hirdetés

Bitay Andi: Sokan rájöttek most, hogy valójában mennyire kevés is elég, és mennyire jelentéktelen az a sok vásárlás

Létezik kacatmentes felhalmozás? Hogy éljünk tudatosan járvány idején? Bitay Andi, a Kacatmentes Otthon blog szerzője egy időre lemondott arról, hogy a csomagolásmentesség legyen az elsődleges szempont, azt is elmondta, miért.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. április 24.


hirdetés

Bitay Andi egy Facebook posztban írt arról, hogy a járványhelyzet mennyire megváltoztatta az emberek hozzáállását a kacatmentes életmódhoz. Úgy gondoltam, ez kellően érdekes téma egy interjúhoz.

- A veszélyhelyzet és a kijárási korlátozások nehezebbé teszik a kacatmentes életet?

- Olyan szempontból igen, hogy most nem tudom adományboltba vinni a feleslegesnek ítélt holmit. Tavasszal például átnéztem a gardróbom és találtam néhány ruhát, amit előző évben sem hordtam már. Ezek most egy zsákban várják, hogy egyszer majd új tulajdonoshoz kerüljenek.

A Facebook csoportomból tudom, hogy ez másoknak is problémát jelent, ráadásul sok helyi adok-veszek csoport is leállt a járvány idejére.

Márpedig ha nem tud az ember azonnal megválni attól, amire nincs szüksége, akkor előbb-utóbb a kukába dobja vagy bele sem kezd az átválogatásba.

hirdetés

- Ahogy közeledett Magyarországhoz a járvány, az emberek egy része őrült felhalmozásba kezdett. Elsősorban tartós élelmiszert és higiéniai termékeket. Te hogy reagáltál erre a helyzetre?

- Mi is betáraztunk és nem is bántam ezt meg. Nem attól tartottunk, hogy majd kiüresednek a boltok és nem fogunk tudni vásárolni, hanem inkább az volt a cél, hogy minél ritkábban kelljen vásárolni mennünk. Azóta is az a taktikánk, hogy kéthetente rendelünk online egy nagyobb adag bevásárlást, ami pedig időközben felmerül szükségletként, azért hetente egyszer beszaladunk egy boltba. Annak nagyon örülök, hogy időközben a csomagolásmentes boltok és a termelők is átálltak az online értékesítésre és kiszállításra. Ugyanakkor nagyon megfontoltnak kell lenni, mert az a tapasztalatom, hogy

online vásárlásnál sokkal könnyelműbb tud lenni az ember.

Ha úgyis más hozza ide, akkor nem négy almát veszek, hanem rögtön nyolcat... na ilyenkor végzi a fele mégis a kukában.

- Érthető, amikor az embert a túlélési ösztön felhalmozásra sarkallja. Kérdés, hogy amikor ilyen nagy tételben vásárol, azt mennyire lehet megoldani csomagolásmentesen.

- Egy időre lemondtam arról, hogy a csomagolásmentesség szempont legyen a vásárlásnál. Ez egy különleges élethelyzet, amilyenben még senki nem volt. Először túl kellett lenni a kezdeti sokkon, aztán szép lassan visszaállhattak a dolgok a régire hasonlító szokásokká. Például csodálatos zöldségeket rendeltem az egyik csomagolásmentes bolton keresztül termelőtől, amit papírzacskóban és lebomló zacskóban hoztak ki.

Egyébként jelen esetben nem csak a nagy tételben vásárlás tántorította el az embereket a csomagolásmentes megoldásoktól, hanem a fertőzéstől való félelem is. Kenyeret például még mindig csak zacskóban veszünk vagy sütünk magunknak kiflit, zsemlét, péksüteményt. Egyelőre nem tetszik már a látvány sem, amikor belépek egy szupermarketbe és látom, hogy mindenki a kipakolt, csomagolás nélküli pékáru körül tobzódik. A kis pékségekkel már más a helyzet, de mint mondtam, igyekszünk minél ritkábban boltba járni.

- Ez a fajta felhalmozás és bizonytalanság kihat a kacatmentes élet más területeire? Jobban ragaszkodnak az emberek a tulajdonukhoz?

- Kétféle ember létezik most: az egyik úgy reagált a jelenlegi helyzetre, hogy még jobban ragaszkodik ahhoz, amije van. Lehet, hogy pontosan nem tudja megmagyarázni magának, hogy miért, de mindent értéknek tart, amije már van.

Az ember alapvetően birtoklásra van berendezkedve, nem elengedésre, és ezen egy járvány nem változtat.

Jogos a félelem, ha valaki például elvesztette a munkáját, én mégis azt javaslom, hogy ilyen esetben is inkább próbálja meg eladni azt, amire már nincs szüksége, mint gyűjtögetni és emiatt még stresszesebbnek érezni magát.

Van a másik ember, aki viszont arra használja ki ezt az időszakot, hogy szelektáljon és felszabadítsa az otthonát, helyet és energiát, hogy a fontosabb dolgokra tudjon koncentrálni. Ők azok, akik inkább úgy élik meg a járványt, hogy látják azt, hová vezet az emberi túlfogyasztás, a halmozás és próbálnak visszatalálni magukhoz és talán a természethez is. Sokan rájöttek most, hogy valójában mennyire kevés is elég és mennyire jelentéktelen az a sok vásárlás, ahelyett, hogy például magunkat fejlesztenénk vagy a szeretteinkkel lennénk.

- A követőid, kommentelőid hogy reagálnak a kérdésre?

- A saját közegemben azt látom, hogy az emberek inkább bizakodóak és azt remélik, hogy ez a járvány más irányba tereli majd az emberiséget egy lassabb, nyugodtabb élethez. Én ezzel kissé szkeptikus vagyok, de attól még

bízom benne, hogy sokan rájönnek most: változtatnunk kell. Személyes szinten, gazdasági és világ szinten egyaránt.

- Milyen tanácsokat tudsz esetleg adni, milyen praktikák tehetik elviselhetőbbé a karantént?

- Ez egy nagyon nehéz helyzet, amikor naponta változik az ember hangulata, jövőképe. Fontosnak tartom, hogy nem szabad elszigetelődni, hanem használjuk ki az internet adta lehetőségeket. Az is fontos, hogy megmaradjanak a szokásaink, a napi rutinok most is. Reggelente zuhanyzom, átöltözöm, kicsit kisminkelem magam és csak utána kezdek el dolgozni. Odafigyelek arra, hogy rendszeresen mozogjak, még akkor is, ha ez épp kimerül egy negyedórás otthoni ugrabugrában. A mentális egészség megtartása nagyon fontos ebben az időben.

Nem kell, hogy mindenki pékké meg jógamesterré váljon a járvány végére, de az nagyon jó hatással van az emberre, ha tanul valami újat.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
IMG_0759-1.jpg

Ha ügyes vagy, a tiszta lakásod mellé értékes ajándékokat is nyerhetsz!

Most érdemes odafigyelni, milyen tisztítószereket választasz, ugyanis a Tisztaságból jeles nyereményjátékon 100.000 Ft-os Media Markt utalványt is nyerhetsz.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Egy háztartásban a mindennapi termékek mellett a tisztító- és takarítószerek is gyakran igényelnek utántöltést. Különösen igaz ez azokra, akik szeretik, ha mindig csillogó tisztaság és jó illat uralkodik a házban.

Szinte minden otthonban meg vannak a kedvelt termékek, melyek az idők során már bizonyítottak, legyen szó éppen a kézkímélő mosogatószerről, a folteltávolító mosószerről vagy a jó illatú öblítőről. A legjobb pedig, ha a már bevált termékekhez még jó áron is juthatunk hozzá.

Most, augusztus 1. és szeptember 30. között országos szinten, a Tisztaságból jeles promócióban akciósan érhetőek el az Ariel, Lenor és JAR márkák népszerű termékei.

Az akciót keresd a CBA, Príma, COOP, Reál, Eurofamily, Plus Market lánc, Azúr és Privát Max üzletekben.

A kedvezményeken kívül a promóciót szervező Orbico Hungary Kft. immáron ötödik alkalommal nyereményjátékot is kínál. A részvételhez nem kell mást tenned, csak vásárolni az akciós termékekből, eltenni a blokkot, majd otthon beregisztrálni a www.tisztasagboljeles.hu oldalon. Ide tudod feltölteni a blokkot, melyet őrizz is meg, hogyha a szerencse neked kedvez, akkor ezzel tudd majd igazolni a vásárlást.

hirdetés

A népszerű promóciót idén a magyarországi Mastercard is támogatja azzal, hogy a vásárláskor Maestro vagy Mastercard bankkártyával fizető vásárlók részére pluszban -10% kedvezményt biztosítanak az akciós termékek árából. Így kétszeresen is jól járnak a vásárlók: nyerhetnek és spórolhatnak is.

Mit nyerhetsz?

A játékban regisztrálók között nyolc héten át hetente 100 000 Ft értékű Média Markt vásárlási utalványt sorsolnak ki, valamint érdemes az értékes, összesen 61 db, naponta sorsolt PG termék ajándékcsomagért is versenybe szállni.

A promóció részletes leírásáért és részvételi feltételeiért irány a https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/clk?id=5445863432&iu=/22652647/szmo_orbico_1x1 weboldal.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
danielle_hoshia_northfoto.jpg

68 kilót fogyott egy amerikai nő, miután rájött, hogy már nem fér bele egy normális székbe

Akár két órán keresztül is reggelizett, a normál adag háromszorosát is elpusztította.
Fotó: Northfoto/Danielle Hoshia/SWNS.COM - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Naponta két órát töltött csak reggelizéssel a 26 éves Danielle Hoshia, aki végül annyira elhízott, hogy már nem fért bele egy átlagos székbe, írja a Daily Mail.

A 26 éves New Jersey-i nő 133 kilót nyomott, amikor úgy döntött, hogy ebből elég. Ráadásul orvosai figyelmeztették, hogy szervezete már a cukorbetegség előtti tüneteket produkálja, és vélhetően az egekben lehetett a koleszterinszintje.

Danielle végül újévkor fogadta meg, hogy amilyen gyorsan csak lehet, le fogja adni a felesleget. A kórosan elhízott nő kezdésnek letöltött egy applikációt, amivel nyomon követte a napi bevitt kalóriamennyiséget. Sportolni kezdett, azóta már teljesített egy félmaratont is, a súlya pedig jelenleg alig van valamivel 60 kiló felett.

A radikális életmódváltásba még 2015 első napján fogott bele, és már 10 hónap után 52-es helyett csak 32-es lett a ruhamérete.

hirdetés

"Már gyerekkoromtól kezdve elhízott voltam, a főiskola alatt pedig rövid idő alatt rengeteget híztam. Soha nem törődtem a kalóriákkal, akár két órán keresztül is hajlamos voltam reggelizni, miközben egy normál adag háromszorosát fogyasztottam el"

- mondta a lapnak.

Ma ennél jóval tudatosabban étkezik: reggel 8 és este 6 közé szorítja be étkezéseit, melyek közül csak kétszer fogyaszt nagyobb mennyiség kalóriát, a többi esetben kisebb köztes táplálkozásról van szó.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kanikula_hoseg_ventillator_unsplash.jpg

7 tipp, hogyan hűtheted le az otthonodat kánikula idején

Ha már nem bírod a meleget bent sem, és nem tudod, mit tegyél, próbáld ki ezeket!
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Ava Sol - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Miközben Nagy-Britanniát 39 fokos rekordmeleg sújtja, Európa többi országát - köztük Magyarországot - sem kíméli a hőhullám. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben enyhülésre számíthatunk, a pokoli hőség még hosszú napokig tarthat, írja a Daily Star.

Egy ilyen helyzetben mindent érdemes bevetni, hogy otthonunk hőmérsékletét elviselhető szinten tartsuk. A lap erre ad 7 tippet, amit ha betartunk, könnyen elkerülhetjük a háziszauna kialakulását.

1. Zárjuk el a fény útját!

A sok szürke nap után nagy kísértést jelent, hogy tágra nyissuk az ablakokat és elhúzzuk a függönyöket. Ebben a helyzetben azonban ez a legrosszabb húzások egyike lehet: a fény mellett beáramló meleg levegő pillanatok alatt izzasztó üvegházzá fűtheti a lakást.

hirdetés

2. Sötétedés után nyissuk ki az ablakokat

Kevés jobb módszer van nyáron a lakás vagy ház lapos lehűtésére egy éjszakai szellőztetésnél. Amikor már teljesen sötét van, nyissunk ki minden ablakot. Ne felejtsük ellenőrizni, hogy házak esetén a tetőablakot okvetlenül csukjuk be a művelet végén, mert másnap kettőzött erővel támadhat a kánikula egy véletlenül nyitva felejtett ablakon keresztül.

3. Hanyagoljuk a sütőt, lehetőség szerint a szabadban főzzünk!

Azon kívül, hogy finom, még a lakás hűtésében is segítségünkre lehet a grillezés. Ha ugyanis nem a konyhában, hanem a szabadban készül az ebéd, nem melegszik fel egy-egy hosszabb ebédkészítésnél a sütő, ami ráadásul még a főzés után is jó ideig árasztja magából a forró levegőt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
no40felett.jpg

5 változás 40 felett, ami várhatott volna még

A 40 múltam és élvezem blog szerzője barátnőjével a saját nyomorukon sírva-röhögve állapították meg, hogy az idő nem kíméli őket sem. Összeszedték, mik azok a változások, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.
Laskai Nelli írása a Negyven múltam... és élvezem blogon, Címkép: Pera Detlic képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Nos, a B oldalról rengeteget olvastam, hallottam. Leginkább akkor, amikor még a negyven előtt ácsorogtam. A negyvenedik szülinapom másnapján felébredtem és megállapítottam, hogy semmi, de az égvilágon semmi nem változott. És ez így ment egy évig. Akkor már a barátnőmön – aki egy évvel fiatalabb nálam – észrevettem, hogy ha mutatok neki valamit a telefonomon, akkor reflexből eltolja a karomat fél méter távolságra az arcától.

Ezen baromi jókat nevettem egészen addig, amíg egyszer azon kaptam magam, hogy leveszem a tévénézős szemüvegemet azért, hogy jobban lássam a mobilteló kijelzőjét… Volt egy sejtésem, hogy mi történik éppen. Jó barátnők vagyunk, így előfordult már, hogy egymáshoz hangolódott a menstruációs ciklusunk is. Ez rendben is van, de azért erre a fordulatra nem számítottam… a barátnőm ráragasztotta a szememre a fókuszálási problémát.

A saját nyomorunkon sírva-röhögve állapítottuk meg, hogy az idő nem kímél bennünket sem. Összeszedtük, hogy melyek azok a változások az életünkben, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.

1.

A már említett látásprobléma.

hirdetés

Van olyan szitu, ahol nincs elég hosszú kar…vagy éppen le kell venni a távolba látó szemüveget, hogy közelről rá tudjunk fókuszálni az apró betűkre.

iha31 képe a Pixabay -en.

2.

Az alkohol kérdéskörében is történtek változások.

Lényegesen kevesebb mennyiséggel is borzasztó másnapot húzunk magunkra. Én azóta fel is hagytam az alkohol fogyasztásával, amióta az esti 2 dl bortól már éjfél előtt beüt a másnaposság. Pedig így negyven felett elég kifinomult ízlésem lett a borokat illetően is, szóval nem a minőség a becsiccsentés és a másnaposság oka.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!