hirdetés
mzgasserult-parkolo-bevasarlo-kocsi-bosszu.jpg

Bevásárlókocsit tettek egy autóra, mert mozgássérült helyen parkoltak vele

Így akarták megleckéztetni a sofőrt. A fotót egy Facebook-oldalon tették közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 14.


hirdetés

Nem mindennapi akcióval hívta fel a figyelmet valaki arra, hogy

nem lenne szabad mozgássérült parkolóban hagynia az autóját annak, aki nem fogyatékossággal élő.

Mint arról kedd esti adásában az RTL Híradó beszámolt,

bevásárlókocsit állítottak egy autó motorháztetőjére, amiért tulajdonosa mozgássérült helyre parkolt.

Az akcióról fotó készült, egy budapesti autós Facebook-oldalon osztották meg először. A bejegyzést egy nap alatt több mint ezren látták, és többen hozzászólást is írtak. Volt, aki egyetértett vele, más túlkapásnak tartotta.

hirdetés

A KRESZ szerint csak a mozgásában korlátozott személy vagy az őt szállító személy parkolhat mozgássérült helyre. Ha valaki igazolvány nélkül parkol ilyen helyen, a rendőrök 50 ezer forintra büntethetik.

A mozgássérült parkolóhelyek szabadon hagyásáért minden évben több figyelemfelhívó kampányt szervez a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. Ennek ellenére rendszeresen fordul elő, hogy valaki nem veszi figyelembe, hogy a mozgássérült helyre ki parkolhat. Sőt, arról is évente több fotó készül, hogy valaki egyszerre több mozgássérült helyet is elfoglal azzal, ahogyan leparkol.

VIDEÓ: Az RTL Klub beszámolója az akcióról:hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
papa-koronavirus-fertozottek-polgarmester-facebook-karanten.jpg

Koronavírus: újabb fertőzötteket találtak Pápán, 43-ra emelkedett a számuk

188 ember van karanténban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Emelkedett Pápán a koronavírussal fertőzöttek száma.

A hírt a város polgármestere, Áldozó Tamás jelentette be a Pápa Városi Televízió hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban.

A már korábban is gócponként nyilvántartott városban hat újabb személyről derült ki, hogy a tesztje pozitív lett, így már összesen 43 koronavírusos személyről tudnak. 188 személy van jelenleg karanténban.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy több fertőzöttet is találtak a városban.

hirdetés

A polgármester a videóban bejelentette, hogy a Napsugár Bölcsődében és a Vajda Péter lakótelepi Óvodában is fertőtlenítenek, ennek befejezése után fogadhatnak újra gyerekeket.

A kormányhivatal folytatja a kontaktkutatást Pápán, a polgármester arra számít, hogy a napokban még növekedhet a karantén alá helyezett személyek száma.

Videó: A pápai polgármester bejelentése:

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ocsa-lakopark-devizahitelesek-lakber-emeles.jpg

Háromszorosára emelik az ócsai devizahiteles telep lakóinak lakbérét - írja a 444

Nem értik, miért döntött így az önkormányzat, és félnek, hogy nem tudják kigazdálkodni a magasabb díjat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

2021-től főszabály szerint minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik a devizahitelesek számára létrehozott ócsai lakótelepen - írja a 444.hu.

2019. január elseje óta az önkormányzat a kezelője annak a telepnek, amelyet az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat.

"Mindez azt jelentené, hogy a bérlőknek mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően a legrosszabb esetben 60-84 ezer forint között kellene fizetniük a lakhatásukért. Ez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakó legtöbb családot, sőt, sokan már most biztosan kijelentik: nem lesznek képesek kigazdálkodni a megemelt bérleti díjat"

- írja a lap.

A 444 azt írja, hogy az augusztus 4-én tett bejelentés váratlanul érte a lakókat, nem értik a döntés okát.

hirdetés

Az ócsai devizahiteles lakópark megépítéséről 2011-ben döntött a kormány, a Szociális Családiház-építési Program nevű projektben végül az eredetileg tervezett 500 ház helyett 2013-ig csak 80 ház épült fel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kulcsar-gergely.jpg

Meghalt Kulcsár Gergely olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajító

A magyar gerelyhajítók közül ő dobott elsőként 80 méternél nagyobbat. 86 éves volt.
MTI, Fotó: Youtube képernyőfotó - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Kulcsár Gergely olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajító.

A sportember szerdán bekövetkezett haláláról a Magyar Atlétikai Szövetség számolt be a Facebook-oldalán.

Kulcsár Gergely négy olimpián vett részt, az 1964-es tokiói játékokon a második, az 1960-as, rómain és az 1968-as mexikóvárosin pedig harmadik lett. Háromszor - 1964-ben, 1968-ban és 1972-ben, Münchenben - ő vitte a magyar csapat zászlaját. Olimpiai sikerei mellett Európa-bajnokságon kétszer volt bronzérmes és nyert Universiadét.

Tizenkétszer győzött magyar bajnokságon, gerelyhajításban többször megjavította a hazai csúcsot. A magyar gerelyhajítók közül ő dobott elsőként 80 méternél nagyobbat.

Visszavonulása után 1980-ig a válogatott dobószakágának vezetőedzőjeként tevékenykedett. Tanítványai közül Németh Miklós az 1976-os montreali olimpián bajnoki címet szerzett.

hirdetés

VIDEÓ: A DigiSport interjúja Kulcsár Gergellyel a 80. születésnapja alkalmából:

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Levágatják a hajukat, hogy segítsék a tengerbe ömlött olaj felszívását a mauritiusi lakosok

A japán tengerjáróból már közel ezer tonnányi üzemanyag került a vízbe. A helyiek összefogtak, vízen úszó korlátot építenek szalmából, cukornádlevelekből és emberi hajból.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Ahogy arról már korábban írtunk, július 25-én egy japán tengerjáró futott zátonyra az Indiai-óceánon, közel Mauritius partjaihoz. A rakomány nélküli hajótest megrepedt, folyamatos olajszivárgást eredményezve. Bár a szivárgást szerdán meg tudták akadályozni, ezidő alatt közel ezer tonnányi üzemanyag került a vízbe. Félő, hogy az ökológiai katasztrófa még nem ért véget ezzel, és a hajótest kettétörik, amivel a megmaradt gázolaj is a tengerbe kerül.

Miközben a kormány nemzetközi segítséget kért a kiömlés visszaszorításához, a helyiek saját kezükbe vették az ügyet, és nekiálltak egy korlát építésének szalmából, cukornádlevelekből és emberi hajból. Mindezt szövetzsákokba és harisnyákba tömködik, annak reményében, hogy ez elnyeli a kiömlött olajat - írja az IFL Science.

„A lakosok több kilométer hosszú, vízen úszó barikádokat készítenek, hogy visszatartsák a kiömlést. Ezeket cukornádlevelekkel készítjük, de hajat is használunk hozzá, mert a haj nagyszerűen felszívja az olajat.”

hirdetés

- mesélte a BBC-nek Joanna Berenger, a mauritiusi parlament tagja, aki szintén levágatta a haját az ügy érdekében.

A haj valóban tökéletes eszköz az olaj felszívására ebben a helyzetben, mivel alapvetően lipofil anyag, vagyis zsírkedvelő (szemben a hidrofil, vízkedvelő anyagokkal).

Ezt jelenti, hogy taszítja a vizet, de hozzákapcsolódik bármihez, ami olajos, mindez pedig nagyon hasznossá teszi az olaj és a víz elválasztásában. Berenger szerint egy kilogramm haj akár 8 liter olajat is képes felszívni.

A tudósok már évek óta támogatják a szőrszálak (mind emberi, mind állati) használatát az olajszennyezések felszívására. Első alkalommal 1978-ban tesztelték, amikor az Amoco Cadiz tartályhajó futott zátonyra a franciaországi Bretagne partjainál, körülbelül 220 880 tonna olajat a vízbe juttatva. Ezt a taktikát a 2004. évi Taylor-olajfolt során ismét alkalmazták a Mexikói-öbölben, a kiömlött olaj azonban még ma sem tűnt el teljesen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!