hirdetés
DSC_5944.jpg

Bérelj magadnak privát kuckót a belvárosban, ahol senkit sem zavartok a barátaiddal

A Lazula egy olyan tündérkertre hasonlít, ahol bármit csinálhattok a társasbajnokságtól a szülinapi buliig, és még takarítani sem kell utána - ráadásul mindez megfizethető áron.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2017. október 27.


hirdetés

Próbáltatok már meglepi szülinapot vagy nagyobb összejövetelt szervezni? Ütköztetek közben klasszikus akadályokba?

Én a teljes kétségbeesés határán találtam rá a Lazulára, és még most sem hiszem, hogy ez létezik, és visszavár minket.

Tegyük fel, hogy együtt akarsz lenni pár barátoddal egy szabad szombat estén. Rég találkoztatok, valakinek talán szülinapja is van, vagy más ünnepelnivalótok akad. Mindenki lelkes, együtt akartok lenni, a lehető legkevesebb zavaró tényező nélkül.

Találkozhattok valaki lakásán. Csak mondjuk 10 fő fölött egy olyan teret, ahol amúgy csendes éldegélés zajlik, tönkretesztek egy este alatt. A házigazda talán egész este jó fej, de másnap sírva fakad, ha a romokkal szembesül. Mehettek kocsmába. Ahol talán úgy szól a zene, vagy akkora a zaj, hogy egymás szavát sem értitek. Mehettek elegáns koktélbárba, amire a gatyátok is rámegy. Bérelhettek termet horribilis kötelező fogyasztással vagy foglalóval. Nem fértek el, nem tetszik mindenkinek, szétszakad a banda, a fele idejekorán feladja, előbb tesznek ki titeket, mint ahogy ti szívetek szerint távoznátok.

Hjajjj... hány ilyen kudarcba fulladt estén vagyok én is túl, és mennyire lehetetlen ezt jól csinálni a klasszikus lehetőségek közül szemezgetve...

DSC_5940DSC_5941DSC_5938

Még nyáron hallottam először a Lazuláról, és abszolút nem értettem, hogy minek kéne nekem ezt megnézni. Egy csinos kis pince, ahol elbújhatok a világ elől. Először csak ezt a szlogent fogtam fel.

Aztán az egyik hétvégén kellett egy hely, ahol egy szép kis brigáddal addig szerettünk volna társasozni, és csak magunk lenni, míg ránk nem hajnalodik.

Akkor ugrott be Annamária privát bunkere, ami amúgy leginkább a tündérkeresztanya szupertitkos búvóhelyére hasonlít.

E-mailváltás, rácsodálkozás:

"- Akkor mi most odamegyünk 6-ra, aztán eljövünk amikor akarunk, és senki nem szól be, senki nem szól ránk? Földön fekve, órákon át betűtornyozhatunk pár üveg pezsgő társaságában, és ez tök oké?

- Ahogy mondod! Jöttük, lazultok, aztán mentek, és még a pohármosással vagy porszívózással sem kell bajlódnotok."

Hát ez konkrétan álomnak tűnt, miután a másik ajánlat egy belvárosi helyen volt, ahol a fél termet 450 000 forintos kötelező fogyasztással adták volna ide. Azon az összegen kínomban nevettem el maga, ezen a Lazuláson meg zavaromban.

Lesz, ami lesz. Menjünk és nézzük meg. Majd ha azt látjuk, hogy itt vigyázbaülés és jógamatracos csill van, akkor továbbállunk.

DSC_5938DSC_5937DSC_5936

Elsőként érkeztem, és a szokásos körbecsodálkozás után már tudtam, ettől a többiek is odalesznek.

Lassacskán leszivárgott a csapat, és tizenöt percenként szóba is került, hogy mekkora mázlink van. Csak mi vagyunk, csak egymásra figyelünk, és mindenki pihen, szórakozik, iszogat és dumál az egyik sarokban, aztán a másikban, majd középen.

Életünk bulija volt. Nem túlzok! És bár azt éreztünk, hogy azért ez nagyon nagy menőség, nem kellett meredek árat fizetni érte.

Neked mennyibe fáj egy este a belvárosban? Mennyit iszol, eszel, szórakozol el?

A kétszázötven forintos sört hányszáz forintért kapod meg? Mennyi ötvenest dobálsz a csocsóba? Hány órát állsz pultnál? Hány szar zenét hallasz? Hány kellemetlen emberbe futsz bele?

Egy tizenpárfős csapat tagjainak a Lazulában fejenként kevesebb mint egy ezrest kell bedobni a közösbe, és onnantól kezdve iszod a teád, a turmixod, a koktélod, a söröd. Rendezed és éled a bulidat úgy, ahogy neked tetszik.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy ne akarjunk ide visszajönni, hogy ne akarjunk újra pár órára egy lakást, ami csak a miénk, és ahol távozás után nem mi takarítunk.

A Lazula persze millió más dologra használható, nem csak egy furcsának tűnő társasjáték-bajnokságra, ami a mi igényünk volt.

Lehet itt órát tartani, babaváró bulit ülni, kettesben relaxálni, egyedül dolgozni.

Biztos vagyok benne, hogy neked is van már egy ötleted arra, mit kezdenél egy ilyen privát pincében, elrejtve a világ szeme elől.

És bár itt véget is érhetne a mondókám, pár dolgot kénytelen vagyok kérni Annamária és az összes jövendőbeli búvóhely érdekében.

Szeressétek és óvjátok a helyet! Menjetek, próbáljátok ki, és hagyjátok úgy magatok után, hogy ne kellejen csalódni az emberekben, hogy működhessen egy ilyen abszolút bizalmi alapokon nyugvó bérbeadás. Mutassuk meg együtt, hogy a szabadság, amit egy ilyen hellyel kapunk, nem csinál belőlünk nemtörődöm gyereket, aki szemétrengeteget és törött poharakat hagy maga után.

DSC_5944DSC_5934DSC_5943

Még több infó a Lazuláról itt.

Ha pedig foglalnál, használd az SZM15 kuponkódot. 2017 november 30-ig 15% kedvezményt kaphatsz vele, és ami a legjobb, hogy akár decemberre vagy jövő januárra is lehet foglalni vele!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ujpest-latnivalok-mysecretbudapest-budapest-titkai-5.jpg

Újpest sokkal több a focinál, és annál, amit a többség gondolhat róla – megmutatjuk a rejtett kincseit

10 dolog, amiért érdemes turistaként odamenni.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. szeptember 14.Újpest különleges hely és telis tele van rejtett kincsekkel. Bár elsőre lehetséges, hogy neked is az újpesti csapat és a stadion vagy a "kék metró" kifejezés ugrik be, ez a kerület sokkal, de sokkal többet kínál annál, mint amit gondolnál róla.

Azért, hogy megmutassak nektek néhány szép vagy izgalmas látnivalót, úgy mentem oda, mintha turista lennék, aki a programokra és a nevezetességekre vadászik.

Újpest történetének hosszadalmas leírásával nem untatnálak benneteket, Wikipédián elolvashatjátok, annyit azonban érdemes tudnotok, hogy a XIX. század első felében gróf Károlyi István alapította a mai Újpest elődjét Új-Megyer néven az István-hegy nevű pusztán. A szobrát is bemutatom a cikkben. Újpest különálló település volt, 1950-ben csatolták Budapesthez.

A városnéző sétához a legegyszerűbb, ha metróval/villamossal/busszal az Újpest-Központ megállóig mentek, és onnan indultok tovább a séta állomásaihoz.

Rögtön az István úton továbbhaladva a Szent István térnél (hogy mennyi itt az istvános dolog!) találjátok a Városházát, Károlyi István gróf szobrát, mögötte a Budapesti Egek Királynéja templomot. Ha pedig a piac oldalán a Liszt Ferenc utcán indultok tovább, egy szép műemléki házat láthattok, a Berzeviczy utcára lefordulva pedig az újpesti zsinagógát.

1. Városháza

1898-ban írtak ki pályázatot a tervezésére, amit Böhm Henrik és Hegedűs Ármin nyert meg. Az eklektikus stílusú palota 1900-ban készült el. Egyik érdekessége, hogy annak idején a földszinten az egyik üzlethelyiségben kávéház működött.

A másik pedig, hogy az épület oromzatán egy szobrot szúrhat ki a figyelmes szemlélő. Szent Rolandot ábrázolja lovagi páncélban. Ő az urát hűségesen szolgáló harcos jelképe lett a középkorban, egyébként 778-ban halt hősi halált Nagy Károly hispániai hadjárata során.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

2. Gróf Károlyi István szobra

A gróf nem csak megalapította a mai Újpestet, hanem támogatta helyi ipar fejlődését azzal, hogy mestereket és gyárosokat telepített le a községben. A zsidók letelepedését is támogatta. Új-Megyer házainak kialakításáról ezt írta a gróf, akit a városkép is érdekelt: "Ezen új gyarmat díszítése, és a tűzkár elmellőzése végett köteleztetnek a vállalkozók és minden építeni vágyók házokat homlokkal az utca felé építeni és úgy, hogy oda semminémű dísztelen és a jó ízléssel ellenkező épületek ne tétessenek, a tető cserépből, vagy zsindelyből legalább, a kerítés kőfal vagy deszkából engedtetik, sövényezés és körül árkolás egyáltalán tiltatik…"

3. Az Egek Királynéja templom

A templomhoz tartozó plébánia és a katolikus iskola hamarabb megvolt, 1873-ban, a templom csak 1875 és 1881 között épült fel. Később hozzátoldották a két mellékhajót és a toronyot. Eredetileg 5 harangja volt, ám az egyik elpusztult a második világháborúban.

Thaler Tamás fotója a belső térről:

4. Az újpesti védett műemléki ház

1900-ban épült, és ha bekukucskáltok a kapun, láthatjátok, hogy egy titkos, belső kert is tartozik hozzá...

5. A zsinagóga

"Újpest 1835-ben 'keletkezett”' és 'zsidó gyarmatként' volt ismert, abban az 1835-ben kelt szerződésben, melyet gróf Károlyi István kötött a Nagysurányból érkező első telepessel, Lőwy Izsákkal" - olvasható az Újpesti Zsidó Hitközség honlapján. "Burg Károly a Károlyi gróf jószágkormányzója ismerte Lőwyt Nagysurányból és ajánlatára a gróf elfogadta és megkötötte letelepedési szerződését. (...) Az Újpesti Zsidó Közösség 1838-ban alakult." Összesen tizenhárom zsidó család alapította. Az első zsinagógát 1840-ben adták át, ám amikor a hitközség növekedésével kicsinek bizonyult, újat építettek. 1886-ban adták át.

A vészkorszakban az újpesti zsidókat a Magdolna városi pályaudvarra vitték, és onnan a békásmegyeri és budakalászi téglagyárba, majd a haláltáborokba hurcolták őket. Erre a borzalomra emlékeztetnek a zsinagógánál holokauszt-emlékmű domborművei.

6. A káposztásmegyeri vizes játszótér

A Szilas-parkban a fák között bújik meg. (Furcsa volt számomra, hogy random megkérdezett 7 káposztásmegyeren lakó közül 2 tudta megmondani, merre található, és két megkérdezett közül csak egyikük találta el a pontos helyet.) Elsősorban nyári melegben érdemes idejönni, ahol a vizes játszótér gátjain vezetik a vizet a kövekkel kirakott medrekben. Ősszel a mászókák nyújtanak élményt, illetve mellette a közlekedési pálya és maga a park a fákkal, bokrokkal, sétautakal.

7. A Szilas-park a kutyabarát területtel

Beleszerettem.

8. Újpest Wekerléje

A 14-es villamos vonalán, a Görgey utcán és a mögötte húzódó területen hangulatis, csendes utcákat talátok századfordulós villákkal, tündéri kertes házakkal. Akad olyan utca, amelyik még macskaköves. Elsőre a kispesti Wekerle-telep ugrott be róla.

9. Az Újpesti Lepkemúzeum

A fent említett csendes, romantikus utcák egyikén egyedülálló gyűjteményt láthattok, az Újpesti Lepkemúzeumot. Alapítója cukrász volt, ám érdeklődése a lepkék felé fordult, elkezdte gyűjteni a rovarokat, járni a világot, és az utazással telt évtizedek alatt hatalmas gyűjteményre tett szert.

A múzeum 2003. január 23-án nyílt a Dessewffy utcában (az újpesti rendelőintézet mögött) Juhász György a saját otthonában rendezte be a kiállítást. Nem csak pillangókat láthattok, hanem többek közt elképesztő rovargyűjteményt is, valamint preparált állatokat, ásványokat és egy sor, az utazások emlékeként hazahozott egzotikus tárgyat.

10. A Népsziget

Ha szereted a városi túrázást, érdemes kiránduló szerkót húznod, és Újpest-Városkapunál az északi összekötő hídon átmenni a Népszigetre és ott sétálni egyet, gyönyörködni az őszi színekben és borzongani az elhagyott épületeken és szellemüdülőkön.

Katt a videóra:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

Plusz tipp: ugyancsak Újpesten, illetve Káposztásmegyeren, a Farkaserdőnél találjátok a Rex Alapítvány által működtetett Állatszigetet - ez nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is élmény.


KÖVESS MINKET:hirdetés
puskas-ferenc-stadion.jpg

A Rammstein egyik dala üvöltött hétfő éjjel az új Puskás Ferenc Stadionból

A feltételezett hangpróba este nyolctól hajnali fél háromig tartott, és végig egyetlen szám ismétlődött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 17.Csak úgy zengett az új Puskás Ferenc Stadion és környéke a német rockegyüttes ütemeitől, a közelben lakók pedig több rendőrségi bejelentést is tettek, de eredménytelenül.

Az indulatokat nem egy Rammstein koncert szülte, hanem csupán egyetlen szám, a Deutschland, ami olyan hangerővel bömbölt a stadionban, hogy még a környező lakásokban is tisztán lehetett hallani.

Az Index egyik olvasója dokumentálta is a rendhagyó hangpróbát, ami egyesek szerint este nyolctól hajnali fél háromig, míg mások szerint délután öttől reggel fél nyolcig tartott.

A stadion nyitómeccse november 15-én lesz, a magyar válogatott Uruguay csapatával mérkőzik majd meg.

A 2020-as Európa-bajnokság három csoportmeccsét és egy nyolcaddöntőjét is itt rendezik.

A létesítményt kivitelező Magyar Építők Zrt. nemrég a honlapján számolt be az építkezés állapotáról. Látványos fénypróbát tartottak az aréna külső karéján, és kiderült, hogy már javában zajlik a pálya füvesítése és szinte az összes szék a helyére került.

Az Indexnek beküldött olvasói videó tanúsága szerint a hangtechnikával sem lesz probléma.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
mammut2-szokokut-lebontottak2.jpg

Kész, ennyi volt: lebontották a Mammutban a legendás mozaikos szökőkutat

A bevásárlóközpont szerint a szökőkút az utóbbi időben többet állt, mint működött, ezért is szüntették meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 15.Eltűnt Budapest egyik ikonikus szökőkútja. Bár csupán beltéri kút volt, sokan emlékeznek rá, és a mi gyerekeink is gyakran játszottak vele.

A Mammut 2 bevásárlóközpont mozaikcsempés, színes szökőkútja lett a múlté.

VIDEÓ: Ilyen volt 2012-ben:

Mint arról több híroldal is beszámolt, nemrég körbekerítették a területet, le is volt takarva, nem lehetett tudni, hogy pontosan mi történik. Az volt kiírva, hogy építési terület.

Most viszont sehol sincsen a szökőkút, erről többek közt az Index is közölt fotót.

A Mammut üzemeltetése a 24.hu kérdésére az alábbi közleményt küldte:

"A szökőkút elbontásának technikai okai voltak elsősorban, az utóbbi időben többet állt, mint működött.

Egy majdnem húszéves állapotú szerkezetről van szó, mely tudomásom szerint már a megépülésekor sem volt problémamentes.

Az elbontás a Mammut következő években történő műszaki és esztétikai megújulásának egyik lépése. Erről majd a késő őszi hónapokban áll módunkban nyilatkozni, a tervezés most folyik,

és a megújulás egy hosszabb folyamat lesz, hiszen egy működő bevásárlóközpontot kell teljesen felújítani. Tisztában vagyunk vele, hogy a szökőkút most hiányozni fog, de reméljük a végeredmény kárpótolja a vásárlókat."


KÖVESS MINKET:
hirdetés
gulyasgergely-kormanyinfo-tarlos-istvan.jpg

Gulyás Gergely: ha nem Tarlós a főpolgármester, értelmetlenné válhat a kormány és főváros közti egyezség

Szerinte Tarlós István marad a helyén, az ettől eltérő verziót horrorforgatókönyvnek nevezte. Karácsony Gergely zsarolásnak tartja a kijelentést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 12.Amennyiben nem Tarlós István lesz a főpolgármester, érvényét veszti a Tarlós és Orbán közti megállapodás. Ez derül ki abból, amit hétfőn este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában mondott.

Emlékeztetőül: a 15 pontos megállapodást Tarlós István tavaly ősszel szabta indulása feltételéül, és olyan pontokat tartalmaz, mint a főváros önállósága, illetve a főpolgármester jogainak csorbítatlansága, a rendszeres egyeztetések - ezen belül egy egyeztető fórum, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozása, egy 2030-ig szóló városfejlesztési terv, illetve az M3-as metró felújításához szükséges állami fedezet biztosítása.

Azt mondta: kifejezetten egy Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök között létrejött megállapodás. "Az egy politikai megállapodás, és ilyen értelemben nem közjogi, az ő kettejük között érvényes, illetve a jelenlegi magyar kormány és a jelenlegi városvezetés közötti politikai szándéknyilatkozat."

"Ez azt jelenti, hogy Tarlós István főpolgármestersége idejére érvényes, mint ahogyan a szövegben ez olvasható?" - kérdezte a riporter. "Igen" - válaszolta Gulyás Gergely. Arra kérdésre, hogy a választás hogyan befolyásolná az ügyeket, azt felelte, hogy a Közfejlesztések tanácsának addig van értelme, amíg a főváros vezetése partnernek tekinti a kormányt.

A riporter arról érdeklődött, mi történik, ha Tarlós Istvánnak nem lesz többsége, vagy nem ő a főpolgármester, a megállapodásokkal mi történik. Gulyás Gergely azt válaszolta „ilyen horrorforgatókönyvekkel” nem szeretne foglalkozni. És inkább „a papírformából kiindulva” Tarlós István magabiztos győzelmét, illetve a fővárosi közgyűlés fideszes többségének megtartását tartja valószínűnek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x