hirdetés
krassoivirgil-modosferenc-farkasreti-temeto-modern-epiteszet-mysecretbudapest-1000x723.jpg

Budapest egyik legszebb modern épülete volt – a romjain ma urnatemető működik

A Farkasréti temető katolikus templomát a korabeli szakma is dicsérte. Aztán jött a háború, és az ostrom alatt bombatalálat érte.
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. február 23.


hirdetés

Lehet, hogy morbid módon hangzik, de a kedvenc budapesti helyeim közt szerepel a Farkasréti temető is. Sokszor megcsodáltam a főépületet, amelynek pontosan olyan szomorú a története, mint Budapest megannyi egykori vagy még ma is látható épületéé.

Egykor a bejáratnál egy ahhoz fogható építészeti alkotás állt, mint amilyen a pasaréti Páduai Szent Antal plébániatemplom (Rimanóczy Gyula alkotása) vagy a városmajori Jézus Szíve plébánia (Árkay Aladár és Árkay Bertalan műve).

A XIX. században alapított gyönyörű Farkasréti temető kiépítésének, rendezettebbé és egységesebbé tételének több lépcsője is volt. Az egyik az Érdi út felőli fülkés és árkádos falsírboltok megépítése volt 1900-ra, ezután a falsírboltok folytatásaként az árkádos sírboltok és csontfülkék létesítése 1927-ben. (A háborúban megsérült, később elhanyagolták és letárták.)

A másik pedig kétségkívül az 1938-ra elkészült templom, harangtorony és ravatalozó volt a mellett ük kialakított árkádos sírboltokkal a főbejáratnál. Ez a rész volt ugyanis szinte már a kezdetektől a temető reprezentatívabb része, ahová szívesebben temetkeztek a tehetősebb vagy prominens családok. Az épületegyüttes átadását az Eucharisztikus Világkongresszus ünnepségsorozatához időzítették – hatalmas megtiszteltetés volt az, hogy Magyarország kapta meg a rendezés jogát. (Az eucharisztia jelentése oltáriszentség, a mozgalom Krisztus társadalmilag elismerhető és érvényesíthető hatalmát, a világban való valóságos jelenlétét hirdeti.)

Az épületeket Krassói Virgil (az ő munkája volt többek közt a Pongrác úti lakótelep; a nevét egy 1978-as kiadványban egyébként Krassóynak írták) és Módos Ferenc tervezte. A kivitelező Kapuváry Gusztáv volt.

hirdetés

A templom elnyerte a kortársak tetszését, a modern magyar építészet mára legendássá vált kiadványában, a Tér és Forma című szaklapban több oldalas összeállításban mutatták be.

„A Farkasréti temető kis temploma a két világháború közötti fővárosi egyházi építészet egyik kiemelkedő példája, a funerális művészetben pedig a korszak talán legjelentősebb alkotása volt”

- írja Tóth Vilmos.

„A Tér és Forma a szellemes alaprajzi megoldást és a nagy szintkülönbség ötletes kihasználását emelte ki, továbbá az anyagiak ügyes előteremtését: a főváros ugyanis 'közel ötszáz halott részére biztosítva kriptát, az ezeknek eladásából befolyó összeg előlegezéséből megépítette a temető új templomát', amelynek elrendezése 'lehetővé teszi ennek a temetőtől független használatát is és a megkívánt kegyhelyszerű kálvária létesítését ünnepélyes körmenetek céljára.”

A Keresztes Szent János templom elkészülte után, 1938-ban - Fotó: Fortepan/Buzinkay Géza

Az épület 1942-ben - Fotó: Fortepan/Lissák Tivadar

Csakhogy a budapestiek nem sokáig csodálhatták az épületet. A második világháború végén, Budapest pusztító ostroma alatt bombatalálatot kapott, és az épületegyüttes súlyos károkat szenvedett, nagy része leomlott vagy megsemmisült.

A Keresztes Szent János templom 1945-ben, az ostrom után - Fotó: Fortepan/Dr. Kramer István

A Keresztes Szent János templom 1945-ben, az ostrom után - Fotó: Fortepan/Lissák Tivadar

A Keresztes Szent János templom 1950-ben - Fotó: Fortepan/Dr. Horváth Miklós

A romokon a háború után kolumbáriumok épültek, ezek a megmaradt altemplomi sírboltokat fogják közre. A ravatalozót és az árkádos kriptasort is helyreállították Ma is látható, hol állt egykor a templom, ugyanis ezt az urnafalak vonala jelzi.

Az egykori harangtornyot 1958-ban alakították át munkásmozgalmi urnaházzá.

Megmaradt a torony eredeti kapuja is a Halotti beszéd ismert bevezető szavaival.

Készítettem egy rövid videót is, ami a maga amatőr módján mutatja meg maradványaiban is lenyűgöző harangtornyot, a két világháború közti zseniális modern magyar építészet egyik remekművét. Érdemes személyesen is elmennetek, a saját szemetekkel látnotok.

Vérzik a szívem azokért az alkotásokért, amelyeket a háború vagy az azt követő politikai tisztogatások miatt ma már nem láthatunk.

Ha Budán jártok, és nincsen konkrét programotok, néhány órát szánjatok a Farkasréti temetőre és a főbejárat épületeire.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyaszmenetet-tartanak-a-budapesti-vendeglatosok-abulinegyedben.jpg

Gyászmenetet szerveznek a bulinegyedben, a budapesti éjszakai életet temetik

A július 29-i eseményre mindenkit várnak, a zenészektől a bulizókon át a wc-s nénikig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Nyilvánosan gyászolják a budapesti éjszakai életet egy különös demonstráció során július 29-én.

Így tiltakoznak, mivel nagyon szigorú csendrendeletet hoztak a VII. kerületben.

A Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területen belüli (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán lévő épülettömböket) üzletek (vagyis a kocsmák, bárok, szórakozóhelyek) csak akkor lehetnek nyitva, ha arra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól. A boltok csak úgy lehetnek éjfél után is nyitva, ha este 22 és reggel 6 óra között nem árusítanak alkoholt.

"Nehéz szívvel közöljük, hogy Budapest éjszakai élete a COVID-19 alatt halálos sebet kapott, majd a fejetlen kerületi rendeletek és a közterületi állapotoktól kapott utolsó döféstől életét is vesztette"

hirdetés

- írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

"Rövid, de nagyon boldog élete volt, minden nap csodálatos pillanatok sokaságát élte át vele együtt nagyon sok ember. Már egész fiatal kora óta milliókat tett boldoggá, munkát, inspirációt, szabad tereket nyújtott. Titkokat és csodákat őrzött, világhírű művész volt maga is, akiről számtalan könyv íródott. Több milliárd esemény házigazdája volt, és minden este végignézte milyen a csupasz szerelem és szenvedély."

Azt írják, hogy a július 29-én 16 óra 20 percre meghirdetett eseményre várnak "minden vendéglátóst, szakácsot, zenészt, dj-t, producert, kollektívát, klubtulajdonost, wc-s nénit, kidobót, színészt, művészt, írót és költőt, goást, technóst, dubsteppest, rockert és rappert, minden éjszakai buszsofőrt, ápolót, futárt, promótert, hangtechnikust, kreatívot, öreget és fiatalt.

Azt is, hogy együtt ünnepelhesse mindenki egy letűnt kor alkonyát.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
budapest_duna_citadella_unsplash.jpg

48 óra Budapesten - a magyar fővárosban turistáskodtak az egyik legismertebb brit lap újságírói

Két nap csak a legfontosabb turistacélpontok ledarálására elég, de így is nagyon izgalmas hely a város a The Telegraph kritikusai szerint.
Fotó: Unsplash/Bence Balla-Schottner - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

"Mióta kiszabadult a vasfüggőny mögül, Budapest lett Európa egyik legkedveltebb rövidtávú úti célja"

- így kezdődik a The Telegraph-on pénteken megjelent útikritika a magyar fővárosról. A 48 hours in... (48 óra ...) című sorozat szerzői ezúttal Budapesten töltöttek el két napot, és a cikk alapján elég jól érezték magukat.

A beszámoló elején röviden ismertetik a legfontosabb tudnivalókat a városról (kettészeli a Duna, egyik oldal Buda, másik Pest stb.), majd hosszabban részletezik a városban töltött időt.

A leírás alapján elsősorban a legismertebb turistacélpontokra fókuszáltak, így az első napon jártak a Fővám téri Vásárcsarnokban, ahol kiemelik a jó reggelizési lehetőségeket, és

felhívják a figyelmet arra, hogy paprikát okvetlenül vásároljon mindenki. Az ételek közül a lángost, a gulyáslevest és a hortobágyi palacsintát emelik ki név szerint.

hirdetés

Ezután tettek egy sétát a Váci utcán, ahol sok utcazenészbe botlottak, végül a Vörösmarty térre érve "bűnnek" nevezik, ha a turisták nem térnek be egy sütire a Gerbeaud-ba. Átsétáltak a bazilikához, útba ejtették a Budapest Eye-t, és délután letudták a környék legtöbb nevezetességét is (Lánchíd, Budai vár, Nemzeti Galéria stb.). Az első napot a Pierrot-ban és az Ötkertben zárták.

A második napot az Andrássy úton és környékén töltötték. Így szóba kerül az Operaház, a Terror Háza és a Hősök tere is. A Gundel éttermet jó ár-érték arányúnak vélik, majd ebéd után sétáltak a környéken egyet (Vajdahunyad vára, Városliget, Szépművészeti Múzeum), és természetesen nem maradhatott ki a Széchenyi fürdő sem.

Vacsorázásra a Liszt Ferenc téri Menzát és a tőle nem messze lévő Klasszt ajánlják, de jól érezték magukat egy rövid ideig a Tuk-Tuk Bárban és a Szimplakertben is.

A The Telegraph az egyik legolvasottabb lap az Egyesült Királyságban. Korábban már többször is írtak Magyarországról, három éve például egy listában szedték össze, mit kell és érdemes tudni hazánkról mindenkinek:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
margitszigeti-zenelo-szokokut-budapest-mysecretbudapest-4.jpg

Ilyen egy romantikus nyári este a Margitszigeten a zenélő szökőkútnál

Nézzétek, milyen szépen ragyog a fényjátékban!
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

A Margitsziget mindig külön program, és ezen belül is külön alkalom elmenni a zenélő szökőkúthoz, a fények miatt lehetőleg este, üldögélni egy kicsit bámulni a víz- és fényjátékot, és csak úgy létezni.

Nyári estéken lehetetlen szabad ülőhelyet találni. Még most is, amikor nincsen annyi turista és nincs akkora tömeg, mint az elmúlt években bármikor.

A Margit híd közelében 1962-ben adták át a nagy szökőkutat, ahol eredetileg élőzene szólt.

Az 1990-es évekre kissé leamortizálódott, 2002-ben felújították, és ezután rendszeresen szerveztünk ide találkozókat, randikat, volt, hogy innen indultunk megünnepelni az egyik barátunk születésnapját.

2013-ban ismét felújították, korszerű fényjátékkal látták el, majd 2016-ban a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, tovább bővítik (részben a vizes vb miatt) a szökőkút rendszerét multimédiás lézervetítésre alkalmas eszközzel. (Ezért láthatjátok sötétedés után, hogy képeket és szövegeket vetítenek a vízfüggönyre.)

hirdetés

Most rendszerint május elsejétől október végéig élvezhetitek a szín- és fényjátékot. A szökőkút medencéje 1000 m² alapterületű, átmérője 36 méter. A középső vízsugár több mint 25 m magasságba jut el. A 154 beépített fúvóka megvilágítását 227 színes lámpa végzi. A zenei blokkok óránként változnak.

Eltöltöttünk egy romantikus estét a szökőkútnál, nézzétek, milyen volt:

A szökőkút műsora 2020 nyarán

11 óra – Gyermekzenei blokk

Wolf Kati: Vuk dala

Halász Judit: A cinege cipellője

100 Folk Celsius: Miki manó

Füredi Nikolett: Legyen hó (Jégvarázs)

Koncz Zsuzsa: Micimackó

Napoleon Boulevard: Legyetek jók ha tudtok

Auli’i Cravalho: How Far I’ll Go (Vaiana)

Shakira: Try Everything (Zootropolis – Állati nagy balhé)

12 óra

Georges Bizet: Carmen – Habanera

Johannes Brahms: Magyar táncok – 1. tétel

Liszt Ferenc: Szerelmi álmok

Wolfgang Amadeus Mozart: Kis éji zene

13 óra

Rebecca Ferguson: I Hope

Michael Bublé: Feeling Good

Guns N’ Roses: Sweet Child o’ Mine

Steppenwolf: Born to Be Wild

14 óra

id. Johann Strauss: Radetzky-induló

ifj. Johann Strauss: Kék Duna keringő

Antonio Vivaldi: A négy évszak – Tavasz

Giuseppe Verdi: Nabucco – Rabszolgakórus

15 óra

Calvin Harris – Sam Smith: Promises

Paddy and the Rats: Pilgrim on the Road

Herman’s Hermits: No Milk Today

Andrea Bocelli: Time to Say Goodbye

16 óra – Gyermekzenei blokk

Wolf Kati: Vuk dala

Halász Judit: A cinege cipellője

100 Folk Celsius: Miki manó

Füredi Nikolett: Legyen hó (Jégvarázs)

Koncz Zsuzsa: Micimackó

Napoleon Boulevard: Legyetek jók ha tudtok

Auli’i Cravalho: How Far I’ll Go (Vaiana)

Shakira: Try Everything (Zootropolis – Állati nagy balhé)

17 óra

Georges Bizet: Carmen – Habanera

Johannes Brahms: Magyar táncok – 1. tétel

Liszt Ferenc: Szerelmi álmok

Wolfgang Amadeus Mozart: Kis éji zene

18 óra

Rebecca Ferguson: I Hope

Michael Bublé: Feeling Good

Guns N’ Roses: Sweet Child o’ Mine

Steppenwolf: Born to Be Wild

19 óra – Dalok Budapestről

Johnny K. Palmer: Margitszigeti fák

Caramel: 1873

Király Viktor: Király utca

Benji: Bárhol járok

Keresztes Ildikó: Ahol a város őrzi a Dunát

New Level Empire: BP

Radics Gigi: Budapest szerelem

20 óra

Calvin Harris – Sam Smith: Promises

Paddy and the Rats: Pilgrim on the Road

Herman’s Hermits: No Milk Today

Andrea Bocelli: Time to Say Goodbye

id. Johann Strauss: Radetzky-induló

ifj. Johann Strauss: Kék Duna keringő

Antonio Vivaldi: A négy évszak – Tavasz

Giuseppe Verdi: Nabucco – Rabszolgakórus

21 óra

Georges Bizet: Carmen – Habanera

Johannes Brahms: Magyar táncok – 1. tétel

Rebecca Ferguson: I Hope

Michael Bublé: Feeling Good

Andrea Bocelli: Time to Say Goodbye

Wolfgang Amadeus Mozart: Kis éji zene

Guns N’ Roses: Sweet Child o’ Mine

Steppenwolf: Born to Be Wild

Multimédiás vetítés: Nagy Magyarok

id. Johann Strauss: Radetzky-induló

ifj. Johann Strauss: Kék Duna keringő

Calvin Harris – Sam Smith: Promises

Paddy and the Rats: Pilgrim on the Road

Antonio Vivaldi: A négy évszak – Tavasz

Liszt Ferenc: Szerelmi álmok

Multimédiás vetítés: Budapest tánclépésben

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kredit_-Rockstar-Photographers-3-Copy-1.jpg

Látványos fényshow ünnepelte Budapest karantén utáni újranyitását

Még a pesti oldalról is látszott a Rockstar Photographers produkciója a Magyar Nemzeti Galériánál.
Fotók: Rockstar Photographers - szmo.hu
2020. július 01.


hirdetés

Kedden este még a pesti oldalról is látszott a látványos fényshow, ami a Magyar Nemzeti Galéria irányából jött. Mint azt az alkotóktól megtudtuk,

a Light Positive nevű cég lámpái világították be fél Budapestet, akik egy különleges art kollaborációban rögzítettek egy videoklipet a Rockstar Photographers csapatával.

A nem mindennapi fényshow-hoz JumoDaddy készített dalt Lábas Viki (Margaret Island) és MC Kemon (Irie Maffia) közreműködésével.

Az Ébred a város című track Budapest karantén utáni újranyitását ünnepli, és július 9-én jelenik meg a különleges videoklip kíséretében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!