Bonbon készítés házilag
Nincs is jobb dolog annál mint, hogy egyedi ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. Sok ajándék már előre elkészíthető, így nem kell az utolsó pillanatokban kapkodni. Emőke segítségével megmutatjuk a bonbon készítés alapjait
Szeretlek Magyarország
2011. november 22.

Nincs is jobb dolog annál mint, hogy egyedi ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. Sok ajándék már előre elkészíthető, így nem kell az utolsó pillanatokban kapkodni. Emőke segítségével megmutatjuk a bonbon készítés alapjait.

Szabó Emőke receptje a a Balhétterem blogon

Az egyedi ajándékok nagyon nagy örömet okoznak. A bonbonoknak már most neki lehet állni, nincs más dolgotok, mint hogy beszerezzetek egy polikarbonát bonbon formát és egy konyhai hőmérőt. Emőke segítségével megmutatjuk lépésről-lépésre, hogyan készíthettek finom és szép csokifalatokat otthon.

1. Ellenőrizzük a forma tisztaságát, csepp-, és pormentesnek kell lennie.

A forma mindig szobahőmérsékleten, de kicsit előmelegítve a legjobb. De semmi esetre se legyen melegebb a csokoládénál. Így lesz a késztermék fényesen csillogó.

Ha van hőlégfúvótok avval, ha nincs akkor hajszárítóval melegítsétek fel.

2. Felolvasztjuk a csokoládét. Jelen esetben a csoki olvasztó kisgépemet használtunk, de lehet hagyományos módon, gőz felett is.

A csokoládéolvasztó géppel 20 dkg csokit lehet felolvasztani. A 2-es fokozattal felmelegítjük, az 1-es fokozattal melegen tartjuk.

Célszerű étcsokit választani, folyamatosan kavargassátok, a felolvasztási hőmérsékletnek 40-45 foknak kell lennie.

A hőmérő elengedhetetlen kellék. A mérési tartomány - 10 +200 fok. Cukorszirupból készített macaronokhoz és karamellák készítéséhez is tökéletesen használható.

3. Amint elérte a csokoládé a 42 fokot kivesszük a gépből a tálkát. És folyamatos keveréssel elkezdjük visszahűteni.

4. Az étcsokoládét 34-35 fokra kell visszahűteni.

5. 10 dkg-ként 1 g kakaóvajat, tehát most 2 g-ot teszünk a csokoládéhoz és nagyon alaposan elkeverjük.

6. A kakaóvaj segítségével pikk-pakk el is érjük a megfelelő hőmérsékletet, a 31-32 fokot. És akkor senki ne legyen a közelünkben, mert kezdődik a csokizás. :)

7. Beleöntjük a csokoládét a formába. Mivel én csak fél adagot szoktam készíteni csak a forma felét használom. 45 fokos szögben tartjuk a formát és a felétől elkezdjük ráönteni a formára a csokoládét, majd egy lehúzókés segítségével toljuk a forma vége felé a csokoládét és úgy telítődik tele a forma.

8. Kiütögettjük a légbuborékokat. Úgy, hogy a forma tisztán maradt végét kb. 10 cm magasságból párszor gyorsan visszaejtjük szomszédok örömére. És mint ahogy a képen is látható ott egy szép nagy légbubi. Sokat ne időzzünk ennél a lépésnél.

9. Előkészítettünk két azonos méretű poharat és fejjel lefelé fordítjuk a formát. Alulra sütőpapírt teszünk. A formából szépen kezd kifolyni a felesleges csokoládé, így alakul ki a csokoládéhüvely. (Bevallom néha egy kicsit rásegítek és megrázom a formát.)

10. Megcsodáljuk a kifolyt csokoládét és megállapítjuk, hogy jól sikerült a temperálás. Látható, hogy dermed meg a csokoládé. Mintha csak a felhőket nézném, mindig látni vélek benne valamit. Pl. Jézust, Hello Kitty-t, iPhone-t. :D De Alient szinte mindig. Ti is látjátok? :D

11. Pár perc elteltével - amikor már látszik, hogy kezd dermedni a formán kilógó csokiréteg egy spakli segítségével a felesleges csokoládét is eltávolítjuk. Így kiderül, hogy 20 dkg felolvasztott csokoládéból szinte minimális mennyiséget használunk a bonbonhüvelyekhez. Majd a formát betesszük a hűtőbe.

12. A megszilárdult csokoládékupacot egy az egyben leszedjük a sütőpapírról és visszatesszük a kis olvasztó gépbe.

13. Következik a töltelékkészítés :)


14. Óvatosan lefordítjuk- mert simán kipottyanhat az, ami már készen van - és látható, hogy ahol már nem tapad a csokoládé a formához, az már tutira ki fog pottyanni a formából. De még nem teljesen jó az összes, így a formát visszatesszük a hűtőbe. :)

15. Amikor az összes csokoládé elvált a forma falától megtöltjük töltelékkel, úgy hogy pár mm-t hagyunk szabadon. És visszatesszük a hűtőbe, addig, amíg újra temperáljuk a csokoládét a bonbonok lezárásához.

16. Újra temperálunk, de akkor már csak felmelegítjük a csokoládé 2/3-át 40-45 fokra, a maradék 1/3-ot hozzátesszük és elkeverjük benne. Ezzel az adaggal hűtjök vissza a csokoládét, kakaóvajat ebbe már nem teszünk.

17. Ráöntjük a forma tetejére a csokoládét - kenőkés segítségével elterítjük rajta, várunk picit, majd a felesleget spaklival lehúzzuk és a formát visszatesszük a hűtőbe.

18. A bonbonok kiszedése jó fél óra után. Előveszünk egy konyharuhát és rátesszük a formára. Óvatosan megfordítjuk és ami kipottyan magától félretesszük. Érdemes kesztyűt használni, hogy ne legyenek ujjlenyomatok.

Ami nem akar magától kijönni azt úgy szoktam kiszedni, hogy a forma tiszta végét megfogom, fejjel lefelé fordítom természetesen és kb. 45 fokos szögben a másik végét odaütöm a pultra. Egyszerre csak egyet ütök, mert van hogy az összes kipottyan ilyenkor egyszerre és ha netán azonnal odaütnénk még egyszer, összetörhetjük a már kipottyant bonbonokat. Szóval csak óvatosan.

A kész bonbonokat hűtőben egy lezárt dobozban tároljuk fogyasztásig.

Ha neked is tetszik a házi bonbon, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!