BUDAPEST

10 budapesti közösségi projekt, ami már idén meg is valósul

Kiderült, mely Budapest Tuning projektek színesítik az idei nyarat, majd valósulnak meg egészen október végéig.

Link másolása

Városélményt nyújtó kulturális programok, művészeti produkciók és kísérleti projektek megvalósítására indított pályázatot 2023-ban is a Főváros. A Budapest Tuning ötletpályázat immár második alkalommal szabadtéri aktivitások, találkozási pontok és közösségi funkciók létrejöttét ösztönzi szerte a városban. A tavaly indított pályázat célja, hogy a kiválasztott projektek új, rendhagyó városhasználati helyzeteket teremtsenek. Most az is kiderült, mely Budapest Tuning projektek színesítik a nyarat, majd valósulnak meg egészen október végéig.

A Budapest Tuning zsűrije és a pályázat kiírója, a Budapest Brand választotta ki azt a tíz projektötletet, melyek a legizgalmasabb, “legközösségibb” módon töltik meg Budapest köztereit 2023. július és október 31. között. A zsűri tagjai: Eke Angéla színművész, bábművész, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója, építész, Zsendovits Ábel, a Szimpla alapítója, Balogh Samu, a Főpolgármester kabinetfőnöke, várostervező és az idén újonnan csatlakozó László Panna, műsorvezető-riporter.

Az idei 10 nyertes ötlet:

A Kispálya kategóriában pár napos szabadtéri kulturális-közösségi programok valósulnak meg, projektenként legfeljebb bruttó 3.000.000 forintból:

Budapest Átevezés - Óbudáról Újbudára

Az első projekt július 16-án valósul meg a Valyo, Város és a folyó szervezésében. Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 150 evezős vízi eszközzel halad át a városon a Római parttól a Kopaszi-gátig. A kikötés helyszínén tovább folytatódik az esemény, főzéssel és zenével. A cél az, hogy minél több budapesti tapasztalhassa meg a városi evezés élményét. Szeretnék megmutatni, milyen lehetőségek rejlenek abban, ha Budapesten természetközeli vízpartok vannak, ahol például evezni lehet.

Soharóza pop-up koncertek

A Soharóza pop-up koncertjei lehetőséget teremtenek arra, hogy felfedezzük a főváros kevésbé ismert látványosságait, izgalmas szabadtéri helyszíneit, és eközben egy belső utazás lehetőségét is kínálják. A program központi eleme minden helyszínen a 20 fős Soharóza kísérleti-kórus koncertje, melynek zenei anyaga reflektál arra a helyszínre, ahol éppen megjelenik. Október 20. és 23. között találkozhatunk a koncertekkel.

 

Jazz Jam Maraton

A Jazz Jam Maraton szervezői szeretnék bemutatni, milyen szerethető és emberközeli műfaj az improvizációra épülő élőzene. Az akció nevében található „jam” szó a műfaj egyik legautentikusabb elemére, a Jam Session-ökre utal, mely a műfaj meghatározó jellegzetessége. Augusztus 26-án, a Jászai Mari térnél, a Hollán Ernő utcában egy nyárzáró, kültéri jazzes esten várnak mindenkit.

Hétvégi vendégség

A 19. kerület megmutatja kulturális értékeit, szeptember 16-17-én. A hétvégi vendégség nevű projekt megálmodói egy olyan több helyszínre tervezett programsorozatot képzeltek el, ami felfedi a 19. kerület rejtett kincseit, bevonja és megszólítja a helyi lakosságot, valamint segít ismertté tenni a kerületben rejlő lehetőségeket fővárosszerte. Ezek a helyek: Wekerle telep, Kispesti piac és a Kós Károly tér.

Részvételiségi zerowaste fesztivál a Szeszgyárban

Fenntarthatósági kérdések és közösségi kezdeményezések. A Zerowaste fesztivál egy ikonikus helyszínen, a VIII. kerületi Szeszgyár közösségi parkban biztosít megjelenést civil szervezetek számára, akik elhivatottak a részvételi módszertan és a fenntartható fejlődés mellett. Workshopok, kerekasztal beszélgetések, kísérleti zene és szabad alkotás vár minden érdeklődőt, szeptember 6. és 8. között.

Janikovszky park piknik

A park nevét viselő írónő szellemében tartott közösségi, összművészeti piknikkel az ötletgazdák erre a kissé elrejtett területre szeretnék felhívni a figyelmet, és mindenkit ösztönözni a közös tereink élményszerű, mindennapi használatára, augusztus 20-án. A reggeltől késő estig tartandó piknik művészeti hátországáról az FAQ Színház és meghívott művészei gondoskodnak és esti filmvetítésre is készülhetünk.

Budapest Green Market

Piacozás a fenntarthatóság és a szolidaritás jegyében. A Budapest GREEN Market programjai egyszerre képviselik a közösségi gondolkodás, a fenntarthatóság és a befogadó társadalom üzenetét. Olyan élményekkel várják az érdeklődőket, amelyek segítenek átélni a mindennapi fogyasztásból eredő ökológiai dilemmákat és közelebb hozzák a fogyatékossággal élő emberek kihívásait. A Klauzál téri vásárcsarnok előtt találkozhatunk a Nem Adom Fel Alapítvánnyal, júliustól októberig.

A Nagypályán indulók közösségi aktivitást is magukban foglaló, a városi tereket közvetlenül formáló, kísérleti ötletekkel pályáztak a projektenként bruttó 10.000.000 forintos összegre:

KÜLKÖRÚT

A KÜLKÖRÚT projekt három szervezet munkája, mely eddig ad hoc eseményeket, többlépcsős kutatást és kiállításokat, zenei fesztivált, gasztrotérképet, családos kikapcsolódást kínált a VIII. kerületben. Továbbra is azon dolgoznak helyi civil- és közigazgatási szereplőkkel, hogy Józsefváros sokkal pezsgőbb, átélhetőbb élményeket nyújtson a fővárosiaknak. Július 26-tól október 9-ig a II. János Pál pápa tér, a Teleki tér és a Népszínház utca háromszögben vár mindenkit a Pápa park piknik pont, a Teleki tangó és a Járdafesztivál.

Hengermalom placemaking

Az ötletgazdák egy jelenleg parlagon hagyott területet alakítanak át szabadtéri közösségi hellyé, mely elsősorban civil kezdeményezéseknek ad otthont. A hely kialakítását közösségi tervezés során hozzák létre, melybe számos civil szervezetet, illetve önkéntes helyi lakosokat is bevonnak. A terület felavatását, szintén civilek és helyi lakosok bevonásával valósítják meg különböző családbarát, helyi természeti és kulturális (Budai Hengerhalom) értékekre fokuszáló programok keretében Újbudán.

Nagytétényi ARTtér

Közösségi fesztivál a nagytétényi Duna-parton. A projekt célja, hogy a szervezők a 22. kerületi Dunapart szakaszt megtöltsék élettel, átélhetővé tegyék a folyó közelségét, és hat héten keresztül kulturális eseményeket valósítsanak meg júliustól szeptemberig. Tervezett programok: slam poetry, authenticity event, versfeldolgozások, improvizációs színház, közösségi jamm és hasonló élmények.

A nyertes projektekről és a megvalósítási időpontokról a www.budapesttuning.hu oldal ad mindig aktuális tájékoztatást. / A projektek a Budapest Tuning program keretében, a Budapest Brand nZrt-vel együttműködésben valósulnak meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Virágpompában a Tóth Árpád sétány, Budapest egyik legszebb japán díszcseresznye fasora
A történelem viharait is átvészelte a várfal, amelyen az öreg gesztenyefák elé 2009-ben ültették a lenyűgöző látványt nyújtó másik fasort.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 04.


Link másolása

A tavasz egyik legszebben virágzó fája a japán díszcseresznye. A pár napig élvezhető látványosság sokakat vonz magához, gyönyörködni, fotózni. A rózsaszín virágözön a Budai Várban is minden évben elvarázsolja a látogatókat.

A Tóth Árpád sétány önmagában is egy különleges hely, hiszen egy régi középkori várfal tetején vezet végig, ahol a panorámát is érdemes kiélvezni.

A sétány jelenlegi formája 2009-ben készült el, a déli szakasz felújításával, ekkor ültették a fákat is Tihanyiné Tóth Mária tervei alapján. A ma már romantikus Várhegy várfalai korábban hadicélokra szolgáltak. A várfal romjaira 1720-ban telepítették az első fasorokat - ez volt Budapest első kettős fasora.

A sétány neve is többször változott, a 19. században Bastei Promenádnak hívták, majd 1879-től Bástya sétánynak, a 30-as években Horthy Miklós sétánynak és Gróf Bethlen István sétány is volt. 1946-ban nevezték el a nyugati részt Tóth Árpád sétánynak, mert a költő a közeli Táncsics Mihály utcában is élt. A második világháború után a fák is elpusztultak. A területet 1967-ben rendezték, ekkor ültettek gesztenyefákat, juharfákat. A díszcseresznyefák 2006-ban és 2009-ben kerültek a sétányra, míg a mögöttük álló gesztenyefák jóval idősebbek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
Szinte biztosan nem lesz klíma a 3-as metrón idén nyáron
Technikailag gyakorlatilag megoldhatatlan, hogy idén nyáron teljesüljön Karácsony Gergely egyik főpolgármesteri vállalása.

Link másolása

„A közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van” – válaszolta a BKV a Népszavának, amikor a lap arról érdeklődött, hogy mikorra várható a hármas metró szerelvényeinek légkondicionálása. A lap szerint ez azt jelenti, hogy kivitelező híján aligha lesz nyárra klimatizálva a 3-as metró vonalán közlekedő 222 kocsi.

A budapesti M3 metróvonalon közlekedő járműveket 2016-ban 69 milliárd forintért gyártotta újra az orosz Metrowagonmash – rengeteg hibával. Tarlós István akkori főpolgármester 2017-ben még azt mondta: nem lesz gond azzal, hogy nincs klíma a hármas metró felújított szerelvényein, elvégre „az nem villamos, 25 méterrel a föld alatt nem tűzi a nap”, és „azt is lehetne követelni, hogy legyen büfékocsi is”.

Az őt váltó Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként 2019 júniusában 34,8 fokot mért a vonal egyik kocsijában és megígérte, hogy utólagosan klimatizálják a hármas metró orosz szerelvényeit.

A BKV a városvezetés utasítására 2021 májusában feltételes közbeszerzési tendert írt ki az utólagos klimatizálásra, amelyre három ajánlat érkezett. Az egyiket érvénytelenítették, a Liberatus Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. viszont versenyben maradt. Szerződést azonban egyikkel sem kötöttek a főváros nehéz pénzügyi helyzetére hivatkozva. Később felmerült, hogy az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbérből fedezik az utólagos klimatizálás költségét.

„A klimatizálás elsődlegesen nem pénz kérdés, szükség lenne hozzá az orosz gyártó hozzájárulására, amire kevés az esély. Ha enélkül nyúlunk a kocsikhoz, elvész a garancia. A helyzet tavaly óta nem változott, idén nyárra objektíve lehetetlen a légkondícináló berendezések felszerelése” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki megerősítette azt is, hogy a munkát a kötbér terhére rendelnék meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Karácsony Gergely: Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a hajókat a belvárosból
A budapesti főpolgármester szerint az a céljuk, hogy a kikötő hajók által okozott terhelés a lehető legkisebb legyen.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. március 31.


Link másolása

„Felülvizsgáltuk és módosítjuk a Duna-parti Építési Szabályzatot” – írja húsvétvasárnapi posztja elején Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ezzel egy bonyolult, sok egyeztetést igénylő tervezési, véleményezési folyamat végére értek.

A városvezető bejegyzéséből kiderül, hogy az állami, szakmai és civil szervezetektől érkezett vélemények több tucat oldalt tesznek ki, több partnerükkel az utolsó pillanatig egyeztettek.

Szerinte a szabályzat lényegét egyszerűen össze lehet foglalni:

„Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket. Az a célunk, hogy a kikötő hajók által okozott terhelés a lehető legkisebb legyen, és minél egészségesebb egyensúlyt teremtsünk a folyó különböző célú használata közben.”

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Újabb Kolodko-miniszobor: ezúttal Chuck Norris került fel egy budapesti hídra
A helyszín nem véletlen... A gúzsba kötött akcióhős szobra emlékeztet rá, hogy a híd építésének idején sokan szavaztak rá, mint névadóra.

Link másolása

Húsvéthétfőn újabb miniszobrot helyezett ki Kolodko Mihály. Ezúttal Chuck Norrist készítette el, amint az akcióhős gúzsba kötve fekszik...

A helyszín sem lehet véletlen: a Megyeri hídnál, a pesti oldalon található, a gyalogosúton, a Pest felirat alatt.

A híd építésekor névpályázatot is hirdettek, és akkor sokan szavaztak Chuck Norrisra.

Mivel élő személyről nem lehet ilyen létesítményt elnevezni, így a filmsztár nem kapott hidat Budapesten.

Az alkotásról a szobrász képeket is posztolt:


Link másolása
KÖVESS MINKET: