hirdetés
A kócsagtól a Nagy ho-ho-horgászig – Budapest legszebb tűzfalait gyűjtöttük össze
A belvárosban kis túlzással minden sarkon bele lehet futni egybe, de a külső kerületekben is egyre gyakoribbak. Íme a mi kedvenceink!
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. május 12.


hirdetés

Az elmúlt időszakban mi is többször írtunk a Bertalan Lajos utcai Szépnagymadárról, azaz kedveltebb nevén a Kócsag tűzfalfestményről. A Színes Város és a MOME közös alkotásának helyére idén majdnem új mű került, de az emberek közbeszóltak és leszavazták a tervet. A Kócsag maradt, és egyben egy fontos kérdéskörre világított rá: az emberek szeretik és igénylik az egyre terjedő tűzfalfestményeket, és ragaszkodnak is hozzájuk.

Annak, akik nyitott szemmel jár a városban, valószínűleg van is minimum egy kedvence. De azoknak, akik eddig nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget ezen alkotásoknak, javasoljuk, hogy egy séta alkalmával adjanak pár perc megállót maguknak, és mélázzanak el nyugodtan. Ugyanis egyikről sem tudhatjuk biztosan, hogy meddig marad a szemünk előtt...

Mi összegyűjtöttünk majd' 50 ilyen városdíszt, hogy könnyebben menjen a rácsodálkozás.

Nektek melyik a kedvencetek a listáról? Vagy esetleg egy olyannal szemeztek nap mint nap, ami itt nem is szerepel? Mutassátok meg nekünk!

A híres Kócsag, azaz a Szépnagymadár:

Bertalan Lajos u. 16.

Alkotók: Zsuffa Zsanna Lídia

Együttműködők: MOME

Így készült a Kócsag 2018-ban:

A város 3 legújabb alkotása vállaltan ideiglenes, úgyhogy az ő megtekintésükkel mindenképpen érdemes sietni.

Aba-Novák Vilmos Laurájába és Piros kalapos nőjébe, valamint Ferenczy Károly: Október című képébe is vittek némi csavart az alkotók, és Fuzeum néven fut a projekt, a FUZETEÁRA utalva. A három festmény egymástól konkrétan sétatávolságra van, a Kazinczy utca 47. és az Akácfa utca 27. címeken.

A következő alkotások a NEOPAINT WORKS (Mural Painting - Budapest) csapata készítette:

6:3 – Az évszázad mérkőzése

Rumbach Sebestyén u.

Canga

Akácfa u.

Varrónő

Akácfa u.

Taxi

Asztalos Sándor u.

A Nagy Ho-ho-horgász

VIII. kerület

Budapest Anno

Erzsébet tér

Garay u.

További képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Agyonszerkesztett fotóval hirdeti Budapestet egy thaiföldi utazási iroda
Hát, így még biztos soha nem láthattuk a magyar fővárost... De talán nem is baj. :D
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Érdekes hirdetésre bukkant egy thaiföldi utazási iroda oldalán a Bangkok Charlie Facebook-oldal. A plakáton ugyanis eredetileg egy európai körutazását hirdetnek, viszont az egész tulajdonképpen egy Photoshop-katasztrófának tűnik.

Ha ránézünk a fotóra, akkor először a magyar főváros, Budapest ugrik be, igen ám, de közben egy képen igazából minden szerepel, amit egy turista a Magyarország-Csehország-Ausztria körúton láthat.

A másik poén, hogy az utazás igazából 7 nap és 4 éjszaka, tehát körülbelül mondjuk pont ennyi fog megmaradni egy turista fejében a körútról. A Facebook-oldal, ami rátalált a különleges ajánlatra tulajdonképpen csak "szelfikörútnak" nevezi ezeket az ajánlatokat.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Látványos videó: így néz ki madártávlatból a megújuló Városliget
A magasból is megnézhetjük, hol tartanak a Liget Budapest Projekt fejlesztései.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 11.A Városligetbe látogatók idén is több elkészült projektelemet vehetnek majd birtokba.

Még ebben az évben átadják Magyarország egyik legkomplexebb játszóterét. Befejeződik az egyik legszebb épület, az Olof Palme Ház rekonstrukciója is, az épületet Millennium Háza néven ősszel nyílik meg a századfordulós Budapestet megidéző interaktív tárlattal. A Millennium Háza előtt egy kialakítanak egy új, gyönyörű rózsakertet is.

Hamarosan elkészül az Európa legnagyobb és legmodernebb múzeumi háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) is.

A végéhez közelít a Szépművészeti Múzeum szoborgyűjteményének a jövőben otthont adó Komáromi Csillagerőd. A Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai a tervek szerint haladnak, a kivitelezés magasépítési szakaszba lépett, az új ismeretterjesztő központ várhatóan 2021 végén nyitja meg kapuit. Idén elkezdődik az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Házaként megnyíló Közlekedési Múzeum épületének kivitelezése.

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is átadnak.

Az ifjúsági sportpályákat rengeteg iskolás és hobbi futó használja, de oda járnak edzeni a Rippel fivérek és a Rippel Brothers Akadémia artista növendékei is.

A nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek Rippel Ferenc és Rippel Viktor gyakran tart növendékeinek órát a modern pályákon.

2020-ban az autóval érkező már használhatják a Dózsa György úti 800 férőhelyes mélygarázst.

A Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése már javában zajlik az 56-osok terén, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

A megújuló Városliget parkrészei igazán népszerűek. A Kutyás élményparkban negyedmillióan jártak az elmúlt évben. Gyakori vendégek itt a sztárok is, köztük Kulcsár Edina, aki kiskutyájával Fifikével elsőként tesztelte a parkot.

Látogatott a látássérültek pihenését szolgáló Vakok Kertje, amit Agárdi Szilvi énekesnő is kipróbált sorstársaival.

A Liget Budapest Projekt keretében tavaly befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukciója és modernizációja is, így újra régi pompájában látható a több mint 70 évig lezárt Román Csarnok.

Ha érdekel a látványos videó is, lapozz

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Bezár a Keleti 2 hétre, teljesen megváltozik a vonatok menetrendje
Május 13-tól és május 26-ig a Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatokat más budapesti pályaudvarra irányítják. Ne indulj útnak rutinból!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 09.Jövő hétfőtől bezár a Keleti pályaudvar, szinte az összes budapesti vonalon változások lesznek. A hírről az MTI is megjelentetett egy közleményt, de a Máv a honlapján is megírta, mi minden módosul.

Mint azt korábban már megírtuk, május 13-tól 26-ig, két hétre zárják le Keletit karbantartás miatt.

Ebben az időszakban az érintett vonatok mindegyike módosított menetrend alapján közlekedik.

A felújításra azért van szükség, hogy a Keleti pályaudvaron csökkenjen az üzemzavarok, a meghibásodások száma, megelőzzék a sebességkorlátozások bevezetését, pontosabban közlekedjenek a vonatok. A munkák azzal kezdődtek egyébként, hogy megtervezték egy sor bódé elbontását a pályaudvar épületében.

A legfontosabb változás a menetrendben: a győri vonalról az IC-k és a railjetek a Délibe érkeznek, a pécsi IC-k Kelenföldön fordulnak. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalról a személyvonatok és zónázók egy része Kelenföldre érkezik, másik fele Kőbánya-felsőn fordul. A Pécelig közlekedő személyvonatokat és a piliscsabaiakat összekötik. A Békéscsabára induló és onnan érkező vonatok a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda érkeznek, a záhonyi sebesek Szolnokon fordulnak vissza.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ha romantikus randira vágysz, vidd el a szerelmedet a margitszigeti japánkertbe
Elképesztően szép!
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. május 04.Az egyik legnépszerűbb hely Budapesten a Margitsziget, amely akár több napra elegendő érdekességet és látnivalót tartogat. A sziget északi csücskénél található romantikus japánkertet pedig sokan szeretik. Tökéletes randihely, különösen, ha má reggel mentek, mielőtt a turisták áradata odaérne.

A Japánkert kialakítása egyes források szerint Magyar György főkertész nevéhez fűződik, aki a vízesést építtette fel a fürdő közelében a 19. század második felében. Bár a margitszigeti fürdő környékén a parkosítást ő végezte,

a jelenleg is látható tórendszert és a japánkertet a sziklakerttel 1936-ban egy Späth nevű cég kezdte kialakítani.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A terület története azonban egészen az 1870-es évekig nyúlik vissza. A sziget északi végénél feltörő gyógyvizet egy Ybl Miklós által tervezett mesterséges vízeséssel zabolázták meg. A zuhatag mellé pedig ivócsarnokot emeltek.

1922-en a berlini Späth egy kis sziklakertet épített a medence mellé. A harmincas években bővítették a kertet, és ekkor helyezté el a normafa nevű bükk maradványait a tóban. Megépítették az egykori Bodor-kút másolatát is.

Az ostrom alatt elpusztult az ivócsarnok, megsérült a Bodor-kút, és át kellett alakítani a területet.

Az 1960-as években újabb és újabb növényeket telepítettek a kertbe, de mai formáját az 1970-es években alakították ki. Az alsó tóban ma a tragikusan fiatalon elhunyt tehetséges szobrász, Csikász Imre "Ülő lány" című alkotása látható, a vízesés előtti tóban pedig Ligeti Miklós "Rákász fiú" című műve, amely eredetileg a Várban volt.

A Zenélő kút vagy Bodor-kút eredetileg Bodor Péter székely ezermester 1820–22-ben Marosvásárhelyen épített és 1911-ben lebontott kútja volt, ezt építették fel újra 1935 és 36 között. A kút egyik érdekessége a tetjén álló Neptun-szobor.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x