Budapesten forgat a világ egyik legmenőbb szakácsa
Anthony Bourdain a Nem séfnek való vidék legújabb részét forgatja Budapesten, amiben nemcsak ételekről lesz szó, hanem általában is Magyarországról. Az Élesztőben például a közelmúltbeli tüntetéseken rendszeresen felszólaló iwiw-alapítóval, Várady Zsolttal, valamint az Átlátszó.hu egyik újságírójával, Kovács Ildikóval beszélgetett, úgy két órán át.
A forgatásról az Élesztő rengeteg képet tett fel a Facebook-oldalára:
Felhívtuk Tóth Imrét, az Élesztő egyik tulajdonosát, aki elmondta nekünk, hogy vasárnap kereste meg őket a produkció stábja. Nem tudják, miért esett éppen rájuk a választás, csak annyi biztos, hogy egy helyi lakosok körében népszerű helyen akartak forgatni Bourdainék. Maga a söröző kevésbé volt témája a műsornak, inkább csak helyszínként szolgált a fentebb említett beszélgetésekhez. Mindazonáltal így sincs okuk panaszra, hiszen a felvételeken nagyon jól látszanak, így mindenképp előnyükre válhat a dolog.
Arról egyelőre nincs biztos infó, mikor kerül adásba a műsor. Az Egyesült Államokban tavasszal kezdik vetíteni a Nem séfnek való vidék harmadik évadát, itthon viszont a Spektrum televízió (amely megvette a sugárzás jogát) még csak az első évadnál tart, így normális esetben leghamarabb két év múlva érhet el hozzánk az epizód. Mindenesetre bízzunk benne, hogy az eredeti verzió felkerül majd az internetre.
Bourdain az egyik legismertebb tévés séf a világon, igazi legendának számít. A francia gyökerekkel rendelkező amerikai szakács New Yorkban született. A híres Culinary Institute of America elvégzése után egészen alulról kezdte a szakmát, new york-i és floridai éttermekben, és jónéhány zűrös időszakon túljutva onnan küzdötte fel magát a csúcsra. 1998-ban a híres new york-i francia étterem, a Brasserie Les Halles főszakácsa lett.
2000-ben megírta A konyhafőnök vallomásai című bestsellert, amit sokan minden idők legjobb olyan könyvének tartanak, amit szakács írt. Brutális őszinteséggel beszél benne ennek a világnak a szépségeiről és árnyoldalairól, a rengeteg munkáról, a konyhák elhallgatott titkairól, vagy épp arról, hogyan szokott rá az alkoholra és a drogokra.
"Háromszázhetven oldalnyi professzionális szakácsművészet, káromkodás, tesztoszteron és narkó. Kalandfilm konyháról konyhára. Túlélőkalauz étterembe járóknak. Tisztelgés a vendéglátás zsoldosai előtt, akiknek mindig csak egy dobása van: a következő." - írják róla a Libri oldalán.
A szókimondó, őszinte kötet meghozta Bourdain számára a világsikert. Ezután szinte lecsaptak rá a tévék, a mai napig egymás után forgatja népszerűbbnél népszerűbb sorozatait, hol a Travel Channel, hol a CNN képernyőjén tűnik fel.
VIDEÓ: Bourdain elemében van
Laza stílusa miatt igazi fenegyereknek tartják. Bejrútban például 2006-ban hirtelen az Izrael és Libanon közti háború kellős közepében találta magát, de nem esett kétségbe, bekéredzkedett a szálloda konyhájába, és a legnagyobb nyugalommal főzött, miközben lőtték a várost. Később filmet készített abból, hogyan nem készült el az eredetileg tervezett filmje. Ez a rész akkora siker lett, hogy Emmy díjra jelölték.
Bourdain többször is körbeutazta már az egész világot. Imád enni. Híres arról, hogy soha, semmilyen fogást nem utasít vissza, mindent megkóstol. És filmsorozatai sohasem csak az ételekről szólnak, ennél sokkal többet mutat meg egy-egy országból, és az ott élők gondolkodásából.
Mindig bebizonyítja, hogy egy tál étel és egy pohár ital a Föld bármely pontján képes összehozni az embereket.
Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!