hirdetés
Már alig vártuk: felújították végre a gyönyörű Budai Vigadót
Októberben már te is benézhetsz az épületbe.
Fotók: My Secret Budapest Instagram - szmo.hu
2018. szeptember 27.


hirdetés

Végre elkészült a 2016-ban felújítás miatt bezárt Budai Vigadó. Az újranyitást négy napos rendezvénnyel ünneplik meg október 4. és 7. között - erről számol be az 1.kerület.ittlakunk oldal.

A Hagyományok Háza otthona, a Magyar Állami Népi Együttes, a Folklórdokumentációs Könyvtár és a Népművészeti Módszertani Műhely működését is biztosító épület modern gépészeti megoldásokkal és korabeli fényképek alapján helyreállított rendezvényteremmel látja el a jövőben a feladatkörét.

A Budai Vigadón 2017-ben kezdte meg a felújítási munkát az Épkar, az impozáns épületben számos feladatot végeztek el: többek között elbontották az utólag beépített galériákat, így az eredeti belmagasságú tereket lehet használni. Rekonstruálták többek között a műemléképület előcsarnokát, az üveg felülvilágítóval kialakított díszlépcsőházát és a dísztermet is.

A Corvin tér déli végén álló Budai Vigadó helyén a 17. században még egy, a törökök által épített raktár állt. Évszázadokig raktárként működött az épület, végül a város tulajdona lett, és budaiak elhatározták, hogy a helyén vigadót építtetnek.

A Budai Vigadót, a Corvin tér és a környék egyik ékességét az 1890-es években kezdték el építeni eklektikus stílusban, Árkay Aladár és Kallina Mór tervei alapján. 1900-ban nyílt meg.

A felújítás előtt így nézett ki az épület:

2018 júniusában, amikor ott jártunk, már ilyen látványt nyújtott, amikor lebontották körülötte a felújításkor használt állványzatot:

A nyitóünnepségen táncelőadásokkal, ingyenes képzésbemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal, építészek által vezetett épületbejárásokkal, új kiállításokkal, virtuális valóság installációval, fényfestéssel és esti táncházakkal várnak téged is.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Mégis jöhet a fővárosi dugódíj
Kiderült, mi épülhet Budapesten a következő 6-11 évben.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 15.Közzétették a főváros közlekedésfejlesztési terveit tartalmazó priorizált, pontozott Budapesti Mobilitási Tervet, melyet az Index szemlézett. Ebből kiderül, mi épülhet Budapesten a következő 6-11 évben, több költségkerettel kiszámolva.

A meglepetés, hogy a javaslatok mindegyike számol a dugódíj bevezetésével 2025-ig.

A dugódíjra 2015-ben már pontos fővárosi elképzelések voltak: Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kétlépcsős javaslatot tettek a kerületek a fővárosnak a bevezetésére. Első lépcsőben lenne egy Budapest matrica, aminek érvényessége a főváros teljes közigazgatási területére kiterjedne (a megyei matricához hasonlóan). Ennek ára 5000 forint lenne évente.

Második lépcsőben lehet egy szűkebben vett 2. belvárosi zóna, külön díjjal. Ennek határát nem tudni, de Tarlós szerint inkább a városmagot védené.

aláhúzott szöveg jön ide Lapozás után mutatjuk a fejlesztési terv egyéb részleteit!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Valóban jöhet a dugódíj Tarlós szerint, de még nincs döntés a tarifákról
Akár néhány éven belül fizetni kell majd a behajtásért a belvárosba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Tarlós azt mondja: a díjat érdemes bevezetni és azt is kiemelte, hogy az "nem elsősorban a budapestieket fogja érinteni".

A főpolgármester úgy fogalmazott: "nem ördögtől való" a dugódíj bevezetése, aminek noha egyelőre vannak törvényi akadályai, ezeket azonban egy parlamenti döntéssel akár meg is lehet szüntetni. Tarifákról még nincs döntés, a bevezetés pedig 2020-2025 között valósítható meg" - írta az atv.hu.

Egyelőre nem tudni, hol húzódnak majd a védett övezetek határai, milyen tarifákkal számolhatunk, vagy hogy az ezen belül élők hány autóra kaphatnak majd mentességet.

A megvalósításnak persze egyéb feltételei is vannak: ilyen volt a 4-es metró megépítése és a 3-as felújítása, ezek mellett pedig a közlekedési csomópontokban ki kell alakítani megfelelő méretű és mennyiségű P+R parkolót is az ingázó autósok számára.

Lapozás után látható a Tarlós Istvánnal készített interjú:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Júliusban négy hétvégére a megint a gyalogosoké lesz a Szabadság híd
A korábbi években nagy sikert aratott a fővárosiak körében a kezdeményezés, ez valószínűleg idén sem lesz másként.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón bejelentette, hogy idén ismét négy júliusi hétvégére a gyalogosoké lesz a Szabadság híd.

Ezeken a napokon közterületté válik az úttest is. Kiemelten arra kérik a hídra kilátogatókat, hogy lehetőség szerint ne szemeteljenek, bár extra hulladékgyűjtőket is elhelyeznek a helyszínen.

A híd pilléreire való felmászás az eddigiekhez hasonlóan tilos lesz, rácsokat is tesznek ki. A biciklivel közlekedőket arra kérik, hogy ezeken a hétvégéken inkább tolják át a hídon a kerékpárjaikat a nagyobb biztonság érdekében, írta meg az Index.

Címkép: Mag Veronika


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x