Boldog disznóból lesz a finom sonka? – a húsevők mennyországában, a Vulcano sonkamanufaktúrában jártunk
Lehet boldog egy disznó, akit meg akarnak enni? Tekinthetünk úgy egy sonkára, mint valami isteni csodára? Az osztrákok szerint mindegyik kérdésre igen a válasz.
Szöveg és fotók: Vass Adrienn - szmo.hu
2018. október 11.


A legjobb marketingjük az osztrák disznóknak van. Ez tuti! Vagy legalábbis én még ennél intenzívebb élményt nem éltem át egy sonkamanufaktúra körbejárása közben. Az is igaz, hogy nem járok heti rendszerességgel sonkamanufaktúrákba, de azért láttam már kolbásztöltést, és a húsról is hallottam már elragadtatással beszélni embereket, de ami itt van...

A Vulcano Schinkenmanufaktur látogatóközpontjáért egészen Ausztriáig kell menni, de megéri. Ez tényleg a húsimádók Mekkája. Kellemes atmoszférája van az egész helynek, és a kilátás is gyönyörű. Ha csak egy kávét szürcsöltünk volna el a teraszon, az őszi napsütésben, akkor is elégedetten távoztam volt, de itt nem eresztenek el ilyen könnyen.

A bevezető a leves, némi sonkával, ami csak úgymond felpiszkálja a gyomrod és az érdeklődésedet, hogy vajon mi lesz még itt. Aztán beterelnek egy terembe, és kezdődik az igazi móka. Egy főként gyerekek szájíze szerint megrendezett animációs filmben megismerkedünk a cég arcával, ezzel a zöldfülű malaccal:

És innentől indul az igazi agybaj. Mert ez a malac saját maga találja ki, hogy értelmet szeretne adni az életének, és nem szeretne rántott hús lenni, DE levegőn szárított és érlelt sonka szíves örömest! Értitek? Nem baj neki, hogy le lesz vágva, csak szeretne finom lenni, meg különleges csemege.

Hát gondolom ezen a ponton a vegák már rég hazaszaladtak, meg is értem őket... De azért meg kell hagyni, van ebben az elméletben valami. Mert ha már gyilkolászunk, becsüljük meg a húst, és készítsünk belőle magas minőségű végterméket. Valami ilyesmi a filozófia, és baromira egyet tudok érteni vele.

Az animált malac után látunk igazi disznókat is, akik valóban nem tűnnek túl durcásnak. Komolyzenét hallgatnak (nem vicc, amikor ott voltunk is az szólt nekik a hangszórón keresztül), van zuhanyzójuk, hátvakarójuk, és a kedvenceket néha sörrel is megkínálják, a legkedvencebbeket meg le se vágják. A nyolcvanas! években kitört tűz után például találtak egy disznót, aki sértetlenül úszta meg a tragédiát. Na, ő a mai napig ott él. Gigantikus állat!

Ha pedig kigyönyörködtük magunkat az élőkben, jöhetnek a holtak, de ezt is szépen megkomponálva teszik elénk. Az újabb animációs filmben lágy muzsika kíséretében mutatják be a négy évszak szépségeit, és hol a rügyező fák között, hol a havas lankák mellett tűnik fel egy-egy malaccomb, ami lassan ringatózik a friss levegőn.

Mert ez a sonka attól lesz finom, hogy van ideje és van tere száradni, érni. No meg nyilván az sem árt neki, hogy nem kukoricán tartják a disznót, hanem gabonán, és hogy életükben relatíve boldogan és jó körülmények között cseperedtek.

 

Az egész kirándulásunkat ebben a videóban nézhetitek meg:

És még ezen a pontos is tudják fokozni. Körbevezetőnk mesélte, hogy egyes osztrák családok úgy rá vannak pattanva a sonkára, hogy már száradás közben lefoglalják a szimpatikus combokat, és belepecsételtetik a nevüket, vagy valaki más nevét. Ez itt egy menő szülinapi, eljegyzési vagy akár évfordulós ajándéknak számít.

Képzeld csak el! Felgördül a függöny. Ott az a sok-sok sonka a szemed előtt. Közelebb sétálsz. És a legzsírosabb combon ott virít a neved. És már térdel is le eléd az osztrák legény, te meg totális extázisban igent kiáltasz... Nem hiszem el, hogy mik vannak!

Ez után már csak "unalmas" részek jönnek. Isteni sonkák és szalámik, meg sütemények kóstolása következi. És ha a mintaboltban nem vásárolod szanaszét magad, akkor te vagy az egyetlen, akinél nem működött a marketing meg az ízek kombója. Mert ez a sonka tényleg nagyon finom, és a végén csak ez számít.

A Vulcano sonkamanufaktúrán kívül mi megnéztük a Zotter csokigyárat, és beugrottunk az Őrségi Tökfesztiválra is. Szállás gyanánt a szentgotthárdi Gotthard Therme Hotel & Conference-re esett a választásunk, és azt kívánom, hogy bárcsak több időnk lett volna hotelre is... Gigantikus a wellness, isteni a kaja, és a "romantikus" szobához olyan durva fürdőszoba tartozik, hogy majdnem sírva hagytam ott másnap.

Mindenképpen ajánlom Szentgotthárdot egy nagy kirándulásra, mert itt egyszerre három ország adottságait élvezheti az ember, és esélye sincs unatkozni.

Gotthard Therme Hotel & Conference

9970 Szentgotthárd, Füzesi út 3/b

+ 36 94 554 066

reservation@gotthardhotel.hu

https://accenthotels.com


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x