hirdetés
cheers-839865_1920.jpg

Borra sör meggyötör? – Most akkor mindegy, mit mi után iszunk? A kutatók kiderítették

Sajnos a végeredmény nem túl kecsegtető: ígyis-úgyis másnaposak leszünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

Generációk törték már a fejüket ezen a fogas kérdésen, hogy vajon sört ihatunk-e borozás után, vagy fordítva tanácsosabb nekikezdeni az estének?

Az alkoholfogyasztásról szóló régi mondásokkal kapcsolatos friss kutatás azonban azt a szomorú végeredményt hozta, hogy bármilyen sorrendhez is tartsuk magunkat, a másnaposságot nem tudjuk elkerülni.

Gondosan ellenőrzött laboratóriumi körülmények között a brit és német kutatók 90 önkéntest vizsgáltak, hogy egyszer és mindenkorra megállapítsák, az italfogyasztás sorrendje számít-e.

"Mindenki ismeri a mondást: "Borra sör meggyötör, sörre bor mindenkor". Azt gondoltuk, hogy kell, hogy legyen valami alapja."

- meséli Kai Hensel, a Cambridge Egyetem vezető klinikai munkatársa.

A 19 és 40 év közötti önkéntesek egyéni energiaigényükre szabott ételt kaptak, majd három csoportra osztották őket. Az első csoport körülbelül két és fél pintnyi világos sört, majd négy nagy pohár fehérbort ivott. A második csoport ugyanezeket az italokat kapta, de fordított sorrendben. A harmadik csoport tagjai vagy egy-egy adag sört vagy bort kaptak, de azonos alkoholtartalommal. Így mindenki 0.11%-ig jutott az alkoholszint tekintetében, tehát azonos százaléknyi alkohol volt a szervezetükben.

A kutatók az esemény során megfigyelték az résztvevőket és folyamatosan kérdezgették őket, hogy mennyire érzik részegnek magukat. Mielőtt álomra hajtották volna a fejüket, valamennyien kaptak egy pohár vizet, akkora adaggal, ami a testtömegük szerint szükséges volt. Egy orvosilag felügyelt éjszaka után a kissé kótyagos önkénteseket kifaggatták másnaposságukat illetően és pontozták is őket egy akut másnapossági skálán, amin olyan faktorok szerepeltek, mint a szomjúság, a fáradtság, a fejfájás, a szédülés, a hányinger, a gyomorfájás, a gyors szívverés és az étvágy.

Egy héttel később az önkéntesek visszatértek és újra végigcsinálták az egészet. Ezúttal azok, akik legutóbb borral kezdtek, most sörrel nyitottak és így tovább. A kontrollcsoportban akik múltkor bort ittak, most sört kaptak és vica versa.

A résztvevők számtalan másnapossági tünetet produkáltak és tízből egynek hánynia is kellett. Az American Journal of Clinical Nutritionban közzétett eredmények azonban azt mutatták, hogy az italok fogyasztása nem volt hatással a „másnaposság intenzitására”.

"Megcáfoltuk ezt a mondást, nincs igazságtartalma. Ugyanúgy fogod érezni magad, bármilyen sorrendben is rendeld az italaidat."

- mondta Hensel, de hangsúlyozta, hogy a tanulmány csak a sört és a fehérbort hasonlította össze, és nem tartalmazott vörösborokat, rövideket vagy barna söröket.

"Az az igazság, hogy a túl sok alkoholtartalmú ital fogyasztása valószínűleg másnaposságot fog eredményezni. Az egyetlen megbízható módja annak, hogy megjósoljuk, hogy milyen nyomorúságosnak is foguk érezni magunkat a következő napon az, hogy milyen részegnek vagy betegnek érezzük magunkat az este folyamán. Valamennyiünknek figyelmet kéne fordítanunk ezekre a vörös zászlókra, amikor iszogatunk"

- állítja Jöran Köchling kutató.

Richard Stephens, a Keele Egyetem pszichológusa, aki másnapos állapotokat tanulmányozott, azt vallja, hogy az eredmény nem meglepő.

"A másnaposság általában a fogyasztott alkohol mennyiségétől függ. Vannak azonban olyan kutatások, amelyek szerint a sötétebb italok komolyabb másnapossággal ajándékozhatnak egy bizonyos vegyület miatt, ami ízt és karaktert ad nekik, de úgy gondolják, hogy kellemetlen mellékhatásai vannak."

Stephen szerint mindenesetre a másnaposság a gyulladás, a dehidratáció és az alacsony vércukorszint kombinációja.

Forrás: theguardian.com


KÖVESS MINKET:





hirdetés
zokni.jpg

Csinált egy Instagram-fiókot a nő, ahol dokumentálja férje szemetelését

Több mint 450 ezren követik a japán feleség oldalát, aki viccesen mutatja be, mi mindent kell összeszednie a férje után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 23.



Egy japán nőnek több mint 450 ezer követője van az Instagramon, mert kitalálta, hogy a férje szemetelését, rendetlenségét, trehányságát vicces megjegyzések kíséretében dokumentálja.

A profil neve @gomi_sutero azt jelenti japánul, hogy "vidd innen a szemeted!"

A BuzzFeed News megkereste a Fukuokában élő nőt, aki elmondta, hogy több, mint öt éve élnek házasságban, és van egy gyerekük is.

Az asszony azt mondta, hogy eredetileg a saját Insta-oldalára rakta ki a fotókat, de a sikerre való tekintettel készített egy másik, nyilvános oldalt is, ahol már mindenki nyomon követheti a férje trehányságát.

Ezt először egy halott embernek hittem...

Lapozz a további képekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
yogas-design-rPzEQ7tTRr8-unsplash.jpg

A Tinder a szerencsejátékhoz hasonló függőséget okoz, és érzelmi fásultsághoz vezethet

Hét éve robbant be az on-line randivonalak közé a Tinder, jelenleg 5,2 millió előfizetője van szerte a világon. De a szakértők egyre gyakrabban figyelmeztetnek a veszélyeire.
G. N. L., Címlapkép: Unsplash - szmo.hu
2019. augusztus 23.



Amikor 2012-ben a Tinder elindult, nem mindenki lelkesedett érte. Voltak, akik azt mondták, az alkalmazás a romantika halálát jelenti.

Ma mégis az a helyzet, hogy már többen ismerkednek a neten, mint barátokon keresztül, és az amerikai párok 39%-a első randiját egy alkalmazásnak köszönheti – írja a Guardian.

Mi lehet a Tinder titka?

Egy 2018-ban készült dokumentumfilmben Jonathan Badeen, a Tinder társalapítója elismerte, hogy algoritmusát viselkedés-pszichológiai tanulmányai ihlették.

A jobbra-balra húzás okozta függőség lélektana hasonló a szerencsejátékokéhoz.

Hogy a mechanizmust megértsük, érdemes megismerni egy szociálpszichológiai kísérletet, amiben a résztvevőknek egy sor rossz válasz közül kellett kiválasztaniuk az egyetlen helyeset. A győzelem kiszámíthatatlansága erősítette bennük a kereső viselkedést. Ugyanezt használja ki a Tinder is, ezért vannak, akik vég nélkül swipe-olnak.

Elméletben az alkalmazás szabályozza ezt a függőséget, mert napi százban korlátozza a jobbra-balra húzások számát. Ezt azonban könnyű megkerülni, mert azok, akik a Tinder Gold csomagra fizetnek elő, továbbra is korlátlanul válogathatnak.

Pedig a swipe-alapú rendszereknek komoly érzelmi kockázatai vannak. Júliusban jelent meg egy tanulmány a Journal of Social and Personal Relationships-ben, ami szerint

a Tinderhez hasonló alkalmazások a kényszeressé vált felhasználókat még magányosabbá teszik, mint amilyenek korábban voltak.

Ez különösen azokra érvényes, akiknek amúgy is alacsony az önbecsülésük. Minél kisebb valakinek az önbizalma, annál kényszeresebben keres kapcsolatokat, és a végén annál rosszabbul érzi magát. Itt ráadásul azonnali a visszacsatolás, a felhasználók rögtön tudják, hogy érdeklődésre tarthatnak-e számot, vagy pedig elutasítják őket.

A Tinderrel kapcsolatos másik leggyakoribb kritika, hogy a társkeresést egyfajta digitális játékká silányítja.

Helen Fisher biológiai antropológus, a Match.com tudományos főtanácsadója szerint az igazi probléma az, hogy valójában nem tudjuk, hogy mit csinálunk, mert senki sem tanított meg bennünket arra, hogy miként használjuk ezt az új technológiát.

„Ezek az oldalak csak annyit tehetnek, hogy ha egy bizonyos típust keresünk, összehoznak vele. Ha valaki másnak mutatja magát, hazudik, vagy egyszerűen nem pattan ki az a bizonyos szikra, az nem technikai, hanem emberi probléma” – mondja Fisher, aki azt tanácsolja, hogy ha már kilenc emberrel felvettük a kapcsolatot, lépjünk ki az alkalmazásból.

Ennél több ember ugyanis már kognitív túlterheltséget és érzelmi fásultságot okoz.

És ha a kilenc ember egyike sem válik be?

„Akkor irány egy park, egy kávézó, kérjük meg a barátainkat, hogy mutassanak be valakit, vagy egyszerűen szólítsunk le valakit egy buliban.” - tanácsolja a szakértő.


KÖVESS MINKET:




hirdetés
pixabay-glutenmentes-kenyer.jpg

Kutya nehéz műanyag- és csomagolásmentesen élniük a gluténérzékenyeknek

Tudod, mivel jár a gluténmentes élet és a szigorú diéta? Szerzőnknek egy gluténérzékeny ismerőse mesélte el, miért bonyolultabb számukra a mindennapi étkezés és a vásárlás, és miért lehetetlen szinte teljesen elkerülni a műanyag csomagolásokat.
SzÉ - szmo.hu
2019. augusztus 21.



Mi is belevágtunk a műanyagmentes júliusba, a tapasztalatokról az egyik kollégánk írt. A "plastic free july" akció lényege az volt, hogy egy hónapra száműzzük a műanyagból készült, illetve egyszer használatos, eldobható termékeket.

„Nálam az élelmiszereknél megfeneklett a műanyagmentes július, már ott elbuktam” – mondta az egyik gluténérzékeny ismerősöm. „Rájöttem, hogy nem tudok teljesen műanyagmentesen, sem csomagolásmentesen vásárolni.”

Amikor arról érdeklődtem, miért nem, elmondta, hogy neki minden olyan alapanyagot, mint amilyen a liszt, a sütőpor, a száraztészta, a kókuszreszelék, az élesztő, a kukoricadara vagy a rizs, csomagolva kell megvennie, hogy biztosan tiszta, mentes termék legyen. Ezek egy része (például egyes kenyér vagy süti készítésére alkalmas gluténmentes lisztkeverékek) ráadásul műanyagzacskóba van töltve, így kerül a boltokba. Ezért azt sem tudja megtenni, hogy legalább a műanyag csomagolást minden alkalommal elkerülje.

A gluténérzékenyek nem ehetnek bárhol bármit.

A cöliákia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amelyet elsősorban a vékonybél-nyálkahártya károsodása, és ebből adódó felszívódási zavar jellemez. A betegséget bármely életkorban diagnosztizálhatják. A nyálkahártya-elváltozás az alfa-gliadin (glutén) hatására alakul ki, amely a búzában, az árpában és a rozsban található.

Miért ekkora probléma egy-egy vásárlás? Azért, mert

a gluténérzékenyek szervezetét gyakorlatilag megbetegíti és tönkreteszi, ha gluténtartalmú ételt esznek.

Tehát nem fordulhat elő, hogy csak egy falat búzaliszttel készült kenyeret bekapnak, vagy csak egy kis rozsliszttel sütött muffint fogyasztanak, mert ha nem is azonnal, de a szervezetük reagál erre, például puffadással, hasmenéssel, rossz közérzettel.

A coeliakia nem gyógyítható, de a szigorú, élethosszig tartó gluténmentes étrenddel a nyálkahártya-károsodás és a tünetek is megszűnnek. Gluténmentes étrendben tilos enni búzát, árpát, rozst, ezek hibridjeit, illetve az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket. A cöliákiások csak a speciális, számukra előállított gluténmentes termékeket fogyaszthatják (a mentességet piktogrammal, szöveggel jelölik) másrészt csak olyan élelmiszert, amely sem a gyártás, sem a tárolás, sem a csomagolás, sem a forgalmazás során nem szennyeződött gluténtartamú élelmiszerrel. Vagyis: sehol nem került bele (például a csomagolóüzem levegőjéből) egy fél gramm árpaliszt sem.

„Nekem otthon is nagy szigort kell ám tartani” - magyarázta az ismerősöm. - „Máshol, külön polcon, külön szekrényben, külön edényben kell tartanom mindent. A fűszereket, a liszteket, meg a diót, amit megbízható helyről kapok. Saját edényben főzök, saját deszkám és sodrófám van a tésztához, saját fakanalam, amit csak én használok és csak gluténmentes kaják készítéséhez.”

Sok alapanyagot online szereznek be a gluténérzékenyek. Például azért, mert így olcsóbban vehetik meg vagy azért, mert a településükön nincsen megfelelő diétás szaküzlet. Nyilvánvaló, hogy a webshopokból lehetetlen csomagolásmentesen kiszállítani a rendelést.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
parlagfu_ck.jpg

Valóban hatásos-e az allergiára a parlagfű fogyasztása, akár gyógyszerként?

A magyarok közel 20%-a szenved ezekben a napokban a parlagfű allergiától. A Ködpiszkáló blog gyógyszerésze elmagyarázza, hogy mi a különbség a parlagfű pollenjéből készült gyógyszer és a házi praktikák között.
Dr. Csupor Dezső cikke a Ködpiszkáló blogon - szmo.hu
2019. augusztus 21.



A Ködpiszkáló blog gyógyszerész szerzői írásaikban eloszlatják a gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhiteket, rémhíreket. A szakemberek "megpiszkálják a ködöt". A szerzők célja az elfogulatlan és szakszerű tájékoztatás, mert a helytelenül alkalmazott, rossz minőségű termékek használata többet árthat, mint a kezelés elmaradása.

"Jó lenne – ködszurkálóként – fényt hasítani, de legalább agresszív kérdőjeleket vésni ebbe a szélcsendes káoszba.”

Latinovits Zoltán.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia)

Az egyik legismertebb növény Magyarországon. A növények között igazi celebnek számít: sokan átkozzák, egyesek áldják, de mindenki ismeri.

Egyes felmérések szerint a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik, betegségek gyógyítására és megelőzésére egyaránt alkalmazzák. Nem kis teljesítmény ez, különösen úgy, hogy hazánkban alig több mint 100 éve honosodott meg.

Amerikából származik, és az özönnövények közé tartozik, mivel Európába kerülése után gyors terjedésbe kezdett. Elsősorban a bolygatott területeket kedveli (építési telkek, művelés alól frissen kivont területek). Terjedésének oka nem teljesen ismert, de sikerének titka többek között az, hogy hiányoznak természetes kártevői, kórokozói. A visszaszorításával kapcsolatos erőfeszítések jobbára sikertelenek, az irtást propagáló kampányok ellenére egyre nagyobb területeket hódít meg. Balszerencsénkre Magyarország klímája nagyon kedvező a növénynek, a globális felmelegedés pedig tovább javítja az életfeltételeit.

Az a sokszor átkozott pollen

A parlagfű a 20. század végén sokak életét megkeserítő pollenjéről volt ismert.

A pollent felépítő fehérjék a légutakra kerülve immunválaszt váltanak ki, amely túlérzékenységi (allergiás) reakciót eredményez. Ilyenkor az úgynevezett hízósejtekből egy hisztamin nevű vegyület szabadul fel, ennek hatására alakulnak ki a százezrek által jól ismert tünetek (orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés).

A fő allergén fehérje az Amb A 1 – rossz hír, hogy a légkör széndioxid-tartalmának növekedésével az pollen Amb A 1-tartalma, és így allergizáló hatása is nő. Az allergia tüneti terápiáját jelentik az antihisztaminokat tartalmazó gyógyszerek, amelyek elnyomják a panaszokat.

Gyógyszer az ellergia ellen, aminek alapanyaga a parlagfű pollenje

A parlagfűallergiának vannak valódi gyógyszerei is, amelyek képesek megszüntetni az immunrendszer kórosan eltúlzott reakcióját. Érdekes módon

ezek a vényköteles immunterápiás gyógyszerek a parlagfű pollenjéből készülnek.

A kezelés lényege, hogy a pollen speciális kivonatát pontosan adagolt emelkedő dózisban adják be a betegnek, ami „áthangolja” az immunrendszert. Ha a beteg nem tartja be a szigorúan előírt adagolási rendet, a kezelés hatástalanná válik. További hátrány, hogy nem mindenkinél válik be a kezelés és az eredmény eléréséig akár 2-3 szezonon át is alkalmazni kell a terápiát. Ez idő alatt a betegnek el kell szenvednie a szokásos kellemetlen tüneteket. „Cserébe” ezt kövezően akár 10-20 éven át is teljesen tünetmentes lehet.

Bár hazánkban világszinten legmagasabb a parlagfűpollenre érzékenyek száma, az immunterápia nem vált igazán elterjedté. Ennek okai közé tartozik a szigorú kezelési rend, a sokak elvárásától elmaradó hatásosság (nem azonnal és nem mindenkinél hatásos), valamint a kezelés költségei is. Az immunterápiát ugyanis alapesetben az egészségbiztosítási pénztár nem támogatja, s havi sok ezer forintos költségéhez viszonyítva a tüneteket enyhítő antihisztaminok ára elhanyagolható.

VIDEÓ: hallgassátok meg mindazt, amit Dr. Csupor Dezső a cikkben leír

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x