hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Budapest ostromának egyik tragikus eseménye miatt áll a Margit körúton ez az épület
Egykor a Regent-ház állt a helyén. 1945-ben százak lelték itt halálukat.
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. január 21.


hirdetés

Budapesten minden kerületben találni olyan helyet, ami máig a második világháború szörnyűségeire emlékeztet. Korábban már írtunk a vízivárosi tragédiáról: a Vitéz utca 2. és a Fő utca 59. számú épület közelében találatot felrobbant egy lőszerekkel rakott kocsi, és a detonáció akkora volt, hogy összeomlott a két lakóház - ekkor halt meg Gulácsy Irén írónő is. Azon a helyen épült fel a Pontház.

Nem sokkal később és nem sokkal messzebb egy másik, ehhez hasonló borzalmas esemény történt: a Regent-ház pusztulása.

A Regent-ház helyén, a Keleti Károly utca és a Margit körút sarkán eredetileg kis ház állt, amit eladása után végül Vágó Rezső kereskedő vásárolt meg azzal a céllal, hogy elit lakóházat építtet a telekre.

A tervezőket a Fenyvesi és Fried Építésziroda készítette, az építkezés 1935-ben kezdődött. Mély gödröt ástak, ennek födémszerkezetére emelték a többemeletes házat. A mély pince növelte az épület értékét, és később még jelentősége lesz. Homlokzatát fehér műkőlapokkal borították, az emeletekre üveghengerben futó lift vitt fel. Nem sok képet találni róla neten, de azok alapján látszik, hogy kifejezetten szép modern épület volt.

Az épület üzlethelyiségeiben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank fiókintézete működött, egy Meinl kávékimérés, egy virágüzlet és az elegáns Regent Kávéház amiről a nevét kapta az épület.

Budapest ostroma alatt a házparancsnok az emeleti lakások némelyikében üldözötteket helyezett el. A házról pedig úgy gondolták, hogy bombabiztosan lett megépítve. A lakók az értékeiket a pincébe hordták le, de a pince alkalmas volt arra is, hogy a lakók oda lemenjenek veszély esetén.

A baj akkor kezdődött, amikor a német parancsnokság kinézte magának a földszinti kávéház helyiségét, és hatalmas mennyiségű robbanóanyagot hordattak be, hogy ott tárolják.

A Regent-ház január 14-én bombatalálatot kapott, és egy része beomlott. A lakók a pincébe húzódtak, majd hamarosan ott keresett menedéket magának 80 magyar katona is, így már szűkösen fértek el. Amikor kiderült, hogy nem vitték el a lőszereket a földszintről, többen elmentek, hogy máshol vészeljék át az ostromot.

"A környéken élők másnap, 22-én hajnali negyed háromkor hihetetlen robbanásra ébredtek. A bátrabbak kimerészkedtek: −8 fokban az alászálló porban kísérteties látvány tárult a szemük elé.

A Regent-ház helyén 6-8 méter magas romhalmaz állt, amelyből lángok csaptak fel, a szomszédos ház pincéjének fala is izzott.

A szomszédos ház pincéjében menedéket találó 60 emberből 30 örökre ott maradt, a többiek a 41. számú ház pince falát megbontva menekültek el - írja Mathaidesz Konrád a Budai Polgáron megjelent cikkében. Legalább 240-250 halt meg a robbanás következtében a Regent-házban és a szomszédos épületben.

A romok eltakarítása csak évekkel a háború után történt, 1948-ban. Ekkor emelték ki az áldozatok maradványait is azonosításuk nehéz vagy egyenesen lehetetlen volt az állapotuk miatt, csak egy-egy tárgy vagy a ruha egy darabja segíthetett. "A budapesti orvostudományi egyetemen ma is őriznek egy oldalfekvő helyzetű 10 centiméterre zsugorodott múmiát. A tetemet, amelyet a leomló födém nyomott össze, a mész konzerválta. Örök emlék ez a 68 évvel ezelőtti tragédiáról" - írja Matheidesz Konrád.

A Regent-ház áldozatait, jobban mondva földi maradványaikat a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, csakúgy, mint a Margit körút 43-45., a Fő utca 59., és a Vitéz utca 2. halottait. Az áldozatokról évről évre megemlékeznek a budaiak a temetőben.

A Regent-ház romjainak eltakarítása után két, egymással szemben álló, egyforma épületet emeltek a Margit körút és a Keleti Károly utca sarkán, mivel a Regent-házzal szemközti Szomjas-ház is megsérült a háború alatt, és lebontották.

A két üres telekre Dúl Dezső építész tervei alapján egy-egy lakóházat emeltek, melyek 1959 végére, 1960 elejére készültek el.

Dúl Dezső 1925. június 18-án született Gyulán, és 2015-ben  hunyt el. Egyetemi tanulmányait 1943-48 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. Egyik első munkája az Erzsébet királyné útján felépült nyolc tantermes iskola volt 1955-ben.

A modern, letisztult homlokzatú, középrizalitokkal kialakított házak első pillantásra teljesen egyformának tűnnek, csak alaposabb vizsgálódás után látszanak a különbségek.

Bár sokan leszólják az épületeket, és elkönyvelik ronda, szocreál épületeknek, ezek pont nem tartoznak a csúnya házak közé. Az arányaik nagyszerűek, nem túlságosan hivalkodó egyik sem - más kérdés, hogy jelenleg hogyan érvényesülnek (vagy hogyan nem) a forgalmas Margit körúton, milyen állapotban vannak, a földszinten kialakított üzlethelyiségek és a környező tereptárgyak mennyire rontják az összképet. Érdemes a Mechwart-liget, illetve a Keleti Károly utca felől is megnézni a házakat.

A Regent-ház helyén épült ház földszintjén működött évtizedekig a legendás Európa Étterem és Eszpresszó, azután zenés-táncos szórakozóhely lett, majd bankfiók.


KÖVESS MINKET:
1,8 millió forintos rekordbüntetést fizetett ki a BKK-nak egy bliccelő
205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kéri a jegyeket és bérleteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Többeknek nagyon mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk tavaly a lógások miatt tudta meg a 24.hu a Budapesti Közlekedési Központtól. Az öt legnagyobb egyösszegű befizetés így alakult:

• 1 848 648 Ft

• 1 792 069 Ft

• 1 745 977 Ft

• 1 462 081 Ft

• 1 332 905 Ft

Mellettük több százan fizettek be a BKK-nak több mint 100 ezer forintot. A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint tavaly mintegy 220 ezer esetben büntettek meg – hivatalosan: pótdíjaztak – utasokat. 2017-ben a megbüntetett utasok száma még 250 ezer volt. A BKK szerint az utasok többsége ugyan csak egy-egy alkalommal mulasztja el a jegy- vagy bérletvásárlást, de vannak olyanok is, akik havonta 10-20 pótdíjat begyűjtenek, és ezzel több százezer vagy akár több millió forintos tartozást halmoznak fel.

A 24.hu információi szerint 2018 év végére 205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kérte a jegyeket és bérleteket.


KÖVESS MINKET:Leszámol a MÁV a színvonaltalan bódékkal a Keletiben és a Nyugatiban
Azt ígérik, összesen ötven állomást tesznek csinosabbá.
Fotó: MÁV Zrt. - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

"A MÁV kiemelt figyelmet kíván fordítani az állomásokon az utasforgalom korábbiaknál magasabb színvonalú kiszolgálására" - írja a Magyar Államvasutak hozzánk eljuttatott közleményében. "Ennek érdekében

elkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztése, a koncepcióba nem illő pavilonok elbontása."

Mint arról korábban beszámoltunk, első lépésként a Nyugati pályaudvari aluljáró bérleti szerződéseit mondták fel, és elkezdték a MÁV üzemeltetésében álló keresztfolyosó rendbehozatalát. A nem működő felvonót már korábban befalazták.

A MÁV következő lépése az, hogy a Keleti pályaudvaron tapasztalható állapotok megszüntetésére

az állomás látképét romboló vagy nem megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtó tizenkét bérlő bérleti szerződését felmondták.

Azt írták a közleményben, hogy a pályaudvaron azért továbbra is maradnak olyan üzlethelyiségek, ahol ételt, italt, újságot tudtok venni vagy pénzt tudtok váltani. A későbbiekben utascentrum kialakítását tervezik a Keletiben, megújulnak a tervek szerint az utasforgalmi területek. Az épületben már tavaly nyár óta modern, akadálymentes kormányablak működik.

Elindult a kiemelt, legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások megújulása is, ez 50 állomást érint, és ehhez kapcsolódva vizsgálják meg az állomási funkciókat és a szolgáltatásokat.

A fejlesztési terv első ütemében 2019-ben részben megújul a Bicske alsó; Alsógöd; Felsőgöd; Nagymaros-Visegrád; Szob; Sződ-Sződliget és Albertirsa megállóhely. Rákospalota-Újpest állomáson tavasszal lebontják a raktárépületet és nyáron a vágányhálózatot is karbantartják. Dunakeszi-Gyártelep állomáson P+R parkoló épül az önkormányzattal közösen.

"A beavatkozások alapvető célja az adott helyszínek utasforgalom számára meghatározó arculatának javítása, lehetőség szerint közösségi közlekedési csomópont feltételeinek megteremtése és javítása. A helyszínek mindegyikén vizsgálják az állomás, illetve megállóhely területén elhelyezkedő épületek és építmények állapotát és kihasználtságát. A rossz állagú, nem hasznosítható, az arculatot rontó épületek, illetve építményeket a lehetőségeknek megfelelően elbontják. Azokon a helyszíneken, ahol az épületek és építmények kihasználtsága megfelelő, indokolt esetben karbantartás, illetve felújítás várható."


KÖVESS MINKET:
Felújítják a 4-es és a 6-os villamos két szakaszát idén nyáron
Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is, erről jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

A 4-es és a 6-os villamos vonalának két végén is felújítás lesz idén nyáron – írja az Infostart.

A portál információi szerint a nyári szünetben a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Margit utca között felújítják a 4-es és a 6-os villamos pályáját. Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is: az Üllői út és a dél-budai végállomások közötti szakasz vágányfelújításáról jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.

Az M3-as metróvonal északi szakaszának korszerűsítése hamarosan befejeződik, ezt követően kezdődik a rekonstrukció a déli szakaszon, a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között folytatódik. Az 1-es villamos meghosszabbítása Kelenföld vasútállomásig várhatóan 2019 nyarán fejeződik be.


KÖVESS MINKET:

Mit keres az amerikai a Szabadság-szobor a New York-palota tetején?
És miért szúrtuk ki ilyen nehezen? Mutatjuk, és közben elmeséljük a történetét!
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Ti is jártatok már úgy, hogy láttatok valamit, kiszúrtatok egy részletet valahol, olvastatok egy cikket, megnéztetek egy fotót, és csak évekkel később esett le a tantusz, hogy mit is láttatok valójában? Mert én nemrég így jártam a New York-palota egyik ikonikus szobrával. Láttam, gyönyörködtem az egyik róla készült fotóban, amit Bódis Krisztián készített a Szeretlek Magyarországnak. Megcsodáltam a New York-palotát kívül és belül a megnyitása után, majd a róla készült képeket.

És csak akkor jöttem rá, mit láttam, amikor Instagramon megláttam Vincze Miklós posztját.

A New York-palota homlokzatát ugyanis a New York-i Szabadság-szobor egyik változata díszíti: a nőalak jobbjában ott a magasba emelt fáklya, a fején pedig a hétágú korona.

És még valami.

A Szabadság-szobor nem csak az épület homlokzatát díszíti: a kávéház egyik freskóján is látható a New York-i Szabadság-szobor,

ráadásul erről az a legenda terjedt el, hogy előbb került a falfestményre, minthogy az amerikai szobrot felállították volna.

Menjünk végig sorra, és mire a végére jutunk, nem csak az derül ki, mit keres a Szabadság-szobor a Nagykörúton, hanem az is, miért nem szúrhatta ki senki a homlokzaton már évtizedekkel ezelőtt.

Bódis Krisztián 2012-es fotója, amit a New York-palota tetején készített

És így néz ki most, 2019-ben a "Szabadság-szobor" a New York-palotán

Hogyan kezdődött a New York-palota története? Arányi Miksa az 1870-es években Párizsba utazott, és ott ismerkedett meg a New York biztosítótársaság igazgatójával, aki egy magyarországi hálózat kiépítésével bízta meg.

A kor ünnepelt építészét, Hauszmann Alajost kérték fel, hogy tervezzen számukra egy reprezentatív székházat Budapesten. Az olasz reneszánszból kiinduló, ám összességében eklektikus stílusú épületet 1894-ban adták át, kávéháza is ekkor nyitott ki.

A New York Kávéház a XX. századra lett az irodalmi, kulturális és társasági élet egyik központja, amikor a Harsányi-fivérek odavonzották az írókat, 1908-tól pedig itt működött a Nyugat szerkesztősége. A kávéházban alapították meg az impresszionista festők is a csoportjukat, Szinyei-Merse Pál vezetésével.

A New York Kávéház, mint arról Saly Noémi beszélt nekünk korábban egy interjúban, a háború után is kivételes hely volt: „majdnem az összes újság szerkesztőségét és rengeteg kiadót beraktak az épület felső szintjeire. Sajtópalotának is hívták. A teljes interjút erre a linkre kattintva olvashatjátok el.

Sokan a Szabadság-szobor hasonmásának nevezik a New York-palota díszét, ám valójában nem egy az egyben másolja. A neve pedig: a Szabadság géniusza. „Az épület leghangsúlyosabb eleme a körúti főhomlokzat. A bejáratok tengelyében kiemelt, erőteljes kiugrású rizalitok vertikálisan tagolják a főhomlokzatot, minden részletük hangsúlyos, díszítésük gazdagon megformált.

A középtengelyeket díszítő allegorikus szobrok a New York Biztosítótársaságra utalnak

(az emberi élet teljességét szimbolizáló négy különböző életkorú atlant, a gazdagság és takarékosság, Amerika és Magyarország szimbolikus figurái, a sarokrizalit csúcsán a szabadság géniusza, a tornyok csúcsán a kiterjesztett szárnyú szimbolikus sas). A köztes visszahúzott felületek nyugodt hátteret adnak, bár a díszítés innen sem hiányzik. Az épületszobrok Senyei Károly, az ornamensek Köllő Miklós és Szabó Antal munkái” - írják az épület helyreállításáról szóló dokumentumban.

Senyei Károly 1854-ben született Budapesten, és tanulmányai után gyakorlatilag "teleszobrozta" a várost. Az ő munkái voltak a budavári királyi palota főhomlokzati timpanonjának a szobrai - ezek sajnos az ostrom alatt megsemmisültek. Ő készítette többek közt az Oroszlános udvarban, a Történeti Múzeum bejáratánál látható Béke és Háború szobrokat, a halászó gyerekek kútját a Nemzeti Galéria épületénél, a Vigadó előtt látható szökőkút szobrait az ürgét öntő srácokkal, és Szent István szobrát a Hősök terén álló emlékműhöz. De az ő munkája a Kossuth téren álló volt Kúria, illetve volt Néprajzi Múzeum oromzatán is a triga, a háromlovas diadalszekér a géniusz figurájával.

Engem egyébként a trigán álló géniuszra és a Budai Vigadó oromzatán látható nőalakra emlékeztet a „Szabadság szobor budapesti mása”.

Nézzétek csak meg az alábbi képeket: ez a géniusz is (szintén Senyei alkotása, 1896, az 1990-es években Madarassy István szobrászművész állította helyre) fáklyát emel a magasba, a Budai Vigadó dísze pedig (eredetileg Árkay Aladár alkotása) bár a bal kezében tartja a fáklyát, hasonló pózban ül a sason, mint a New York palota géniusza.

Olyanok, mintha a New York-palota szobrának a testvérei lennének. Mint ahogyan a Rezső téri katolikus templom is az esztergomi bazilika kistestvérének tűnik.

A Szabadság géniuszának a sorsa egyébként viszontagságos volt. A BudapestCity.org hívta fel rá a figyelmet, hogy 1903. február 4-én tűz ütött ki a padlástérben, és megsemmisítette a tetőzetet. A sors fintora, hogy pont egy biztosítótársaság épületében… Mire a tűzőrök megérkeztek, a tető lángokban állt, és a palota párkányzatának részei, a vasrácsos erkélyek darabjai és a homlokzat díszítőelemei egymás után estek le. A Szabadság géniuszának a sasmadara is megsérült, és egyik szárnya a járdára zuhant.

Budapest ostroma és az 1956-os utcai harcok alatt is súlyos károkat szenvedett el az épület. Az 56-os események után készült fotókon még látszik a szobor a homlokzaton,

de később lekerült róla, a Fortepanon találtam is ezt igazoló fotókat. Azért nem szúrhatták ki a járókelők a szobrot hosszú, hosszú évekig, mert már nem volt palota oromzatán.

A palota a rendszerváltás után üresen állt, és akkor esett át teljes körű felújításon, amikor a 2000-es évek elején megvásárolta a Boscolo-csoport, hogy szállodává alakítsa át. Mint azt a Köztérképen Dénes Ildikó írja,

a New York Palota homlokzatán Senyei Károly szobrainak rekonstrukciós pótlását Szűcs László Szűcs László kőszobrász, restaurátor végezte el.

A New York-palota 1956-ban - A "Szabadság-szobor" még a helyén

A New York-palota 1957-ben- a szobor még mindig az épületen

A New York-palota a Dohány utca felől, 1960-ban - a Szabadság géniusza már nem látható a homlokzaton. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

Na, és mi a helyzet a freskón látható Szabadság-szoborral és a legendával? A Szabadság-szobor kicsinyített modellje 1870-ben készült, a szobrot Amerikában 1886-ban állították fel, míg a New York Café csak 1894-ben nyitott, tehát nem a szobor felállítását megelőzve készült a freskó.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x