hirdetés
Betiltják az éjszakai forgalmat Ferihegyen augusztustól
Éjfél és hajnali öt óra között nem szállhatnak fel gépek a Liszt Ferenc-repülőtéren.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2019. április 23.


hirdetés

Augusztustól a mélyalvási időszakban, éjfél és hajnali öt óra között bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett - értesült az MTI. Ebben az időszakban terv szerint nem szállhatnak fel majd a repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A megállapodást Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be kedden sajtótájékoztatón. Tarlós István a sajtótájékoztató után azt mondta,

a miniszter ígérete szerint augusztustól "biztosan működik" majd az éjszakai repülési tilalom.

Hozzátette: ugyanakkor lehetnek rendkívüli helyzetek, amikor abban az időszakban is leszállási lehetőséget kell majd biztosítani repülőgépeknek.

Palkovics László pedig arról beszélt, hogy

szankcióként zajvédelmi díjat vezetnek majd be, valamint az érintett lakosság számára újból meghirdetik az ablakszigetelési programot.

Az éjszakai zajcsökkentésről már korábban is volt szó, a miniszter és a főpolgármester pedig már március végén megállapodott, de akkor még nem mondtak konkrétumokat.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Durva képek: így érkezett meg a saras eső az országba – sokfelé az eget is sárgásra festette
A homok Afrika irányából érkezett délkeleti irányú széllel, nagy piszkot hagyott maga után mindenhol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Nemrég mi is megírtuk, hogy saras eső esik Magyarországon, az Időkép pedig egy képösszeállításban is megmutatta, amint a sárgás, barnás színű homok és por lerakódott a tereptárgyakon az esős tájakon.

A homok Afrika irányából érkezett délkeleti irányú széllel, és sokfelé az eget is sárgásra festette, az eső pedig többfelé kimosta a déli áramlással érkező szaharai port a levegőből.

A szaharai por fontos szerepet tölt be az óceánok ökoszisztémájában: tápanyaggal látja el a partoktól és az áramlatoktól távol eső vizek fitoplanktonját, ezzel hozzájárul annak szénmegkötő tevékenységéhez. A porral érkező baktériumok és gombák egészségügyi kockázatot nem jelentenek.

Fotó: Időkép

Bogdány Renáta (Időkép)

A por mennyisége kedd délután tetőzik nálunk, a csapadék viszont egyre kisebb területre terjed ki. Szerdán már csak a tárgyakra lerakódott homok emlékeztet majd a szaharai állapotokra.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Videón, amikor a Srí Lanka-i merénylő besétál a templomba
A templomba igyekvő hátizsákos férfit egy térfigyelőkamera rögzítette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Egy térfigyelőkamera rögzítette, ahogy egy merénylő nagy hátizsákkal a hátán belépett az egyik Srí Lanka-i robbantás helyszínére. A videón látszik, ahogy elindul a templom felé, ahol rengetegen gyűltek össze. Belép a bejáratnál és előre sétál a padok közé. A hátizsákos férfi láthatóan nem szúrt szemet az embereknek, olyan volt, mintha turista lenne.

Nyolc helyen történt robbantás keresztény templomokban és külföldi turistákkal teli szállodákban húsvétvasárnap Srí Lankán. Három pokolgép a húsvéti mise idején robbant keresztény templomokban, a többi robbanószerkezet célpontja három, főként külföldiek lakta szálloda volt. A jelenlegi információk szerint 310-en vesztették életüket a robbantásokban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
'Véres eső' és porvihar várható Magyarországon
Több tízmillió tonnányi szaharai por került most a légkörbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Az évtized szaharai porviharos eseményét jósolja a következő időszakra - Varga György, az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, porviharkutató.

A szakember blogjában azt írja: a modellfuttatások szerint már 2019. április 19-én elérte az Ibériai-félszigetet némi szaharai por, így a porral telített légtömegek aztán a légköri viszonyok alakulása és a lényegében korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló poranyag-utánpótlás révén egyre nagyobb kiterjedésű területeket fognak érinteni. Kezdetben a Nyugat-Mediterráneum, Spanyolország, Dél-Franciaország és Olaszország, majd a Balkán-félsziget, Közép- és Nyugat-Európa, a Brit-szigetek, míg végül Szent-György napjára Krétától Izlandig, majdhogynem a teljes kontinens légköre szaharai porral lesz telítve.

Az esemény egyébként nem ritka, kifejezetten gyakran figyelhető meg szaharai por a Földközi-tenger medencéjében.Az 1979 és 2012 közti vizsgálati időszakban 130 szaharai porviharos eseményt sikerült hazánk légkörében azonosítani.

Több tízmillió tonnányi szaharai por került most a légkörbe.

A szárazon kihulló por a felszínen is megjelenhet, de sokkal látványosabb az egyre gyakoribbá váló csapadéknak köszönhető nedves ülepedés, amit "véres eső"-ként is emlegetnek. Az esőcseppekkel felszínre érkező vöröses, narancssárgás sivatagi eredetű porszemcsék foltokat hagynak az autók szélvédőjén, karosszériáján, a tetőablakokon, a kerti bútorokon, a fák levelein, de nagy kiterjedésű hómezők egész felületét is képesek elszínezni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás szeptembertől Magyarországon
13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos közölte, 13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut.

Ezzel tizenkettőre bővült a kötelező védőoltások száma.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság.

Horváth Ildikó kiemelte, hogy a nem kötelező, de ingyenesen igénybe vehető humán papilloma vírus (HPV-) elleni védőoltást a 7. évfolyamra járó lányok 82 százaléka vette igénybe tavaly. Dolgoznak azon, hogy ezt az oltást a fiúkra is kiterjesszék.

A bárányhimlő okozta megbetegedés elleni védekezésre kitérve elmondta, a bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja, 1998 óta a regisztrált fertőzések száma 28 000 és 52 000. Egy komolyan veendő betegségről van szó, amely egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat - emelte ki az államtitkár.

Müller Cecília hozzátette: hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek mára szinte eltűntek, évente néhány, jellemzően behurcolt esetet jelentenek csak.

Magyarországon a legkorszerűbb oltóanyagokkal oltanak, és ezek biztonságosságát mutatja, hogy a 2,5 millió adag védőoltás beadása során mindössze 179 oltási reakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett a hatósághoz - ismertette.

Kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországon felismerik a védőoltások jelentőségét, így nem jellemző, hogy a szülők elutasítják azokat.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x