hirdetés
mervai_burus.jpg

Bezárkózó, frusztrált magyar társadalom képe rajzolódik ki a 2018-as Társadalmi riportból

Többek között a férfiak és nők helyzetét, az elvándorlási mutatókat, és az oktatási rendszer produkálta adatokat elemezték ki 22 fejezetben.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2018. november 06.


hirdetés

Két évente megjelenik a Társadalmi riport című kötet, melyben a szerzők megpróbálják Magyarország elmúlt két évének legfontosabb társadalmi összefüggéseit, változásait összeszedni, és áttekinteni nemzetközi összehasonlításban is. A 2018-as kötetet kedd délelőtt mutatták be. Ebben az évben is külön figyelmet kaptak a társadalomszerkezetre, szegénységre és egyenlőtlenségekre vonatkozó mérőszámok, amelyeket nemzetközi kontextusba helyezve az EU-tagországok adataival összehasonlítható adatokat ismertetnek a fejezetek. A kötet szerzői elemzik azt, ami az országban történt, de nem céljuk egységes üzenettel előállni.

A tanulmányokból az rajzolódik ki, bezárkózó, megmerevedő, frusztrált társadalom a magyar.

Többek között az iskolarendszerről is szó esik a Társadalmi riportban, ugyanis a terítékre került a felzárkózás-leszakadás kérdése, országon belül, illetve európai összehasonlításban, és a társadalmi bezárulás, társadalmi mobilitás problematikája is. A kötet egyik szerkesztője, Tóth István György szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy egy ország mennyire gazdálkodik jól a tehetségeivel, mennyire engedi, hogy éljenek a lehetőségeikkel és ennek az iskolarendszer a kulcsa.

Az Nem gyermeknek való vidék – A magyar oktatás és a 21. századi kihívások címet viselő fejezetből kiderül, a magyar oktatási rendszer a fontosabb mérőszámok alapján a leggyengébbek között van.

A PISA-teszten például az ország a kétezres években stagnáló, majd 2015-ben már romló képet mutatott.

A felnőtt lakosság is egyre kevésbé akar tanulni: míg 2002-ben a 18 százalékuk vett részt felnőttképzésen, addig 2014-ben már csak 11,4 százalék.

"A túlzsúfolt, nem tanulóközpontú tantervek, illetve a nem megfelelő pedagógia módszerek miatt a fiatalok többségének motivációi csökkennek, az oktatási rendszer a tanulók kezdeti hátrányait már inkább felerősíti, minthogy segítene leküzdeni" - idézi a tanulmányt az Index.

A kötet másik szerkesztője, Kolosi Tamás a 444-nek nyilatkozva elmondta, az elmúlt 10 évben azt tapasztalta, a közvéleményre jelentős befolyással levő politikai rétegek is lebecsülik a tanulást. Inkább szakmunkást nevelnek, mert azt szívja majd föl a munkaerőpiac, holott nem szabadna a munkaerőpiac napi igényeinek alávetni az oktatási rendszert - ez tizenkilencedik századi felfogás. A huszadik században már "egyre inkább tudomásul vették, hogy az élethosszig tanulás az egyetlen lehetőség, hogy valaki ne potyogjon ki a társadalmi szelekció során" - nyilatkozta.

Tóth István György szerint azt mutatja minden, hogy az az ország érdeke, hogy az emberi tőke folyamatosan magas szinten legyen. Ez nem csak a magas iskolai végzettség magas arányát jelenti, hanem azt is, hogy minél rugalmasabb képességkészlettel rendelkezzenek az emberek.

A tanulmány ezzel a mondattal zárul: "A magyar társadalom, Alvin Toffler jövőkutató szavaival élve »jövősokkos« állapotban van; ha tehetné, megállítaná az idő kerekét, és a fiatalok jövőjeként legszívesebben saját múltját képzelné el."

Egy másik tanulmányban Magyarországot Portugáliával, Ausztriával, Lengyelországgal és Romániával vetették össze '90-es évektől napjainkig az EU bővítés előtti tagországainak legfontosabb gazdasági és társasalmi mérőszámainak átlagával. Ebből kiderül, nem csak Ausztria fejlődési dinamikája jobb a miénknél, de ilyen tekintetben Lengyelország és Románia is jobban teljesít. A fejezetben a szerzők azt írják, Ausztria őrzi történelmi előnyét, a többi ország lassan zárkózik. "Portugáliához gyorsabban zárkózunk, ha minden így halad, 10 éven belül utolérjük a legkevésbé fejlett nyugat-európai országokat" - idézi az Index.

Egy harmadik fejezet pedig azzal foglalkozik, hogy mennyire zárt a társadalom felső 10-20%-a. Azt írják, a magyar társadalomban nem olyan nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek, viszont a társadalmi mobilitás nagyon alacsony. A felső 10% elkülönül a társadalomtól, nehéz oda bejutni, és nehezebben is kerülnek ki onnan.

A közel 440 oldalas kötet mind a 22 fejezetét el tudod olvasni erre a linkre kattintva.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hadhazy-poszt.jpg

Borkai sokmilliós autóban ülő fiáról posztolt Hadházy Ákos

'Aranyélet, sokadik rész' - írta hozzá.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 21.Hadházy Ákos közzétett egy fotót a Facebook-oldalán, amin a győri polgármester, Borkai Zsolt fia, Ádám látható egy fehér Audiban.

A független parlamenti képviselő posztjában több részletet is leír Borkai Ádám "aranyéletével" kapcsolatban.

"... egymilliót kap havonta a semmiért, de van még egy 'sportvezetői' állása is, közel ugyanannyiért. 2016 nyarán készült, vagyis akkor 21 éves lehetett. Az autó egy Audi TT Roadster, aminek a listaára ma 15 millió forinttól indul (határ az extráktól függően a csillagos ég)"

- áll a posztban, habár Hadházy hozzáteszi: győri forrásai szerint az övé is volt a kocsi.

"A hozzá hasonló aranyifjak és NER-lovagok egyébként nem szoktak autót venni, inkább bérelik/lízingelik. Nincs a nevén, nem kell foglalkozni az amortizációval, és ha van pénz, lehet félévente cserélgetni a verdát"

- zárul a bejegyzése.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
tuz.jpg

Zárlatos töltő miatt égett le egy hétgyerekes család háza, a környékbeliek gyűjtést szerveztek

A festő édesapa munkái, az egyik - sportoló - kislány serlegei, érmei és zongorája is elégett. A család most ismerősöknél lakik, amíg a házukat nem tudják rendbe hozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 20.A konnektorban hagyott telefontöltő miatt éghetett le egy hétgyerekes család háza Pilisvörösváron, néhány hete.

A 17 éves fiuk megsérült, miközben próbálta oltani a lángokat, mert a födém beszakadt alatta, több métert zuhant és a sérülések miatt napokig kórházban volt.

A tűzben mindenük odaveszett, most ismerősöknél húzzák meg magukat. A környéken élők gyűjtést indítottak, hogy a család még a téli mínuszok beállta előtt felújíthassa a leégett házat.

Az egyik kislány, Vanda a stábnak elmondta, hogy az RSG bajnoki érmei és serlegei is odavesztek, és a zongorája is a tűz áldozata lett. A tűzben a festőművész apa munkái is megsemmisültek. Várkonyi Balázs azt mondta, hogy egy új alkotást tervez, ami kapcsolódni fog a családot ért veszteséghez, a tűzhöz.

A tűzoltók megállapították, hogy a gyerekszobában a konnektorba bedugott töltő zárlata okozta a tüzet. A tűzoltók azt mondják, hogy a nem használt töltőt ki kell húzni.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

A családdal készült hosszabb interjú:


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kosa.jpg

Kósa Lajos: Borkainak és Győrnek is sokkal jobbat tenne egy tisztességes választás egyenlő feltételekkel

Minden eddiginél egyértelműbben utalt egy fideszes vezető arra, hogy Borkainak belátható időn belül le kellene mondania.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 21.A Bayer-show vendége volt Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, az önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, ahol érdekes gondolatokat osztott meg a közelmúltban lezajlott önkormányzati választásokkal kapcsolatban – szúrta ki a hvg.hu.

Kósa a műsorban azt mondta, hogy noha Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, de szerinte ezzel nem zárultak le az események, mert nem helyénvaló olyan helyzetbe hozni a várost, amilyenben Győr jelenleg van.

Így fogalmazott Kósa Lajos:

„Győrben is lesz még ennek szerintem konzekvenciája, mert az egy megfontolandó kérdés, hogy akarja-e egy polgármester olyan helyzetbe hozni a saját városát, amilyenbe most Győr került. Szerintem ez nem helyes, tehát az a helyzet, hogy egy tisztességes választás egyenlő feltételekkel sokkal jobbat tenne Győrnek és neki is, mint bármilyen halogató magatartás”

- tette hozzá.

Nem tudni, mindezt mire alapozza, mert az érintett polgármester eddig nem is utalt új választásra. Borkai Zsolt győri polgármester múlt kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bár a Fideszből kilép, függetlenként folytatja az elkövetkező öt évben polgármesteri tevékenységét.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
funyiras-baleset.jpg

Fűnyírás közben gázoltak halálra egy férfit Kétyen

Egyelőre nem tudni, miért sodródott le a kocsi az útról. Az áldozatnak esélye sem volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 21.Szörnyű tragédiáról számolt be a police.hu.

Azt írják, egy autó közlekedett a 65-ös főúton október 20-án, vasárnap délután fél 5 felé Kéty belterületén, amikor eddig ismeretlen okból

lesodródott az útról, és elütötte az úttest mellett füvet nyíró férfit. Az áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az érintett útszakaszon a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták a területet.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!