hirdetés
Brody_Janos.jpg

Bródy 66

Ő a hétköznapok krónikása, ki egy szál gitárral járta az országot és ironikus mosollyal fejlesztgette hallgatói szabad gondolkodását, véleményvállalását. Az Illés és Fonográf együttes oszlopos tagja volt, állandó társszerzője Koncz Zsuzsának, egyik szerzője az István a király című rockoperának. Bródy Jánost köszöntjük!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. április 05.


hirdetés

Ő a hétköznapok krónikása, ki egy szál gitárral járta az országot és ironikus mosollyal fejlesztgette hallgatói szabad gondolkodását, véleményvállalását. Az Illés és Fonográf együttes oszlopos tagja volt, állandó társszerzője Koncz Zsuzsának, egyik szerzője az István a király című rockoperának. Bródy Jánost köszöntjük!

Csomós Éva cikke

Vajon emlékeztek-e, milyen becenevet kapott Bródy János? Ha nem rémlik, kattintsatok a kis, szürke négyszögre a megfejtésért! :)

hirdetés

Bródy János a magyar kultúrtörténet meghatározó alakja, 1946. ápr. 5-én született Budapesten, Bródy András és Vajna Márta gyermekeként.

Érettségi után, 1964-ben került a legendás Illés zenekarba, és már diplomás villamosmérnök volt, amikor még ugyanott játszott. Az Illés akkoriban felforgatta a nyugalmas hazai zenei életet. 1973-as felbomlásukig vad életérzéseket fejeztek ki, gondolkodásokat formáltak át, meghatározták hallgatóik életét.

A felbomlás után ő a Fonográfhoz került, hol nemcsak időtálló dalokat szereztek, de más előadóművészek pályáját is egyengették. Ugyanis ebben az alkotóműhelyben születtek Koncz Zsuzsa és a Halász Judit lemezei is, melyeknek értelmi szerzője elsősorban Bródy János volt. S bár véleményformáló szövegeit akkoriban erősen cenzúrázták, ő megtalálta módját a sorok közti olvastatásnak, mivel a közönség körében még népszerűbbé vált.

Az önálló korszak 1978-ban kezdődött a Várszínházban és az Egyetemi Színpadon tartott előadásaival. A műsor már akkor „Az utca másik oldalán” címet viselte, kifejezve az alkotó művészi magatartását. E dalok személyes hangulata és érzelmi elkötelezettsége szinte megkövetelte, hogy szerzőjük személyesen álljon velük a közönség elé. Így tudta jobban érvényre juttatni a sok mélyen elfojtott érzést és gondolatot. Hitelesen és mindenki által érthetően fogalmazta meg a kor álmait és csalódásait, ami által a hatóságok gyanakodva figyelt figurája lett, mit a hanghordozók megjelenése csak fokozni tudott. 1980-ban jelent meg első lemeze „Hungarian Blues” címmel, mi olyan felejthetetlen dalokat jegyzett, mint a „Filléres emlékeim”, a „Földvár felé félúton”, a „Mama kérlek” vagy épp a „Maszkabál”. Ezt az 1984-ben kiadott „Ne szólj szám” követte, rajta az „Egy hétig tart egy szerelem” árulkodó történetével, és a hatvanas években betiltott himnusznak számító „Ha én rózsa volnék” kezdetű dallal.

A nyolcvanas évek végén a „Hang nélkül” címen megjelent nagylemez már nyíltan szólt a változás iránti vágyról, de a szerző magánéletébe is bepillantást engedett az „A fiam meg a lányom” című dal által.

”Az utca másik oldalán” albumként csak 1994-ben jelent meg, olyan ironikus-kritikus szövegeket tartalmazva, mint a „Tangó LeMondó”, a „Haggyá' má' békibe'”, de művészi hitvallást is jelzett a „Mit tehetnék érted”, „A földön járj” vagy az „Őszinte bohóc” című dalokkal. Hét évvel később, az új évezred kezdetén „Kockázatok és mellékhatások” címmel jelent meg a legújabb album, mely arra próbál magyarázatot találni, hogy törékeny ünnepeink és bizonytalan hétköznapjaink közepette miért nem válnak be a rendkívül nagy hírveréssel beharangozott sikerreceptek és boldogságpirulák.

Lemezkészítés közben jutott ideje a színpadi művek szerzésére, szövegek írására is: Kőműves Kelemen, István a király, Doktor Herz, Fehér Anna, Will Shakespeare vagy akit akartok. Kiemelkedő előadást nyújtott 1994-ben a Madách Színházban bemutatott „Az utca másik oldalán” című estjével, valamint a Budapest Sportcsarnokban, több mint tízezer néző előtt. Mégis jobban kedveli a kamara jellegű előadások meghittségét.


Dalaiban, magatartásában ma is azt képviseli, amit a '60-as évek végén. Beszél a korról, amiben mindannyian élünk, az érzelmekről, gondolatokról, örömről és a bánatról, magánéletről és politikáról.

Dalszövegei mára kötetben is megjelentek, róla pedig Koltay Gábor írt Szörényi-Bródy, 1980-ban megjelent kötetében, Vámos Miklós pedig a Ha én Bródy volnék (1994) című könyvében.

Bródy Jánosnak mi is boldog születésnapot kívánunk!

Ha te is szereted Bródy János dalait, lájkold a cikket! :)


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kutya-alarcos-enekes.jpg

Álarcos énekes: a Kutya lepleződött le

Csobot Adél már régóta sejtette, hogy kit rejt a maszk. Végül csatlakozott a tippjéhez Sebestyén Balázs és Gáspár Laci is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Már csak négyen voltak versenyben vasárnap este az RTL Klub Álarcos énekes című műsorában. A döntőbejutás volt a cél, a Kutya viszont már biztosan nem lehet ott.

A Kutya ezúttal a Backstreet Boys „Everybody” című számával készült, ami nagy sikert aratott, viszont párbajellenfelét, a Krokodilt nem sikerült vele legyőznie.

A nyomozóknak végül a Kutya és a Robot között kellet eldönteniük, hogy ki vegye le a maszkot. A Robot pedig az utolsó pillanatban megmenekült, így bekerült az Álarcos énekes döntősei közé.

A döntőbe így tehát a Krokodil, a Nyuszi és a Robot került.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
palutcaifiuk-1000x559.png

Különleges dallal adnak reményt a Pál utcai fiúk debreceni színészei

„Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!” – üzeni a Csokonai Nemzeti Színház társulata.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Ahogy az ország több művésze, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei is készítettek egy közösen éneklős videót. A Pál utcai fiúk című darab jelenleg a járványhelyzetre való tekintettel szünetel, ám szereplői összeálltak, és feldolgozták a darab egyik legismertebb dalát, hogy ezzel öntsenek lelket a zenekedvelőkbe.

A dalhoz az alábbiakat mellékelték:

"Veszélyben a Haza! Veszélyben a Grund!

Bizonytalan ideig nem állhatunk színpadra, hogy onnan énekelhessük el együtt ezeket a bátorító sorokat, ezért most ilyen formában szeretnénk reményt, erőt adni ezekben a nehéz időkben, az összefogásra és egymás segítésére buzdítani mindenkit. Eljött a pillanat, amikor a Pál utcai fiúk és a Vörösingesek is vállvetve kell, hogy harcoljanak egy nagy, közös célért! Soha ne feledjük, hogy egyedül gyengék, együtt erősek vagyunk!

Védjük meg a hazánkat! Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-2.jpg

Kétszer vált el a kétszeres Oscar-jelölt Fekete Özvegy - Scarlett Johansson-portré

Mindkét jelölése idei, egyik exférje pedig Ryan Reynolds, vele két évig bírták egymást.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

Scarlett Johansson 1984-ben született New York Cityben. Édesanyja bronxi családból érkezett, apja pedig dán születésű mérnök. Johanssonnak három testvére van: egy szintén színész lánytesó, Vanessa Johansson, és egy ikertestvére, Adrian, na meg egy féltestvére, Christian. A nagyapja az író Ejner Johansson volt.

Johansson már kisgyerekként elkezdett színészkedni, miután édesanyja észrevette tehetségét, és elkezdte meghallgatásokra vinni. Nyolcévesen már egy off-Boradway-darabban állt színpadon Ethan Hawke oldalán. Ezután reklámokhoz kezdett castingokra járni,

de annyira nehezen dolgozta fel a visszautasítást, hogy édesanyja elkezdte visszavenni a filmes próbálkozásait.

1994-ben, 9 évesen debütált a vásznon a Világgá mentem című filmben, majd Sean Connery lányát játszotta az 1995-ös Egy igaz ügyben. 1996-ra már a kritikusok is kiemelték látványos tehetségét és izgalmas, egyben békés auráját.

Az igazi áttörés 1998-ban jött, amikor egy traumatizált tinédzser bőrébe bújt Robert Redford filmjében, A suttogóban. A Chicago Film Critics Association a legígéretesebb színésznő díjával jutalmazta. Ezután gőzerővel folytatta a munkát, voltak tinédzser-szerepei, majd 2001-ben játszott Az ember, aki ott se volt című Coen-testvérek-filmben.

hirdetés

Szerepelt az Amerikai rapszódia, részben Budapesten játszódó, Gárdos Éva-féle filmben. A Gárdos élettörténetéről szóló filmben Johansson a főhős kamaszkori énjét játszotta, kapott is érte egy díjat a Young Artist Awardson.

A 2003-as év óriási sikerrobbanást jelentett a számára, ugyanis kétszeresen is Golden Globe-ra jelölték, egyrészt a Leány gyöngy fülbevalóval című filmben, másrészt az Elveszett jelentésben nyújtott fantasztikusan természetes alakításáért. Tényleg felejthetetlen a film is, valamint a Johansson és filmbeli partnere, Bill Murray közti kémia. 

Játszott volna a Mission: Impossible III-ban, de egyeztetési problémák miatt kilépett, helyette A szigetet választotta, ami viszont nem sült el annyira jól. Viszont Woody Allen ezután választotta időszakos múzsájának: a Match Pointban (2005) és a Vicky Cristina Barcelonában (2008) is szuper vol. Ugyanebben az évben Natalie Portman oldalán láthattuk A másik Boleyn lányban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
noar-1000x671.png

A járványhelyzet hőseinek szól a noÁr legújabb dala

Molnár Áronék az „ország oszlopainak”, vagyis a frontvonalban küzdőknek dedikálták a számot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Molnár Áron színészi karrierje mellett egy ideje egyengeti rapprojektjét, a noÁrt, amely most újabb dallal jelentkezett: a Ti vagytok a hősök! az ”ország oszlopainak" szól, azoknak, akik megvívják a háborút a koronavírus-járvány ellen.

Az ápolók, orvosok, mentősök, rendőrök és tűzoltók mellett köszönetet mond a BKV-sofőröknek, futároknak boltosoknak is, a videó alatti leírásban pedig tovább szélesíti a hősök listáját.

“Ez a szám azoknak a hősöknek is szól, akik, bár a számban nem hangoznak el, de oszlopai az országnak: nővérek, gyógyszerészek, szakácsok, katonák, újságírók, kutatók, tudósok, szociális munkások, postások, pékek, futárok, élelmiszeripari dolgozók, gyermek és családvédelemben dolgozók, közösségi közlekedést üzemeltetők…”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!