hirdetés
02_2.jpg

Buda legnagyobb kerthelyisége 36 féle hazai sörrel a csapon

Kézműves csapolt sörökkel, limonádékkal, a'la carte ételekkel valamint csocsóval, ping-ponggal, biliárddal csábít minket a Jégkert.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

15 évvel ezelőtt épült Budán, a Széna téren egy jégpálya. Sok ezer gyerek szokott itt korizni egész télen. És persze azok is, akik létrehozták ezt a helyet kedvenc sportjuknak, a jégkorongnak. De tavasszal a jégpálya eltűnik, és átváltozik egy óriási, fedett sörkertté.

A Jégkert a Mammutok, a Bíróság, és más magas épületek között távolról alig látható. Ha a 6-os villamossal vagy a metróval jössz a Széna térre, meg kell kerülnöd a régi városfalat, hogy észrevedd. A bejárat egy kis vaskapu, mögötte árkádsor vezet befelé. Itt rögtön egy kedves mosoly fogad, a személyzettől megkapod (vagy bemutatod a saját) vendégkártyád, amire egész este tudsz a kertben fogyasztani, hogy aztán egy összegben távozáskor kényelmesen rendezd a számlád. Ha barátokkal jössz, nincs vita vagy elszámolás, hogy ki, mennyit evett-ivott. Balra fordulva elmész a kerékpártárolók mellett, és már bent is vagy az óriási sátor alatt. Esős idő esetén is ideális, ekkora oldalról nyitott, felülről zárt kert nem nagyon van Budapesten.

Először a szakácsokkal fogsz találkozni, ha benézel jobbra a szabadtéri konyhába, utána

középen a bárpult a 36 sörcsappal. Igen. 36. Itt van a legtöbb Magyarországon.

Odalép hozzád egy pincér, üdvözöl, és segít megkeresni az asztalodat. Ha már itt vannak a barátaid, akkor talán már észrevettek, és integetnek neked. Ha nem foglaltál asztalt, akkor is találnak neked helyet. A kert óriási, sok tér van, sokféle hangulat. Elhelyezkedhetsz hátul, kint a fal mellé, vagy egy zárt, társasági életképpel díszített boxba, a pult melletti körasztalokhoz, esetleg középen, ahol legjobban érezheted a nyüzsgést. De bárhova is ülsz, a tűz fényeit idéző lampionok mindig a bevilágítják a látóteredet.

hirdetés

Ez az asztalok felett lévő lampion pedig egészen egyedülálló. Van benne egy hangszóró, abból szól a háttérzene. Átválthatsz a TV-n lévő mérkőzés hangjára, ha meccset jöttetek nézni, de ki is kapcsolhatod, ha zavarja a beszélgetést. Pincérhívó gombot is találsz rajta, a Jégkertben nem kell keresni a pincért, egyszerűen csak megnyomod a gombot.

De ami még ennél is meglepőbb, hogy a pincér rögtön azzal fogad, hogy „szeretnél-e egész este rendelni a mobilodról, pincér nélkül?” Válaszom, hogy igen, kipróbálom, miért ne? Miután elkérte a kártyaszámom, a tabletjén mutat egy QR kódot, amit csak le kell olvasnom a mobilom kamerájával. Ez egy olyan weboldalra visz, amelyen bármit rendelhetek telefonról (akár 4-es sörkóstolót is összeválogathatok!) anélkül, hogy fel kellene installálnom egy applikációt a telefonomra. Beütöm a rendelésem, és pár perc múlva hozzák is. Utána pedig ugyanitt látom az eddigi fogyasztásom, és akár az asztalnál tudom bankkártyával online rendezni a számlám, és csak kisétálok.

Az asztalon, az étlappapíron igazi pub food ételeket találsz (báránycsülök, sült libacomb, csirkeszárny), ami jól passzol a 36 féle hazai kisüzemi sörhöz. A pincér szerint eléggé népszerű a tépett malacburger és a fáklyaburgonya snidlinges tejföllel, mi is elgondolkodtunk rajta. De - folytatta a pincér - a szakácsok mindig készítenek valami különlegességet, amit a séf ajánlatában találunk. És itt tényleg nem mindennapi az ajánlat, pl gyömbéres-karamellás, kávés sajttorta. Kapsz ezek mellé egy sörlapot is, amin az éppen csapon lévő 36 sört találod meg. Van itt mindenféle, amit egy kraftsörös szerethet, IPA és búza hegyek, porter, stout, barna, vörös, savanyú, de még mézsör is. Gyümölcsös sörből sincs hiány, áfonyás és meggyes sör szinte mindig van – tudtuk meg a pincértől. Naponta több új sör kerül csapra, ha visszajössz egy hét múlva, már egész más söröket fogsz találni.

Amíg vársz, olvashatod a papír hátoldalán a sörök elkészítéséről szóló leírásukat, és rájössz, hogy megdöbbentően sok dolgot nem tudtál eddig a sörről.

Persze nem csak sört ihatsz, sokféle bor, pálinka és mindenféle rövidital közül választhatsz. Vannak koktéljaik, limonádéik (valóban telis-tele sok gyümölccsel, amit egyre kevesebb helyen látni) és ha nagyon meleg van, és éppen nem vágysz sörre, a legjobb, ha fröccsözöl. Nem tudsz olyat kérni, amit ne tudnának neked bekeverni.

Ha szereted a sportot, akkor jó helyen jársz, mi 15 óriás tv-t számoltunk. Nagyobb sporteseményekre mindenképpen foglaljál asztalt, mert sokszor teltház van.

Ha hátul ülsz a ping-pong asztal mellett, néha oda fog pattanni a labda. De ez itt természetes. Mindenki mosolyogva adja vissza. Próbáld ki te is! És ha a ping-pong asztalhoz nem férsz oda, de nem akarsz egész este ücsörögni, van még biliárd, csocsó, darts, teke. Családoknak pedig egy egészen nagy gyereksarok gyerekházzal, játékokkal, hétvégén ideális a családi ebédhez a gyerekeket lekötni.

A legtöbben azért jönnek, mert beszélgetni akarnak. Kettesben. Vagy a néhány barátjukkal, munkatársaikkal. Vagy mert olyan sokan akarnak összejönni, hogy máshol nem találtak elég nagy helyet. Náluk bárhány asztalt összetolhattok, lehet foglalni 10, 20, 30 de akár 50 főre is. Céges találkozókra, szülinapokra, legénybúcsúkra, tejfakasztó partikra abszolút ideális a hely.

Októbertől a kert bezár, és visszatérnek a pályára a hokisok, de kraftsöröket télen is ihatunk a Jégkertben, az épületben ugyanazzal a személyzettel, lampionokkal, finom ételekkel.

A Jégkert nagyon magyar hely, és erre büszkék is: csak magyar sört tesznek csapra, mellette magyaros ételeket, magyar pálinkákat és magyar borokat találunk, és itt főleg magyar vendégekkel találkozhatunk. De ha elhozod ide a külföldi barátaidat, ők is biztos jó emlékekkel fognak hazatérni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
margitkert-2019-google-streetview-mysecretbudapest-3.jpg

Ledózerolták Budapest egyik legendás éttermét, a Margitkertet

Itt már a XVIII. században ház állt, amelyben később vendéglő nyílt – ez a második ikonikus hely, ami eltűnt a Margit utcáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Elkeserítő látvány fogadja azokat, akik a Margit utcán sétálnak. Sokak nosztalgikus kedvence, a Margitkert Étterem helyén most palánkkal körülvett üres telek ásítozik, rajta munkagéppel.

Én egy Facebook-bejegyzésből tudtam meg, hogy ledúrták az egykori vendéglőt. Pár évvel azután, hogy megszűnt a kedvelt slow hely, Margitutcakilenc, és társasházat húztak fel a helyére, újabb ikonikus hely tűnt el a patinás budai utcáról.

Sajnos sorra bontanak le jobb sorsra érdemes, helytörténeti szempontból érdekes épületeket a fővárosban, így járt a Vajdahunyad utcai titokzatos, romantikus ház is, amelynek kotta volt a homlokzatán…

Idén májusban a Margitkert Facebook-oldalán csak annyi jelent meg, hogy végleg bezárt, augusztus elején pedig már az épületnek is csak a hűlt helyét találtuk.

hirdetés

A legendás hely története a XVIII. századra nyúlik vissza. Ebben az időben a budai oldalon a Land-strasse – Országút nevű városrész telkein jórészt szőlőművelés folyt, nem volt lakott terület. Ekkoriban alakult ki egyébként a későbbi Gül Baba utca is.

Az egyik forrás azt írja, hogy Országút egyik szőlőskertjében Teufel József 1780-ban 100 négyszögölnyi telket hasított ki, és házat épített rá. 1834-ben Palmann Györgyhöz került a ház és a szőlős. 1850-ben árverés útján jutott hozzá Herold Antal fertálybíró és felesége, Rohman Borbála, és a Herold család női ágán jutott a Pejerli (Peyerl, Peyerli) család birtokába, és az épületben vendéglő létesült. Más forrás szerint viszont az 1780-as évek óta működött itt először borkimérés, majd vendéglő.

Már a XIX. század folyamán népszerűvé vált a forrásokban Peyerli és Pejerli néven is emlegetett hely. „Feszty Árpád, Újvári, Németh, Szathmáry, Kataliczky és Krúdy Gyula. Köztudomású volt ugyanis, hogy Pejerli bácsinál hazulról hozott sonkára, kolbászra vagy csirkedarabra jóféle rizlinget vagy kadarkát fogyaszthatnak” - olvasható az Utazzitthon oldalon.

A Margit Étterem a Google Street View 2019-es felvételén:

Ez maradt a Margit utca 15. szám alatt az egykori Margitkert Étteremből:

Most sokan gyászolják a közösségi oldalakon a Margitkertet. Sajnáljuk, hogy így ért véget a története.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
illatos-ut.jpg

Még mindig teli van méreggel a talaj az Illatos úton, 10 milliárdba is kerülhet a kármentesítés

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. Baranyi Krisztina szerint ez akár 10 milliárd forintba is kerülhet - hangzott el az RTL Híradójában. 2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-erzsebetvaros.jpg

Elindul a forgalomcsillapítási mintaprojekt Budapesten: Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul

A három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.
MTI, fotó: >MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével augusztusban - közölte a BKK.

Azt írták: a három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.

A tizenöt budapesti helyszínen induló forgalomcsillapítási mintaprojekt célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

Hozzátették: a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke, illetve a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület átjárhatósága.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!