonközpontban, ugyanakkor nem kifejezetten az önfeledt boldogság és felhőtlen csodálat járja át lelkemet a nyomorult állapotú falak között. A folyosókat, emeleteket járva átsuhant agyamon a gondolat: milyen torokszorító érzés lehet vajon egykori dolgozóként látni az épületet mostani állapotában.

Vajon gondolta bárki is a telefonközpont fénykorában, hogy az az éra kevesebb mint száz év alatt leáldozik majd, és a távbeszélőközpont funkcióval épített épület ilyen hamar 'feleslegessé' válik? Személy szerint kíváncsian várom a hasznosítást, érdekel, hogy mit hagynak meg, mennyire alakítják, alakíthatják át a jelenlegi épületet.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: