BUDAPEST
A Rovatból

A budapesti atlétikai világbajnokság legemlékezetesebb pillanatai

Világcsúcs, egyéni rekordok, emlékezetes és megható pillanatok helyszíne volt kilenc napon át Budapest. Mutatjuk a legjobb pillanatokat!

Link másolása

Budapest két helyszínnel a fő attrakcióként szolgáló Nemzeti Atlétikai Központtal, valamint a belváros legszebb részén kialakított ideiglenes versenypályával – ahol a gyaloglószámokat, majd a maratonfutást bonyolították – rendezte meg augusztus 19. és 27. között az atlétikai világbajnokságot. A 49 versenyszámra 202 országból összesen 2187 atléta nevezett, ami a résztvevők számát illetően rekord a szabadtéri vb-k 40 éves történetében.

Ahogy fogytak a napok, úgy nőtt az eladott belépők száma is, végül 404.088 jegy kelt el, ami az eladható jegyek több mint 95 százaléka volt. A helyszínre kilátogató vendégek, több mint 120 országból érkeztek hazánkba kimondottan az eseményre –, valamint a történéseket a televízió előtt követő több, mint egymilliárd néző színvonalas versenyt láthatott, megannyi felejthetetlen, sporttörténelmi pillanattal. Ebből mutatunk be cikkünkben most párat!

Fotó: Sam Mellish/Getty Images

Több országos csúcsot is megdöntöttek a magyar sportolók

A világbajnokságokra általában 10-15 fős magyar csapat szokott kijutni, most viszont rekordlétszámú 63 fős kerettel indulhattak. Néhány tartalékembert leszámítva többségük porondra is lépett és életre szóló élménnyel gazdagodhattak, hiszen minden mozdulatukat hatalmas ováció fogadta a hazai közönség részéről.

Szerencsére jutott pár kiemelkedő pillanat is a számukra: a sor elejére kívánkozik a kalapácsvetésben remek versenyt követően bronzérmes Halász Bence, aki ezzel a vb egyetlen magyar érmét szerezte meg. Egy század híján egy másodpercet javított az 1999 óta fennálló országos csúcson a magyar férfi 4x400 méteres váltó (Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállítású csapat). A női csapat (Nádházy Evelin, Kéri Bianka, Rapai Fanni és Molnár Janka) még rajtuk is túltett, egy 43 éves rekordot múlt felül 7 századdal, de rekordot futott a női 4×100-as váltó (Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kocsis Luca Anna) is, aminek Takács Boglárka is a tagja volt, aki az első olyan magyar női sprinter lett, aki világbajnokságon elődöntőt futhatott. Száz méteren nem jött össze neki a remélt eredmény, de indult 200 méteren is, majd a 4×100 méteres váltóval országos csúcsot futott. Továbbá új országos csúccsal lett világbajnoki tizedik helyezett a 4x400-as vegyes váltó. A Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka négyes az országos csúcson több mint három másodpercet javított. Molnár Attila a 4x400-as vegyesváltóban elért eredményén túl, tovább faragta saját országos csúcsát 400 méteren.

Krizsán Xénia heroikus futással a hétpróba negyedik helyét szerezte meg, ami minden idők második legjobb magyar eredménye ebben a versenyszámban Ináncsi Rita 1995-ös vb-bronza után. Rajtuk kívül még Kozák Luca végzett szép helyen, 100 m gáton egyéni csúcsától alig elmaradva lett 13. Persze a többi magyar versenyzőnek is gratulálunk, csodás eredmények születtek!

Képen: Rapai Fanni, Molnár Janka, Kéri Bianka és Nádházy Evelin a nõi 4x400 női csapat

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A vb egyetlen magyar érmét Halász Bence nyerte

A kalapácsvető Halász Bencén óriási volt a nyomás, mindenki tőle várta a magyar csapat világbajnoki érmét, saját magát is dobogóra várta. A 26 éves szombathelyi atléta 2019-ben Dohában már nyert világbajnoki bronzot, Európa-bajnokságról egy bronz- és egy ezüstérme van.

A budapesti atlétikai világbajnokság legnagyobb magyar sikerét végül sikeresen elérte, az államalapítás ünnepén izgalmas csatában lett bronzérmes. A magyar atléta sokáig vezette a versenyt, és egy 81 méter feletti dobást el is vettek tőle, így végül a kanadai Ethan Katzberg és a lengyel Wojciech Nowicki mögött harmadikként végzett.

Fotó: David Ramos/Getty Images

A vb legeredményesebb versenyzője: három aranyérmet vitt haza

Noah Lyles, aki már sajátos kommunikációs stílusával és egyedi küllemével is magára vonta a sportág iránt érdeklődők figyelmét, hihetetlenül gyors, agilis és kitartó, vagyis rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, mely Usain Bolt méltó utódjává teheti.

A vb legeredményesebb versenyzője címet végül ő tudhatja magáénak, hiszen az amerikai sprinter három aranyérmet vihetett haza. Először 100 méteren győzött, majd nyert 200-on és az Egyesült Államokkal a 4×100-as váltót is behúzta. Lyles ezzel a Usain Bolttól megszokott triplázást is lemásolta. Az immáron ötszörös világbajnok atléta egyébként híresen énközpontúnak számít, aki a sport tekintetében kizárólag magára koncentrál, ez a hozzáállás pedig láthatóan eddig sikerre vezette. Ám Lyles-ban van egy olyan érzés is, hogy az atlétikán túl is szeretne világhírűvé válni, egyfajta influenszerként szeretné népszerűsíteni önmagát és a sportágát minél több helyen. Érdekesség, hogy ezt többek között a Netflixen keresztül meg is teheti a közeljövőben, ugyanis az amerikai médiaszolgáltató vállalat egy dokumentumfilmet tervez készíteni az életéről.

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

Vicces pillanatok: a vb showman-je

A magasugrásban világbajnokságot nyert Gianmarco Tamberire biztosan lehet építeni ha nevettetésről van szó, az olasz szinte minden pillanatot kihasznál, hogy a figyelem középpontjában legyen, pillanatok alatt az ujja köré csavarja a közönséget, természetesen árad belőle a jókedv.

Ez a budapesti atlétikai világbajnokságon se történt másként: az ügyességi számok döntőinél mindig kivezényeltek egy zenekart a résztvevők bemutatásához. A magasugrásnál is így történt, ám ahogy lement ceremónia, Tamberi beült a dobfelszerelés mögé, és gyorsan lenyomott egy dobszólót.

Győzelme után vagy negyven percig nem lehetett leállítani: szaltózott a matracon, kimászott a közönség közé a lelátóra, megénekeltette őket, néhányuknak fekvőtámaszokat számolt, majd levette a mezét, és a szurkolók közé dobta. Nem sokkal később úgy gondolta, hogy itt az ideje egy kis fürdésnek. Az akadályfutás bajnokával, Szufiane el-Bakkalival és a harmadik Abraham Kibiwottal pancsolt néhány percig a vizesárokban. A mindig nagyon közvetlen Tamberi nemcsak a vb-n ökörködik, kisebb versenyeken is könnyen megtalálja a hangot a közönséggel, sokat hozzátett ahhoz, hogy a magasugrás legyen az egyik legérdekesebb versenyszám.

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

India történetének első szabadtéri világbajnoki aranya

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de a világ legjobban látható atlétája, azaz a médiában legtöbbet forgó név az indiai Neeraj Chopráé. A sztársprinter Usain Bolt hiába vonult már vissza 2017-ben, egészen tavalyig ő vezette ezt a népszerűségi listát. Chopra a tokiói olimpián kezdett veszedelmesen népszerű lenni, miután megnyerte a gerelyhajítást, a tavalyi világbajnoki ezüstérmével pedig bebetonozta státuszát.

Ehhez persze indiai volta is kell, eleve egy 1,4 milliárdos országból jön, de ehhez még szurkolóként, érdeklődőként hozzájönnek a többi ország lakói is. Bármit is csinál, arra több száz millióan kíváncsiak.

A budapesti atlétikai világbajnokságon történtek valószínüleg tovább erősítik népszerűségét, ugyanis utolsó versenynapján történelmet írt gerelyhajításban. Ez India történetének első szabadtéri világbajnoki aranya! Neeraj Choprának nem nagyon kellett izgulnia az első helyért férfi gerelyben: a második sorozatban dobott 88.17 bőven elég volt a győzelemhez, ezzel szerezte meg országa történetének első szabadtéri vb-aranyát.

Fotó: Steph Chambers/Getty Images

Magasságok és mélységek

Az egyetemes sporttörténelemben is kivételes az a végletesség, amely a holland sztárfutó, Femke Bol vb-jét keretezte. A nyitónapon a 4×400-as vegyesváltó utolsóként futó tagjaként hiába vezetett, méterekkel a cél előtt elesett. A vb utolsó futamában azonban a 4×400-as női váltó befutójaként őrületeset futott: az utolsó száz méteren nagyjából 6-8 métert hozva egy méterrel a vége előtt vette át a vezetést, és nyert. Femke Bol kétszeres világbajnok lett Budapesten, korábban a 400 gáton is győzött.

Fotó: Andy Astfalck/BSR Agency/Getty Images

Megosztott aranyérem

A budapesti atlétikai világbajnokságon ritkán látható jelenet játszódott le a női rúdugrás döntőjében. A két utolsóként állva maradó ugró, az ausztrál Nina Kennedy és az amerikai Katie Moon úgy döntöttek, nem mennek el a végsőkig, kiegyeztek egy holtversenyes aranyéremben.

A két ugró 490 centiméterig ment el, majd hármat rontottak mindketten a 495-ön, a korábbi magasságokon mindkettejüknek egy-egy rontása volt, így nem lehetett különbséget tenni közöttük. Ekkor egy rövid tanácskozásra hívta őket a versenybíró, és elmondta nekik, hogy folytathatják, de egy döntetlenben is kiegyezhetnek. Végül ez volt számukra a szimpatikusabb. Ez Kennedynek jelenthetett többet, hiszen Moon már olimpiai bajnok és világbajnok is volt. Az ausztrál nem sokkal az egyezségük után el is sírta magát.

Hasonlót utoljára a tokiói olimpián láthattunk, akkor magasugrásban állt ugyanannyi rontással és magassággal két atléta, a kedden világbajnokká vált Gianmarco Tamberi és a katari Barsim. A két ugró is inkább a megosztott érmet választotta, és így lett két olimpiai bajnoka 2021-ben a magasugrásnak.

Fotó: Steph Chambers/Getty Images

Legromantikusabb pillanat: a célvonalon kérték meg egy atléta kezét

A 35 kilométeres gyaloglás versenyszámában egy szlovák pár tette emlékezetessé a befutót. A célvonalon kérték meg ugyanis egy szlovák atléta kezét. A férfiak mezőnyében Dominik Černý egyéni rekordot gyalogolva 19. lett, majd nagyjából negyven perccel később a szintén 35 kilométeren gyalogló barátnője, Haná Burzalová is megérkezett. Černý már féltérdre ereszkedve várta a célvonalon, majd megkérte Burzalová kezét, akinek egy gyűrűt is előkészített. A gyaloglónő igent mondott. Černý később azt nyilatkozta, hogy itt Budapesten, két napja találta ki, hogy a gyaloglásuk végén tartja meg a lánykérést.

Itt a videó a megható pillanatról:

Egész Budapest atlétika lázban égett

Amellett, hogy fantasztikus sportsikerek születtek, óriási élmény volt élőben maga a szurkolás is. Ehhez nagyban hozzájárult a teltházas lelátók látványa, a közönség eszméletlen lelkes szurkolása és üdvrivalgása a versenyzőknek. Egy kilencnapos fesztivál hangulatát élhette át az, aki ott volt a stadionparkban, hiszen emberek tízezrei voltak jelen a versenyek előtt és után.

A két maratoni futóverseny reggele is elképesztő volt, óriási események zajlottak le és dacára a kora reggeli kezdésnek, tömegek mentek el megnézni az utcai versenyeket. A belváros legszebb turisztikai látványosságain keresztül haladó gyalogló és maratonútvonalon ezrek szurkoltak a sportolóknak. A 10 km-en futó pálya útvonala mellett, olykor megszakítás nélkül álltak nézők az Oktogon és a Hősök tere között.

Photo by Jiang Qiming/China News Service/VCG via Getty Images

A szervezők a 10 kilométeres kör mellett több szurkolói pontot, szurkolói zónát is felépítettek és számos meglepetés programmal készültek, amik a Hősök terére, a Magyar Tudományos Akadémia előtti területre és a Várkert Bazár előtti útszakaszra koncentrálódtak. Azon kívül, hogy sportversenyeket láthattak a kilátogató nézők, zenekarokkal is találkozhattak, koncerteket hallgathattak. A fellépők között ott volt Miklósa Erika és a Magyar Honvédség zenekara, a női maraton előtt pedig a Follow the Violin, míg másnap a férfiak viadalát megelőzően a Szakács Gergő Akusztik játszott.

Hatalmas élmény volt továbbá, hogy a hőség ellenére 6000 futóvel telt meg az Andrássy út a Hősök futásán, amely a világ első olyan futóversenye volt, amelyet közvetlenül egy atlétikai világbajnokság maraton száma után rendeztek, és ahol a futók ugyanabból a rajtból indultak és ugyanabba a célba érkeztek meg, mint ahol percekkel előtte világsztárok versengtek a győzelemért. A pálya mentén nézők ezrei bíztatták a több ezres mezőnyt, ami nagyon látványos volt. A futáshoz bárki csatlakozhatott és olyan hírességek is részt vettek be, mint Kovács Koko István, a női maratont egy nappal korábban már teljesítő Kovács Garami Katalin, Győrfi Pál és egy fantasztikus vendég, a szöuli olimpia bajnoka, a világ- és többszörös Európa-bajnok Rosa Mota is.

Hatalmas fesztiválhangulatot élhetett át az, aki ellátogatott a Szurkolói Zónák egyikébe, hiszen összesen 200 ezren izgulták végig a versenyeket a két kialakított helyszínen, amelyből az egyik az Erzsébet téren volt és az egész időszak alatt összekötötte a várost a világbajnoksággal. Már az első nap megtelt érdeklődőkkel, akik megismerkedhettek a futás, gyaloglás, ugrás és dobás szakágakkal, ezeknek a mozgásformáknak a kipróbálásával pontokat gyűjthettek, amiért jutalmat kaptak az ajándékstandon.

Volt valaki, aki rendkívüli módon figyelt arra, hogy színesítse a vb mindennapjait: Youhuu, a kabalafigura. Bárhol, bármikor jelent meg a városban, azonnal belopta magát a gyerekek és a felnőttek szívébe. Sokszor megvadulva, viccesen és poénosan kavarta fel az állóvizet a leglehetetlenebb pillanatokban is. A gyerekek imádták őt, és amikor csak lehetőségük adódott rá, fotózkodtak vele. Nem tudott két lépést tenni anélkül, hogy ne rohamozták volna meg a szelfiző fanatikusok. A rackajuh ráadásul valóban mindenkié lett: a kabalafigura kicsinyített változata annyira népszerű lett, hogy azonnal elkapkodták a hivatalos ajándékboltokból.

A 9 napig tartó viadal rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, és megmutatta, hogy Magyarország képes sikeres világesemények megrendezésére. Magyarországra figyelt a világ: több mint egymilliárd néző követte figyelemmel az atlétikai világverseny eseményeit, megelőzve ezzel a korábban legnépszerűbbnek számító 2017-es londoni vb-t. Megmutathattuk hát újra a világnak, hogy milyen Magyarország és Budapest, hiszen a számok bizonyítják, hogy sokan élhették át, vagy láthatták azt a csodát, amit a város és a vb jelentett.

A budapesti atlétikai világbajnokság előtt indítottunk egy kvízt, melynek témája viszonylag tág volt, részletekre és érdekességekre kérdeztünk rá. Te mennyit tudsz a budapesti atlétikai világbajnokságról c. kvízünket több, mint 1800 olvasó töltötte ki, amit ezúton is köszönünk.

A 13 kérdésből álló kvízünkből olvasóink legalább 8 kérdésre helyesen tudták a választ, 38,6% pedig mondhatni, jól felkészült volt a témában, és a kitöltők közel fele szintén jól szerepelt, hiszen tudta a kérdések többségére a jó választ.

Többek között olyan kérdéseket tettünk fel benne, hogy mi a magyar atléták legeredményesebb versenyszáma, hány kg a férfi kalapács tömege, mi a budapesti vb hivatalos szlogenje vagy, hogy mekkora a Nemzeti Atlétikai Központ befogadóképessége. A legkönnyebb kérdésnek az bizonyult, hogy merre található a Nemzeti Atlétikai Központ, itt pedig a helyes válasz a Ferencváros és Csepel-sziget, a legnehezebb pedig az volt, hogy melyik évben lett a 100 méteres női gátfutásban induló Kozák Luca az Év Női Sportolója. Itt a helyes válasz 2022 volt. Ha lemaradtál róla még nem késő, itt tudod kitölteni a kvízt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Toronyházak a rakparton, felhőkarcolók a Belvárosban – ilyen is lehetett volna Budapest
A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak.

Link másolása

Ma már el sem tudnánk képzelni, milyen lenne a Parlament, ha teljesen másképp nézne ki. Pedig csak egy hajszálon múlt, hogy ne Hauszmann Alajos munkája nyerje a pályázatot. De mi lett volna, ha Budapest építészeti kulcspillanatai másképp alakultak volna?

Lehettek volna toronyházak a Duna-parton, felhőkarcolók a Belvárosban, és egy felfújható ponyva is állhatott volna a Keleti pályaudvar felett.

A Magyar Építészeti Múzeum több százezer darabos gyűjteményében igazi elfeledett kincsekre bukkantak - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában.

A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai hosszú hónapon át kutatták a több százezer darabos tervgyűjteményüket, és az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak. A meghökkentő tervek február 11-éig kiállításon láthatók a Vigadóban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.

Link másolása
KÖVESS MINKET: