Budapest kedvence, a "Pala"
Kicsik és nagyok kedvence 1919-es indulásától máig a budapesti Palatinus strand. Szálljatok be az időgépbe, és idézzük fel együtt a korabeli képek segítéségével a Palatinus történetét!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. április 02.


Szabó Anita cikke, képek: fortepan.hu

A margitszigeti Palatinus - vagy ahogy a pesti szlengben elterjedt - a "Pala" 1919-ben nyitotta meg kapuit Duna-parti strandként, ahol boldogan mártózhattak meg a városlakók a folyó akkor még tiszta, hűs vizében. A fürdő a nevét a nádor latin elnevezéséről kapta, ezzel emlékezve meg a sziget egykori nevéről.

1921-ben vált igazi strandfürdővé, amikor a margitszigeti partszakasz egyik lekerített részén megnyitották a három medencét, köztük a nagyot, ami akkoriban Európa legnagyobb medencéjének számított. A medencék vizét, akárcsak ma, a sziget termálforrásai táplálták.

Ekkoriban a fürdőruhák szemérmesen takarták viselőik testét. A férfiak leginkább úszónadrágban, míg a hölgyek szigorúan csakis - a test vonalát jól kiemelő - kötött anyagú fürdőtrikóban jelentek meg a strandon. A kor előrehaladtával aztán a ruhák mérete egyre kisebb és kisebb lett, majd divatba jöttek a kétrészes fürdőruhák is. Anyagukat felváltotta a rugalmas latex.

Arra senki sem számított, hogy a strand hatalmas népszerűségnek örvend majd, és a felmerülő igények miatt alig egy évtized alatt korszerűtlenné válik. A bővítés elkerülhetetlenné vált, ezért a létesítményt Janáky István tervei alapján 1937-ben felújították.

A hírességek is kedvelték a Palát: a képen Nagykovácsi Ilona, Simor Erzsi, Egry Mária és Koós Zsófi színésznők strandolnak egy (számunkra) ismeretlen hölggyel

Az épület előtt álló Csorba Géza kőszobor, a Napozó lány (Fésülködő nő) fogadja a mai napig a kikapcsolódásra vágyó vendégeket. A szobor érdekessége, hogy 1945 után újrafaragták. A bejáratot is jelentő öltözőépület két végében a női és férfi öltözők kaptak helyet. A főépület tetején volt a női napozó, az öltözőkből pedig a strand területéből kevés helyet elfoglaló csigalépcsők vezettek a medencékhez, amik ekkorra a hullámfürdővel bővültek. A hullámzás kezdetét harangkongatással jelezték.

A strandélet télen sem szűnt meg a Palán. Az elszánt fürdőzők dacolva a mínuszokkal és a hóval élvezettel csobbantak egyet a medence termálvízzel feltöltött vízében.

Ahogy azt a videó is bemutatja, az 50-es években gyermekmegőrző is működött a Palatinuson, megkönnyítve ezzel a szülők pihenését. Ez az a kor amikor a nők körében a hegyes formát adó, mellet magasra nyomó, aránylag sokat takaró melltartó, illetve a csípőnél végződő, combnál nem túlságosan felvágott nadrág hódított. Ilyet viseltek a korszak híres filmsztárjai, színésznői is.

Az állítólag kilencezer embert is befogadni képes "Palát" az elmúlt évtizedekben többször is bővítették, korszerűsítették, melynek köszönhetően a fürdő mára a strandok multiplexévé vált. Az 1980-as években a gyerekek nagy örömére ötpályás csúszda épült.

2002-ben pedig a medencéket korunk követelményeinek megfelelő vízszűrő és –forgató berendezésekkel szerelték fel. Az úszómedencét három részre: úszó-, strand- és élménymedencére osztották fel. Utóbbi nyakzuhannyal, pezsgőztetővel és sodrófolyosóval várja a vendégeket. Tizenegy medencéjével (köztük a hullámmal), sportpályáival és játszótereivel egész napos kikapcsolódási lehetőséget biztosít minden korosztály számára.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x