hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Bezárkózó, frusztrált magyar társadalom képe rajzolódik ki a 2018-as Társadalmi riportból
Többek között a férfiak és nők helyzetét, az elvándorlási mutatókat, és az oktatási rendszer produkálta adatokat elemezték ki 22 fejezetben.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2018. november 06.


hirdetés

Két évente megjelenik a Társadalmi riport című kötet, melyben a szerzők megpróbálják Magyarország elmúlt két évének legfontosabb társadalmi összefüggéseit, változásait összeszedni, és áttekinteni nemzetközi összehasonlításban is. A 2018-as kötetet kedd délelőtt mutatták be. Ebben az évben is külön figyelmet kaptak a társadalomszerkezetre, szegénységre és egyenlőtlenségekre vonatkozó mérőszámok, amelyeket nemzetközi kontextusba helyezve az EU-tagországok adataival összehasonlítható adatokat ismertetnek a fejezetek. A kötet szerzői elemzik azt, ami az országban történt, de nem céljuk egységes üzenettel előállni.

A tanulmányokból az rajzolódik ki, bezárkózó, megmerevedő, frusztrált társadalom a magyar.

Többek között az iskolarendszerről is szó esik a Társadalmi riportban, ugyanis a terítékre került a felzárkózás-leszakadás kérdése, országon belül, illetve európai összehasonlításban, és a társadalmi bezárulás, társadalmi mobilitás problematikája is. A kötet egyik szerkesztője, Tóth István György szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy egy ország mennyire gazdálkodik jól a tehetségeivel, mennyire engedi, hogy éljenek a lehetőségeikkel és ennek az iskolarendszer a kulcsa.

Az Nem gyermeknek való vidék – A magyar oktatás és a 21. századi kihívások címet viselő fejezetből kiderül, a magyar oktatási rendszer a fontosabb mérőszámok alapján a leggyengébbek között van.

A PISA-teszten például az ország a kétezres években stagnáló, majd 2015-ben már romló képet mutatott.

A felnőtt lakosság is egyre kevésbé akar tanulni: míg 2002-ben a 18 százalékuk vett részt felnőttképzésen, addig 2014-ben már csak 11,4 százalék.

"A túlzsúfolt, nem tanulóközpontú tantervek, illetve a nem megfelelő pedagógia módszerek miatt a fiatalok többségének motivációi csökkennek, az oktatási rendszer a tanulók kezdeti hátrányait már inkább felerősíti, minthogy segítene leküzdeni" - idézi a tanulmányt az Index.

A kötet másik szerkesztője, Kolosi Tamás a 444-nek nyilatkozva elmondta, az elmúlt 10 évben azt tapasztalta, a közvéleményre jelentős befolyással levő politikai rétegek is lebecsülik a tanulást. Inkább szakmunkást nevelnek, mert azt szívja majd föl a munkaerőpiac, holott nem szabadna a munkaerőpiac napi igényeinek alávetni az oktatási rendszert - ez tizenkilencedik századi felfogás. A huszadik században már "egyre inkább tudomásul vették, hogy az élethosszig tanulás az egyetlen lehetőség, hogy valaki ne potyogjon ki a társadalmi szelekció során" - nyilatkozta.

Tóth István György szerint azt mutatja minden, hogy az az ország érdeke, hogy az emberi tőke folyamatosan magas szinten legyen. Ez nem csak a magas iskolai végzettség magas arányát jelenti, hanem azt is, hogy minél rugalmasabb képességkészlettel rendelkezzenek az emberek.

A tanulmány ezzel a mondattal zárul: "A magyar társadalom, Alvin Toffler jövőkutató szavaival élve »jövősokkos« állapotban van; ha tehetné, megállítaná az idő kerekét, és a fiatalok jövőjeként legszívesebben saját múltját képzelné el."

Egy másik tanulmányban Magyarországot Portugáliával, Ausztriával, Lengyelországgal és Romániával vetették össze '90-es évektől napjainkig az EU bővítés előtti tagországainak legfontosabb gazdasági és társasalmi mérőszámainak átlagával. Ebből kiderül, nem csak Ausztria fejlődési dinamikája jobb a miénknél, de ilyen tekintetben Lengyelország és Románia is jobban teljesít. A fejezetben a szerzők azt írják, Ausztria őrzi történelmi előnyét, a többi ország lassan zárkózik. "Portugáliához gyorsabban zárkózunk, ha minden így halad, 10 éven belül utolérjük a legkevésbé fejlett nyugat-európai országokat" - idézi az Index.

Egy harmadik fejezet pedig azzal foglalkozik, hogy mennyire zárt a társadalom felső 10-20%-a. Azt írják, a magyar társadalomban nem olyan nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek, viszont a társadalmi mobilitás nagyon alacsony. A felső 10% elkülönül a társadalomtól, nehéz oda bejutni, és nehezebben is kerülnek ki onnan.

A közel 440 oldalas kötet mind a 22 fejezetét el tudod olvasni erre a linkre kattintva.


KÖVESS MINKET:
Kijöttek az új nyugdíjszorzók, kiszámolták, mennyi lesz a nyugdíjunk - kevesen lesznek boldogok
A nyugdíj mértéke attól függ, hogy milyen volt az ember fizetése. Most azt számolták ki, hogy milyen nyugdíjra számíthatna az, aki az elmúlt évtizedekben mindig az aktuális átlagbért kapta meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 26.


hirdetés

Nemrég lett nyilvános a rendelet az új nyugdíjszorzókról, ebből pedig már kiszámolható, mekkora nyugdíj járhat.

A szorzótábla azért kell, mert az adott évben nyugdíjba vonulók havi nyugdíjának megállapítása elég bonyolult számítással történik. Az egyes évekre úgynevezett valorizációs szorzókat állapítanak meg, amelyek az átlagos nettó keresetekhez igazodnak.

A valorizációs szorzók segítségével igazítják hozzá a nyugdíjazás előtt szerzett fizetéseket a nyugdíjba vonuláskor kapott keresetekhez.

Az új szorzótábla például az 1970-ben szerzett fizetésekre 107,199-es, az 1980-as keresetekre 58,339-es, a 2016-osakra 1,257-es, a 2017-esekre pedig 1,113-as szorzót állapít meg.

A korábbi jogszabályban szereplő szorzók ennél alacsonyabbak voltak, ennek ellenére így sem túl magas számok jönnek ki a végén.

Az átlagkeresettel számolva - a ledolgozott évek számától függően - átlagosan 162-221 ezer forintos nyugdíjra van kilátás – számolta ki a napi.hu.

Ahhoz, hogy valaki 150 ezer forintnál többet kapjon, már több évtized munka kell olyan fizetésért, amilyen a legtöbb magyarnak nem volt.

A nyugdíjügyeket menedzselő Magyar Államkincstár nyugdíjkalkulátorával készült becslés szerint, aki 30 éven keresztül dolgozott, az 147-150 ezer forint körüli nyugdíjat kaphat. Ha 35 éves munkaviszonyt tud felmutatni, akkor 158-161 ezer forint lehet a havi járandóság.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:Megszavazták az óraátállítás eltörlését az Európai Parlamentben
2021-től szűnhet meg az évenkénti kétszeri átállás.
MTI - szmo.hu
2019. március 26.


hirdetés

Az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését támogatta kedden az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

Ha kíváncsi vagy az indoklásra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:
20 év után találtak meg egy 8 milliárdot érő, egy szaúdi sejk jachtjáról lopott Picasso-festményt
A festmény Picasso magángyűjteményének részét képezte az alkotó haláláig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 26.


hirdetés

Egy Picasso-festményritkaság került elő nemrég egy évtizedek óta tartó nyomozás eredményeképpen. Az alkotó szeretőjét, Dora Maart ábrázoló olajfestményt még 1999-ben lopták el egy szaúdi sejk jachtjáról Dél-Franciaországban.

A Buste de femme (Női mellkép) néven is ismert alkotás úgy került elő, hogy a holland műkincsvadász, Arthur Brand március közepén egy holland üzletembertől vette át, aki nem tudta, hogy bűncselekményből származott a fizetségképpen kapott műalkotás.

A festmény jelenlegi piaci értékét 25 millió euróra (7,9 milliárd forint) becsülik. Amikor ellopták a francia Riviérán, Antibes-ban horgonyzó jachtról, 4 millió euróra taksálták az értékét. A tulajdonos felajánlott 400 ezer euró nyomravezetői díjat, de minden kutatás eredménytelen maradt, így végül a biztosító fizetett érte 4 millió eurót.

Ha kíváncsi vagy a képre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:

30 év után visszavonul a magyar média egyik legbefolyásosabb szereplője
Bayer József vezérigazgatóval együtt távozik a Ringier Axel Springer éléről a gazdasági igazgató is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 26.


hirdetés

A Ringier Axel Springer kiadóvállalat vezetője, Bayer József vezérigazgató egy hétfő délelőtti állománygyűlésen bejelentette, hogy év végével nyugdíjazását kéri, és távozik. Vele együtt távozik a gazdasági igazgató és operatív ügyvezető, Király Mária is - tudta meg a 444.hu.

Értesülésüket a kiadóvállalat közleményben erősítette meg. Azt írták:

"Dr. Bayer József, a Ringier Axel Springer Magyarország kiadóvállalat ügyvezető igazgatója és dr. Király Mária, a kiadó operatív ügyvezető igazgatója 2019 év végéig töltik be cégvezetői pozícióikat. A Ringier Axel Springer Magyarország a mai nappal megkezdte az új ügyvezető igazgató (CEO) keresési és kiválasztási folyamatát. Ennek eredményét és minden további részletet a kiválasztási folyamatot követően kommunikál majd a kiadóvállalat."

A Ringier Axel Springer (RAS) az egyik legjelentősebb magyar médiavállalat Magyarországon. A kiadványai közül a legjelentősebb a Blikk, amely Magyarország legnagyobb példányszámú, országos napilapja. A kiadónak több népszerű női és bulvármagazinja is van, például a Kiskegyed, valamint televíziós műsorújságok, rejtvényújságok, a Glamour-termékek. Évi 6 és 7 milliárd forint közötti árbevételt ér el a vállalat.

1989-ben a német anyacég Axel Springer kilenc megyei lapot szerzett Magyarországon, majd további, jellemzően szórakoztató profilú lapokat indított. Az ügyvezető Bayer József azóta – épp 30 éve – a magyar média egyik legbefolyásosabb szereplője.

A 444.hu szerint a Bayer-féle Axel-Springer évtizedeken keresztül olyan befolyással bírt, hogy egyetlen kormány sem tudta érdemben rákényszeríteni akaratát a vállalatra – áll a 444.hu cikkében.

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x