hirdetés
SzabadsagBisztro_05.141243.jpg

Summer in the City: 5+1 étterem Budapesten, ahová elmenekülhetsz a nyári hőség elől

Ha te is a városban ragadtál, de ennél egy jót, vagy csak nyugalomban ücsörögnél a jeges üdítőd felett, nézd meg a javaslatainkat!
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. június 29.


hirdetés

Én nem szeretném panaszkodásra felhúzni a cikket... de ez a hőség KI-BÍR-HA-TAT-LAN! Tényleg, komolyan, nem normális dolog.

És bár jó lenne tengerparton hesszelni, sokan maradunk a város foglyai. Hozzuk hát ki belőle a legtöbbet, nem igaz? Keressünk olyan helyeket, ahol lehet hűsölni, lazítani, lassan és nyugodtan a gépen pötyögni, vagy csak egy jeges itallal semmittenni. Higgyétek el nekem, hogy nem mindegy, hogy hova menekültök ezekben a napokban. A legbelebb belvárosi zsufi, és a rossz kiszolgálás ilyenkor még ártalmasabb az idegekre.

Olyan listát hoztam nektek, aminek minden egyes tagja megér egy misét. Ráadásul térképre is rendeztem őket, így láthatjátok, hogy nem voltam részrehajló, Buda is van, külváros is van. Indulhat a tesztelés!

Szabadság Bisztró

Jó, tudom, az előbb írtam, hogy ne a belvárost erőltessük, de ha egyszer itt van dolga az embernek... Igenis kell hogy legyen egy olyan hely a dzsungelben, ahol meg lehet pihenni, ahol lassan lehet bekapni egy gyors ebédet, ahol kellemes, elegáns, kényelmes és inspiráló minden.

A Szabadság Bisztró 1902 óta vendéglátóipari egység. Töltött már be késdobáló, kávézó és étterem funkciót is, de legalább nem lett belőle bank, irodaház vagy szálloda. Jelenleg a divatos bisztró kifejezés illik rá a legjobban, ami annyit tesz, hogy egy jó ebédmenüre éppúgy betérhetsz ide, mint egy kellemes vacsorára, de ha e-mailozás közben dobnál be egy kávét, akkor is jó helyen jársz.

A hűs csicserileves és a zöldborsós-csirkés főétel mellett a berendezés és a sarokban kacsintgató Örkény kötet fogott meg a legjobban. Nem mondanám otthonosnak, mert nekem az otthonom sose volt ilyen rendezett... hanem sokkal inkább nyugalmas, mégis inspiráló közeg ez. Kávéházi hangulat, csak egy kávéházhoz képest sokkal ütősebb a kaja.

Van légkondi, mosolygós személyzet, terasz, játszósarok és van hideg limonádé is. Lehet elég lett volna ez az egy mondat is...

Facebook:

https://www.facebook.com/szabadsagbisztro

Haris Park - Bobo Restaurant

A Rózsadomb tövében már egy éve nyitogat a Haris Park, de most érték el azt az állapotot, amikor az étteremmel együtt igazán belendülhetnek. A park páratlanul szép, és amikor éppen nem egy rendezvénynek ad majd otthont, tényleg érdemes felkeresni. Óriási fák, napernyők és kifinomult stílus, ami a Bobo étterem falain belül is folytatódik. Nem fine dining ez, mert annál sokkal kézzelfoghatóbb és olcsóbb is, de mégis az eleganciára és a minőségre érzékenyek helye lesz ez, úgy hiszem.

Jó, magyar étel, jó zenék, jó hangulat, és mellé parádés italkínálat. Ha a champagne vagy a gin vonz, akkor csak tűrd fel az ingujjadat, és engedd el itt a hetet!

A vasárnapi ebéd közben hagyd nyugodtan a gyereket a kerti játékokkal teli sarkába kalandozni, te meg kóstold meg a szarvasgombával megbolondított csirkepaprikást. Szem nem marad szárazon tőle! De a halat és a hűs túrógombócot is bátran ajánlom, sőt, a nyár epres gazpachoját is itt töltötték elém.

#budánlaknivilágnézet

Facebook:

https://www.facebook.com/harisparkbudapest

https://www.facebook.com/bobobudapest

Danubius Hotel Helia

Na mire nem gondolnál, amikor hűs menekülőt keresel a város zajától? Hát egy budapesti hotelre például biztosan nem. Mert a hotelbe külföldiek meg turisták járnak, mi? Ezt a trendet érzésem szerint mi alakítjuk.

Több olyan szálloda is van, ami versenyben van az őslakosok kegyeiért, és olyan éttermi szolgáltatást kínál, ami kifejezetten a kívülről jövő vendégeknek kedvez. A Danubius Hotel Helia Yellow Bistro & Barja és Episode étterme ilyenformán nekem a nyár egyik meglepetése. Egy kerti parti alkalmával volt szerencsém felmérni itt a terepet, és a következő kérdések merültek fel bennem: Ez a hely tényleg Budapesten belül van? Más is érzi ezt a modern, mégis retro feelinget ami egyenesen a Balaton hangulatát adja nekem? Miért nem járunk mi ide többet?

Se a képek, se az ügyetlen szavak nem adják vissza, hogy mennyire jó a Helia teraszán koktélozni, és hogy mennyire más világba repít itt minden. Pedig csak körülbelül negyed óra kocsiútra távolodunk el a belvárostól.

Bevállalósabbak a wellnesst is bepróbálhatják a vacsora előtt. Ahhoz sem kell feltétlenül megszállni náluk!

Facebook:

https://www.facebook.com/DanubiusHotelHelia

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
DSC_6502.jpg

6 szuper hely a Badacsony körül, ahol mennyei finomságokat és gyönyörű panorámát is kapsz

Hol lehet igazán jókat enni és inni, közben a Balatonban és a tájban gyönyörködni? Utánajártunk.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. július 31.



A Balaton napjainkban egész évben virágzik. Több olyan kiadvány is van, amiben utánanézhettek, hogy mi jót lehet csinálni a tó körül,

de számunkra a legizgalmasabbak kérdés mindig az, hogy hol lehet igazán jókat enni és inni páratlan panoráma mellett.

Így nem csoda, hogy egyre többször kötünk ki az északi parton és barangolunk a tanúhegyek között. Badacsony és a Szent György-hegy pedig nem csak nekünk kedvencünk. Remek éttermek és borozók sorakoznak már itt.

Induljunk neki úgy, mintha csak a sétánkat vagy egy túrázós, esetleg biciklizós napot kezdenénk, és essünk neki a Badacsony lábának.

Ha Badacsony, akkor Laposa

Nem buzdítanálak titeket arra, hogy egy családhoz ragaszkodjatok, ha nem lenne eszméletlenül jól összerakva a "Laposa élmény". De Badacsonyban olyan erős a jelenlétük, és annyira csodálatos és különböző helyeket üzemeltetnek, hogy szerintem érdemes az összeset kipróbálni.

 

Hableány

A Hableány a Laposa birodalom újonnan felavatott tagja. A vasúttól és a tótól is csak pár perc sétára helyezkedik el, így az ember nyugodt szívvel kezdheti itt a Badacsonyi túráját.

Ultramodern helyről van szó, miközben a retró életérzés sem veszett el teljesen. Az éttermi szolgáltatás mellett a család szőlőfeldolgozása is itt zajlik. Szóval ha kérsz egy pohár bort, annak túl nagy utat biztosan nem kell bejárnia a poharadig.

Van itt egy mini helytörténeti kiállítás, és elvitelre is be lehet ugrani a különböző nedűkért, de én azt mondom, hogy az ebédedet is itt költsd el. Izgalmas és nagyon mai konyha. Az adagokkal jól lehet lakni és vannak benne ismerős hangulatok, de mégsem a magyarosfatál és rántotthalrudacska típusú üzem ez.

Friss Terasz

Ha elindulunk fel a hegyre, az első laza fröccsöt már dobhatjuk is be a Friss Terasznál. Ezen a helyen gyerekprogramok és koncertek is akadnak szép számmal, és a laza, kötetlen hangulat garantált. Lángos van meg hamburger, ha túlinná magát az ember, vagy ha nem a késselvillávalevős helyeket részesíti előnyben.

Itt már alakul a panoráma is, de van még feljebb...

Szőlőhegy Bisztró

Ez a hely a személyes kedvencem. A szőlő itt tényleg egy karnyújtásnyira van. Az egész teraszt átszövi és a panoráma legnagyobb részét is szolgáltatja.

Közben meg olyan igazi pincés, tradicionális a hangulat. Jó húsleves, velős csont, túrógombóc. Régi tárgyak, fa bútorok, kemence.

A klasszikus balatoni életérzés kicsit leporolva, és a mai ember számára újraértelmezve.

 Laposa Borbirtok

A nagyágyú van legmagasabban. A hegy déli oldalának közepe már elég tisztes távolságra fekszik a tótól. Innen fogod a legszebb képet készíteni, és itt nem tudsz majd percekig vagy akár órákig a kilátáson kívül semmi másra koncentrálni.

Itt inni kell egy pohár bort, és maximum sajtot kell majszolni mellé. Itt lassítani kell, és élvezni a természetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
DSC_6395.jpg

A hely nagyágyúja a nagyi rántott tarjája – új rántotthúsozó a Madách téren

Végre egy gyorsétterem a városban, amely a legnagyobb klasszikusunkat emeli piedesztálra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 03.



Egy rendes, magyar embernek minimum egy szentimentális sztorija kapcsolódik a rántott húshoz. A vasárnapi ebédek, a családi összejövetelek és az ünnepek szerves része volt gyerekkorunkban ez az étel... és hiába is tagadnánk, sokunknak még ma is az.

Akárhogy is változnak a gasztrotrendek, egy jó rántott húst heti egyszer simán le tudunk tolni, de nehezebb igazán jót találni a városban, mint ahogy azt elsőre feltételezné az ember. Sok helyen újraértelmezik, megreformálják a panírt, fura köretet tesznek mellé, és sok helyen egész egyszerűen rosszul készítik el. Pedig a titok nagyjából a jó alapanyagokban, a frissességben és a megfelelő vastagságúra lapított szeletekben rejlik.

Tudják ezt a Madách tér új szereplőjeként feltűnt, A Rántott Húsos névre keresztelt hely tulajdonosai is. Csak egy korrekt, vasárnapi ebédre emlékeztető húst akarnak elénk tenni, és manapság ez az egyenesség szinte kuriózum.

Szóval van rántott hús disznóból és csirkéből, meg némi köret és mártogatós, aztán ennyi. Jó áron, jó helyen, jól elkészítve.

Ha kicsit mélyebben belemegyünk a témába, akkor azért kiemelhetjük azt, hogy a remek vastagsággal bíró szeletek helyben kapják meg a panírt, és még véletlenül sem használnak hozzájuk fagyasztott húst.

A sült krumpli szintén tökéletes és gigantikus adag. Vannak különböző szószok és savanyúk, hiszen van akinek a csalamádé az elmaradhatatlan kiegészítő, van akinek meg a csemegeuborka. (Nálam a korianderes coleslaw saláta talált be a legjobban.)

Kóstoltunk egy szendvicset is, amiben csirkecsíkok voltak, de ez nyilván női oldalról talált be jobban. Mondjuk az egészet elpusztítani nem sikerül. 1290 forintért ez igazán jó vétel.

A hely igazi nagyágyúja a nagyi rántott tarjája, ami gyakorlatilag egy hús alapú lángos, hiszen sajt és tejföl figyel rajta. Na ennyivel pont meg szabad bolondítani ezt a klasszikust is. A maga 1590 forintjával a legdrágább tétel ez, de megbánni nem fogod!

Lapozz a desszertért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
izek_haza_foto_tari_robert-7.jpg

Így készül a konyakmeggy - egy alföldi üzemben követtük végig az útját

A finomság készítése összetett és izgalmas folyamat. Lessetek be velünk egy aprócska üzembe.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. július 14.



Gyerekkoromban utáltam a konyakmeggyet. Nem értettem, hogy egyáltalán mi értelme van annak, hogy egy száraz csokiburokban zörög egy összeaszott meggyszem.

Jó pár évbe telt, mire rájöttem, hogy

nem az édesség a rossz, hanem a mi családunk hozzáállása.

Hiszen éveken keresztül adogattunk körbe 2-3 dobozzal, és mire ráfanyalodtunk, már csekély élvezeti értékkel bírt.

Majd egyszer valaki megkínált a suliban egy olyan példánnyal, aminek fényes és roppanós külseje volt, és legnagyobb meglepetésemre folyt! a belseje.

Úgy ledöbbentem, mint amikor (spoilerveszély!) megtudtam, hogy nem létezik a Mikulás. Ettől függetlenül nem kaptam rá az ízére, hiszen a sokéves rossz emlék bennem maradt.

Aztán múlt héten egy vérbeli alföldi kiránduláson vehettünk részt több újságíró kollégával egyetemben, és ez a különös csokoládé ismét meglepett.

Szankon a térség első gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Háza épületében kapott helyet a csokimanufaktúraként működő kisüzem, amelyben a több mint százéves hagyománnyal rendelkező konyakmeggy gyártására rendezkedtek be.

A kiskunmajsai csokigyárból felszámolt eszközök egy részét hasznosították, és Ritz Csokoládé márkanéven értékesítik a helyben termelt, alkohollal tartósított meggyes bonbont. A negyvenéves kiskunmajsai receptúra alapján minden folyamat kézzel készül. És ha az ember végighallgatja, hogy pontosan hogyan jut el a meggyfától a csinos dobozig ez az édesség, máris sokkal izgalmasabbnak fogja találni a kész terméket.

Én meg voltam győződve róla, hogy ez olyan lesz mint a bonbontöltés. Lesz egy öntőforma, amibe belepakolnak sorban mindent, és a végén kigurítják belőle a kész gombócokat. Hát ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. A konyakmeggy készítés ugyanis egészen komoly kézügyességet és rutint követel meg.

Úgy kezdődik, hogy a 80%-os alkoholba áztatott meggyet kimagozzák, majd fondánnal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondánba mártás után a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják.

Ezt követi a talpazás folyamata, amikor egy csokoládé lapocskát készítenek a meggy aljára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
MOT_egyutt_feher.jpg

Maga a málnás ízorgazmus - megkóstoltuk az Ország Tortáját

Soha nem volt még ennyire gyümölcsös Magyarország Tortája! Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét, és a cukormentes győztest, a Kicsi Gesztenyét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 01.



A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével pedig idén nyolcadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megrendezték.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája pedig Gyuris László szegedi cukrászmester Kicsi Gesztenye tortája lett.

Mi ott voltunk tegnap a Parlamentben, egy teremnyi éhes újságíróval egyetemben, és alig vártuk, hogy belemerítsük a villánkat a sütikbe.

Tóth Norbert győzelme valahol sejthető volt. Hiszen a dunaföldvári cukrász negyedik alkalommal indult a megmérettetésen, és eddig minden alkalommal be is jutott a legjobbak közé.

Harmincegy tortát sikerült maga mögé utasítania egy idén is erős mezőnyben. Ráadásul magát a versenykiírást sem egyszerű megugrani.

Mindenkinek 22-25 centi átmérőjű tortát kell készíteni, aminek 16 szeletesnek kell lennie. A magassága 10 cm-nél nem lehet több, és jellemzően magyar, természetes összetevőkből álló alapanyagokat kell használni. (Nem használhatnak margarint, növényi tejszínt, mesterséges színezéket és aromát sem.)

Norbert a kész süteményről így nyilatkozott még májusban a DUOL.hu-nak:

"Idén a málnát választottam. Azért, mert szép a színe, zamatos és a vendégek is nagyon szívesen fogyasztják. A Boldogasszony csipkéjét úgy jellemezhetném: egyféle íz, többféle textúra. Minden rétegében visszaköszön a málna. Alul egy málnás, ropogós réteg található, utána egy málnapürével dúsított tésztaréteg következik, majd a cremeux (tejszínnel lazított krém), végül a teteje, amin egy bazsalikomos, citromos ganache (csokoládé és tejszín) található."

A névválasztással kapcsolatban pedig a következőket osztotta meg:

"A málna volt a kiindulópont. Megtudtam, hogy a Dunántúl egyes részein a málna népies neve a boldogasszony csipkéje. Rögtön megtetszett, mert egy torta esetében a névválasztás is nagyon fontos: hangzatosnak, fülbemászónak kell lennie."

A tortából a sajtótájékoztatóra szerencsére nem csak egy 16 szeletes példánnyal készültek, hanem egy asztal méretű adagot szeleteltek fel. A kóstolás után pedig bátran állíthatom, hogy az idei győztes valóban különleges.

Az elmúlt években sokszor tört előre a francia vonal. Kevés tészta, sokféle markáns krémréteg. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem hiányzott már egy kicsit magyarosabb vonal, ahol a tészta több szerephez jut. Remek csavar az is, hogy a lapok is erősen málnásak, hogy tényleg minden morzsában ott a gyümölcs. A bazsalikommal és citrommal kiegészülve igazán üdítő szelet ez, a megjelenése pedig valóban ünnepi, mégis természetes.

Egy szó, mint száz, nem hallottam panaszt rá senkitől. A gyümölcsös ízeket kedvelők szeretni fogják!

Természetesen a cukormentes verziót is megkóstoltuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x