hirdetés
DSC_9377.jpg

Bitangjó kaják remek hangulattal – a legújabb/legjobb helyek Budapesten, amelyekért érdemes a zsebedbe nyúlni

Nagyszerű új helyek nyíltak tavasszal a városban, és ha hajlandóak vagytok fizetni a minőségért, nem fogtok csalódni!
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. május 20.


hirdetés

 

Mostanában igen óvatosak lettünk az új helyekkel kapcsolatban. Nem egy nyitásnál ültünk már ott lelkesen... majd egy év múlva törölhettük is ki a sorainkat a hirtelen bezáró étterem apropóján. Szóval ma már gondos kutatás és tesztelgetés után keressük csak fel a helyeket azzal a szándékkal, hogy írjunk róluk. Próbálunk aktuálisak lenni, de ez az óvatosabb hozzáállás nyilvánvalóan azzal jár, hogy nem tudunk nektek az legelső pillanatokról beszámolni. Viszont amint megbizonyosodunk róla, hogy kinccsel állunk szemben, elétek tárjuk a gyűjtést, pont mint most.

Ízlésről nehéz vitatkozni, de mi ki merjük jelenteni, hogy: Ezek a helyek jók! Nagyon jók!

Eredetiek, izgalmasak, kreatívak. Üde színfoltot képviselnek Pesten és Budán, és kívánjuk nekik, hogy tartsanak... örökké!

De persze ehhez kevesek a szavak. A vendégeken múlik majd, hogy hajlandóak lesznek-e fizetni az egyre gyarapodó minőségi helyekért.

Te hajlandó vagy mélyebben a zsebedbe nyúlni egy igazán jó helyen?

Laurel

Könyvesbolt, fine dining étterem, borbár, tapasbár, kávézó, rendezvényközpont, bortrezor... Igen, ez mind, egy helyen.

A Laurel és a hozzá Kapcsolódó Babérliget Könyvesbolt igazán zavarba ejtő dolog így első hallásra, hiszen ahol ilyen sok mindent akarnak egyszerre letolni a torkunkon, az általában őskáoszba fullad. A Laurel azonban működik. Valóban működik, és az egyes elemek nem zavarják egymást. Sőt!

A könyvesbolt polcai remek hangulatot teremtenek a kávézáshoz, de este sem zavarnak be, amikor a felső rész átlényegül borbárrá. Az alsó szint pedig térben olyannyira elkülönül a többitől, hogy a lassú vacsorára vágyók nyugodtan figyelhetik a séfek munkáját egy ablakon keresztül.

Minden elemnek megvan a maga szerepe, de mégis kapcsolódik egymáshoz, és nagyjából ugyanazt a típusú embert szólítja meg. Az egész olyan lazán elegáns, az a bizonyos casual.

És természetesen az egész komplexum lelke az étel, ami már az első látogatásunkkor térdre kényszerített minket. Mede Ádám séf minden fiatalos lendülete és kreativitása benne van a fenti tapasbáros és a lenti fine dining étlapban is. Ha azonnal a mélyvízbe vetnétek magatokat, nevezzetek be egy komplett degusztációs menüre (akár vegán verzióban!), de ha csak tapogatóznátok, akkor kérjétek ki a lassú borozás legtökéletesebb kísérőjét, a sertés körömpörköltet bodaggal.

Még egy óriási pozitívumot ki kell emelnem: Ez az a hely, ahol az édes vonalat is komolyan veszik. Ötvös Zsuzsanna személyében olyan cukrász van a csapatban, hogy a tányérdesszertek szinte már könnyeket csaltak a szemünkbe. Nekem még epret, tökmagot és paradicsomot nem hozott így harmóniába senki.

 

Facebook: Laurel Budapest

Kertész utca 29.

http://www.baberligetbudapest.hu

NYITVATARTÁS:

Hétfőn és Vasárnap zárva.

Könyvesbolt és a kávézó:

Keddtől szombatig: 9:00-17:00

Bor- és tapas-bár:

Keddtől szombatig: 17:00 - 00:00

Étterem:

Keddtől szombatig: 18:30 - 0:00

Felix

Az Ybl-gépház kioszkjának reneszánsz stílusú épületében új fejezet kezdődött. Az eredetileg vízház, később szórakozóhely, kaszinó és kávézó épülete most a csúcsgasztronómiába fordult át, és megszületett a FELIX.

A Várkert Bazárt is tervező Ybl Miklós egyetlen fia, Félix inspirálta a hely tulajdonosait a névadásban, és a hangulat remekül egyensúlyoz múlt és jelen között. Az épületből áramló történelem szilárd alapot ad egy ilyen maximálisan trendi étterem működtetéséhez. Megadja azt az elegáns körítést, ami ünneppé varázsolhat egy étkezést.

Bár az étterem reggelit is kínál, nehezen tudom elképzelni, hogy csak úgy berohannék ide egy virslire. A belső design és a személyzet is lelassításra ösztönzi az embert. Ide egy igazi brunchra tér be aki jót akar.

A séf az a Kovács Árpád, akit én tűzön-vízen át követek, és még mindig igazam van. Az ételek az otthon ízeiből építkeznek, de kivitelezésükben, megjelenésükben végül sokkal többet adnak.

Csirkepaprikás, de fenségesen. Aranygaluska, de úgy, ahogy azt egy uralkodónak tálalnád fel. És az a magyar tarkából készített steak... önmagában is bitangjó eledel, de itt olyan és annyiféle köret kerülhet mellé, hogy a tapasztaltabb gasztrósnak is leesik az álla.

Próbálok én a Felixről érthetőbben és egyszerűbben beszélni, csak sajnos az lehetetlen, mert ez művészet!

 

Facebook: Felix Kitchen&Bar

Ybl Miklós tér 9.

https://felixbudapest.com

NYITVATARTÁS:

7:30 - 00:00

Cacao

Nemrég Cacao néven pékség nyílt az Émile földszintjén. És nekem ez működőképes koncepciónak tűnik.

Az Émile Ház intenzív útkeresésben van, de ez becsülendő dolog. Meg akarják találni azt a felállást, amire a budaiaknak leginkább szükségük van. És a felső szinten található étterem mellett bőven maradt kihasználatlan tér, ami abszolút ideális környezetet biztosít most egy pékségnek.

Friss, helyben készült péksütemények, kovászos kenyerek, szendvicsek, egészséges reggelik és smoothie-k várják a reggelizni, dolgozni, töltődni vágyókat. Be lehet ugrani csak egy elviteles finomságért is, de azért érdemesebb leülni és kihasználni, hogy Budapest egyik legszebb teraszán kávézhatunk.

A pékárú a Gerbeaud termelőműhelyében készül, és a kávé Molnár Attila, négyszeres barista bajnok, One Eleven névre keresztelt speciality kávépörkölőjéből érkezik.

Nem tudom, hogy létezett-e eddig a luxus péksütiző fogalma, de én ezt ítélném most oda a Cacaonak. Ezek ugyanis nem azok a fojtogatós, gyomronrúgós, tisztatésztaseholtöltelék termékek, hanem pont az ellenkező oldal: kisebbek az átlagnál, de sokkal markánsabb ízzel rendelkeznek és minden harapásból érezni a minőségi összetevőket és a harmóniát.

Szóval ezek azok a finomságok, amikkel csak egy kicsit csalunk, de nagy élvezetben részesülünk.

 

Facebook: Émile - Cacao

Orló utca 1

https://emile.hu/cacao

NYITVATARTÁS

Hétfő – Péntek: 7:00 - 19:00

Szombat: 8:00 - 19:00

Vasármap: 8:00 - 18:00

Schrödinger Macskája Pub

A Hard Rockot, a Zinget és a Hildát is megjárt tulajdonosnak ez az első, saját helye, és rögtön egy olyan névvel nyitott, amire fel kellett kapnunk a fejünket.

A Schrödinger Macskája azt a vonalat képviseli, ami ha rajtam múlna, egy az egyben leváltaná az olcsó és rossz minőségű kocsmákat. Korrekt italválaszték, hozzáértő pultos, remek belső design.

Nyilván nem kettőhúszért kapsz öt cent vodkát, de szerencsére úgy tűnik, hogy egyre több ember nyitott a mértékletes és minőséget is figyelembe vevő alkoholizálásra.

Azért itt is meg lehet borulni 2-3 gin-tonic után, vagy némi rum és sör keverékétől... de a Kertész utcában, a bulinegyedtől nem túl távol (ugyanakkor pont elég közel) talán több esély van az értelmes eszmecserére. Ezek azok a helyek, ahol nem a zenét túlüvöltve kell kommunikálni, és ahol talán ismerkedni is érdemes a szomszéd asztallal.

 

Facebook: Schrödinger Macskája Pub

Kertész utca 42-44.

NYITVATARTÁS:

Keddtől szerdáig:  17:00 - 00:00

Szerdától szombatig: 17:00 - 01:00

+ 1

Pad Thai

A Pad Thai nem új és nem is annyira luxi, mint az előző négy versenytárs (bár azért olcsó kategóriás étkezdének sem mondanám), de mindenképpen bele akartuk passzítani ebbe a listába, mert remek példa arra, hogy van az a koncepció, ami nálunk is megél, és közben nem felejt el minőségi alapanyagokkal dolgozni.

Ráadásul egy csomó újdonság van most feléjük.

Például a borivók kedvére tettek, amikor a hónap elején bevezettek a kínálatukba 4 új Kristinus bort, amelyek remekül passzolnak az ázsiai ízekhez, és a növényi étrenden lévők örömére az egyik tétel még vegán is!

A vári dűlőben szüretelt sárgamuskotály készítése során semmilyen állati eredetű anyaggal nem érintkezett, ízében pedig virágos és citrusos jegyeket hordoz. Nem csak a vegánok fogják szeretni, ebben biztos vagyok!

A másik hír pedig még kissé ködös, hiszen a házhoz szállítás pontos napja még nincs kihirdetve... de lesz, ígérik hogy lesz. Nem is olyan sokára!

https://www.padthaiwokbar.com 


KÖVESS MINKET:





hirdetés
IMG_8928-másolata-2-1.jpg

Itt az idő, hogy elkészítsd a saját Magnum jégkrémedet! – teszteltük a helyet, ahol megteheted

Megnyitott a budapesti Magnum Pleasure Store, ahol elképesztően sok variációból állíthatod össze, milyen jégkrémet szeretnél.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. május 31.



Az 1989-ben alapított Magnum volt az első felnőtteknek ajánlott prémium jégkrém.

Napjainkban a márka világszerte több mint évi 1 milliárd jégkrémet értékesít,

és a jellegzetes, roppanós csoki mellett a különböző ízekkel való variálás teszi izgalmassá őket időről időre.

Ezen a nyáron azonban a budapesti közönség még egy extra szolgáltatásnak is örülhet, hiszen ma

megnyitotta kapuját a Magnum Pleasure Store,

ahol a vendégek különböző öntetek és 13 féle szórat közül válogatva, megalkothatják a saját Magnum jégkrémjüket.

A Magnum Pleasure Store koncepciója Párizsban született meg 2012-ben, és az idei szezonban Közép-Európában kizárólag Budapesten érhető el.

A sajtótájékoztatón Fördős Zé és Orosz Barbara mutatták be a koncepciót és készítették el saját kedvencüket.

 

Annak, aki kedvet kap hozzá, és hajlandó érte 1290 forintot fizetni, jópár döntést meg kell hoznia, míg eljut a végleges, személyre szabott jégkrémig.

A madagaszkári vaníliás jégkrémalap adott, de az, hogy milyen csokibevonatot választunk,  már rajtunk áll. Fehér-, tej és étcsokoládé közül választhatunk, majd jön a 13 féle szóratból a 3 legszimpatikusabb, aztán a háromféle öntet közül is választanunk kell, és végül egy fehér- vagy egy tejcsokoládés Magnum csokoládékorongot is biggyeszthetünk a művünk tetejére.

Félreértés ne essék, szerencsére nem nekünk kell mártogatni, mi csak válogathatunk a pult mögül, de így is izgalmas végigkövetni a folyamatot.

A mi munkánk leginkább abban merül majd ki, hogy posztoljuk a remekművünket és elfogyasszuk azt.

És ha már itt tartunk, a dupla csokis bevonat, valamit a feltétek miatt elég derék adag Magnum lesz a jutalmunk. Ne közvetlenül egy óriáshamburger után rendeljük be!

Jelenleg a kókusz chips, vörösáfonya, liofilizált málna, liofilizált eper, földimogyoró, almakocka, kandírozott narancshéj, karamellizált mogyoró, csokis cukordrazsé, csokoládé forgács, keksz, csokis gabonagolyó és fahéjas cukor (csak Budapesten elérhető) szóratok között válogathatunk, de az üzlet ízkínálata a nyár folyamán folyamatosan változni fog.

A Magnum Pleasure Store Budapest május 31-től szeptember 30-ig várja vendégeit az Allee bevásárlóközpontban hétfőtől szombatig 11 és 21 óra, vasárnap 11 és 19 óra között.


KÖVESS MINKET:



hirdetés
DSC_4427.jpg

67 szuper hely a magyar tengernél, amit nem érdemes kihagyni - Balatoni Gasztrotérkép 2019

Éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák a Balaton körül.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. június 19.



A Balatoni Gasztrotérkép évről évre remek támpontot ad, ha az ember a Balaton környékén szeretne egy jót enni vagy inni. Amint kézbe vettük az idei példányt, örömmel konstatáltuk, hogy több szereplőt mi is felfedeztünk már, és szívesen ajánlunk nektek idén is.

De mi is az a Balatoni Gasztrotérkép?

120 ezer példányban, összesen 67 vendéglátóhely részvételével jelent meg az idei kiadvány, melynek

célja továbbra is az, hogy a magas minőségű szolgáltatókat népszerűsítse, és segítséget nyújtson a tájékozódásban minden gasztronómia iránt érdeklődő látogatónak.

Az idei, hatodik kiadásban több újdonság is szerepel: külön jelölést kaptak például az akadálymentesített vagy éppen a bankkártyát is elfogadó egységek, és persze feltüntetik, hogy melyik vendéglátóhely kutyabarát, hol van gyerekmenü, panoráma, pincészet, szálláshely, vagy, hogy melyek a szezonálisan nyitva tartó egységek. A készítők idén is megőrizték a már jól bevált arculatot, amely Kerekes Kata grafikus keze munkáját dicséri.

A projektben résztvevő vendéglátóhelyek száma négy év alatt megsokszorozódott, ami egyértelműen jelzi, hogy egyre több fiatal vállalkozó hisz a magas minőségű vendéglátásban, és a klasszikus értelemben vett szezon meghosszabbításában is. 

A résztvevő balatoni szolgáltatók palettája igen színes: éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák, specialty kávézó, food truck, vegán bisztró, juice bar vagy épp pálinkafőzde is szerepel a Gasztrotérképen.

A Balatoni Gasztrotérkép applikáció ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből is, a kiadvány pdf formátumban is bárki számára elérhető a www.gasztroterkepek.hu weboldalról, a papír alapú Gasztrotérkép pedig továbbra is ingyenes, kétnyelvű (magyar és angol) és június 1-től megtalálható többszáz kiemelt balatoni és fővárosi turisztikai ponton, valamint a Gasztrotérképen szereplő 67 partnernél is. 

És most jöjjenek a mi kedvenceink..

 

5 kihagyhatatlan hely a Gasztrotérképről

 

Vígmolnár Csárda

A Csopak határában lévő Vígmolnár régóta úti cél azoknak, akik a környéken családias, emberközeli vendéglátást keresnek. Az étlap a magyar konyha alapjaira épül, a hagyománytisztelet, a regionalitás és az innováció egyaránt tükröződik a fogásokban. Igazi modern, XXI. századi csárda maradandó élményekkel, kedves szóval, finom ételekkel. Ízek, borok, Balaton.

(8229 Csopak, Kőkorsó utca 1.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Egy modern csárda a Balaton partján – teszteltük a VígMolnárt

M7 Bistro

Az M7-es autópálya fehérvári pihenőhelyében működik Magyarország első autópálya-étterme, az M7 Bistro. Modern, de házias konyha elvitelre is, látványpékség, egész évben nyitva.

(M7-es autópálya, 59-es kilométer, székesfehérvári pihenő)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Gigantikus Rákóczi-túrós az ország egyik legjobb autópálya-éttermében

Karolina Fűszerkert Étterem

Tradicionális magyar ízek és modern konyha bátor kombinációja – ez a csodálatos balatoni panorámás Fűszerkert titka. Az ételekben fel-felbukkannak az étterem nevéhez hűen a saját fűszerkert kincsei.

(8237 Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

"Bravó gombóc, bekerültél a túrógombócok halhatatlanság-csarnokába!" - teszteltük a tihanyi Fűszerkertet

Szomszéd kertje

Tűzrőlpattant fast casual étterem Csopakon a falu központjában. Friss, helyi alapanyagok, Yagoona, kemence és grill, bitang bluesbulik és laza együttlétek a nagy kertben nyáron, kandallós belső térben télen. Várnak a házigazdák, és Toto, a vizsla.

(8229 Csopak Kossuth Lajos u. 97.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért

Veganeeta Home

A Veganeeta Home vegán étterem, specialty kávézó, második otthon, megismételhetetlen és a lelkünkhöz beszél. Egy álom volt, ami megvalósult. A kívül-belül felújított, csinos babaházként kitűnő épület lelke Árvai Anita, a Veganeeta blog alapítója.

(8220 Balatonalmádi Baross Gábor u. 2/b.)

Róluk egy videóban mesélünk:

Ilyen egy igazi luxushétvége a Balatonon

Töltsd le a Balatoni Gasztrotérkép Applikációt!

Weboldal:www.gasztroterkepek.hu

Facebook: www.facebook.com/balatonigasztroterkep

Instagram: @balatonigasztroterkep

Használd a #balatonigasztrotérkép hashtaget!


KÖVESS MINKET:




hirdetés
DSC_6395.jpg

A hely nagyágyúja a nagyi rántott tarjája – új rántotthúsozó a Madách téren

Végre egy gyorsétterem a városban, amely a legnagyobb klasszikusunkat emeli piedesztálra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 03.



Egy rendes, magyar embernek minimum egy szentimentális sztorija kapcsolódik a rántott húshoz. A vasárnapi ebédek, a családi összejövetelek és az ünnepek szerves része volt gyerekkorunkban ez az étel... és hiába is tagadnánk, sokunknak még ma is az.

Akárhogy is változnak a gasztrotrendek, egy jó rántott húst heti egyszer simán le tudunk tolni, de nehezebb igazán jót találni a városban, mint ahogy azt elsőre feltételezné az ember. Sok helyen újraértelmezik, megreformálják a panírt, fura köretet tesznek mellé, és sok helyen egész egyszerűen rosszul készítik el. Pedig a titok nagyjából a jó alapanyagokban, a frissességben és a megfelelő vastagságúra lapított szeletekben rejlik.

Tudják ezt a Madách tér új szereplőjeként feltűnt, A Rántott Húsos névre keresztelt hely tulajdonosai is. Csak egy korrekt, vasárnapi ebédre emlékeztető húst akarnak elénk tenni, és manapság ez az egyenesség szinte kuriózum.

Szóval van rántott hús disznóból és csirkéből, meg némi köret és mártogatós, aztán ennyi. Jó áron, jó helyen, jól elkészítve.

Ha kicsit mélyebben belemegyünk a témába, akkor azért kiemelhetjük azt, hogy a remek vastagsággal bíró szeletek helyben kapják meg a panírt, és még véletlenül sem használnak hozzájuk fagyasztott húst.

A sült krumpli szintén tökéletes és gigantikus adag. Vannak különböző szószok és savanyúk, hiszen van akinek a csalamádé az elmaradhatatlan kiegészítő, van akinek meg a csemegeuborka. (Nálam a korianderes coleslaw saláta talált be a legjobban.)

Kóstoltunk egy szendvicset is, amiben csirkecsíkok voltak, de ez nyilván női oldalról talált be jobban. Mondjuk az egészet elpusztítani nem sikerül. 1290 forintért ez igazán jó vétel.

A hely igazi nagyágyúja a nagyi rántott tarjája, ami gyakorlatilag egy hús alapú lángos, hiszen sajt és tejföl figyel rajta. Na ennyivel pont meg szabad bolondítani ezt a klasszikust is. A maga 1590 forintjával a legdrágább tétel ez, de megbánni nem fogod!

Lapozz a desszertért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
izek_haza_foto_tari_robert-7.jpg

Így készül a konyakmeggy - egy alföldi üzemben követtük végig az útját

A finomság készítése összetett és izgalmas folyamat. Lessetek be velünk egy aprócska üzembe.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. július 14.



Gyerekkoromban utáltam a konyakmeggyet. Nem értettem, hogy egyáltalán mi értelme van annak, hogy egy száraz csokiburokban zörög egy összeaszott meggyszem.

Jó pár évbe telt, mire rájöttem, hogy

nem az édesség a rossz, hanem a mi családunk hozzáállása.

Hiszen éveken keresztül adogattunk körbe 2-3 dobozzal, és mire ráfanyalodtunk, már csekély élvezeti értékkel bírt.

Majd egyszer valaki megkínált a suliban egy olyan példánnyal, aminek fényes és roppanós külseje volt, és legnagyobb meglepetésemre folyt! a belseje.

Úgy ledöbbentem, mint amikor (spoilerveszély!) megtudtam, hogy nem létezik a Mikulás. Ettől függetlenül nem kaptam rá az ízére, hiszen a sokéves rossz emlék bennem maradt.

Aztán múlt héten egy vérbeli alföldi kiránduláson vehettünk részt több újságíró kollégával egyetemben, és ez a különös csokoládé ismét meglepett.

Szankon a térség első gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Háza épületében kapott helyet a csokimanufaktúraként működő kisüzem, amelyben a több mint százéves hagyománnyal rendelkező konyakmeggy gyártására rendezkedtek be.

A kiskunmajsai csokigyárból felszámolt eszközök egy részét hasznosították, és Ritz Csokoládé márkanéven értékesítik a helyben termelt, alkohollal tartósított meggyes bonbont. A negyvenéves kiskunmajsai receptúra alapján minden folyamat kézzel készül. És ha az ember végighallgatja, hogy pontosan hogyan jut el a meggyfától a csinos dobozig ez az édesség, máris sokkal izgalmasabbnak fogja találni a kész terméket.

Én meg voltam győződve róla, hogy ez olyan lesz mint a bonbontöltés. Lesz egy öntőforma, amibe belepakolnak sorban mindent, és a végén kigurítják belőle a kész gombócokat. Hát ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. A konyakmeggy készítés ugyanis egészen komoly kézügyességet és rutint követel meg.

Úgy kezdődik, hogy a 80%-os alkoholba áztatott meggyet kimagozzák, majd fondánnal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondánba mártás után a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják.

Ezt követi a talpazás folyamata, amikor egy csokoládé lapocskát készítenek a meggy aljára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x