hirdetés
Bezárkózó, frusztrált magyar társadalom képe rajzolódik ki a 2018-as Társadalmi riportból
Többek között a férfiak és nők helyzetét, az elvándorlási mutatókat, és az oktatási rendszer produkálta adatokat elemezték ki 22 fejezetben.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2018. november 06.


hirdetés

Két évente megjelenik a Társadalmi riport című kötet, melyben a szerzők megpróbálják Magyarország elmúlt két évének legfontosabb társadalmi összefüggéseit, változásait összeszedni, és áttekinteni nemzetközi összehasonlításban is. A 2018-as kötetet kedd délelőtt mutatták be. Ebben az évben is külön figyelmet kaptak a társadalomszerkezetre, szegénységre és egyenlőtlenségekre vonatkozó mérőszámok, amelyeket nemzetközi kontextusba helyezve az EU-tagországok adataival összehasonlítható adatokat ismertetnek a fejezetek. A kötet szerzői elemzik azt, ami az országban történt, de nem céljuk egységes üzenettel előállni.

A tanulmányokból az rajzolódik ki, bezárkózó, megmerevedő, frusztrált társadalom a magyar.

Többek között az iskolarendszerről is szó esik a Társadalmi riportban, ugyanis a terítékre került a felzárkózás-leszakadás kérdése, országon belül, illetve európai összehasonlításban, és a társadalmi bezárulás, társadalmi mobilitás problematikája is. A kötet egyik szerkesztője, Tóth István György szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy egy ország mennyire gazdálkodik jól a tehetségeivel, mennyire engedi, hogy éljenek a lehetőségeikkel és ennek az iskolarendszer a kulcsa.

Az Nem gyermeknek való vidék – A magyar oktatás és a 21. századi kihívások címet viselő fejezetből kiderül, a magyar oktatási rendszer a fontosabb mérőszámok alapján a leggyengébbek között van.

A PISA-teszten például az ország a kétezres években stagnáló, majd 2015-ben már romló képet mutatott.

A felnőtt lakosság is egyre kevésbé akar tanulni: míg 2002-ben a 18 százalékuk vett részt felnőttképzésen, addig 2014-ben már csak 11,4 százalék.

"A túlzsúfolt, nem tanulóközpontú tantervek, illetve a nem megfelelő pedagógia módszerek miatt a fiatalok többségének motivációi csökkennek, az oktatási rendszer a tanulók kezdeti hátrányait már inkább felerősíti, minthogy segítene leküzdeni" - idézi a tanulmányt az Index.

A kötet másik szerkesztője, Kolosi Tamás a 444-nek nyilatkozva elmondta, az elmúlt 10 évben azt tapasztalta, a közvéleményre jelentős befolyással levő politikai rétegek is lebecsülik a tanulást. Inkább szakmunkást nevelnek, mert azt szívja majd föl a munkaerőpiac, holott nem szabadna a munkaerőpiac napi igényeinek alávetni az oktatási rendszert - ez tizenkilencedik századi felfogás. A huszadik században már "egyre inkább tudomásul vették, hogy az élethosszig tanulás az egyetlen lehetőség, hogy valaki ne potyogjon ki a társadalmi szelekció során" - nyilatkozta.

Tóth István György szerint azt mutatja minden, hogy az az ország érdeke, hogy az emberi tőke folyamatosan magas szinten legyen. Ez nem csak a magas iskolai végzettség magas arányát jelenti, hanem azt is, hogy minél rugalmasabb képességkészlettel rendelkezzenek az emberek.

A tanulmány ezzel a mondattal zárul: "A magyar társadalom, Alvin Toffler jövőkutató szavaival élve »jövősokkos« állapotban van; ha tehetné, megállítaná az idő kerekét, és a fiatalok jövőjeként legszívesebben saját múltját képzelné el."

Egy másik tanulmányban Magyarországot Portugáliával, Ausztriával, Lengyelországgal és Romániával vetették össze '90-es évektől napjainkig az EU bővítés előtti tagországainak legfontosabb gazdasági és társasalmi mérőszámainak átlagával. Ebből kiderül, nem csak Ausztria fejlődési dinamikája jobb a miénknél, de ilyen tekintetben Lengyelország és Románia is jobban teljesít. A fejezetben a szerzők azt írják, Ausztria őrzi történelmi előnyét, a többi ország lassan zárkózik. "Portugáliához gyorsabban zárkózunk, ha minden így halad, 10 éven belül utolérjük a legkevésbé fejlett nyugat-európai országokat" - idézi az Index.

Egy harmadik fejezet pedig azzal foglalkozik, hogy mennyire zárt a társadalom felső 10-20%-a. Azt írják, a magyar társadalomban nem olyan nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek, viszont a társadalmi mobilitás nagyon alacsony. A felső 10% elkülönül a társadalomtól, nehéz oda bejutni, és nehezebben is kerülnek ki onnan.

A közel 440 oldalas kötet mind a 22 fejezetét el tudod olvasni erre a linkre kattintva.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Hajánál fogva rántotta földre a fiatal lányt, majd brutálisan megverte az Örs vezér terénél egy férfi
Az áldozat szerint minden ok nélkül esett neki a támadó, aki valamilyen szer hatása alatt állhatott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.A hajánál fogva lerántotta a földre, majd rugdosta, és egy kulcscsomóval ütötte támadója az Örs vezér terén – ezt állítja egy 16 éves budapesti lány. A támadóját már messzebbről kiszúrta, elmondása szerint az oszlopokat ütötte, és bár megpróbálta elkerülni, de a férfi utánanyúlt. Elkapta a haját hátulról, így rántotta le a földre, majd miután brutálisan megverte úgy, hogy áldozata fejéből ömlött a vér, azután elfutott – a rendőrök azóta sem találják. A lányt édesanyja vitte kórházba, az eset óta pedig rémálmokkal küzd. Anya és lánya azt gyanítják, a támadó valamilyen szer hatása alatt állt.

A sokkoló esetről az RTL Klub híradója számolt be:


KÖVESS MINKET:hirdetés
Családi tragédia: a férfi megölte saját bátyját egyetlen sértő megjegyzés miatt
Carl Eldredet négy év börtönbüntetésre ítélték bátyja meggyilkolásáért.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2019. május 19.Carina Eldred levele nem sokkal azután született, hogy Carl nevű gyermekét pénteken négy év börtönbüntetésre ítélték a nő elsőszülött fia, Lee meggyilkolásáért. Márpedig a testvérek igazán közel álltak egymáshoz.

Minden 2018 karácsonyán kezdődött, december 28-án. A két testvér egy ünnepi estét töltött apjukkal, Trevorral és barátaikkal. Két pubba is beültek, kedélyesen iszogattak.

Később egy minibuszban utaztak, amikor a 36 éves nagytesó állítólag sértő megjegyzéssel illette 34 éves öccse feleségét. A korábban büntetlen előéletű Carl hatalmas haragra gerjedt, és olyannyira felpaprikázta magát, hogy többször fején ütötte az előtte ülő férfit.

A sors tragédiája, hogy mindez egy artéria elszakadását eredményezte és Lee koponyaűri vérzést szenvedett.

A kétgyerekes apa lecsúszott az ülésről és a helyszínen életét vesztette.

A fiatalabb testvér zokogott, miközben letartóztatták. Azt mondta a rendőrségnek, hogy először azt hitte, hogy barátai viccelnek, amikor azt mondták neki, hogy Lee meghalt.

Az érzelmektől felfűtött tárgyaláson a testvérpár anyja nyilatkozatában azt írta, hogy bár az igazság megszületett, "nincsenek győztesek a családban".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Halálra taposott egy embert egy elefánt, miután a falusiak kövekkel dobálták meg a kicsinyét
Az anyaállat többször is figyelmeztette az embereket, hogy ne menjenek közel hozzájuk, de hiába. A helyi erdészek a halálos támadás után kordonokkal zárták el a területet a kíváncsiskodók elől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Egy elefánt megölt egy embert egy indiai faluban, miután az újszülöttjét a lakók kövekkel dobálták meg - írja a Daily Mail.

A nőstény elefánt a Nyugat-Bengál állambeli Ajnashuli közelében adott életet a borjának május 17-én, amiről a település lakói is értesültek.

Csoportosan csődültek oda az állatokhoz, hogy megnézzék a kicsit, sőt folyamatosan videózták, fényképezték is őket. Ezt nem nézte jó szemmel az anya, ezért többször is jelezte a mozdulataival, hogy ne menjenek a közelükbe. Az emberek viszont egyre közelebb merészkedtek, sőt kövekkel is elkezdték dobálni az újszülött borjút, mire az anyaállat bedühödött, és rátámadt az egyik falusira. A 27 éves férfit végül addig taposta, amíg az meg nem halt.

A támadás előtti pillanatokat bemutató videón látszik, hogy a kiselefánt igencsak gyengécske volt, képtelen volt felállni, anyja próbálta a lábával és az ormányával segíteni őt. A helyi beszámolók szerint szerette volna a dzsungelbe vinni a kicsinyét, de mivel az nem tudott menni, kénytelen volt ottmaradni vele. Ez is frusztrálhatta, az pedig még jobban dühíthette, hogy az emberek nem hagyták őket nyugton.

Ha kíváncsi vagy a videóra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Egy kis készpénzért és édességért ütöttek agyon egy 66 éves férfit a kamaszok Hajdúhadházán
Az idős férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett a rablótámadásban, hogy a szakszerű kórházi ellátás ellenére meghalt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Kamaszok ütöttek agyon egy 66 éves férfit Hajdúhadházon, miután betörtekhozzá. Két maszkos alak jelent meg a házban, ahol feleségével lakott.

Őt rögtön leütötték egy vascsővel, az asszonyt pedig megfenyegették, majd elkezdtek zsákmány után kutakodni. Végül 6000 forintot és némi édességet zsebeltek be, ezután elmenekültek

- közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

A rendőrségre hétfőn este 10 körül érkezett bejelentés a rablótámadásról. Amikor az egyenruhások a helyszínre értek, rögtön mentőt hívtak az idős férfihez, aki életveszélyesen megsérült.

Végül hiába szállították kórházba, belehalt súlyos sérüléseibe.

A nyomozók hajtóvadászatot indítottak, hogy megtalálják a tolvajokat. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály, valamint a Cívis Közterületi Támogató Alosztály munkatársai a hajdúhadházi rendőrökkel közösen végül csütörtökön állították elő a helyi fiatalokat, valamint további két társukat. A 15, 16 és 17 éves fiúkat kihallgatásuk után őrizetbe vették, majd indítványozták előzetes letartóztatásukat, amit a Debreceni Járásbíróság vasárnap el is rendelt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x