blackhole-crop
Bizonyították Einstein elméletét: minden megváltozhat
Óriási áttörés a fizikában! A tudósok először észleltek gravitációs hullámokat.
Szeretlek Magyarország
2016. február 11.

Egy felfedezés, ami megváltoztatja az eddig ismert világunkat!

Az Independent című brit lap már arról ír, hogy a fizikusok számára megnyílik az út egy olyan "időgép" megépítéséhez, amivel az univerzum legrégebbi titkait is feltárhatják. Ha ettől még messze is állunk, abban mindenki egyetért, hogy a gravitációs hullámok észlelése korszakalkotó esemény a fizikában.

A felfedezéssel bizonyították Einstein egy évszázaddal ezelőtt megjósolt elméletét.

Albert_Einstein_Head

Minderről ezt írja a magyar kutatók által most indított gravitációshullám.hu oldal:

A gravitációs hullámok

a téridő fodrozódásai,

amelyek létezésére és tulajdonságaira Einstein pontosan 100 évvel ezelőtt, az általános relativitáselmélete részeként következtetett. Az elmélet szerint gravitációs hullámokat a mozgó tömegek keltik, a forrásukról leválva fénysebességgel terjednek tova, és ahol áthaladnak, ott a tér “görbületét”, vagyis a térbeli pontok távolságát változtatják meg.

VIDEÓ: még egyszer: mik azok a gravitációs hullámok?

A gravitációs hullámok észlelése nemcsak Einstein elméletének ad végső megerősítést, de általa a csillagászat és az asztrofizika forradalmi eszközt nyer. Minden tudást, amit az emberiség valaha is gyűjtött a Naprendszeren kívüli világról, különféle hullámhosszú fényhullámok megfigyelésével – távcsövekkel, rádióantennákkal, röntgenteleszkópokkal – szereztük meg.

A gravitációs hullámok észlelése új “érzékszervet” ad az emberiségnek, amivel a világegyetem titkait megismerheti, kutathatja, megértheti.

A gravitációshullám-csillagászat megszületése olyan forradalom, aminek jelentősége az egész csillagászat egykori születéséhez mérhető. Ez a páratlan érték az, ami kutatók és mérnökök százait – köztük magyar kutatókat is – vezetett arra, hogy munkájukat, egy nemzetközi együttműködésben, a gravitációs hullámok megtalálásának szenteljék.

VIDEÓ: Lesz-e ebből a felfedezésből térugrás és időgép?

De mi történt pontosan? Átadjuk a szót a Magyar Tudományos Akadémiának:

Felfedezték a gravitációs hullámokat. Az egyszerű mondat mögött egy százéves elmélet, több évtizedes műszerfejlesztés és több mint egymilliárd dolláros befektetés áll. A világegyetem jobb megértését segítő, alapvető eredmény született a tudományban, az alapkutatás látványos sikeréről van szó.

A felfedezést a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) elnevezésű nemzetközi tudományos együttműködés tette. A LIGO mindkét gravitációshullám-detektora ugyanabban az időpontban ugyanazt a jelet érzékelte.

VIDEÓ: hogy milyen detektorok?

14-Black-holes-PA

A detektorok által érzékelt gravitációs hullámok forrása ezúttal

két fekete lyuk összeütközése és összeolvadása

volt egy, a Földtől 1,2 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Az eredeti fekete lyukak tömege 29, illetve 36 naptömeg volt, az összeolvadásukkal keletkezett objektumé azonban csak 62 naptömeg.

Ez azt jelenti, hogy 3 naptömegnyi anyag alakult energiává, méghozzá a másodperc törtrésze alatt. Az eseményben felszabadult energia háromezer tipikus szupernóva-robbanás energiájával egyenlő, vagy egy másik hasonlattal: 4500-szor több, mint amit a Nap egész élete során (kb. 10 milliárd év alatt) kisugároz. Ezzel

ez a legnagyobb energiájú észlelt esemény a csillagászat történetében.

VIDEÓ: két fekete lyuk összeolvadása

Az esemény alaposan „megrázta” a téridőt,

és a gigantikus mennyiségű energiát gravitációs hullámok szállították el.

Az észlelt hullámok jellemzőiből az is kiolvasható, hogy a két fekete lyuk összeolvadása drámaian gyors folyamat volt. Miután évmilliókig kerülgették egymást, az utolsó nyolc keringést mindössze 0,2 másodperc alatt tették meg, a legutolsó keringésre pedig már csak 1/150 másodperc kellett. Az összeolvadás pillanata előtt, az eseményhorizontok találkozásánál a két objektum távolsága 210 kilométer volt.

Az eredményekhez magyar kutatók is hozzájárultak,

mint ahogyan ez sok más tudományterületen is gyakori. Több magyar kutatócsoport is része a LIGO Tudományos Együttműködésnek, amely a felfedezést tette. A hazai munka oroszlánrészét a Frei Zsolt által irányított, 2007-ben létrejött Eötvös Gravity Research Group kutatócsoport végezte.

gravhullam_frei_csoportja

Frei Zsolt, az Eötvös Gravity Research Group vezetője az mta.hu-nak elmondta:

a mostani bejelentésben legalább három világraszóló felfedezés rejlik.

Először is végre direkt módon érzékeltük a gravitációs hullámokat. Másodszor: először van közvetlen megfigyelésünk arról, hogy feketelyuk-párok valóban léteznek, és belátható időn belül össze is olvadnak. Végül a természetben ilyen nagy energiájú folyamatot korábban még soha nem észleltünk.

„Asztrofizikusként bizakodva nézek a jövőbe, amikor rendszeresen tudunk majd ilyen gravitációs hullámokat észlelni és az új eszközzel asztrofizikai megfigyeléseket végezni.

Új ablakot nyitottunk az univerzumra,

hiszen eddig csak az elektromágneses kölcsönhatás alapján figyelhettük meg az eget – ugyanis a fény, de a rádióhullámok vagy a röntgensugárzás is ennek különböző megnyilvánulási formái. Mostantól olyan jelenségeket is észlelünk majd, amelyeket elektromágneses alapon nem lehetett megfigyelni, mint amilyen a fekete lyukak összeolvadása” – mondta el a szakember.

VIDEÓ: a gravitációs hullámok és Hollywood

Two white dwarf stars orbiting each other every 5 minutes.

Frei Zsolt hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy magyar kutatók is hozzájárultak a LIGO működéséhez. „Kiemelném Raffai Péter kollégámat az ELTE-ről, aki az adatfeldolgozási munkát irányítja csoportunkban, vagy Gergely Lászlót, aki a Szegedi Tudományegyetemen a mi csoportunktól különválva nemrégen önálló csoportot alakított, és az összeolvadó fekete lyukak által keltett jelformákat tanulmányozza. Az MTA Atomki kutatói segítettek a detektor fejlesztésében, és jelentős az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Vasúth Mátyás által vezetett kutatócsoportjának hozzájárulása is az európai VIRGO detektor működtetéséhez” – mondta."

VIDEÓ: aki még mindig nem érti, íme egy magyar feliratos kisfilm, amiben látványos animációkkal magyarázzák el az egészet

További részletekért KATT IDE

Ha érdekesnek találtad a hírt, oszd meg ismerőseiddel is!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!