hirdetés
umszki1.jpg

Majdnem egy teljes osztályt megbuktattak egy budapesti szakközépiskolában

A diákok szerint három évig gyakorlatilag semmi hasznosat nem tanítottak nekik. Hiába küzdöttek a szülők is, a vezetőség csak az utolsó pillanatban próbálta menteni a helyzetet, akkor már hiába.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. július 22.


hirdetés

A BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (rövidítve UMSZKI, régebben Landler Jenő nevét viselte) 3/11.H osztálya egy kísérleti osztály volt, amely két részből állt: a 27 gyerek egyik fele gépész, a másik pedig elektronikai műszerész szakmát tanult – legalábbis abban a tudatban iratkoztak be, hogy azt fognak tanulni.

A egyik gépész fiú édesanyja, E. Melinda portálunknak elmondta, már a hároméves képzés első évében elkezdődtek a gondok, ugyanis egy-két kivétellel alig kaptak tankönyvet a diákok, amiből tanulhattak volna.

Ekkor még heti öt napot jártak iskolába és nyáron volt négy hét kötelező gyakorlat, második osztályban viszont már csak heti két napot jártak iskolába és három napot dolgozni, és könyvük sem volt.

hirdetés

Azok a szülők, akiknek elektronikai vagy gépész végzettségük volt, többször is jelezték, hogy nem itt kellene tartani a gyerekeiknek a tananyagban, de hiába próbálták megbeszélni az ügyet az igazgatónővel, ő egyszer sem jött el ezekre a találkozókra.

Ráadásul bejutni sem volt egyszerű hozzá. Egy anyukának január elején sikerült, ekkor az igazgatónő Melinda szerint mindent megígért, hogy jobban oda fognak figyelni és változtatások lesznek. Azonban ebből – mint mondja – semmi nem valósult meg, minden ugyanúgy folyt tovább.

„Szegény osztályfőnököt nyaggattuk, hogy tegyen valamit, de mindig lesöpörték egy laza tollvonással” – fogalmaz Melinda. Egyébként nemrég el is bocsátották, hivatalosan nem emiatt. Melinda szerint azonban inkább kiutálták, mert mindig minden egyes gyerek mellett kiállt, szót emelt az osztálya érdekében. A szaktanárokra is próbált hatni, hogy pótolják a hiányosságokat, de hiába.

Így jött el a harmadik év, amikor továbbra is mindössze heti két napot jártak iskolába a diákok, a maradék hármat pedig gyakorlaton töltötték. Azonban itt is állandó problémát jelentett, hogy a gyakorlatvezetők nem tudtak nekik szinte semmilyen feladatot adni, annyira le voltak maradva a tananyagban.

Az ilyen jellegű osztályokban elvileg 30 százalék elmélet, 70 százalék gyakorlat az arány, amit tartani kell. Azonban mivel a gépészeknél a CNC technológia számoláson, programozáson alapul, ha ezt nem tanulja meg a gyerek órán, akkor hiába adnak neki egy munkadarabot, csak állni fog a gép előtt értetlenül – mondja Melinda.

„Mintha nem is létezne ez a 27 gyerek”

Félévkor már látszott, hogy nagyon nagy a baj, az osztály jelentős része bukásra állt. Ekkor ismét – már sokadjára – felhívták az iskolavezetés figyelmét a helyzetre, de Melinda elmondása szerint ezúttal sem foglalkoztak vele érdemben.

Eljött a ballagás május elején egy pénteki napon, majd az ezt követő hétfőn kapták a hírt, hogy kedden és szerdán a gépészeknek felkészítőt tartanak egy másik iskolában, mert a vizsga tételsora olyan kérdéseket is tartalmaz, amit a három év alatt nem tanítottak meg nekik.

Gyakorlatilag ebben a két napban kellett volna leadniuk a három év anyagát, ami a lehetetlennel határos vállalkozás volt.

A gépészek közül 13 főből 2 vizsgára sem mehetett az év végi jegye miatt, a maradék 11-ből pedig heten mentek át. Az elektrósok közül 14 főből 12 vizsgázott és egy tanuló ment át. Tehát a 27 gyerekből alig nyolcnak lett bizonyítványa, de Melinda szerint ők is csak épphogy átcsúsztak a vizsgán.

Az Ipartestület szabályai alapján már azt jelenteni kellett volna, ha az osztály egyharmada megbukik egy vizsgán, itt pedig sokkal rosszabb az arány, Melinda szerint egyelőre mégsincs lenyomata az egésznek sehol.

A diákoknak sokáig fel se tűnt, hogy gond van

Melinda azt mondja, az igazgató a történtek ellenére ekkor sem volt hajlandó a helyzetről beszélni, így ő az iskolát fenntartó BMSZC-hez (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum) fordult. Itt arra tettek ígéretet, hogy a nyár folyamán személyes felkészítőket tartanak, hogy októberben sikeres legyen a vizsga.

Erre július elejéig a gépészeknél hatszor, az elektrósoknál pedig négyszer került sor. Augusztus közepén elvileg folytatják, a köztes időre pedig azt ígérték, hogy interneten keresztül fognak feladatokat kapni a diákok, amelyeket megoldva kell visszaküldeni a tanárnak, de erre mostanáig nem került sor.

Beszéltünk több érintett diákkal is, akik megerősítették a fent leírtakat. Egy gépész fiú – nevezzük Miklósnak – szerint már a vizsga előtt háromnegyed évvel elkezdték mondogatni a tanároknak, hogy jó lenne gyakorolni az előző évek feladatait, de hiába.

Ahhoz képest, hogy a CNC esztergálással kapcsolatos kérdések a dolgozat több mint kétharmadát tették ki, és a 2-es jegyhez legalább 51 százalékot kellett elérni, a három év alatt egyetlen tanórán sem volt szó erről – mondta Miklós.

A fentebb említett korrepetáló alkalmak azóta le is zajlottak. A gépészeknél két tanár várta a diákokat, ugyanazok, akik korábban is tartották az órákat. Miklós már az első alkalommal számon kérte rajtuk, mennyire tartják korrektnek, hogy három év alatt semmit nem tanítottak nekik. Ebből elmondása szerint egy jó egyórás vita kerekedett, amiben kölcsönösen egymást hibáztatták.

A dolog igazi pikantériáját az adja, hogy az első két évben fel se tűnt neki igazán, hogy nagy baj lenne, mivel a jegyei kivétel nélkül 4-esek, 5-ösök voltak. Csak éppen a leadott tananyagnak – mint később kiderült – köze sem volt a vizsga elvárásaihoz.

Egy elektrós diák pedig úgy fogalmazott: ha az egyik szakmai tantárgyat tanító tanár macskájának életéből kellett volna vizsgázniuk, az mindenkinek sikeres lett volna.

Miklós most több osztálytársával együtt egy érettségit adó iskolába jelentkezett – ha már dolgozni egyelőre nem tud – de csak azzal a feltétellel vették fel, hogy ha októberben nem sikerül a szakvizsga pótlása, ott helyben, tanév közben ki kell iratkoznia.

A gépész Máté – szintén álnév – az osztálynak abba a kisebbségébe tartozik, akik átmentek a vizsgán. Ennek ellenére ő is hasonlóan elégedetlen a képzéssel. Szerinte három éven át teljesen irreleváns tananyagot adtak le nekik, a nagy része sem a szakmához nem kapcsolódik, sem a vizsgán nem tudták hasznát venni.

Annak ellenére történt így – mint mondja –, hogy a tanároknak tudniuk kellett, mit kérnek számon a vizsgán, hiszen két évvel korábban már végzett egy hasonló osztály.

Az a tanáruk, akinek a vizsgakérdések kétharmadát jelentő CNC-t le kellett volna adnia, Máté elmondása szerint az utolsó két hónapban egyáltalán nem jött be, és a helyettesítéséről sem gondoskodtak – vagy lyukasórájuk volt a gyerekeknek, vagy hazaküldték őket. Végül egy másik tanár a vizsga előtt néhány nappal a szabadidejében bevállalta, hogy aki szeretné, 2-3 órára beülhet hozzá elsajátítani legalább az alapokat.

Ő is elment erre a pótlásra, valószínűleg ennek köszönheti, hogy végül sikerült a vizsgája, de nem sokon múlt: 2 vagy 3 pont híján megbukott volna az írásbelin, akárcsak a többség. Azonban tud olyanról is, aki hiába vett részt a pótalkalmakon, ez sem volt elég ahhoz, hogy átmenjen.

Legalább tudják meg, mi folyik itt

Melinda szerint a legnagyobb kérdés az, ki tudja garantálni, hogy ilyen előzmények után októberben mindenki sikeresen levizsgázik. Ennek híján ugyanis tulajdonképpen kidobtak három évet az ablakon, és 18-19 évesen nemhogy érettségijük, még egy szakmájuk sincs, úgy kellene boldogulniuk. Mindezt szerinte azért, mert a sorozatos jelzések ellenére sem foglalkozott senki az üggyel.

„Értem én, hogy kísérleti osztály, de az igazgatónak talán akkor is tennie kellett volna valamit a három év alatt, hogy legalább könyvei legyenek a gyerekeknek”

– fakad ki.

A BMSZC-nek írt levelében is azzal érvelt, hogy ha csak 1-2 gyerek bukott volna meg, még lehetne azt mondani, hogy biztos nem figyeltek eléggé. De amikor majdnem egy egész osztály nem megy át a vizsgán, ott már kizárt, hogy csak és kizárólag a gyerekeket (és a szülőket) lehetne felelőssé tenni ezért.

Melinda azért is szeretné, ha az ügy minél nagyobb nyilvánosságot kapna, mert van még két ugyanilyen, fiatalabb osztály az iskolában, akik szerinte ugyanebben a cipőben járnak.

„Náluk talán még lehetne menteni a helyzetet, de nem maradt vesztegetni való időnk. Hiszen a fenébe is, a jövőjük múlik ezen” – fogalmaz.

Kerestük az üggyel kapcsolatban az iskola igazgatóját, Hackné Nyerges Ritát is, de nem kívánt nyilatkozni. A BMSZC szakmai főigazgató-helyettese, Csontó Béla pedig arra hivatkozva mondott nemet, hogy neki ezt a szabályok tiltják.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szarvasok.png

Videón, ahogy egy szarvascsorda átfut egy kocsi előtt a 6-os úton, vaksötétben

A hosszú percekig tartó, nem mellesleg elég balesetveszélyes vadvonulás hétfőn történt Zengővárkony környékén.
Fotó: Facebook/Kovács Zsolt - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Zengővárkony előtt tűnt fel a semmiből a bama.hu egyik olvasójának autója előtt 50-60 szarvas hétfőn este. A férfi a lapnak elmondta, hogy nem volt a kamerán beállítva az időbélyegző, ezért tűnik 2016-os felvételnek az átvonulás. Hozzátette: szerinte ez már csak az egyébként 200-300 példányból álló csorda utóvéd csapata lehetett.

hirdetés

"Már messziről láttuk a reflektornál, hogy vonulnak. A videó elindításáig, illetve amíg beértek a felvételi távolságba, eltelt kb. 2-3 perc. Addig folyamatosan vonultak" - mondta a lapnak a jelenetet rögzítő sofőr.

A szarvasokat a férfi utastársa mobiltelefonnal is rögzítette:

Kovács Zsolt

null

Zengővárkony a hétfői szarvasátvonuláson kívül arról is híres, hogy itt áll Európa negyedik legszebb fája:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kozutkezelo.png

Baseballütővel verte a szabálytalan kamionos az őt megállítani próbáló jelzőőrt

Társa sietett segítségére, őt pedig kis híján fellökte a kamionnal. Szerencsére ép bőrrel megúszták, de nemcsak bennük, a családjukban is mély nyomot hagytak a történtek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 12.


hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Instagramjára került ki egy történet arról, hogyan keveredtek a szikszói mérnökség dolgozói összetűzésbe egy kamionossal, miközben jelzőőr irányította a forgalmat.

"A tilos jelzés ellenére a kamionos megpróbálta kielőzni az álló sort, mire jelzőőrünk, Tamás, a jármű elé lépett, hogy a szabálytalan előzést megakadályozza. A kamionos az ablakot lehúzva egy műanyag baseballütővel verni kezdte Tamást. Géza, a brigádvezető társa segítésére sietett, mire a sofőr kis híján fellökte őt a kamionnal"

- számolnak be az esetről, aminek rendőri intézkedés lett a vége.

Szerencsére a kollégák épségben megúszták a felbőszült kamionos akcióját, de, ahogy fogalmaznak a posztban, "az esetet nemcsak bennük, családjukban is mély nyomot hagyott". Géza 11 éves kislánya másnap egy cetlivel búcsúzott munkába készülő apukájától, amin az állt:

hirdetés

"Kedves Apa! Vigyázz magadra, legyen szép napod! Puszi: Dóri"


KÖVESS MINKET:

hirdetés
baleset_szlovakia.jpg

12 halottja van a felvidéki tömegbalesetnek - középiskolásokat szállító busz karambolozott

A gyerekek hazafelé tartottak az iskolából, amikor a busz összeütközött a teherautóval.
Fotó: Facebook/Polícia Slovenskej republiky - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Tömegbaleset történt Szlovákiában, amikor egy középiskolásokat szállító busz karambolozott egy teherautóval, írja a bumm.sk. A baleset szerdán 13 óra körül történt Nyitragerencsér közelében, az első hírek még 13 halottról és 20 sérültről szóltak, azóta a rendőrség pontosított: 12-en vesztették életüket, 17 embert kórházba szállítottak vagy a helyszínen kialakított sátorban látnak el.

A szlovák rendőrség egy rövid videót is felöltött a Facebookra a helyszínről:

hirdetés

A helyi média beszámolója szerint a kavicsokat szállító teherkocsi megbillenhetett az úton, és emiatt csapódott a busznak. Az ütközés következtében a gyerekeket szállító busz az útmenti árokba borult.

A tragédia kapcsán Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke mély fájdalmának adott hangot a Facebookon. Peter Pellegrini szlovák kormányfő szintén a közösségi oldalon fejezte ki őszinte részvétét, miközben azonnal megszakította hivatalos ciprusi látogatását, és hazaindult.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kisalfoldes.png

Borkai távozását követelte petícióban a Kisalföld új főszerkesztője

Werner Krisztina megbízott főszerkesztőként vezeti a megyei lapot.
Fotó: kisalfold.hu - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Új főszerkesztő vezeti a Kisalföldet, írja a 24.hu. Győr-Moson-Sopron megye napilapjának vezetésére Werner Krisztinát kérték fel. A szakember korábban az irodalmi, kulturális melléklet szerkesztője volt a lapnál, kinevezése a szerkesztőséget is váratlanul érte.

Az új főszerkesztő néhány hete még a "Győr Igen - Borkai Nem!" néven közzétett petíció egyik aláírója volt.

A Kisalföldnél az elmúlt időszakban többször is tartalmi vezetőt váltottak: miután Andy Vajna érdekeltségébe került a lap, Nyerges Csaba főszerkesztőt Garamvölgyi István váltotta, egy újabb átszervezés alkalmával pedig a Veszprémi Naplótól igazolták az új tartalomfejlesztési igazgatót, Forgács Bernadettet.

hirdetés

Werner Krisztina egy 2014-es interjúban így beszél az újságírással kapcsolatos hitvallásáról:

"A sajtó legfontosabb ismérve a klasszikusan értelmezésben, hogy szabad. Ez azt is jelenti, van benne annyi szakmai potenciál, hogy a piacon úgy tud megjelenni, hogy ne legyen szüksége olyan pénzügyi mankókra, amit a politikai tesz a hóna alá. A jó közéleti sajtó – amit azért ezt emelek ki, mert ebben élek- önerejéből is piacképes tud lenni, ha függetlenül tájékoztat és igényesen szórakoztat. A közvéleményt csak ideig-óráig lehet átverni. Hosszú távon – mint mindenben -, az újságírásnál is a korrektségre, az őszinteségre, a hitelességre és a közvetlen hangra lehet építkezni."

A Kisalföld jelenlegi tulajdonosa a fideszközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA).

A megye legnagyobb napilapjának példányszáma egykor meghaladta a napi százezret is, manapság a MATESZ adatai alapján 42 ezer példány fogy belőle.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!