hirdetés
02_2.jpg

Buda legnagyobb kerthelyisége 36 féle hazai sörrel a csapon

Kézműves csapolt sörökkel, limonádékkal, a'la carte ételekkel valamint csocsóval, ping-ponggal, biliárddal csábít minket a Jégkert.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

15 évvel ezelőtt épült Budán, a Széna téren egy jégpálya. Sok ezer gyerek szokott itt korizni egész télen. És persze azok is, akik létrehozták ezt a helyet kedvenc sportjuknak, a jégkorongnak. De tavasszal a jégpálya eltűnik, és átváltozik egy óriási, fedett sörkertté.

A Jégkert a Mammutok, a Bíróság, és más magas épületek között távolról alig látható. Ha a 6-os villamossal vagy a metróval jössz a Széna térre, meg kell kerülnöd a régi városfalat, hogy észrevedd. A bejárat egy kis vaskapu, mögötte árkádsor vezet befelé. Itt rögtön egy kedves mosoly fogad, a személyzettől megkapod (vagy bemutatod a saját) vendégkártyád, amire egész este tudsz a kertben fogyasztani, hogy aztán egy összegben távozáskor kényelmesen rendezd a számlád. Ha barátokkal jössz, nincs vita vagy elszámolás, hogy ki, mennyit evett-ivott. Balra fordulva elmész a kerékpártárolók mellett, és már bent is vagy az óriási sátor alatt. Esős idő esetén is ideális, ekkora oldalról nyitott, felülről zárt kert nem nagyon van Budapesten.

Először a szakácsokkal fogsz találkozni, ha benézel jobbra a szabadtéri konyhába, utána

középen a bárpult a 36 sörcsappal. Igen. 36. Itt van a legtöbb Magyarországon.

Odalép hozzád egy pincér, üdvözöl, és segít megkeresni az asztalodat. Ha már itt vannak a barátaid, akkor talán már észrevettek, és integetnek neked. Ha nem foglaltál asztalt, akkor is találnak neked helyet. A kert óriási, sok tér van, sokféle hangulat. Elhelyezkedhetsz hátul, kint a fal mellé, vagy egy zárt, társasági életképpel díszített boxba, a pult melletti körasztalokhoz, esetleg középen, ahol legjobban érezheted a nyüzsgést. De bárhova is ülsz, a tűz fényeit idéző lampionok mindig a bevilágítják a látóteredet.

hirdetés

Ez az asztalok felett lévő lampion pedig egészen egyedülálló. Van benne egy hangszóró, abból szól a háttérzene. Átválthatsz a TV-n lévő mérkőzés hangjára, ha meccset jöttetek nézni, de ki is kapcsolhatod, ha zavarja a beszélgetést. Pincérhívó gombot is találsz rajta, a Jégkertben nem kell keresni a pincért, egyszerűen csak megnyomod a gombot.

De ami még ennél is meglepőbb, hogy a pincér rögtön azzal fogad, hogy „szeretnél-e egész este rendelni a mobilodról, pincér nélkül?” Válaszom, hogy igen, kipróbálom, miért ne? Miután elkérte a kártyaszámom, a tabletjén mutat egy QR kódot, amit csak le kell olvasnom a mobilom kamerájával. Ez egy olyan weboldalra visz, amelyen bármit rendelhetek telefonról (akár 4-es sörkóstolót is összeválogathatok!) anélkül, hogy fel kellene installálnom egy applikációt a telefonomra. Beütöm a rendelésem, és pár perc múlva hozzák is. Utána pedig ugyanitt látom az eddigi fogyasztásom, és akár az asztalnál tudom bankkártyával online rendezni a számlám, és csak kisétálok.

Az asztalon, az étlappapíron igazi pub food ételeket találsz (báránycsülök, sült libacomb, csirkeszárny), ami jól passzol a 36 féle hazai kisüzemi sörhöz. A pincér szerint eléggé népszerű a tépett malacburger és a fáklyaburgonya snidlinges tejföllel, mi is elgondolkodtunk rajta. De - folytatta a pincér - a szakácsok mindig készítenek valami különlegességet, amit a séf ajánlatában találunk. És itt tényleg nem mindennapi az ajánlat, pl gyömbéres-karamellás, kávés sajttorta. Kapsz ezek mellé egy sörlapot is, amin az éppen csapon lévő 36 sört találod meg. Van itt mindenféle, amit egy kraftsörös szerethet, IPA és búza hegyek, porter, stout, barna, vörös, savanyú, de még mézsör is. Gyümölcsös sörből sincs hiány, áfonyás és meggyes sör szinte mindig van – tudtuk meg a pincértől. Naponta több új sör kerül csapra, ha visszajössz egy hét múlva, már egész más söröket fogsz találni.

Amíg vársz, olvashatod a papír hátoldalán a sörök elkészítéséről szóló leírásukat, és rájössz, hogy megdöbbentően sok dolgot nem tudtál eddig a sörről.

Persze nem csak sört ihatsz, sokféle bor, pálinka és mindenféle rövidital közül választhatsz. Vannak koktéljaik, limonádéik (valóban telis-tele sok gyümölccsel, amit egyre kevesebb helyen látni) és ha nagyon meleg van, és éppen nem vágysz sörre, a legjobb, ha fröccsözöl. Nem tudsz olyat kérni, amit ne tudnának neked bekeverni.

Ha szereted a sportot, akkor jó helyen jársz, mi 15 óriás tv-t számoltunk. Nagyobb sporteseményekre mindenképpen foglaljál asztalt, mert sokszor teltház van.

Ha hátul ülsz a ping-pong asztal mellett, néha oda fog pattanni a labda. De ez itt természetes. Mindenki mosolyogva adja vissza. Próbáld ki te is! És ha a ping-pong asztalhoz nem férsz oda, de nem akarsz egész este ücsörögni, van még biliárd, csocsó, darts, teke. Családoknak pedig egy egészen nagy gyereksarok gyerekházzal, játékokkal, hétvégén ideális a családi ebédhez a gyerekeket lekötni.

A legtöbben azért jönnek, mert beszélgetni akarnak. Kettesben. Vagy a néhány barátjukkal, munkatársaikkal. Vagy mert olyan sokan akarnak összejönni, hogy máshol nem találtak elég nagy helyet. Náluk bárhány asztalt összetolhattok, lehet foglalni 10, 20, 30 de akár 50 főre is. Céges találkozókra, szülinapokra, legénybúcsúkra, tejfakasztó partikra abszolút ideális a hely.

Októbertől a kert bezár, és visszatérnek a pályára a hokisok, de kraftsöröket télen is ihatunk a Jégkertben, az épületben ugyanazzal a személyzettel, lampionokkal, finom ételekkel.

A Jégkert nagyon magyar hely, és erre büszkék is: csak magyar sört tesznek csapra, mellette magyaros ételeket, magyar pálinkákat és magyar borokat találunk, és itt főleg magyar vendégekkel találkozhatunk. De ha elhozod ide a külföldi barátaidat, ők is biztos jó emlékekkel fognak hazatérni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
normafa-budapest-mysecretbudapest-hegyvidek-hatalmas-fa-tortenete.jpg

A környék hatalmas, legendás fájáról kapta a nevét a Normafa

Állítólag Mátyás születésekor sarjadt. Emlékét ma egy másik fa őrzi Budapest egyik legszebb kirándulóhelyén.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

A Svábhegy ma is szép panorámát nyújtó kirándulóhelye és kilátópontja a Normafa.

Egykor a környék erdőkkel borított, tisztásokkal tarkított, zöld, beépítetlen terület volt. Még a XX. század elején sem pöttyözték színesre az épületek a hegyoldalakat, és messze el lehetett látni.

A Normafa egy legendás fáról, a korábbi Viharbükkről kapta a nevét - korának hatalmas fája volt.

"A XIX. században vadászterület volt a mai János-hegy és Széchenyi-hegy közti fennsík, vagyis a Normafa, ahol főleg szalonkára, nyúlra, fogolyra és rókára vadásztak. A budai polgárok ősi joga volt a február 2-i medvevadászat, amelyet 1855-ben betiltottak, majd 1871-ben felújítottak, de ekkorra már medve híján inkább a mulatság és az ivászat lett az esemény fő jellemzője" - írja Druzsin József "A Budai-hegység útikalauz" című könyvében.

Az öreg bükk a Normafa lejtő peremén állt, és a legenda úgy tartja, hogy Mátyás király születésekor nőtt ki, de az is elterjedt történet volt, hogy Mátyás vadászatai során megpihent az árnyékában. Egyikre sincsen bizonyíték.

hirdetés

Az viszont szinte biztos, hogy több száz éves fa lehetett. Többször is belecsapott a villám, innen kapta a Svábhegy német anyanyelvű lakóitól a Wetterbaum nevet; magyarul Viharbükknek hívták.

A környék már a XIX. században kedvelt kirándulóhely volt, a pesti és budai írók, költők, művészek, színészek is kijártak ide. Petőfi Sándor itt írta A hegyek között című versét, Keleti Gusztáv pedig képen örökítette meg.

És hogy honnan ered a Normafa név? A Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház művészei játékszüneti napokon, az úgynevezett normanapokon gyakran jártak ki a kirándulóhelyre.

1840-ben egy ilyen kirándulás alkalmával Schódelné Klein Rozália, a híres énekesnő, koloratúrszoprán állítólag a Viharbükknél énekelte el Bellini "Norma" című operájának nagyáriáját.

Az éneklés apropója az volt, hogy Nyáry Pál ott adta át Schodelné Klein Rozáliának a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót. A Norma című opera Casta Diva című nagyáriája ezekkel a szavakkal kezdődik "Casta Diva, che inargenti Queste sacre antiche piante" vagyis "Szűzi Istennő, ki beezüstözöd e szent, öreg fákat". Ettől kezdve a korábbi Viharbükköt már Normafának nevezték.

A szó szerint viharvert fa a XX. század elején még állt, ez a Fortepan fotóin is látszik, és látható a törzsén a sérülés. 1927. június 19-én már nem tudta tovább tartani magát, kidőlt. Törzsét a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja.

1962-ben a Normafa nevű öreg bükk emlékére kissé arrébb egy másik fát ültettek. A tövében emléktábla áll Devecseri Gábor költő szavaival.

"Normafa,

Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,

Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,

Normafa,

Majdanidőn lombod közt éled az ének,

Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon."

Devecseri Gábor

További képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virag3.jpg

Így néz ki madártávlatból a virágba borult Budapest, látványos videót készített a Főkert

A legszebb helyeket mutatják meg, szuper kikapcsolódást ígér a színpompás látvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Kedden egy képes beszámolóból megtudhattuk, hogy hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtó szerrel kapcsolatban Európa-szerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Ám most egy már meglévő, de környezetbarát módszert próbálnak ki Budapesten.

Ennek lényege, hogy forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható.

Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert.

A gyomirtás mellett a virágok ültetésével is igyekeznek szebbé varázsolni a fővárost. A kertészeti cég most

hirdetés

egy látványos videót készített Budapest legszebb virágos helyeiről.

Ráadásul csupa olyan nézőpontból, ahonnan mi nem nagyon láthatjuk. Madártávlatból egészen mást mutatnak a színes virágágyások.

VIDEÓ: A virágzó Budapestért - Főkert

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!