hirdetés
Boldog disznóból lesz a finom sonka? – a húsevők mennyországában, a Vulcano sonkamanufaktúrában jártunk
Lehet boldog egy disznó, akit meg akarnak enni? Tekinthetünk úgy egy sonkára, mint valami isteni csodára? Az osztrákok szerint mindegyik kérdésre igen a válasz.
Szöveg és fotók: Vass Adrienn - szmo.hu
2018. október 11.


hirdetés

A legjobb marketingjük az osztrák disznóknak van. Ez tuti! Vagy legalábbis én még ennél intenzívebb élményt nem éltem át egy sonkamanufaktúra körbejárása közben. Az is igaz, hogy nem járok heti rendszerességgel sonkamanufaktúrákba, de azért láttam már kolbásztöltést, és a húsról is hallottam már elragadtatással beszélni embereket, de ami itt van...

A Vulcano Schinkenmanufaktur látogatóközpontjáért egészen Ausztriáig kell menni, de megéri. Ez tényleg a húsimádók Mekkája. Kellemes atmoszférája van az egész helynek, és a kilátás is gyönyörű. Ha csak egy kávét szürcsöltünk volna el a teraszon, az őszi napsütésben, akkor is elégedetten távoztam volt, de itt nem eresztenek el ilyen könnyen.

A bevezető a leves, némi sonkával, ami csak úgymond felpiszkálja a gyomrod és az érdeklődésedet, hogy vajon mi lesz még itt. Aztán beterelnek egy terembe, és kezdődik az igazi móka. Egy főként gyerekek szájíze szerint megrendezett animációs filmben megismerkedünk a cég arcával, ezzel a zöldfülű malaccal:

És innentől indul az igazi agybaj. Mert ez a malac saját maga találja ki, hogy értelmet szeretne adni az életének, és nem szeretne rántott hús lenni, DE levegőn szárított és érlelt sonka szíves örömest! Értitek? Nem baj neki, hogy le lesz vágva, csak szeretne finom lenni, meg különleges csemege.

Hát gondolom ezen a ponton a vegák már rég hazaszaladtak, meg is értem őket... De azért meg kell hagyni, van ebben az elméletben valami. Mert ha már gyilkolászunk, becsüljük meg a húst, és készítsünk belőle magas minőségű végterméket. Valami ilyesmi a filozófia, és baromira egyet tudok érteni vele.

Az animált malac után látunk igazi disznókat is, akik valóban nem tűnnek túl durcásnak. Komolyzenét hallgatnak (nem vicc, amikor ott voltunk is az szólt nekik a hangszórón keresztül), van zuhanyzójuk, hátvakarójuk, és a kedvenceket néha sörrel is megkínálják, a legkedvencebbeket meg le se vágják. A nyolcvanas! években kitört tűz után például találtak egy disznót, aki sértetlenül úszta meg a tragédiát. Na, ő a mai napig ott él. Gigantikus állat!

Ha pedig kigyönyörködtük magunkat az élőkben, jöhetnek a holtak, de ezt is szépen megkomponálva teszik elénk. Az újabb animációs filmben lágy muzsika kíséretében mutatják be a négy évszak szépségeit, és hol a rügyező fák között, hol a havas lankák mellett tűnik fel egy-egy malaccomb, ami lassan ringatózik a friss levegőn.

Mert ez a sonka attól lesz finom, hogy van ideje és van tere száradni, érni. No meg nyilván az sem árt neki, hogy nem kukoricán tartják a disznót, hanem gabonán, és hogy életükben relatíve boldogan és jó körülmények között cseperedtek.

 

Az egész kirándulásunkat ebben a videóban nézhetitek meg:

És még ezen a pontos is tudják fokozni. Körbevezetőnk mesélte, hogy egyes osztrák családok úgy rá vannak pattanva a sonkára, hogy már száradás közben lefoglalják a szimpatikus combokat, és belepecsételtetik a nevüket, vagy valaki más nevét. Ez itt egy menő szülinapi, eljegyzési vagy akár évfordulós ajándéknak számít.

Képzeld csak el! Felgördül a függöny. Ott az a sok-sok sonka a szemed előtt. Közelebb sétálsz. És a legzsírosabb combon ott virít a neved. És már térdel is le eléd az osztrák legény, te meg totális extázisban igent kiáltasz... Nem hiszem el, hogy mik vannak!

Ez után már csak "unalmas" részek jönnek. Isteni sonkák és szalámik, meg sütemények kóstolása következi. És ha a mintaboltban nem vásárolod szanaszét magad, akkor te vagy az egyetlen, akinél nem működött a marketing meg az ízek kombója. Mert ez a sonka tényleg nagyon finom, és a végén csak ez számít.

A Vulcano sonkamanufaktúrán kívül mi megnéztük a Zotter csokigyárat, és beugrottunk az Őrségi Tökfesztiválra is. Szállás gyanánt a szentgotthárdi Gotthard Therme Hotel & Conference-re esett a választásunk, és azt kívánom, hogy bárcsak több időnk lett volna hotelre is... Gigantikus a wellness, isteni a kaja, és a "romantikus" szobához olyan durva fürdőszoba tartozik, hogy majdnem sírva hagytam ott másnap.

Mindenképpen ajánlom Szentgotthárdot egy nagy kirándulásra, mert itt egyszerre három ország adottságait élvezheti az ember, és esélye sincs unatkozni.

Gotthard Therme Hotel & Conference

9970 Szentgotthárd, Füzesi út 3/b

+ 36 94 554 066

reservation@gotthardhotel.hu

https://accenthotels.com


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Tel-Aviv a budapesti bulinegyed közepén: teszteltük az éttermet, ahol Izraelben érezheted magad
A TLV Eatery receptje nagyon egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal, és ütős izraeli koktélokkal.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 27.Ha az izraeli konyháról van szó, Budapest nem fukarkodik a témában. A belvárosban egymást érik a humuszbárok, de istenigazából itt meg is áll a történet, ugyanis a kisebb humuszosokon és falafeleseken kívül talán egy-két vérbeli izraeli vendéglátóegység létezik, de azok sem elsősorban éttermek, inkább italozós helyeknek nevezném őket.

Nyitott azonban idén a Dob utcában egy olyan izraeli étterem, ami nemcsak egy konyha, nemcsak egy szórakozóhely, hanem konkrétan Tel-Aviv.

 

A TLV Eatery receptje baromi egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal és ütős izraeli koktélokkal.

Az igazán fain dolog ebben pedig az, hogy bár utóbb tudomást szereztem ennek a szándékosságáról, én erre akkor eszméltem rá, amikor beléptem az ajtón, és egyből bevillantak a januári izraeli utunk emlékei.

Sötét miliő, hangos, de mégsem tolakodó technozene, és rengeteg tányér, bennük a fél étlappal. Izraelben kész áldás az éjszaka nyáron: végre nem olvaszt el a nap, a tikkadt szöcskenyáj-feelinget felváltja a lazulás, és az ember végre normálisan meg tud éhezni.

Az itt élők elbújnak árnyékos rejtekeiből, és szinte vágyakoznak arra, hogy több másikkal egy légtérbe zsúfolódjanak, és tökig tolják a technót. A TLV Eateryben minden stimmel, hogy ezt a hangulatot élhessük át.

Mivel gyakorlatilag egy mindent vagy semmit étlapból vállalhatunk magunkba ételeket, ha egy kiadós vacsora gondolata ül a fejünkben, mindenképpen a tálak irányába mozgolódjunk. A kétszemélyes hús- vagy vegatál egy kis körettel megtolva parádés vacsoraélmény lehet.

Ugyanakkor a gigászi grill adta lehetőségeket is érdemes beadni, steakfronton is erős a hely.

Én egy hústálat választottam társamul, amin gyakorlatilag az egész hely esszenciája felvonult. Csirkesaslik, argentín rib eye, báránykebab, egy jó adag humusz, édesköményes frizésaláta, és fattush saláta. Ehhez még egy jókora édesburgonyát is kértem, ami bár nem akar többnek látszani mint ami, mégis baromi jól esett. Rommá sütött, kívül ropogós, belül pedig már-már folyós burgonyát lapátolni epik élmény.

A grillkarfiol is hasonló adottságokkal bírt, ugyanazok a kérdések merültek fel bennem, mint az édesburival kapcsolatban: ez mindig is ilyen jó lehetett volna?

A hústál egyébként elképesztően izgalmas ízekkel van feltöltve, amiben minden halandó talál egy kedvencet, rangsorol, majd neveltetéstől és jellemfejlődéstől függően vagy felváltva kóstolgat, vagy betúrja a püspökfalatot, és kalandozik tovább a tálon úgy, hogy már tudja: semmi nem lesz olyan jó, mint az elején.

Alapvetően ez egy tök klassz élménnyel dúsítja az amúgy sem mindennapi gasztroélményt. A tálon lévő köretek közel-keleti fűszerezése, a menta örök jelenléte csak hatványozza az érzést, ráadásul fontos megjegyeznem, hogy ez a fajta gasztrokultúra a legegészségesebbekhez tartozik a világon, úgyhogy erősen javasolt kemény addikciót kialakítani.

Mivel a beszélgetést kicsit ordibálva lehet eszközölni – főleg ha a hely tele, és általában tele van – érdemes rámenni a koktélokra, hogy olajozottabban működjön a dolog.

Imádom ha egy helyen, úgy tudok nézni a koktéllapra, mint Rákosi a búzára, és azt a flesst, hogy akkor sem tudom, mi van bennük, ha le van írva.

"Aha, az nem tudom mi, ez gondolom az alkohol lehet? Tubi? Olyat mintha ittam volna...LICSI? Ez jó lesz!"

Pontosan ez teszi fel még az i-re a pontot, hogy teljesen elfelejtsük az unalmas vacsora gondolatát is. Valahogy a miliő minden eleme egy fülledt nyári zabálás felé püföl minket, és még le se kell izzadnunk.

Valószínűleg Tel-Avivban ez egy egyszerű, de nagyszerű hely lenne, de a Dob utcában még izgalmasabb hatást kelt, aminek ha belépsz az ajtaján, már pulzál is benned a nem oly távoli kelet annak minden ízével és technójával.

TLV Eatery

1074 Budapest, Dob utca 19.

H-V: 17:00-02:00


KÖVESS MINKET:hirdetés
A vidék első Sky Wellnesse is Sopronban van! - egy napra való programot gyűjtöttünk össze a városból
Sopronba nem csak a VOLT fesztivál miatt érdemes ellátogatni. Szívesen maradtunk volna akár egy hétre is.
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 09.Tavasz és Sopron. Remek párosítás. Az éledő természet kirándulni hív az erdőbe, miközben a belvárosi teraszok délutáni, lustálkodós kávézásért kiáltanak. Ha szeretitek a semmittevést, a wellnesst, és fontos, hogy az étterem is izgalmas fogásokat kínáljon, a Hotel Sopront jó szívvel ajánlhatjuk.

A pezsgőfürdő és a szauna náluk rendhagyó módon a legalsó szint helyett a harmadik emeletre került, így olyan panorámát kaptok fürdőzés közben, hogy garantálom, nem sok kedvetek lesz kikecmeregni a jakuzziból...

Azért a jó soproni borokat csak meg kell kóstolni egy finom ebéd vagy vacsora mellett.

Tapasztalataim szerint elég változó, hogy egy hotelnek milyen éttermet sikerül üzemeltetnie, de a Hotel Sopronéba nem csak a kontinentális reggeli miatt érdemes benézni.

Az új tavaszi étlap nagyon friss, nagyon izgalmas. Gyakorlatilag nem találtunk benne hibát.

Sok helyi alapanyaggal dolgoznak, és ízletes, bőséges adagokat kínálnak. A tálalás pedig magáért beszél: ezekre a színekre van szükségünk így tavasszal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Brutális oldalast kóstoltunk a Hard Rock Caféban
Világhírű művészek relikviái, és óriási adagok – ha amerikai hangulatra vágysz, a Vörösmarty téri hely erősen ajánlott!
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 01.Hard Rock Cafe neve valószínűleg sokaknak ismerősen cseng, de vajon mindenki tisztában van azzal is, hogy milyen gigantikus és ízletes ételeket lehet itt kóstolni?

Mi oldalast, csirkeszárnyat és fajitát is kóstoltunk, és a desszertnél már az életünkért könyörögtünk...


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Húsevőként is degeszre ettük magunkat a Vegan Gardenben
A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakult.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. május 01.Ha megszakadok sem értem, hogy mi a bajuk a húsevőknek a vegánokkal (fordítva még talán...). Nyilván nem lehet és nem is kell senkit kényszeríteni, hogy mit egyen vagy mit ne egyen, de a lehetőségek gyarapodásának csak örülni kell.

Tegyük fel, hogy van némi eszed, és érted, hogy nem tesz jót se a földnek, se neked, ha megállás nélkül húst zabálsz. Tegyük fel, hogy azért néha beiktatsz egy-egy napot, amikor nem tömöd a parizert. Vagy tegyük fel, hogy elsétálsz egy kert előtt, ahol helyes food truckok állnak, betérsz egy hambira, és nem játszod el, hogy a marhapogácsa nélkül már élvezni sem tudod az ízeket.

Tegyük fel... tedd meg! Ha másért nem, hát azért, mert izgalmas, új, más és finom. És ennyi akkor is bőven elég kell, hogy legyen, ha "tegyük fel", leszarod a bolygót.

A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakul. Páran kiköszöntek, de jöttek is helyettük kellemes újoncok. Lássuk, miből lehet választani a belvárosi vegánmekkában.

Vexicana

Ez az a hely, ami húsevőként is a legkönnyebben csúszik. Ha nem mondom, észre se veszed, hogy szejtán ragura van a marha kicserélve, csak tömöd a ízletes chimichangát és burritót. A sok fűszertől ismerősen hat a dolog, és a rizs, bab meg kukorica telít is rendesen.

És van egy szósz, egy titkos paprikás mártogatós, ami végképp megborított minket. Azt mindenképpen vadászd le, ha jót akarsz.

Facebook: Vexicana

Las Vegan's

Ha szereted a jó burgert, akkor ezt is imádni fogod! Szerintem pont mindegy, hogy miből van az a sajt, ha ilyen gyönyörűen nyúlik. És aki nekem azt próbálja beadni, hogy a gombás pogácsától nem esik szerelembe azonnal, az hazudik... vagy nem szereti a gombát... de akkor meg ott van a répás!

A köretek is emberesek és ízletesek. A fokhagymás mártogatós + édeskrumpli kombó egy komplett ebéd is lehet.

Facebook: Las Vegan's

Kristóf's Kitchen

Steiner Kristóf a magyar vegánok újkori JézusKrisztiusSzupersztárja! És higgyétek el, nem véletlen a rajongás. A Kristóf receptes könyveiben található fogások valóban működnek. És mivel világlátott ember, sok olyan ízt és hangulatot mutat, ami nekünk nem hétköznapi, de pont ettől érdekes.

A Vegán Gardenben az ő kicsikocsija a legmenőbb újdonság!

A gombás ragu kifogott rajtam, így esőben futva mentettem végül haza, mert bűn lett volna egy morzsát is kidobni belőle.

Facebook:

Kristóf's Kitchen

Kürtős Legenda

A kürtőskalácsot ismeritek, ugye? Megnyugtatlak titeket, a vegánosítás semmit nem változtatott az eredményen. Ráadásul itt színes, unikornisos kalácsot is lehet kérni. Szóval ha nem félsz a liszttől és a cukortól, boldog gyerekként majszolhatsz egy ilyen hungarikumot.

Facebook: Kürtős Legenda

Az anyaintézmény, a Rácskert alkalmas kávézós-limonádézós ücsörgésekre is, nem kell feltétlenül a félelmetes zöldségekből enni.

Lehet mindenmentes fagyit is majszolni (B’ nice), amivel a meleg, nyári napok élményét is teljessé tehetjük, és bulikompatibilis is a hely, hiszen például a sör is lehet vegán...

Vegan Garden

Dob utca 40.

Nyitva minden nap: 11:00-23:00


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x