hirdetés
bodolai-1.jpg

Bodolai szerint az Index nincs is kiszolgáltatott helyzetben, bár a szerződés részleteire nem emlékszik

Erről az Index igazgatóságának elnöke első tévéinterjújában beszélt az ATV-n. Az is kiderült, hogy Szombathy Pál már nem vezérigazgató.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 28.


hirdetés

Bodolai László az Egyenes Beszédben elmondta, Szombathy Pál a csütörtöki ellenállást látva "hátrébb lépett eggyel", így már nem az Index vezérigazgatója.

Kérdezték a cég kiszolgáltatottságáról is. Azt mondta, a szerződéseses keretrendszer már létrejött, amikor ő 3 év 4 hónapja elfoglalta a pozícióját, ezt "örökölte". Az Indexben akkorra már csak a szerkesztőség maradt némi technikai supporttal, például a számítógépekre ránéző szakemberekkel, de a pénzügyeket és a fejlesztést kivették a cégből.

Ennek ellenére ezt nem tartja kiszolgáltatott helyzetnek.

"Nem tartom béklyónak" - mondta az Indamédiával kötött szerződésről.

A részletekre azonban nem teljesen emlékszik, például arra, mikor jár le az Index legfontosabb, sorsát alapvetően meghatározó megállapodása.

hirdetés

"Ez határidőre megkötött szerződés, amit az operatív igazgató, aki az aláírásra jogosult volt, meghosszabbított, most pontosan nem tudom megmondani, 2021-ig, az én emlékeim szerint így volt."

Aztán a műsorban mégiscsak béklyónak nevezte a szerződést, aminek az ügye azonban szerinte nem rá, vagyis a tulajdonost képviselő kuratórium elnökére és az igazgatóság elnökére tartozott, hanem a mindenkori vezérigazgatóra.

"Ebből az szerződéses béklyóból nem tudtam, illetve nem is volt operatív feladatom, nem is voltam erre kényszerítve, hogy ebből kiszabadítsam, mindig volt igazgatója az Indexnek, akik ezzel az operatív dolgokkal foglalkoztak" - mondta.

Majd megismételte, szerinte az Index és az Indamédia kapcsolata "nem kiszolgáltatottság", vagy legalábbis "kölcsönös kiszolgáltatottság", olyan, ami a médiában máshol is előfordul.

"Nem éreztem korábban, meg most sem érzem, hogy ez nem olyan jellegű kiszolgáltatottság lenne, mint bármelyik más médiacsoportnak a kiszolgáltatottsága. Nyilván ők másfajta szerződéses rendszerrel szerzik a bevételeket, de itt a reklámpiacnak van kiszolgáltatva általában egy médiavállalkozás, nem pedig egy olyan partnercégnek, akinek a bevételei nagyban függnek az Indextől."

Arra a kérdésre, hogy az Indamédia egyik tulajdonosa időközben mégicsak a kormányközeli médiamenedzsernek tartott Vaszily Miklós lett, aki egyben a Tv2 elnöke és az állami TV volt elnöke, Bodolai azt mondta, erős függetlenségi garanciákat kapott tőle.

"Vaszily Miklóssal én leültem beszélgetni, és elég erős garanciákat adott, hogy semmifajta olyan ráhatás nem lesz az Index szerkesztőségére, vezetési elveire."

"Erre milyen garanciák vannak?" - kérdezte Rónai Egon műsorvezető.

"Az, hogy felállok, hogyha olyan behatást érzékelek, hogy nem lehet megírni egy cikket."

Bodolai szerint ő garantálja az Index függetlenségét, ami soha nem sérült úgy, hogy azt ne tudta volna kezelni. Nem politikai oldalról, de próbáltak leszedetni cikket, fenyegették feljelentéssel, de nem értek el eredményt, erről a nyomásgyakorlási kísérletről nem is tájékoztatta a szerkesztőséget.

"Ezt a status quo-t szerintem mindenki próbálta olyan szinten tiszteletben tartani, hogy nem voltak olyan erős behatási kísérletek, hogy ezt komolyan kellett volna venni."

Kérdezték a felmondáshoz vezető konkrét ügyről is, vagyis az úgynevezett Gerényi tervről. Gerényi Gábor külsős tanácsadóként azt javasolta, hogy az Index szerkesztőségének egy részét szervezzék külsős cégekbe, mert így motiváltabbak lettek volna az újságírók és az előállított tartalmakat maguk is értékesíthették volna. Ebben az esetben az Index maga a politikai szerkesztőséget leszámítva csak címlapként működött volna, amelybe a külsős cégek és mások beszállítják a tartalmakat.

A szerkesztőség az ötletet hevesen ellenezte, mert úgy látták, ez az eddigieknél is sokkal kiszolgáltatottabbá tette volna őket.

Bodolai szerint Gerényi Gábor tervével ő is csak az Index igazgatósági ülésén találkozott először "olyan szinten leírva, hogy jegyzőkönyvezni lehetett." Szerinte Gerényi eredetileg azzal érkezett hozzájuk, hogy stratégiai tanácsokat fog adni strukturális problémákkal kapcsolatban. Például amiatt, mert "az Index nem szól a fiatalokhoz, van egy ilyen generációs probléma, ami korábban a Népszabadságnál is volt." Az úgynevezett Gerényi terv sokkal később került elő.

Bodolai szerint azon az igazgatósági ülésen, ahol Gerényi Gábor végül előadta az ötletét, valóban felkérték az akkori vezérigazgatót, Pusztay Andrást, hogy dolgozzon ki egy átalakítási koncepciót, de nem igaz, hogy ehhez mindeképp figyelembe kellett volna vennie a tanácsadó javaslatait.

"Nem az volt benne, hogy csak a Gerényi Gábor terv alapján lehet továbbmenni, sőt, én ezt kifejezetten mondtam is, hogyha úgy látja, nem kell figyelembe venni" - mondta az ATV-n.

Arra a kérdésre, hogy ki rendelte meg egyáltalán ezt a tervet, Bodolai László elsőre nem adott a műsorban egyértelmű választ.

"Gábor az nekem régóta barátom."

"Ön rendelte?"

"Én nem rendeltem ilyet tőle. Egyeztetett az Indamédia tulajdonosaival, nyilvánvalóan."

Bodolai László ennek ellenére ezt nem külső nyomásként élte meg, mert érvelése szerint az Index igazgatótanácsába is ott ült az Indamédia két embere, és különben is, "mindig is voltak tanácsadók, akik feltűntek különböző médiumok körül és megpróbáltak néhány ötletet átvinni."

Szerinte az ő érdeke az volt, hogy a Gerényi tervet ne csak az igazgatóság tárgyalja meg, hanem az egész szerkesztőség, ahol hatalmas vita lett belőle. Végül az egészből nem lett semmi.

"Ezt a tervet sikerült később anullálni" - fogalmazott.

Rónai Egon az igazgatóság elnökét kérdezte az Index anyagi gondjairól is. Bodolai László ezekről nem jelen, hanem jövő időben beszélt. Azt mondta, lehetett arra számítani, hogy a járvány miatt a portálnak lesznek bevételi gondjai. Emellett a nyár mindig problémás cash flow finanszírozás szempontjából. Ilyenkor kevesebb a reklám, alacsonyabbak a bevételek. Vagyis nyaranta az Index napi finanszírozásához segítség kell.

Ez "mindig attól jött, aki a közelben volt." Korábban a bankban is érdekelt tulajdonos bankjától kaptak hitelt, most az Indamédiától tudnak hitelt szerezni.

Szerinte azonban ez sem jelenti azt, hogy az Index kiszolgáltatott lenne a kormányzati köröknek. Úgy érvelt, hogy Vaszily Miklós mellett Ziegler Gábor az Indamédia másik tulajdonosa, aki korábban az Index értékesítési vezetője volt.

"Ziegler Gáborról nagyon nehezen tudnám elképzelni, hogy őneki bármifajta kormányzati megbízása vagy kapcsolatai lennének. Sőt, inkább arról van szó, hogy nincsenek kormányzati hirdetések. Hogyha mi lennénk a kormány, vagy a Ziegler-féle Indamédia lenne a kormány, akkor nyilván tele lennénk kormányzati hirdetéssel. Egyetlen egyet nem látni az Indexen."

A jövőről szólva Bodolai arról beszélt, egyelőre nem toboroz senkit, mert sokként érték az eddig történtek. De még abban sem biztos, hogy a felmondó újságírók közül tényleg mindenki megy.

"Abban sem vagyok biztos, hogy mindenki komolyan mondta a felmondást" - fogalmazott.

Azt ígérte, az indexes hagyományoknak megfelelően működik majd tovább a portál.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-horvatorszag-strandolok-mti-epa.jpg

Koronavírus: Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be.
MTI, fotó: MTI/EPA/Antonio Bat - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői - közölte a válságstáb pénteken.

A testület jelentése szerint

csütörtökön 208-cal nőtt, és elérte a 6258-at a megfertőzöttek száma. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 163-ra emelkedett. A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be. Péntektől tíz napig az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig lehetnek nyitva, továbbá zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

hirdetés

Ugyanakkor a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni a hatóságok.

Alemka Markotic járványügyi szakember, a válságstáb tagja arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek sokkal körültekintőbbek. Az új fertőzöttek kétharmada ugyanis a fiatal korosztályból került ki, és bár tüneteik enyhék, meg kell érteniük, hogy mások iránt is felelősséggel tartoznak - mondta.

Több ország is jelezte, hogy szigorításokat vezet be Horvátországgal szemben, Olaszország és Ausztria már megtette, Szlovénia pedig nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: érthető, hogy ezek az államok aggódnak állampolgáraik miatt, és azt szeretnék, hogy a járványhelyzet ne romoljon tovább náluk az őszi időszakban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
feherorosz-valasztas-aljakszandar-lukasenka-mti-epa.jpg

Nagyobb aránnyal győzött a fehérorosz elnök, mint eddig állították - legalábbis a 'hivatalos', állami eredmények szerint

A végeredmény szerint Lukasenka valamivel többet kapott, mint a részeredmények alapján.
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Pénteken, öt nappal a fehéroroszországi választások után "hivatalos" eredményeket közölt az állami hírügynökség, a BelTA: e szerint

Aljakszandar Lukasenka hivatalban lévő elnök az előzetes számításoknál magasabb, 80,1 százalékos aránnyal nyerte a voksolást.

Legnagyobb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A szavazáson egyébként a választásra jogosultak 84,28 százaléka vett részt.

Azonban mind Cihanouszkaja, mind hívei azt feltételezik, hogy a számokkal való csalás nélkül valójában a szavazók akár 60-70 százaléka voksolt rá. A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja pénteken kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenka győzelmében.

A választások óta folyamatosan zajlanak a tüntetések, sztrájkok, erőszakos megmozdulások a kelet-európai országban. A rendőrség brutális fellépése és az ellenzék megfélemlítése miatt több ország és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki "Európa utolsó diktatúrája" felé.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
airport-2373727_1920-1000x667.jpg

Koronavírus: rekordszámú megbetegedés Franciaországban, több százezer brit indult haza, káoszba fulladhat a közlekedés

Szombat délután 4-ig kell visszaérniük a briteknek Franciaországból, különben két hét karantén vár rájuk.
Kép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Franciaországban és Spanyolországban is megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, a májusi első hullám óta ismét rekordszámú új beteget regisztráltak - írja a Guardian.

Spanyolországban 2935 beteget diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, ám ott a hivatalos szervek továbbra sem beszélnek második hullámról. Mindezt úgy, hogy az előző napon 1690 volt az új betegek száma, majdnem megduplázódott egy nap alatt a fertőzöttek száma.

Franciaországban hasonlóan magasak a számok, 2669 új megbetegedést észleltek a tegnapi nap folyamán,

ezzel összesen 209364-re emelkedett az összes megbetegedések száma az országban. Az emelkedés miatt több állam is átsorolta Franciaországot abba a kategóriába, amely alapján 14 napos karantén vár az innen érkezőkre. A legnagyobb visszhangot európai szinten a brit szigorítás váltotta ki, rengeteg brit nyaral ugyanis Franciaországban - írja a Daily Mail.

Az új intézkedések szombat délután 4 órától lépnek életbe, ami azt eredményezte, hogy a britek tömegesen próbálnak hazajutni addig. A becslések szerint nagyjából félmillió brit állampolgár nyaralhat jelenleg Franciaországban.

hirdetés

A roham máris megindult, a közvetlen repülőjáratok beteltek, a Calais és Dover között közlekedő kompok szintén. A Csalagutat üzemeltető Eurotunnel vonataira szintén elfogyott az összes jegy. A cég vezetője arra kért mindenkit, hogy akinek nincs jegye, ne jöjjön ki az állomásra a tömeg miatt.

A jegyárak a rohamnak köszönhetően az egekbe szöktek: múlt szombaton még 165 font volt egy jegy a Párizs-London közvetlen vonatjáratra, most már 210 fontba kerül ugyanez, 30 százalékkal emelkedtek az árak. Az utazási cégek attól félnek, hogy a rengeteg hazautazni vágyó brit miatt káoszba fullad a közlekedés az elkövetkező másfél nap alatt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
varoshaza_szivarvany.jpg

Kikerült a szivárványzászló a budapesti Városháza homlokzatára

A rendszerváltás óta először áll ki főpolgármester nyilvánosan az LMBTQ-közösség mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

„Budapest mindenkié!” kezdi péntek délután kitett Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, majd hozzáteszi: „ez nem csak egy kampányszlogen”.

Mint írja:

„A Főváros tavaly októberben hivatalba lépett vezetése azon dolgozik, hogy minden lakos, minden közösség érezhesse, hogy Budapest az ő otthona is. Abban hiszünk, hogy legyen Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon állhat ki véleménye, világképe, identitása mellett.”

Hozzáteszi, a magyarországi LMBTQ-közösség idén immár 25. éve áll ki jogaiért, amit a pandémiás helyzet miatt idén nem tudnak egy közös felvonulással megünnepelni. Ugyanakkor a városvezetés úgy döntött,

a rendszerváltás óta idén először kikerül az LMBTQ-közösség szivárványszínű zászlója Budapest Városháza homlokzatára.

hirdetés

A döntés okáról azt írja, Budapest városa büszke minden olyan polgárára, aki él a szabadságával és kiáll saját közösségéért.

„Egy elfogadó város ugyanis minden közösségnek jó. Nemcsak azoknak, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak, hanem azoknak is, akik teljesen más módon élik az életüket”

- teszi hozzá a főpolgármester.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!