hirdetés
nepsziget-7.jpg

Budapest legtitokzatosabb szigetén jártunk

Kik és mire használták az egykor szép jövő elé néző szigetet, és mi volt a helyzet itt nemrég?
Horváth Emese írása, Fotók: Nagy Szabolcs, civertan.hu - szmo.hu
2014. július 24.


hirdetés

A Népsziget egykor teljes értékű sziget volt földrajzi és kulturális értelemben is. Ma azonban már “csak” félsziget, a közösségi területként használt szerepe pedig igen megkopott, illetve jócskán átalakult. Kik és mire használták az egykor szép jövő elé néző szigetet, és kik és mire használják ma? Kirándulj velünk térben és időben a Népszigeten!

A Népsziget a Dunán, a Hajógyári-szigettől északkeletre helyezkedik el, és az Északi összekötő vasúti híd hatalmas töltése vágja ketté. A mintegy 2 km hosszú, 50 hektár felszínű szigetet 1695-ben még Saban-szigetnek hívták, a köznyelv azonban később Szúnyog-sziget, Csigás-sziget, illetve Újpesti-sziget néven is emlegette. Egykor a Duna egyik szigete volt, azonban az 1830-as években egy vékony földnyelvvel a Zsilip utcán át Újpesthez kapcsolták, azóta valójában félsziget.

hirdetés

Az ipari forradalom idején a sziget környékén is elszaporodtak a gyárak. A leválasztott keleti öbölben létrehoztak egy téli kikötőt. A parton megépítették a Pesti és Fiumei Hajógyár Váci úti telepét, továbbá a Téli kikötőbe települt a Ganz Danubius Hajó- és Darugyár is.

Az eliparosodott sziget számára az első világháború után csillant fel a teljes arculatváltás lehetősége. A magyar sportdiplomácia ugyanis vesztes országként is komoly erőfeszítéseket tett az 1928-as olimpiai játékok megrendezésére, amelynek fő helyszíne az "Ujpesti-Szunyog-sziget" lett volna. A nagyszabású beruházás által a terület szervesen bekapcsolódhatott volna a város vérkeringésébe, sajnos azonban e tervek végül nem váltak valóra.

_DSC0593

_DSC0595

A meghiúsult Olimpia sportlétesítményeiből csak a csónakházak valósultak meg. A sziget ennek köszönhetően a két világháború között a sportolni, pihenni és kikapcsolódni vágyók otthonává vált: nyugati oldala szabad strandként működött, céges üdülők épültek, az öböl felőli oldalon pedig kajak- és kenuszakosztályok telepei létesültek. 1980-ban kezdődött a szomszédos Palotai-szigeten a szennyvíztisztító építése, és nagyjából ekkorra a Népsziget beépítettsége is elérte maximumát.

A rendszerváltás után a sziget elvesztette funkcióját. Alig maradt rajta üzem, a növényzet pedig ismét elkezdte térhódítását a lepusztult épületek felett. Az egykori vízi-világ mostanra az iparosodás és a szocializmus maradványainak szellem-szigetévé változott.

A Népszigetet manapság Budapest kevésbé ismert, “titkos szigetei” közt tartják számon, hiszen kevesen tévednek ide - leszámítva a romos épületek közt megbúvó szipusokat és vadkempingező hajléktalanokat. Sok a szemét, és a szennyvíztisztító közeléből áradó szag sem csábít kellemes sétára.

nepsziget (9)

Aki azonban e körülményeken átlendülve mégis beleveti magát a sziget zöldellő környezetbe, rejtett kincsekre bukkanhat. A Népszigeten működik egy lovarda és egy kutyaiskola, sőt egy kecskékkel, tyúkokkal és egyéb háziállatokkal népes állatparkot is meglátogathatunk a híd lábánál. Ha szabadidőtöltés közben megszomjaznánk, illetve megéheznénk, két sörözőbe is beülhetünk hekket, hotdogot és egyéb vízparti-ételeket enni.

_DSC0549

_DSC0566

_DSC0576

hirdetés

A szigetet manapság a sportolók használják ki a legjobban, főként evezős, kajak-kenus telepek működnek itt, de rendeznek vízi majálist és más, a Dunához köthető rendezvények is vannak rendszeresen.

Viszonylagos lepukkantságától eltekintve a Népsziget vadregényes ösvényei, és homokos partja különleges helyszín sétálni, futni, vagy biciklizni vágyóknak. A sziget déli csúcsánál nemrég felépült hatalmas Marina parti lakópark remélhetőleg segít majd fellendíteni a sziget rendezését is. Mindenesetre bízunk benne, hogy a sikertelen olimpiai pályázattal nem szállt el örökre a Népsziget nagy lehetősége.

_DSC0493

_DSC0501

_DSC0503

_DSC0505

_DSC0527

_DSC0531

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
obuda-gazgyari-lakotelep-mysecretbudapest-2019.jpg

Tündéri mézeskalácsházakból áll Óbuda eldugott mini negyede

Az gázgyári munkásoknak építették a telepet, ahol mintha megállt volna az idő.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. október 26.


hirdetés

Óbuda nem mindig kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemelne - valószínűleg azért, mert más, nagyobb területű kerületekhez hasonlóan széttagolt, és apró, finom részleteiről, érdekes építészeti emlékeiről a lakótelepek, a forgalmas utak és a Római part büféi gyakran elterelik a figyelmet.

Pedig elég sok felfedezni való akad még a kerületben.

Itt van például a volt Óbudai Gázgyár munkástelepe, ahol a séta felér egy időutazással.

hirdetés

A gyár dolgozóinak házait olyan gondosan és egységes koncepció mentén tervezték, mint Kispesten a Wekerle-telepet.

Az egykori gázgyárhoz két mini lakónegyedet építettek: egyet a munkásoknak, egyet a tisztviselőknek. A munkásokét Almási Balogh Lóránd tervezte, a gázgyárat és a tisztviselők telepét Reichl Kálmán.

Előbbit, a munkásnegyedet U-alakban rendezték el, középen egy park található, annak egyik végén áll az iskola és az óvoda. A földszintes és emeletes mézeskalács házak az U két szárán szimmetrikusan tükrözik egymást, és az U görbületében is látható egy-egy oszlopos, egymásnak megfelelő épület. A házakhoz kertek is tartoznak.

A telepet 1911 és 1914 között húzták fel, és sokan szecessziós negyedként tartják számon. Én inkább azt mondanám, hogy néhol a magyaros szecesszió egy-egy elemét felhasználó, hangulatában a kisvárosokat és a tradicionális erdélyi építészetet idéző kis negyed ez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_4906-1.jpg

Még a halálfélelmemről is megfeledkeztem, miközben a Boráros tér szépségeit néztem

Ez a bika most a hídon áll vagy lebeg? Miért van ennyire kitekeredve a feje? A teste tényleg egy mélytányér?
Orosz Emese cikke, fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Utálom a Boráros teret. Nem vagyok egy ijedős csaj, de szó szerint félek, ha egyedül kell átmennem a villamostól a hévig, pláne sötétedés után. Jó pár rémtörténetet hallani, és a hírek is rendszeresen beszámolnak ott történt atrocitásokról. Legutóbb például gyerekeket raboltak ki fényes nappal az ottani gördeszkapályán.

A cím ezzel szemben nem elírás. A szemét és gyanús figurák fölött elnézve a Boráros térnek igenis vannak szépségei. Lampert Benedekkel ezúttal a Boráros tér mocskában keresgéltünk kincseket.

hirdetés

A Boráros tér közepén áll Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművészt 1983-ban felállított Borárus-szoborkompozíciója. Jól látszik a hídról, és tulajdonképpen uralja a hídfeljáró déli oldalának kerengőjét is. A kőhordók homloklapját egykor bronzdíszek ékesítették. Sajnos nem igazán csodálkoztunk azon, hogy ezeknek az évek során lába kélt.

A borárus szobor miatt joggal feltételezhetnénk, hogy a tér egykor borpiacnak adott otthont. Ez azonban csak urbán legenda, amiért a jó humorú szobrászművész a felelős.

A tér valójában Boráros Jánosról (1756-1834), Pest egykori főbírójáról és ügyvezető helyettes polgármesteréről, a Városliget megteremtőjéről kapta a nevét. A Ráday utca és a tér találkozásánál álló Boráros tér 4. számú ház térre néző homlokzatán impozáns emléktábla őrzi az ő emlékét is.

Kiskoromban autóval sokszor hajtottunk át a Petőfi hídon, én pedig már egész korán kiszúrtam a különös “kecskefejű tálat”, amit gyerekként sehogy sem értettem. Ezt most a hídon áll vagy lebeg? Miért van ennyire kitekeredve a feje? A teste tényleg egy mélytányér? És mielőtt jól szemügyre vehettem volna, rendszerint már el is suhantunk mellette.

Ma már tudom, hogy a “kecskefejű tál” igazából a nagyszentmiklósi aranykincs legismertebb darabjának, a bikafejes ivócsanaknak sokszorosára nagyított, hegesztett rézből és krómacélból készített mása.

Az ivócsanak különben szintén Boráros Jánosnak állít emléket. Az egykori avar fejedelmi kincstár részét képező, 23 aranyedényből álló nagyszentmiklósi aranykincset ugyanis egy szerb szőlősgazda a saját udvarán találta meg 1799-ben, miközben épp árkot ásott. A gazda felesége a kincseket eladogatta, illetve beolvasztatta. A túlélő darabok különböző kereskedőkön át Pestre jutottak, ahol Boráros János gyűjtötte össze, és küldte tovább őket a bécsi Császári és Királyi Régiségtárba.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!