hirdetés
umszki1.jpg

Majdnem egy teljes osztályt megbuktattak egy budapesti szakközépiskolában

A diákok szerint három évig gyakorlatilag semmi hasznosat nem tanítottak nekik. Hiába küzdöttek a szülők is, a vezetőség csak az utolsó pillanatban próbálta menteni a helyzetet, akkor már hiába.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. július 22.


hirdetés

A BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (rövidítve UMSZKI, régebben Landler Jenő nevét viselte) 3/11.H osztálya egy kísérleti osztály volt, amely két részből állt: a 27 gyerek egyik fele gépész, a másik pedig elektronikai műszerész szakmát tanult – legalábbis abban a tudatban iratkoztak be, hogy azt fognak tanulni.

A egyik gépész fiú édesanyja, E. Melinda portálunknak elmondta, már a hároméves képzés első évében elkezdődtek a gondok, ugyanis egy-két kivétellel alig kaptak tankönyvet a diákok, amiből tanulhattak volna.

Ekkor még heti öt napot jártak iskolába és nyáron volt négy hét kötelező gyakorlat, második osztályban viszont már csak heti két napot jártak iskolába és három napot dolgozni, és könyvük sem volt.

Azok a szülők, akiknek elektronikai vagy gépész végzettségük volt, többször is jelezték, hogy nem itt kellene tartani a gyerekeiknek a tananyagban, de hiába próbálták megbeszélni az ügyet az igazgatónővel, ő egyszer sem jött el ezekre a találkozókra.

Ráadásul bejutni sem volt egyszerű hozzá. Egy anyukának január elején sikerült, ekkor az igazgatónő Melinda szerint mindent megígért, hogy jobban oda fognak figyelni és változtatások lesznek. Azonban ebből – mint mondja – semmi nem valósult meg, minden ugyanúgy folyt tovább.

„Szegény osztályfőnököt nyaggattuk, hogy tegyen valamit, de mindig lesöpörték egy laza tollvonással” – fogalmaz Melinda. Egyébként nemrég el is bocsátották, hivatalosan nem emiatt. Melinda szerint azonban inkább kiutálták, mert mindig minden egyes gyerek mellett kiállt, szót emelt az osztálya érdekében. A szaktanárokra is próbált hatni, hogy pótolják a hiányosságokat, de hiába.

Így jött el a harmadik év, amikor továbbra is mindössze heti két napot jártak iskolába a diákok, a maradék hármat pedig gyakorlaton töltötték. Azonban itt is állandó problémát jelentett, hogy a gyakorlatvezetők nem tudtak nekik szinte semmilyen feladatot adni, annyira le voltak maradva a tananyagban.

Az ilyen jellegű osztályokban elvileg 30 százalék elmélet, 70 százalék gyakorlat az arány, amit tartani kell. Azonban mivel a gépészeknél a CNC technológia számoláson, programozáson alapul, ha ezt nem tanulja meg a gyerek órán, akkor hiába adnak neki egy munkadarabot, csak állni fog a gép előtt értetlenül – mondja Melinda.

„Mintha nem is létezne ez a 27 gyerek”

Félévkor már látszott, hogy nagyon nagy a baj, az osztály jelentős része bukásra állt. Ekkor ismét – már sokadjára – felhívták az iskolavezetés figyelmét a helyzetre, de Melinda elmondása szerint ezúttal sem foglalkoztak vele érdemben.

Eljött a ballagás május elején egy pénteki napon, majd az ezt követő hétfőn kapták a hírt, hogy kedden és szerdán a gépészeknek felkészítőt tartanak egy másik iskolában, mert a vizsga tételsora olyan kérdéseket is tartalmaz, amit a három év alatt nem tanítottak meg nekik.

Gyakorlatilag ebben a két napban kellett volna leadniuk a három év anyagát, ami a lehetetlennel határos vállalkozás volt.

A gépészek közül 13 főből 2 vizsgára sem mehetett az év végi jegye miatt, a maradék 11-ből pedig heten mentek át. Az elektrósok közül 14 főből 12 vizsgázott és egy tanuló ment át. Tehát a 27 gyerekből alig nyolcnak lett bizonyítványa, de Melinda szerint ők is csak épphogy átcsúsztak a vizsgán.

Az Ipartestület szabályai alapján már azt jelenteni kellett volna, ha az osztály egyharmada megbukik egy vizsgán, itt pedig sokkal rosszabb az arány, Melinda szerint egyelőre mégsincs lenyomata az egésznek sehol.

A diákoknak sokáig fel se tűnt, hogy gond van

Melinda azt mondja, az igazgató a történtek ellenére ekkor sem volt hajlandó a helyzetről beszélni, így ő az iskolát fenntartó BMSZC-hez (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum) fordult. Itt arra tettek ígéretet, hogy a nyár folyamán személyes felkészítőket tartanak, hogy októberben sikeres legyen a vizsga.

Erre július elejéig a gépészeknél hatszor, az elektrósoknál pedig négyszer került sor. Augusztus közepén elvileg folytatják, a köztes időre pedig azt ígérték, hogy interneten keresztül fognak feladatokat kapni a diákok, amelyeket megoldva kell visszaküldeni a tanárnak, de erre mostanáig nem került sor.

Beszéltünk több érintett diákkal is, akik megerősítették a fent leírtakat. Egy gépész fiú – nevezzük Miklósnak – szerint már a vizsga előtt háromnegyed évvel elkezdték mondogatni a tanároknak, hogy jó lenne gyakorolni az előző évek feladatait, de hiába.

Ahhoz képest, hogy a CNC esztergálással kapcsolatos kérdések a dolgozat több mint kétharmadát tették ki, és a 2-es jegyhez legalább 51 százalékot kellett elérni, a három év alatt egyetlen tanórán sem volt szó erről – mondta Miklós.

A fentebb említett korrepetáló alkalmak azóta le is zajlottak. A gépészeknél két tanár várta a diákokat, ugyanazok, akik korábban is tartották az órákat. Miklós már az első alkalommal számon kérte rajtuk, mennyire tartják korrektnek, hogy három év alatt semmit nem tanítottak nekik. Ebből elmondása szerint egy jó egyórás vita kerekedett, amiben kölcsönösen egymást hibáztatták.

A dolog igazi pikantériáját az adja, hogy az első két évben fel se tűnt neki igazán, hogy nagy baj lenne, mivel a jegyei kivétel nélkül 4-esek, 5-ösök voltak. Csak éppen a leadott tananyagnak – mint később kiderült – köze sem volt a vizsga elvárásaihoz.

Egy elektrós diák pedig úgy fogalmazott: ha az egyik szakmai tantárgyat tanító tanár macskájának életéből kellett volna vizsgázniuk, az mindenkinek sikeres lett volna.

Miklós most több osztálytársával együtt egy érettségit adó iskolába jelentkezett – ha már dolgozni egyelőre nem tud – de csak azzal a feltétellel vették fel, hogy ha októberben nem sikerül a szakvizsga pótlása, ott helyben, tanév közben ki kell iratkoznia.

A gépész Máté – szintén álnév – az osztálynak abba a kisebbségébe tartozik, akik átmentek a vizsgán. Ennek ellenére ő is hasonlóan elégedetlen a képzéssel. Szerinte három éven át teljesen irreleváns tananyagot adtak le nekik, a nagy része sem a szakmához nem kapcsolódik, sem a vizsgán nem tudták hasznát venni.

Annak ellenére történt így – mint mondja –, hogy a tanároknak tudniuk kellett, mit kérnek számon a vizsgán, hiszen két évvel korábban már végzett egy hasonló osztály.

Az a tanáruk, akinek a vizsgakérdések kétharmadát jelentő CNC-t le kellett volna adnia, Máté elmondása szerint az utolsó két hónapban egyáltalán nem jött be, és a helyettesítéséről sem gondoskodtak – vagy lyukasórájuk volt a gyerekeknek, vagy hazaküldték őket. Végül egy másik tanár a vizsga előtt néhány nappal a szabadidejében bevállalta, hogy aki szeretné, 2-3 órára beülhet hozzá elsajátítani legalább az alapokat.

Ő is elment erre a pótlásra, valószínűleg ennek köszönheti, hogy végül sikerült a vizsgája, de nem sokon múlt: 2 vagy 3 pont híján megbukott volna az írásbelin, akárcsak a többség. Azonban tud olyanról is, aki hiába vett részt a pótalkalmakon, ez sem volt elég ahhoz, hogy átmenjen.

Legalább tudják meg, mi folyik itt

Melinda szerint a legnagyobb kérdés az, ki tudja garantálni, hogy ilyen előzmények után októberben mindenki sikeresen levizsgázik. Ennek híján ugyanis tulajdonképpen kidobtak három évet az ablakon, és 18-19 évesen nemhogy érettségijük, még egy szakmájuk sincs, úgy kellene boldogulniuk. Mindezt szerinte azért, mert a sorozatos jelzések ellenére sem foglalkozott senki az üggyel.

„Értem én, hogy kísérleti osztály, de az igazgatónak talán akkor is tennie kellett volna valamit a három év alatt, hogy legalább könyvei legyenek a gyerekeknek”

– fakad ki.

A BMSZC-nek írt levelében is azzal érvelt, hogy ha csak 1-2 gyerek bukott volna meg, még lehetne azt mondani, hogy biztos nem figyeltek eléggé. De amikor majdnem egy egész osztály nem megy át a vizsgán, ott már kizárt, hogy csak és kizárólag a gyerekeket (és a szülőket) lehetne felelőssé tenni ezért.

Melinda azért is szeretné, ha az ügy minél nagyobb nyilvánosságot kapna, mert van még két ugyanilyen, fiatalabb osztály az iskolában, akik szerinte ugyanebben a cipőben járnak.

„Náluk talán még lehetne menteni a helyzetet, de nem maradt vesztegetni való időnk. Hiszen a fenébe is, a jövőjük múlik ezen” – fogalmaz.

Kerestük az üggyel kapcsolatban az iskola igazgatóját, Hackné Nyerges Ritát is, de nem kívánt nyilatkozni. A BMSZC szakmai főigazgató-helyettese, Csontó Béla pedig arra hivatkozva mondott nemet, hogy neki ezt a szabályok tiltják.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
tusnadfurdo-wellnesskozpont.jpg

Családja szeme láttára halt meg egy 15 éves magyar fiú a tusnádfürdői wellnessközpontban

Úszás közben hirtelen lesüllyedt a medence aljára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 25.Tragédia történt hétfő délután a tusnádfördői wellnessközpontban. Egy 15 éves fiú halt meg az egyik medencében, családtagjai szemei láttára - írja a Maszol.ro.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta, hogy a kamasz fiú szüleivel, nagyszüleivel és testvérével strandolt a wellnessközpontban.

A két testvér éppen úszott, amikor a 15 éves fiú hirtelen lesüllyedt a medence aljára. Miután kihozták a partra, a fürdő egyik vendége, aki orvos, megpróbálta újraéleszteni a fiatalt, ezután pedig a mentők is megérkeztek, de sajnos nem tudták megmenteni az életét.

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a tragédia pillanatában senki nem volt a fiú közelében, tehát nem lökték vagy ütötték meg.

Az első jelek szerint szívleállás okozta a halálát.

A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, de az idegenkezűséget egyelőre kizárják.

Címkép: Wellnes Tusnad Facebook


KÖVESS MINKET:hirdetés
aakos.jpg

Kiszivárgott, mennyit bevétele volt tavaly Nagy Feró, Ákos és Mága Zoltán cégének

Mindannyian elég jó évet zártak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 25.Kiemelkedően jó évet zárt 2018-ban a leadott cégbeszámolója szerint Mága Zoltán, Ákos és Nagy Feró cége, nagyot kaszáltak – derült ki a Napi.hu beszámolójából.

A portál azt írja: Nagy Feró cége tavaly megduplázta az árbevételeit, és Ákos isrekordévet zárt. Mága Zoltán újévi koncertje közhasznú tevékenységnek minősült, az általa alapított zenekart működtető egyesületen százmilliók folynak át.

Nagy Feró családi cége, a Nagyferó Produkció Kft. 67,2 millió forintról 132,7 millióra növelte a bevételeit, az adózott profitja pedig 300 ezer forintról 25 millióra emelkedett. Alkalmazottjuk bérére és járulékokra 3,3 millió forintot költöttek.

Rekordévet zárt Kovács Ákos előadó-művészeti vállalkozása is: a zenész tulajdonában lévő Fehér Sólyom Bt. közel 562 millió forint árbevételt könyvelt el, és 240 millió forint profitja maradt az adózás után 2018-ban.

Ez a 2017-es számokhoz képest nagyon extra, hiszen akkor „csak” 60 milliós bevétele volt a cégnek. Leírják, hogy 2017-ben Ákos nem sokat koncertezett, ezzel szemben 2018-ban dupla koncertet adott az Arénában, valamint turnézott és fesztiválozott is.

Ezt a 240 milliós nyereséget Ákos nem vette ki a cégből, így a Fehér Sólyom tőkéje megközelíti az egymilliárd forintot: 996 millió forintra rúg. A portál megjegyzi, Ákos résztulajdonosa még az Andante Borpatikát üzemeltető cégnek is.

A Mága Zoltán nevével fémjelzett Talentum Művészeti Nonprofit Kft. nettó árbevétele 2018-ban 337 millió forintra csökkent, az egyéb bevétele viszont 435 millió forintra nőtt (az egyéb bevétel forrását nem részletezték a kiegészítő mellékletében). Cége a tavalyi évet 324 millió forint nyereséggel zárta, amely összeg az eredménytartalékba került.

Adót 2017-ben és 2018-ban nem fizettek, mert a társaság közhasznú céggé alakult át.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sandor.jpg

„Meg akarsz ölni? Nem, csak szeretlek” - elárulta, hogyan fojtotta meg szerelmét a nagyecsedi gyilkos

Külföldre akartak menni, de a nő meggondolta magát, ezen kezdtek el veszekedni. A férfi végül egy cipőfűzővel végzett vele.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 25.Z. Sándort a fegyházból engedték ki, hogy meglátogassa haldokló édesapját, ám ő ezen a napon megölte a szerelmét egy cipőfőzővel. Ahogy mi is megírtuk: a nőt már korábban fenyegette támadója.

Az igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint Sándor

az összetekert és csomóra kötött cipőfűzővel körülbelül négy-öt percig fojtogatta Szandrát,

amit a boncolás is egyértelműen megerősített: a lány halálát fulladás okozta. A boncolást végző orvosszakértő még azt is hozzátette:

a lány torkának mentén végig kirajzolódik a zsineg nyoma, amiből az következik, hogy a férfinak egy csomót is kellett kötni rá a gyilkosság előtt.

Z. Sándor, aki egy 95 milliós sikkasztás miatt ült börtönben, a gyilkosság elkövetése után már 23 évet is kaphat. Szandra gyilkosa most először mesélt részletesen arról, miként végzett a szerelmével - írja a Ripost.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nagyoroszi-kozseghaza-google-1000x555.jpg

9 éve nem vett ki szabadságot, ezért felfüggesztették Nagyoroszi polgármesterét

Gönczöl József szerint meg akarják büntetni a képviselők azért, mert sokat dolgozik a faluért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 25.Felfüggesztették a munkavégzés alól Nagyoroszi polgármesterét. A nagyközség képviselő-testülete azért döntött így, mert Gönczöl József évek óta nem hajlandó kivenni törvényileg előírt szabadságát - írja a Nool.hu.

Az ügy a június 17-i testületi ülésen került napirendre, dr. Ferenczy Gábor alpolgármester előterjesztése nyomán. Kiderült, hogy

Gönczöl József már tavalyról is jelentős szabadságot hozott át erre az évre, amit legkésőbb 2019. március 31-ig ki kellett volna vennie, de ezt többszöri figyelmeztetésre sem tette meg.

Ezért kezdeményezték házon belül a fegyelmi vizsgálat elindítását, annak kiderítésére, hogy a polgármester megsértette-e a szabadságának kiadására és kivételére vonatkozó törvényt, illetve Nagyoroszi önkormányzatának ehhez szervesen kapcsolódó helyi határozatát, a tisztségéből eredő kötelezettségét vétkesen megszegve.

Az eljárás idejére a polgármestert felfüggesztették. Bár bejárhat a hivatalba, de semmilyen hivatalos okményt nem írhat alá, semmiféle folyamatot nem kezdeményezhet és nem adhat utasításokat az ökormányzat alkalmazottjainak sem.

A képviselő-testület az ügy kivizsgálására egy bizottságot is létrehozott, a végső döntést viszont a Nógrád Megyei Kormányhivatal fogja meghozni.

"Jómagam minden hónapban megkérdeztem Gönczöl Józsefet, vett-e ki szabadságot, a válasz minden esetben nem volt. Valószínűnek tartjuk, hogy a ciklus végén pénzben szeretné ezt megváltani. Mivel sok napról van szó, félő, hogy ezzel a kifizetéssel veszélybe sodorná az egész önkormányzat működését. A fegyelmi eljárás alatti felfüggesztés pedig azért indokolt, mert előfordulhat, hogy a vizsgálat idején a kellő bizonyítékok beszerzését, megtekintését esetleg szándékosan akadályozhatja"

- mondta Borbély László képviselő a Nógrád megyei lapnak.

A nagyközség vezetője is reagált már a felfüggesztésére.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x