BUDAPEST
A Rovatból

A budapesti atlétikai világbajnokság legemlékezetesebb pillanatai

Világcsúcs, egyéni rekordok, emlékezetes és megható pillanatok helyszíne volt kilenc napon át Budapest. Mutatjuk a legjobb pillanatokat!

Link másolása

Budapest két helyszínnel a fő attrakcióként szolgáló Nemzeti Atlétikai Központtal, valamint a belváros legszebb részén kialakított ideiglenes versenypályával – ahol a gyaloglószámokat, majd a maratonfutást bonyolították – rendezte meg augusztus 19. és 27. között az atlétikai világbajnokságot. A 49 versenyszámra 202 országból összesen 2187 atléta nevezett, ami a résztvevők számát illetően rekord a szabadtéri vb-k 40 éves történetében.

Ahogy fogytak a napok, úgy nőtt az eladott belépők száma is, végül 404.088 jegy kelt el, ami az eladható jegyek több mint 95 százaléka volt. A helyszínre kilátogató vendégek, több mint 120 országból érkeztek hazánkba kimondottan az eseményre –, valamint a történéseket a televízió előtt követő több, mint egymilliárd néző színvonalas versenyt láthatott, megannyi felejthetetlen, sporttörténelmi pillanattal. Ebből mutatunk be cikkünkben most párat!

Fotó: Sam Mellish/Getty Images

Több országos csúcsot is megdöntöttek a magyar sportolók

A világbajnokságokra általában 10-15 fős magyar csapat szokott kijutni, most viszont rekordlétszámú 63 fős kerettel indulhattak. Néhány tartalékembert leszámítva többségük porondra is lépett és életre szóló élménnyel gazdagodhattak, hiszen minden mozdulatukat hatalmas ováció fogadta a hazai közönség részéről.

Szerencsére jutott pár kiemelkedő pillanat is a számukra: a sor elejére kívánkozik a kalapácsvetésben remek versenyt követően bronzérmes Halász Bence, aki ezzel a vb egyetlen magyar érmét szerezte meg. Egy század híján egy másodpercet javított az 1999 óta fennálló országos csúcson a magyar férfi 4x400 méteres váltó (Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállítású csapat). A női csapat (Nádházy Evelin, Kéri Bianka, Rapai Fanni és Molnár Janka) még rajtuk is túltett, egy 43 éves rekordot múlt felül 7 századdal, de rekordot futott a női 4×100-as váltó (Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kocsis Luca Anna) is, aminek Takács Boglárka is a tagja volt, aki az első olyan magyar női sprinter lett, aki világbajnokságon elődöntőt futhatott. Száz méteren nem jött össze neki a remélt eredmény, de indult 200 méteren is, majd a 4×100 méteres váltóval országos csúcsot futott. Továbbá új országos csúccsal lett világbajnoki tizedik helyezett a 4x400-as vegyes váltó. A Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka négyes az országos csúcson több mint három másodpercet javított. Molnár Attila a 4x400-as vegyesváltóban elért eredményén túl, tovább faragta saját országos csúcsát 400 méteren.

Krizsán Xénia heroikus futással a hétpróba negyedik helyét szerezte meg, ami minden idők második legjobb magyar eredménye ebben a versenyszámban Ináncsi Rita 1995-ös vb-bronza után. Rajtuk kívül még Kozák Luca végzett szép helyen, 100 m gáton egyéni csúcsától alig elmaradva lett 13. Persze a többi magyar versenyzőnek is gratulálunk, csodás eredmények születtek!

Képen: Rapai Fanni, Molnár Janka, Kéri Bianka és Nádházy Evelin a nõi 4x400 női csapat

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A vb egyetlen magyar érmét Halász Bence nyerte

A kalapácsvető Halász Bencén óriási volt a nyomás, mindenki tőle várta a magyar csapat világbajnoki érmét, saját magát is dobogóra várta. A 26 éves szombathelyi atléta 2019-ben Dohában már nyert világbajnoki bronzot, Európa-bajnokságról egy bronz- és egy ezüstérme van.

A budapesti atlétikai világbajnokság legnagyobb magyar sikerét végül sikeresen elérte, az államalapítás ünnepén izgalmas csatában lett bronzérmes. A magyar atléta sokáig vezette a versenyt, és egy 81 méter feletti dobást el is vettek tőle, így végül a kanadai Ethan Katzberg és a lengyel Wojciech Nowicki mögött harmadikként végzett.

Fotó: David Ramos/Getty Images

A vb legeredményesebb versenyzője: három aranyérmet vitt haza

Noah Lyles, aki már sajátos kommunikációs stílusával és egyedi küllemével is magára vonta a sportág iránt érdeklődők figyelmét, hihetetlenül gyors, agilis és kitartó, vagyis rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, mely Usain Bolt méltó utódjává teheti.

A vb legeredményesebb versenyzője címet végül ő tudhatja magáénak, hiszen az amerikai sprinter három aranyérmet vihetett haza. Először 100 méteren győzött, majd nyert 200-on és az Egyesült Államokkal a 4×100-as váltót is behúzta. Lyles ezzel a Usain Bolttól megszokott triplázást is lemásolta. Az immáron ötszörös világbajnok atléta egyébként híresen énközpontúnak számít, aki a sport tekintetében kizárólag magára koncentrál, ez a hozzáállás pedig láthatóan eddig sikerre vezette. Ám Lyles-ban van egy olyan érzés is, hogy az atlétikán túl is szeretne világhírűvé válni, egyfajta influenszerként szeretné népszerűsíteni önmagát és a sportágát minél több helyen. Érdekesség, hogy ezt többek között a Netflixen keresztül meg is teheti a közeljövőben, ugyanis az amerikai médiaszolgáltató vállalat egy dokumentumfilmet tervez készíteni az életéről.

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

Vicces pillanatok: a vb showman-je

A magasugrásban világbajnokságot nyert Gianmarco Tamberire biztosan lehet építeni ha nevettetésről van szó, az olasz szinte minden pillanatot kihasznál, hogy a figyelem középpontjában legyen, pillanatok alatt az ujja köré csavarja a közönséget, természetesen árad belőle a jókedv.

Ez a budapesti atlétikai világbajnokságon se történt másként: az ügyességi számok döntőinél mindig kivezényeltek egy zenekart a résztvevők bemutatásához. A magasugrásnál is így történt, ám ahogy lement ceremónia, Tamberi beült a dobfelszerelés mögé, és gyorsan lenyomott egy dobszólót.

Győzelme után vagy negyven percig nem lehetett leállítani: szaltózott a matracon, kimászott a közönség közé a lelátóra, megénekeltette őket, néhányuknak fekvőtámaszokat számolt, majd levette a mezét, és a szurkolók közé dobta. Nem sokkal később úgy gondolta, hogy itt az ideje egy kis fürdésnek. Az akadályfutás bajnokával, Szufiane el-Bakkalival és a harmadik Abraham Kibiwottal pancsolt néhány percig a vizesárokban. A mindig nagyon közvetlen Tamberi nemcsak a vb-n ökörködik, kisebb versenyeken is könnyen megtalálja a hangot a közönséggel, sokat hozzátett ahhoz, hogy a magasugrás legyen az egyik legérdekesebb versenyszám.

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

India történetének első szabadtéri világbajnoki aranya

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de a világ legjobban látható atlétája, azaz a médiában legtöbbet forgó név az indiai Neeraj Chopráé. A sztársprinter Usain Bolt hiába vonult már vissza 2017-ben, egészen tavalyig ő vezette ezt a népszerűségi listát. Chopra a tokiói olimpián kezdett veszedelmesen népszerű lenni, miután megnyerte a gerelyhajítást, a tavalyi világbajnoki ezüstérmével pedig bebetonozta státuszát.

Ehhez persze indiai volta is kell, eleve egy 1,4 milliárdos országból jön, de ehhez még szurkolóként, érdeklődőként hozzájönnek a többi ország lakói is. Bármit is csinál, arra több száz millióan kíváncsiak.

A budapesti atlétikai világbajnokságon történtek valószínüleg tovább erősítik népszerűségét, ugyanis utolsó versenynapján történelmet írt gerelyhajításban. Ez India történetének első szabadtéri világbajnoki aranya! Neeraj Choprának nem nagyon kellett izgulnia az első helyért férfi gerelyben: a második sorozatban dobott 88.17 bőven elég volt a győzelemhez, ezzel szerezte meg országa történetének első szabadtéri vb-aranyát.

Fotó: Steph Chambers/Getty Images

Magasságok és mélységek

Az egyetemes sporttörténelemben is kivételes az a végletesség, amely a holland sztárfutó, Femke Bol vb-jét keretezte. A nyitónapon a 4×400-as vegyesváltó utolsóként futó tagjaként hiába vezetett, méterekkel a cél előtt elesett. A vb utolsó futamában azonban a 4×400-as női váltó befutójaként őrületeset futott: az utolsó száz méteren nagyjából 6-8 métert hozva egy méterrel a vége előtt vette át a vezetést, és nyert. Femke Bol kétszeres világbajnok lett Budapesten, korábban a 400 gáton is győzött.

Fotó: Andy Astfalck/BSR Agency/Getty Images

Megosztott aranyérem

A budapesti atlétikai világbajnokságon ritkán látható jelenet játszódott le a női rúdugrás döntőjében. A két utolsóként állva maradó ugró, az ausztrál Nina Kennedy és az amerikai Katie Moon úgy döntöttek, nem mennek el a végsőkig, kiegyeztek egy holtversenyes aranyéremben.

A két ugró 490 centiméterig ment el, majd hármat rontottak mindketten a 495-ön, a korábbi magasságokon mindkettejüknek egy-egy rontása volt, így nem lehetett különbséget tenni közöttük. Ekkor egy rövid tanácskozásra hívta őket a versenybíró, és elmondta nekik, hogy folytathatják, de egy döntetlenben is kiegyezhetnek. Végül ez volt számukra a szimpatikusabb. Ez Kennedynek jelenthetett többet, hiszen Moon már olimpiai bajnok és világbajnok is volt. Az ausztrál nem sokkal az egyezségük után el is sírta magát.

Hasonlót utoljára a tokiói olimpián láthattunk, akkor magasugrásban állt ugyanannyi rontással és magassággal két atléta, a kedden világbajnokká vált Gianmarco Tamberi és a katari Barsim. A két ugró is inkább a megosztott érmet választotta, és így lett két olimpiai bajnoka 2021-ben a magasugrásnak.

Fotó: Steph Chambers/Getty Images

Legromantikusabb pillanat: a célvonalon kérték meg egy atléta kezét

A 35 kilométeres gyaloglás versenyszámában egy szlovák pár tette emlékezetessé a befutót. A célvonalon kérték meg ugyanis egy szlovák atléta kezét. A férfiak mezőnyében Dominik Černý egyéni rekordot gyalogolva 19. lett, majd nagyjából negyven perccel később a szintén 35 kilométeren gyalogló barátnője, Haná Burzalová is megérkezett. Černý már féltérdre ereszkedve várta a célvonalon, majd megkérte Burzalová kezét, akinek egy gyűrűt is előkészített. A gyaloglónő igent mondott. Černý később azt nyilatkozta, hogy itt Budapesten, két napja találta ki, hogy a gyaloglásuk végén tartja meg a lánykérést.

Itt a videó a megható pillanatról:

Egész Budapest atlétika lázban égett

Amellett, hogy fantasztikus sportsikerek születtek, óriási élmény volt élőben maga a szurkolás is. Ehhez nagyban hozzájárult a teltházas lelátók látványa, a közönség eszméletlen lelkes szurkolása és üdvrivalgása a versenyzőknek. Egy kilencnapos fesztivál hangulatát élhette át az, aki ott volt a stadionparkban, hiszen emberek tízezrei voltak jelen a versenyek előtt és után.

A két maratoni futóverseny reggele is elképesztő volt, óriási események zajlottak le és dacára a kora reggeli kezdésnek, tömegek mentek el megnézni az utcai versenyeket. A belváros legszebb turisztikai látványosságain keresztül haladó gyalogló és maratonútvonalon ezrek szurkoltak a sportolóknak. A 10 km-en futó pálya útvonala mellett, olykor megszakítás nélkül álltak nézők az Oktogon és a Hősök tere között.

Photo by Jiang Qiming/China News Service/VCG via Getty Images

A szervezők a 10 kilométeres kör mellett több szurkolói pontot, szurkolói zónát is felépítettek és számos meglepetés programmal készültek, amik a Hősök terére, a Magyar Tudományos Akadémia előtti területre és a Várkert Bazár előtti útszakaszra koncentrálódtak. Azon kívül, hogy sportversenyeket láthattak a kilátogató nézők, zenekarokkal is találkozhattak, koncerteket hallgathattak. A fellépők között ott volt Miklósa Erika és a Magyar Honvédség zenekara, a női maraton előtt pedig a Follow the Violin, míg másnap a férfiak viadalát megelőzően a Szakács Gergő Akusztik játszott.

Hatalmas élmény volt továbbá, hogy a hőség ellenére 6000 futóvel telt meg az Andrássy út a Hősök futásán, amely a világ első olyan futóversenye volt, amelyet közvetlenül egy atlétikai világbajnokság maraton száma után rendeztek, és ahol a futók ugyanabból a rajtból indultak és ugyanabba a célba érkeztek meg, mint ahol percekkel előtte világsztárok versengtek a győzelemért. A pálya mentén nézők ezrei bíztatták a több ezres mezőnyt, ami nagyon látványos volt. A futáshoz bárki csatlakozhatott és olyan hírességek is részt vettek be, mint Kovács Koko István, a női maratont egy nappal korábban már teljesítő Kovács Garami Katalin, Győrfi Pál és egy fantasztikus vendég, a szöuli olimpia bajnoka, a világ- és többszörös Európa-bajnok Rosa Mota is.

Hatalmas fesztiválhangulatot élhetett át az, aki ellátogatott a Szurkolói Zónák egyikébe, hiszen összesen 200 ezren izgulták végig a versenyeket a két kialakított helyszínen, amelyből az egyik az Erzsébet téren volt és az egész időszak alatt összekötötte a várost a világbajnoksággal. Már az első nap megtelt érdeklődőkkel, akik megismerkedhettek a futás, gyaloglás, ugrás és dobás szakágakkal, ezeknek a mozgásformáknak a kipróbálásával pontokat gyűjthettek, amiért jutalmat kaptak az ajándékstandon.

Volt valaki, aki rendkívüli módon figyelt arra, hogy színesítse a vb mindennapjait: Youhuu, a kabalafigura. Bárhol, bármikor jelent meg a városban, azonnal belopta magát a gyerekek és a felnőttek szívébe. Sokszor megvadulva, viccesen és poénosan kavarta fel az állóvizet a leglehetetlenebb pillanatokban is. A gyerekek imádták őt, és amikor csak lehetőségük adódott rá, fotózkodtak vele. Nem tudott két lépést tenni anélkül, hogy ne rohamozták volna meg a szelfiző fanatikusok. A rackajuh ráadásul valóban mindenkié lett: a kabalafigura kicsinyített változata annyira népszerű lett, hogy azonnal elkapkodták a hivatalos ajándékboltokból.

A 9 napig tartó viadal rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, és megmutatta, hogy Magyarország képes sikeres világesemények megrendezésére. Magyarországra figyelt a világ: több mint egymilliárd néző követte figyelemmel az atlétikai világverseny eseményeit, megelőzve ezzel a korábban legnépszerűbbnek számító 2017-es londoni vb-t. Megmutathattuk hát újra a világnak, hogy milyen Magyarország és Budapest, hiszen a számok bizonyítják, hogy sokan élhették át, vagy láthatták azt a csodát, amit a város és a vb jelentett.

A budapesti atlétikai világbajnokság előtt indítottunk egy kvízt, melynek témája viszonylag tág volt, részletekre és érdekességekre kérdeztünk rá. Te mennyit tudsz a budapesti atlétikai világbajnokságról c. kvízünket több, mint 1800 olvasó töltötte ki, amit ezúton is köszönünk.

A 13 kérdésből álló kvízünkből olvasóink legalább 8 kérdésre helyesen tudták a választ, 38,6% pedig mondhatni, jól felkészült volt a témában, és a kitöltők közel fele szintén jól szerepelt, hiszen tudta a kérdések többségére a jó választ.

Többek között olyan kérdéseket tettünk fel benne, hogy mi a magyar atléták legeredményesebb versenyszáma, hány kg a férfi kalapács tömege, mi a budapesti vb hivatalos szlogenje vagy, hogy mekkora a Nemzeti Atlétikai Központ befogadóképessége. A legkönnyebb kérdésnek az bizonyult, hogy merre található a Nemzeti Atlétikai Központ, itt pedig a helyes válasz a Ferencváros és Csepel-sziget, a legnehezebb pedig az volt, hogy melyik évben lett a 100 méteres női gátfutásban induló Kozák Luca az Év Női Sportolója. Itt a helyes válasz 2022 volt. Ha lemaradtál róla még nem késő, itt tudod kitölteni a kvízt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Leesett a hó, elesett a budapesti tömegközlekedés – mutatjuk a részleteket
Elég nagy problémákat okozott a havazás: 17 busz terelve vagy csak szakaszosan közlekedik.

Link másolása

Az intenzív havazás miatt 17 busz terelve vagy szakaszosan közlekedik a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtök reggel a BKK Info Facebook-oldalon.

Jelentős változások a budapesti tömegközlekedésben, csütörtök délelőtt elég sok buszt kellett terelni vagy a járatát megváltoztatni.

A tájékoztatás szerint a 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér és a Clark Ádám tér között nem közlekedik.

A 40-es, a 40B, a 88-as, a 88A, a 140-es, a 140A, a 188-as és a 240-es autóbusz terelve az autópályán közlekedik, a Sasadi út és a Károly király utca között nem közlekedik a havazás miatt.

A havazás miatt az 58-as, a 141-es, a 158-as és a 250-es autóbusz nem közlekedik a Mára Terézia utca és a Pannónia utca között.

A 27-es, a 60A és a 60B autóbusz nem közlekedik, az 53-as autóbusz a Márton Áron tér és a Sasadi út között nem jár

- tudatta a BKK.

(via MTI)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kiderült hogyan mérnek majd az új budapesti traffipaxok
Hogy az új traffipaxok pontosan hol lesznek majd, azt továbbra sem tudni, mert a helyszínekről az érintett szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) folyamatosan egyeztetnek.

Link másolása

Augusztus óta nem történt jelentős előrelépés a fővárosi traffipaxok kihelyezésében, mostanáig csupán pilot jelleggel két kamerát üzemeltek be a korábban megrongált Váci úti sebességmérők közvetlen közelében .

Ez derült ki Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalnak a válaszából, amit a 24.hu-nak küldtek.

Budapest nemrég elfogadott közlekedésbiztonsági stratégiájában szerepel, hogy ha törik, ha szakad, sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya korábban azt írta a 24.hu-nak, hogy első lépésként a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága közbeszerzési értékhatár alatt 45 sebességmérésre alkalmas, fix telepítésű kamerát vett bérbe, amelyek felszerelésének helyszínét a technikai adottságok és a közlekedésbiztonsági veszélyek figyelembevételével lehet kijelölni.

Az újabb válaszból kiderült, hogy nem 45 helyszínre, hanem „45 forgalmi sávban való sebességmérést lehetővé tevő kamerára” szerződtek le.

Hogy az új traffipaxok hol lesznek majd, azt továbbra sem tudni, mert a helyszínekről az érintett szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) folyamatosan egyeztetnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Téli mesevilággá változott a Városháza park: megnyitott a jégpálya és a karácsonyi élménypark – fotók
A jégpályán január 7-ig lehet korizni. December 6-án érkezik majd a Mikulás is, az első 300 gyereket pedig ajándékcsomaggal várják.

Link másolása

Pénteken nyitott meg a Deák Ferenc téren a Budapesti Karácsonyi Vásár, a Városháza parkban pedig a jégpálya és a karácsonyi élménypark, ahová a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági cipősdoboz-akciója is kitelepült.

Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitón azt mondta: a karácsonyi vásárral és az élményparkkal az ünnepi készülődés örömét szeretnék visszaadni a városnak. Azt is hozzátette, hogy

idén újra lesz díszkivilágítás is.

Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója arról beszélt, hogy december 18-ig várják a hátrányos helyzetű vagy nehéz körülmények között élő gyerekek részére cipősdobozba csomagolt ajándéktárgyakat, játékokat. Tavaly több mint hatvanezer cipősdoboz gyűlt össze, így a jótékonysági akció Hári Tibor szerint „az ország legnagyobb adománygyűjtési kampánya”.

A karácsonyi élményparkban a jégpálya január 7-ig lesz nyitva.

December 3-án adventi gyertyagyújtást szerveznek, december 6-án pedig a Mikulás is megérkezik,

az első 300 gyermeket ajándékcsomaggal várják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Kipróbáltuk a Budapest Bejáró városfelfedező játékot – különleges élményekben volt részünk
A Jászai Mari térről indulva fedeztük fel Újlipótváros titkait és legszebb épületeit. Mutatjuk, milyen szép helyeken jártunk, és milyen érdekességeket találtunk.

Link másolása

Idén 150 éves Budapest, és hogyan is ünnepelhetnénk ezt méltóbban, mint hogy felfedezzük a város kincseit. Erre jött létre a Budapest Bejáró városfelfedező játék, amivel bárki ingyen játszhat, aki szeretné igazán megismerni lakóhelyét. Ráadásul, ha az összes feladványt megoldod, különleges városélményeket nyerhetsz.

Mi a Jászai Mari tér környékén fejtettük meg a feladványokat. Mutatjuk, milyen szép helyeken jártunk, és milyen érdekességeket találtunk.

Budapest Bejáró rejtvényfüzet

A Budapest Bejáró tulajdonképpen egy rejtvényfüzet. 20 bázispont szerepel benne, aminek mindegyikéhez 5 helyszín - 5 rejtvény tartozik. A rejtvények nem a lexikális tudásodra kíváncsiak. Olyan feladványok vannak benne, amiket a helyszínen nézelődve fejthetsz meg, például oszlopokat kell számolni vagy éppen épületdíszeket keresni.

A Bejáró digitális vagy nyomtatott példányából ráadásul érdekes infókat tudhatsz meg a helyszínekről. A budapestbejaro.hu oldalán pedig további részletes leírásokat találsz a bejárható helyekről, illetve további tematikus sétákról, és egy online térkép is segíti a tájékozódást.

Korábban már megírtuk, hogy a Budapest Bejáróval egyedül is felfedezheted a várost, de a Budapest Brand ingyenes városnéző sétákat is szervez a játékhoz.

Egy ilyen városnéző sétán játszottunk először mi is. A Jászai Mari tér bázisponton találkoztunk, ahonnan csak egy karnyújtásnyira vannak Újlipótváros legszebb épületei. A séta során a környék titkairól Lerch Gabriella sétavezető mesélt nekünk.

Tőle tudtuk meg, hogy a Jászai Mari térnél mindig is át lehetett kelni a Dunán. A tér helyén egykor ugyanis a beszédes nevű Révjenő nevű falu terült el. A hídra azonban még sokáig kellett várniuk az itt élőknek, végül 1876-ban adták át a Margit hidat

A tér 1950 óta viseli a híres színésznő nevét. Jászai Mari markotányosnőből lett a magyar színháztörténet egyik legismertebb művésze, és egyike azon kevés magyar nőknek, akiről közteret neveztek el.

Nagy Imre szobra

A Jászai Mari tér bázispont első látnivalójaként Nagy Imre szobrát vettük szemügyre. 1996-ban állították fel eredetileg a Vértanúk terén, majd itt talált új otthonra. Az életnagyságú szobor a félbemaradt magyar szabadságküzdelem szimbóluma lett.

Nagy Imre a demokráciába vezető szimbolikus bronzhíd közepén állt, nem sikerült átjutnia rajta, csak a feléig, mint a magyar szabadságküzdelemnek.

Alaposan meg kellett néznünk a szobrot, mert a rejtvényfüzetben olyan kérdésre is válaszolnunk kellett, hogy a kabát övé ki van-e engedve?

A pesti Fehér Ház

A pesti Fehér Ház jól látszott a szobor közeléből is. Luxusbérháznak épült, később a közeli Országház és a minisztériumi negyed miatt fontos hivatalok irodaházaként használták, de az idősebbek közül a legtöbben mégis az MSZMP székházaként emlékeznek rá. A II. világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, és végül nagy vita után nem szocreál, hanem modernista stílusban épült újjá 1949-re. A fogadtatásáról sokat elárul Révai József kommunista kulturpolitikus írtása:

Olyan, mint egy skatuja, amelybe egy gyerek nyílásokat vágott, hogy a belehelyezett bogár meg ne fulladjon.”

A játék során itt össze kellett számolnunk többek közt azt is, hány lépcső vezet a bejárathoz.

Radnóti Miklós otthona

Következő állomásunk a Pozsonyi út 1. volt, ahol a magyar irodalom egyik legismertebb szerelmespárja, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni élt. Sétavezetőnk elmesélte, hogy szerelmük még középiskolában kezdődött, amikor együtt jártak matematikakorrepetálásra. A friss házasoknak Fanni unokatestvére találta a 35 négyzetméteres, 2. emeleti, Dunára néző albérletet. A lakás olyan pici volt, hogy a konyha egyben volt a fürdővel.

Amikor Szerb Antal itt járt, a konyha és a klotyó szavak összevonásával “klonyhának” nevezte a helyiséget.

Radnóti Miklós özvegye később haláláig ugyanebben a lakásban élt.

A Feladat során meg kellett keresnünk a házon egy másik híres művész, Kovács Margit emléktábláját is, akivel jó barátságot ápolt a szomszédban lakó házaspár.

Palatinus-házak

A séta során a Palatinus-házak történetét is megismertük. Amikor Habsburg József főherceg lemondott a Margitszigetről a köz javára, kárpótlásul telkeket kapott a pesti oldalon. Ezt a területet vásárolta meg 1910-ben a Palatinus Rt., ami szecessziós bérpalotát építtetett itt. A 2-3 és 5 szobás lakásokat a kor legmodernebb berendezéseivel szerelték fel. Volt bennük tantusszal működő központi porszívó. Sőt

Vidor Emil szecessziós bérpalotáinak lakásaiban egykor margitszigeti termálvíz folyt.

A termálvizet a központi fűtésben is felhasználták, egészen addig, amíg az ásványok lerakódása miatt tönkre nem mentek a vezetékek.

A rejtvény megfejtéséhez a homlokzat díszeit kellett megfigyelnünk, és kiválasztanunk a füzetben azt, amelyiket nem találjuk a házon.

Főnix-ház

A 19. század második felében a legnagyobb és legszebb paloták rend szerint bankoknak vagy biztosító társaságoknak épültek, akik épületekbe fektették befektetőik pénzét. Így volt ez a Főnix-ház esetében is, ami a Phönix Életbiztosító építtetett.

A nyolc épületből álló Főnix-ház homlokzatát valóban főnixmadarak díszítik.

A hatemeletes házban 40 üzlethelyiség és eredetileg 146 lakás épült, de volt tizenkét mosógéppel felszerelt közös mosókonyha és gőzzel működő szárítókamra is.

Az épületdíszeket alaposan meg kellett vizsgálnunk ennél a feladatnál is.

Miután az összes helyszínt bejártuk, és mind az öt feladványt megfejtettük, a megoldásokat összegezve egy olyan tulajdonnevet kaptunk, ami szorosan kapcsolódik a Jászai Mari térhez. Már csak az a kérdés, melyik bázispontnál folytassuk a játékot legközelebb.

Ha te is kedvet kaptál ehhez a városfelfedező játékhoz, a rejtvényfüzetet letöltheted a budapestbejaro.hu honlapról, vagy ingyenesen beszerezheted a kiemelt BKK Ügyfélközpontokban. Részletek a Budapest Bejáró honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: